Ακρόαση άρθρου......

Παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η έννοια του ψυχολόγου έχει γίνει πολύ γνωστή, πολλοί άνθρωποι διστάζουν να επισκεφθούν έναν ειδικό και να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία. Αυτό συμβαίνει γιατί ίσως δεν ξέρουν ακριβώς τι είναι ψυχοθεραπεία και τι θα αντιμετωπίσουν εκεί. Αρκετοί θεραπευόμενοι με ρωτάνε εάν θα πρέπει να ξεκινήσουν να μιλάνε για τα παιδικά τους χρόνια σε μια ψυχοθεραπεία ή τι θα καταφέρουν τελικά εάν ξεκινήσουν. Έτσι καταλαβαίνω πως για πολλούς είναι μια έννοια άγνωστη, αν και την έχουν ακούσει πολλές φορές.

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας

Η ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας η οποία γίνεται δια του λόγου, δηλαδή δεν χρησιμοποιείται κάποιος ειδικός εξοπλισμός ή φάρμακα αλλά μόνο η συζήτηση. Πιο συγκεκριμένα αποτελείται από τακτικές συνεδρίες με ένα ψυχοθεραπευτή για ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, ανάλογα την ανάγκη του κάθε θεραπευόμενου.

Ποια είναι όμως τα οφέλη της ψυχοθεραπείας και τι θα δεις να αλλάζει μέσα από αυτή τη διαδικασία;

Θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου - Αυτογνωσία

Μέσα από την ψυχοθεραπεία θα έχεις την ευκαιρία να αναβιώσεις διάφορες καταστάσεις και να εξερευνήσεις το παρελθόν σου και να το αποδεχθείς. Όμως το σημαντικότερο που μπορεί να σου προσφέρει είναι η αυτογνωσία.

Υπάρχουν στιγμές που είμαστε μπερδεμένοι, που ενώ όλα πάνε καλά εμείς δεν είμαστε χαρούμενοι ή αναρωτιόμαστε «Τώρα γιατί το έκανα εγώ αυτό; ή Γιατί επιλέγω πάντα συντρόφους που με πληγώνουν;».

Η ψυχοθεραπεία θα σε βοηθήσει να καταλάβεις το μοτίβο συμπεριφοράς που χρησιμοποιείς, που οφείλονται οι πράξεις σου και πηγαίνοντας ένα βήμα πίσω να κατανοήσεις τον τρόπο που έχεις ζήσει την ζωή σου μέχρι σήμερα.

Αποκτήστε το βιβλίο Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας. 

Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν την αγάπη τους. Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα. Χωρίς ποτέ να τους επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα συναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου.

Θα βελτιώσεις τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους

«Πώς θα γίνει αυτό;» ρωτάνε πολλοί; Είναι γεγονός πως η διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι κατά κύριο λόγο ατομική υπόθεση. Όμως η θεραπεία βασίζεται στην σχέση που δημιουργείς με τον θεραπευτή σου. Η σχέση αυτή λειτουργεί σαν καθρέφτης της δικής σου κοινωνικής ζωής και του τρόπου που σχετίζεσαι με τους άλλους ανθρώπους. Έτσι μέσα στην θεραπεία θα αναβιώσεις μοτίβα σχέσεων που έχεις υιοθετήσει στην καθημερινή σου ζωή.

Θα μάθεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου

Σίγουρα κάποια στιγμή στην ζωή σου έχεις αισθανθεί έντονο άγχος, θυμό ή θλίψη. Μέσα από την ψυχοθεραπεία θα μάθεις να αναγνωρίζεις αυτά τα συναισθήματα και να αντιλαμβάνεσαι την πηγή προέλευση τους. Ένας από τους στόχους της θεραπείας είναι να μπορέσουμε να βάλουμε τα συναισθήματα μας σε λέξεις. Η εκφραστική απόδοση των συναισθημάτων μας βοηθάει να αποφορτιστούμε και να είμαστε πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά μας.

Θα νιώσεις πως υπάρχει κάποιος που σε ακούει

Το θεραπευτικό δωμάτιο, το μέρος δηλαδή που λαμβάνουν χώρα η συνεδρίες, είναι ένας χώρος ασφαλής όπου μπορείς να μιλήσεις άφοβα για οτιδήποτε σε απασχολεί. Ο θεραπευτής δεν είναι εκεί για να σε κρίνει και να σου πει αν έκανες σωστά ή λάθος. Είναι εκεί για να σε ακούσει και να σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά από ότι τα βλέπεις συνήθως. Είναι εκεί για να σου δώσει τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεσαι για να εκφράσεις τις σκέψεις σου και τα συναισθήματα σου. Δεν θα σε διακόψει, δεν θα σε προσβάλει. Δεν θα σε κρίνει!

Θα πάρεις την ζωή σου στα χέρια σου

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Ίσως κάποιοι πιστεύουν πως ψυχοθεραπεία κάνουν όσοι έχουν προβλήματα ή όσοι δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους. Όμως η αλήθεια είναι πως ψυχοθεραπεία κάνουν όσοι θέλουν να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους και να τον φροντίσουν. Ξεκινώντας ψυχοθεραπεία παίρνεις την ζωή στα χέρια σου και κάνεις κάτι δραστικό για να αλλάξεις οτιδήποτε δε σου αρέσει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αισθανθείς αισιοδοξία για το μέλλον γιατί θα αρχίσεις να δίνεις σημασία σε πράγματα που στο παρελθόν προσπερνούσες χωρίς να τα προσέξεις.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν μπορούν να γίνουν χωρίς προσπάθεια. Εξαρτώνται από την προσωπική θέληση και την υπομονή του θεραπευόμενου να αλλάξει και να αποδεχθεί τον εαυτό του και τους άλλους. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Δήμητρα Γεωργακοπούλου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος απόφοιτη Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα ψυχολογίας. Ψυχοθεραπεύτρια, ειδικευόμενη στη Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία, κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.