Μάρτης βγάλτης και...καλός αναγνώστης. Τον μήνα που έφυγε σας είδαμε με το μαρτάκι σαν βραχιόλι, και ένα βιβλίο ανα χείρας, απο το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας. Ποια ήταν τα βιβλία που διαλέξατε αυτόν τον μήνα;

Είδαμε τι διάλεξε η πλειοψηφία και μαζέψαμε τα best seller του μήνα Μαρτίου. Ο απολογισμός αυτός αποσκοπεί στο να προβληθούν τα βιβλία που φάνηκαν να αποτελούν την επιθυμία των αναγνωστών μας, και, πού ξέρετε; Ίσως κάποιο να σας ξέφυγε. 

1. Εξομολογήσεις ενός ψυχοθεραπευτή

Αυτό το βιβλίο αυτογνωσίας που κρατάτε στα χέρια σας είναι «παιδί» της ειλικρινούς επιθυμίας για μια εκ βαθέων «εξομολόγηση».

Την «εξομολόγηση» ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή που χρησιμοποιεί την αυθεντικότητα και την αυτοαποκάλυψη ως βασικά εργαλεία για να συναντήσει ο αναγνώστης στις σελίδες του τον βαθύτερό του εαυτό.

Είναι μια «ερωτική» ιστορία για τη Ζωή, το Νόημα και τη Σχέση. Ένα ημερολόγιο με αποκαλυπτικά γεγονότα, μνήμες, όνειρα, κι επιγνώσεις, από τη θέση του θεραπευόμενου και του θεραπευτή. Και, όπως κάθε παρόμοια ιστορία, κρύβει στο βάθος της στιγμές γαλήνης ή πάθους, επιβεβαίωσης ή διάψευσης μεγαλείου και απόγνωσης.

Είναι ένα βιβλίο εύληπτο και πολυσήμαντο, που περιγράφει με απλά λόγια τη συναρπαστική περιπέτεια της συνάντησης με τον Εαυτό και τον Άλλον και απλώς ζητά από τον αναγνώστη να διαβαστεί με νου και παράλληλα με ψυχή.

Στις σελίδες του συναντά κανείς αλήθειες, που αγγίζουν την καρδιά, «σκάβουν» τον νου και διευρύνουν την αυτογνωσία. Αλήθειες που πληγώνουν τον ναρκισσισμό, και ταυτόχρονα απελευθερώνουν μέσα μας αυτό το κομμάτι που θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές και υπερβάσεις.

Ο συγγραφέας, φωτογραφίζοντας στιγμιότυπα της ζώσας ψυχοθεραπευτικής διεργασίας, αποτυπώνει τους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζει, πλησιάζει θεραπευτικά, και κατανοεί τους ανθρώπους που ζητούν βοήθεια. Δεν θέλει να ανακουφίσει παρηγορώντας τις πληγές. Θέλει να τις εκθέσει και να αναδείξει τα τραύματα της ανθρώπινης ψυχής ως πηγές ψυχογνωσίας και υπαρξιακής ελευθερίας κι ολοκλήρωσης.

Ένα βιβλίο γραμμένο βιωματικά που προτρέπει τους αναγνώστες του στην επίμονη αναζήτηση της βαθύτερης εσωτερικής εμπειρίας.

Αποκτήστε το βιβλίο Εξομολογήσεις ενός ψυχοθεραπευτή στο εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο μας!

2. Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου 

Μήπως μεγάλωσες και εσύ με γονείς που ήταν απόμακροι; Δύστροποι; Εγωκεντρικοί; Απορριπτικοί; Ελεγκτικοί; Επικριτικοί; Μη-διαθέσιμοι;

Αν οι συναισθηματικές σου ανάγκες έμειναν ανεκπλήρωτες ή καταπιεσμένες στην παιδική σου ηλικία, το πιο πιθανό είναι να έχεις αποκτήσει ψυχικά τραύματα που τώρα σε επηρεάζουν άμεσα στην ενήλικη ζωή σου.

Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει, και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε από τον πόνο, τη σύγχυση, τον θυμό και το αίσθημα εγκατάλειψης που μεταφέρουμε στο σήμερα από την παιδική μας ηλικία.

Απελευθερώνοντας τον εαυτό μας απ’ τη συναισθηματική ανωριμότητα των γονιών μας, μπορούμε να ανακτήσουμε την αληθινή μας φύση, να ικανοποιήσουμε τις ψυχικές μας ανάγκες και να δημιουργήσουμε νέες, θετικές σχέσεις με όλους γύρω μας, ώστε να χτίσουμε μια πληρέστερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Ανακάλυψε τους τέσσερις τύπους τοξικών-ανώριμων γονέων

1. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΙ

Προκαλούν συναισθήματα αβεβαιότητας και άγχους

2. ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ

Προσπαθούν να τελειοποιήσουν τους πάντες και τα πάντα

3. ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ

Αποφεύγουν να ασχοληθούν με οτιδήποτε τους αναστατώνει

4. ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΟΙ

Κλεισμένοι στον εαυτό τους, απαξιωτικοί και υποτιμητικοί

Αποκτήστε το βιβλίο Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου στο βιβλιοπωλείο μας! 

3. Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Οι πεποιθήσεις μας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα.

Αρκεί μία μόνο στιγμή για να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και αρνητικές πεποιθήσεις και αυτό επηρεάζει δραστικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του.

Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να "δουλέψουμε" με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Οι ασκήσεις του βιβλίου θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα, που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι.

Αποκτήστε το Παιδί που κρύβουμε μέσα μας στο βιβλιοπωλείο μας! 

4. Πως να έχεις αυτοπεποίθηση

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ.

Δεν έχουν όλοι εκ γενετής αυτοπεποίθηση, γι’ αυτό και μπορούν να την καλλιεργήσουν με τον καιρό.

Αν προσπαθείς σκληρά να νιώσεις ήρεμος κάτω από συνθήκες πίεσης ή εύχεσαι να είχες τη σιγουριά να διαφημίσεις τις ικανότητές σου, το βιβλίο αυτό είναι εδώ για να σε βοηθήσει.

Γεμάτο συμβουλές, θετικές ρήσεις και δραστηριότητες, το ΠΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ θα σε βοηθήσει να επεξεργαστείς ό,τι σε δυσκολεύει ώστε να αναδείξεις την εσωτερική σου αυτοπεποίθηση.

Απόκτησε το βιβλίο Πως να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση στο βιβλιοπωλείο μας!

5. Δέκα είδη άγχους και τα αντίδοτά τους

Η λέξη «άγχος» δεν είναι ουσιαστικό, όπως η λέξη «παπούτσια» ή η λέξη «ποδήλατο». Εκτός αν εσύ βλέπεις κάποιο άγχος να κυκλοφορεί στη γειτονιά σου ή στο σπίτι σου, οπότε, κάπου θα πρέπει να σε πάµε… Αν το «άγχος» δεν είναι ουσιαστικό, τότε τι είναι; Είναι ουσιαστικοποίηση. Είναι το αποτέλεσµα µιας διαδικασίας η οποία ονοµάζεται αγχώνοµαι (ή άγχοµαι) και είναι ρήµα. Άλλο το άγχος και οι φοβίες, κι άλλο ο φόβος.

Αυτό το βιβλίο µε δυο λόγια λέει: Πες µου το άγχος σου να σου πω τι να κάνεις.

Το βιβλίο σού προσφέρει ένα… µενού µε δέκα κατηγορίες άγχους:
1. Άγχος απόδοσης
2. Σεξουαλικό άγχος απόδοσης
3. Άγχος απόρριψης (για τους ντροπαλούς)
4. Άγχος αρρώστιας
5. Άγχος πολυκοσµίας (αγοραφοβία)
6. Άγχος περιορισµού (κλειστοφοβία)
7. Άγχος επικείµενης καταστροφής
8. Άγχος αποκατάστασης
9. Άγχος ανυποµονησίας και βιασύνης
10. Οι κρίσεις πανικού

Για κάθε είδος από αυτά τα άγχη, πριν καταφύγεις σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους το βιβλίο σού προτείνει µερικές εµπειρικές, αλλά επιστηµονικά ηλεγµένες, παρεµβάσεις που αν δεν σε απαλλάξουν εντελώς από το άγχος σου, θα σε βοηθήσουν τουλάχιστον να το µειώσεις. Όλα αυτά, βέβαια, µε το απαραίτητο χιούµορ που χαρακτηρίζει τον συγγραφέα.

Μην αφήσεις το άγχος να σε καθορίσει! Βρες κι εσύ το αντίδοτο για τα άγχη που σε ταλαιπωρούν και ξεκίνα µια καινούρια ζωή!

Απόκτησε το βιβλίο Δέκα είδη άγχους και τα αντίδοτα τους στο βιβλιοπωλείο μας!

6. Εργασία με τον εαυτό σου

Ζούµε σε µια περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας όπου καλούµαστε να ανταποκριθούµε σε πολλές προκλήσεις, σε συλλογικό αλλά και ατοµικό επίπεδο: πανδηµία, κλιµατική αλλαγή, πληθώρα νέων πολιτικών, οικονοµικών και κοινωνικών δυσκολιών. Αν µη τι άλλο, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι σηµαντικό να καταφέρουµε να ανταποκριθούµε σε αυτές τις προκλήσεις µε ηρεµία, και όχι πανικό.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε ως απάντηση στο αυξηµένο στρες και άγχος που βιώνουµε καθηµερινά, και περιλαµβάνει µεθόδους που εφαρµόζοντάς τες στην καθηµερινότητά µας, µπορούν να µας βοηθήσουν να µειώσουµε τα επίπεδα του άγχους µας και να καλωσορίσουµε περισσότερη ηρεµία και γαλήνη στη ζωή µας.

Πώς λειτουργούν αυτές οι µέθοδοι; Πολύ από το καθηµερινό µας στρες και άγχος οφείλεται στο νόηµα που δίνουµε σε ό,τι µας συµβαίνει, που δεν είναι άλλο από τις σκέψεις που προηγούνται ή ακολουθούν ένα γεγονός.

