Ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε τι ακριβώς φταίει, αλλά ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

 «Μπορείς να σκεφτείς ένα συμβάν ή μια εμπειρία που σε επηρέασε ή σε άλλαξε σημαντικά, αλλά δεν τη θεώρησες αρκετά σημαντική για να την αναφέρεις;» Η ψυχολόγος Dr. Meg Arroll κάνει αυτή την ερώτηση σχεδόν σε όλους τους θεραπευόμενους της στις πρώτες συνεδρίες τους.

Γιατί; Γιατί σχεδόν πάντα φέρνει στην επιφάνεια κάποια μορφή τραύματος. Κάποιες φορές μπορεί η απάντηση να είναι κάποια θετική ανάμνηση, αλλά συνήθως είναι τα αρνητικά και όχι τα θετικά που μας μένουν περισσότερο, οπότε συνήθως κάποιο μικρό τραύμα έρχεται στην επιφάνεια.

mikra travmata 01Τι είναι όμως τα μικρά τραύματα και πώς καθορίζουν τη ζωή μας;

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα που καθορίζουν στη ζωή μας και όντως εν μέρει αυτό ισχύει. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Το στρες που συσσωρεύεται μέσα μας πολλές φορές προκύπτει από γεγονότα που έχουμε μάθει να βάζουμε κάτω από το χαλί ή που δεν τα θεωρούμε καν άξια σημασίας.

Τα μικρά καθημερινά τραύματα που συχνά θεωρούνται αμελητέα μπορούν να επηρεάσουν την ευτυχία μας. Σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, στις φιλικές και προσωπικές σχέσεις, στην εργασία, στην οικογένεια υπάρχουν στιγμές που μας τραυματίζουν, συναισθήματα που μας πονούν. Και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σε όλους μας.

Ευτυχώς, σύμφωνα με την ψυχολόγο οι περισσότεροι δεν θα βιώσουμε τα πολύ σοβαρά γεγονότα της ζωής που ανήκουν στα «μεγάλα» τραύματα, ωστόσο κάποια στιγμή θα βιώσουμε την απώλεια αγαπημένων προσώπων, πολλοί θα πάρουμε διαζύγιο, αλλά ακόμα και ευχάριστες περιστάσεις μπορεί να μας προκαλούν στρες (μια σημαντική μέρα στη δουλειά, οι εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, ακόμα και ένας καυγάς με την οικογένεια μας).

Αυτές οι καθημερινές απορρίψεις, συγκρούσεις, ήττες, και η συσσώρευση μικρών «αμυχών» οδηγεί σε απώλεια ενέργειας, χαράς, δημιουργικότητας. Αν, λοιπόν, νιώθετε συχνά ότι κάτι σας έχει ρουφήξει την ενέργεια και δεν έχετε κουράγιο ακόμα και να κάνετε τα πράγματα που σας δίνουν χαρά, είναι πιθανό να έχετε μαζέψει μέσα σας μικροτραύματα, χωρίς να τους έχετε δώσει το χώρο και την αξία που τους αναλογεί. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους μας. Καθώς τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας.

Και πώς αναγνωρίζω τα μικρά τραύματα;

Στο βιβλίο της Μικρά Τραύματα η Dr. Meg Arroll παρουσιάζει την προσέγγιση της για την αντιμετώπιση του καθημερινού τραύματος είναι σοβαρή, απλή, καλά δομημένη: Επίγνωση, Αποδοχή, Δράση

Επίγνωση: ανακαλύψτε τον μοναδικό σας αστερισμό μικροσκοπικών τραυμάτων.

Αποδοχή: δείτε πώς εμφανίζονται αυτά τα μικροσκοπικά τραύματα στη ζωή σας και ξεκινήστε να τα επεξεργάζεστε.

Δράση: ξεκινήστε να κάνετε τα βήματα για να δημιουργήσετε ενεργά τη ζωή που επιθυμείτε.

Στο βιβλίο παρουσιάζει αναλυτικά τεχνικές και πρακτικές δράσεις για να σας οδηγήσουν βήμα βήμα σε μια πιο χαρούμενη και γεμάτη ζωή.

Πόσο χρόνο θα πάρει να γιατρευτούν τα μικρά τραύματα;

Αυτή είναι η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν οι θεραπευόμενοι στη συγγραφέα. Η ίδια απαντά:

«Όπως το σώμα μας χρειάζεται χρόνο για να θεραπευτεί, έτσι και η συναισθηματική και ψυχική ανάρρωση απαιτεί χώρο και χρόνο. Όσο βαθύτερη είναι η πληγή ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσο περισσότερα και σοβαρότερα είναι τα μικρά τραύματα, τόσο περισσότερο πρέπει να δουλέψετε για να νιώσετε καλύτερα. Και χρειάζεται όντως δουλειά ή μάλλον προσπάθεια, αλλά σας διαβεβαιώ ότι αξίζει. Γιατί το αξίζετε».

Το βιβλίο Μικρά Τραύματα της Dr. Meg Arroll κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο dioptra.gr.
Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χάιντι Μαρτινίδου

martinidou haidiΜέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.