Το ανθρώπινο έντερο περιέχει μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών. Έχουν απομονωθεί περισσότερα από 1x1014 μικροβιακά κύτταρα, τα οποία αποτελούν το λεγόμενο μικροβίωμα του εντέρου και εμπλέκονται σε ποικίλες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Σύμφωνα με την έρευνα των Cipriani et all, (2018) η κατάθλιψη έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1990, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της γήρανσης.

Οι περισσότεροι επιστήμονες θα συμφωνήσουν ότι το μυαλό είναι ένας εκπληκτικός κόσμος που δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως και παρέχει απίστευτες δυνατότητες. Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν αποδείξει ότι με τη σωστή νοοτροπία μπορούν να αντιμετωπίσουν συνθήκες που ούτε φαντάζονταν.

Με βάση τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα βρισκόταν πάντα αρκετά «πίσω» σε σχέση με άλλες χώρες του Δυτικού Κόσμου, ως προς τη συνταγογράφηση και κατανάλωση ψυχιατρικών φαρμάκων.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η άποψη ότι οι αμφεταμίνες βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες. Παρόλο που οι αμφεταμίνες κρατούν το άτομο σε εγρήγορση έτσι ώστε να εκτελέσει ένα γνωστικό έργο, είναι ουσίες εξαιρετικά εθιστικές και επικίνδυνες.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με τα ψυχοτρόπα φάρμακα.

Πολλοί άνρθωποι που υποφέρουν από το στρες ακολουθούν θεραπεία με ψυχοτρόπα φάρμακα που επιδρούν στον ψυχισμό. Παρόλο που η χρήση ενός φαρμάκου δεν πρέπει να γίνεται συστηματικά, ίσως σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μια δύσκολη στιγμή στη ζωή σας και σας δώσει τη δύναμη να ξεκινήσετε μια διαδικασία για να αισθάνεστε καλύτερα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά η κατανάλωση αγχολυτικών/ηρεμιστικών χαπιών, πλήττοντας ακόμη και τις νέες ηλικίες. Το ζάναξ είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα και περισσότερο καταναλώσιμα φάρμακα.

Ενδείξεις: Tα φάρμακα αυτής της κατηγορίας δρουν κατευναστικά στο άγχος, όταν χορηγούνται σε μικρές δόσεις στη διάρκεια της ημέρας και ως υπνωτικά όταν χορηγούνται σε μεγαλύτερη δόση το βράδυ.

Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύρια τους όμως ένδειξη είναι οι αγχώδεις διαταραχές και η βραχυχρόνια συμπτωματική θεραπεία του έντονου, παθολογικού άγχους. Oι βενζοδιαζεπίνες χορηγούνται και στο σύνδρομο στερήσεως του οινοπνεύματος (delirium tremens), ως συμπληρωματική θεραπεία.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Ψυχοπαθολογία: Βασικά Άρθρα

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα