Τί σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την οικογένειά σας; Αγάπη και θαλπωρή ή μήπως δύσκολα οικογενειακά τραπέζια γεμάτα καυγάδες και εντάσεις;

Κάθε οικογένεια έχει μια ιστορία.

Για κάποιους από εμάς, η οικογένειά μας είναι ένα θεμέλιο που θρέφει την αυτοπεποίθησή μας και μας βοηθά να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις της ζωής. Για άλλους είναι μια πηγή πόνου, πληγών και εντάσεων και μπορεί να την αισθάνονται ως μακροχρόνιο βάρος.

Όπως επισημαίνει και η θεραπεύτρια και σύμβουλος σχέσεων Nedra Glover Tawwab καλώς ή κακώς το πού θα μεγαλώσουμε, με ποιους και όλα όσα θα βιώσουμε στην οικογενειακή μας ζωή έχουν επιπτώσεις στο ποιοι θα γίνουμε ως ενήλικες.

Το ψυχικό τραύμα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στο σώμα, το μυαλό, τις σχέσεις, την συναισθηματική και ψυχική υγεία.

Τα πρώτα δεκαοκτώ χρόνια της ζωής μας έχουν βαθιά επίδραση στην υπόλοιπη ζωή μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μας καθορίζουν.

Στο Ό,τι μας έχει σημαδέψει η συγγραφέας μελετά θέματα όπως το τραύμα και τη συναισθηματική παραμέληση, την κληρονομιά των εθισμένων ή απόντων γονέων, τα ζητήματα ψυχικής υγείας ανάμεσα στα αδέρφια και σε άλλους συγγενείς, και πολλά άλλα. Αυτός ο απλός οδηγός θα σας βοηθήσει να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας και να τιμήσετε το άτομο που πραγματικά είστε.

Συχνά τα θέματα αυτά δεν σχολιάζονται καθώς θεωρούνται ταμπού και αυτό τα κάνει ακόμα πιο δυσβάσταχτα για όσους τα βιώνουν. Αν αισθάνεστε ότι θα σας κρίνουν, θα σας λυπηθούν ή θα σας κάνουν να ντραπείτε για όσα έχετε περάσει, τότε χρειάζεται να θυμάστε πως δεν είστε αυτό που σας συνέβη.

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στην οικογένεια σου

Δυστυχώς οι γονείς μας κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε με τον εαυτό μας ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του και να αποδεχθούμε ότι και οι γονείς μας είναι απλώς άνθρωποι που απέκτησαν παιδιά. Δεν είναι υπεράνθρωποι. Δεν είναι τέλειοι. Έχουν κουσούρια και κάνουν λάθη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχόμαστε καταστάσεις που μας τραυματίζουν ψυχικά. Η Nedra Glover Tawwab μας προτείνει να δούμε τις σχέσεις με την οικογένεια μας σαν σπόρους που φυτεύουμε στο χώμα για να ανθίσουν. Χρειάζεται να δώσουμε χώρο, υπομονή, φροντίδα και χρόνο για να ανθίσει ένα λουλούδι και το ίδιο ισχύει και για μια σχέση.

Τη γνωρίσαμε από το βιβλίο Βάλε τα όριά σου. Στο νέο της βιβλίο παρέχει ουσιαστικά έναν οδηγό ενδυνάμωσης με απλές συμβουλές για να εντοπίζουμε τα δυσλειτουργικά οικογενειακά μοτίβα και να διαλέγουμε τον καλύτερο τρόπο για να βγούμε από αυτά και να προχωρήσουμε στις ζωές μας.

Το βιβλίο Ό,τι μας έχει σημαδέψει της Nedra Glover Tawwab κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χάιντι Μαρτινίδου

martinidou haidiΜέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.