Πιστεύοντας σκέψεις τύπου δεν θα τα καταφέρω, έπρεπε να µου απαντήσει, δεν έπρεπε να µου πει ψέµατα, δεν θα τα προλάβω όλα, σκέφτεται µόνο τον εαυτό του, κανείς δεν µε καταλαβαίνει, δεν βγάζω αρκετά χρήµατα, δεν είµαι αρκετή, η ζωή είναι δύσκολη, έκανα λάθος επιλογές προκαλούνται επώδυνα συναισθήµατα που µε τη σειρά τους προκαλούν περισσότερες σκέψεις. Αποτέλεσµα; Κούραση, θυµός, απογοήτευση, θλίψη, καβγάδες, παρεξηγήσεις. Πιστεύοντας αυτές τις σκέψεις, µπαίνουµε σε ένα φαύλο κύκλο που µπορεί να επιδεινώσει χωρίς ουσιαστικό λόγο την εµπειρία µας και αυτό γιατί συνήθως σκέψεις σαν αυτές δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Οι µέθοδοι που περιγράφονται στο βιβλίο θα σου δείξουν πώς να παίρνεις απόσταση από στρεσογόνες σκέψεις, πριν τις πιστέψεις ως αληθινές. Παρατηρώντας και διερευνώντας τες, θα µάθεις από υπηρέτης να γίνεσαι κυρίαρχος του µυαλού σου. Αποτέλεσµα; Λιγότερο άγχος, περισσότερη ηρεµία, καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, πιο ευχάριστη ζωή.

Απόκτησε το βιβλίο Εργασία με τον εαυτό σου στο βιβλιοπωλείο μας!

7. 21 ευκαιρίες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την πεποίθηση ότι το μέλλον μας διαμορφώνεται από μεγάλα γεγονότα, σημαντικές αποφάσεις και σύνθετες σκέψεις.

Η Theresa Cheung όμως μας αποδεικνύει ότι οι καθημερινές μας συνήθειες -τα πράγματα που κάνουμε κατ’ επανάληψη- είναι το κλειδί για να έχουμε τη ζωή που επιθυμούμε.

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιώσουμε τη ζωή μας είναι να αλλάξουμε τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές συνήθειες, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας.

Η συγγραφέας σχεδίασε και μας παρουσιάζει 21 απλές, ολιγόλεπτες καθημερινές συνήθειες οι οποίες προσφέρουν το πλαίσιο για να φέρουμε τη θετική αλλαγή στη ζωή μας. Οι συνήθειες αυτές είναι χωρισμένες σε 3 φάσεις:

Πρωί: 7 πρωινές συνήθειες για να ξεκινάμε την ημέρα με αποφασιστικότητα
Μεσημέρι-Απόγευμα: 7 συνήθειες για μια ζωή με σκοπό
Βράδυ: 7 συνήθειες για να ολοκληρώσουμε την ημέρα μας με ικανοποίηση

Υιοθετώντας αυτές τις απλές συνήθειες και δίνοντας πραγματικά σημασία στο τι κάνουμε καθημερινά, θα μεταμορφώσουμε τη ζωή μας.

Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Ως εκ τούτου, η Αριστεία δεν είναι πράξη αλλά συνήθεια.

Απόκτησε το βιβλίο 21 ευκαιρίες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου στο βιβλιοπωλείο μας!

8. Το υποσεινήδητο μπορεί να αλλάξει την ζωή σου 

Σας έχει τύχει ποτέ να αναλάβει δράση το υποσυνείδητό σας; Μήπως, για παράδειγμα, επιστρέψατε από το γραφείο στο σπίτι χωρίς να θυμάστε να οδηγείτε, από ποιους δρόμους περάσατε, ενώ σκεφτόσαστε κάτι άλλο; Προσπαθούσατε να θυμηθείτε ένα όνομα χωρίς αποτέλεσμα, και ξαφνικά, ώρες μετά, σας ήρθε αβίαστα στο μυαλό; 

Όταν αναλαμβάνει δράση το υποσυνείδητο, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Ο δρ Mike Dow μοιράζεται μαζί μας το πρόγραμμα που δημιούργησε, μια τεχνική οραματισμού για το υποσυνείδητο (SVT), με καινοτόμα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να μάθετε να συνομιλείτε απευθείας με το υποσυνείδητό σας και να αξιοποιείτε τα δυνατά σας σημεία, τα χαρίσματα και τις ικανότητές σας. Το πρόγραμμά του ξεκινάει με γνωσιακή θεραπεία, στην οποία κατόπιν ενσωματώνονται διάφορες μέθοδοι για την προσέγγιση του υποσυνειδήτου: ενσυνειδητότητα, εκπαίδευση στη χαλάρωση, ύπνωση, διαλογισμός, γνωσιακή εξάσκηση και καθοδηγούμενος οραματισμός.

Θα σου επισημάνω τις καλύτερες αναμνήσεις της ζωής σου και θα σβήσω οτιδήποτε αρνητικό δεν χρειάζεσαι.
Με αγάπη, το Υποσυνείδητό σου

Ο δρ Mike Dow, συγγραφέας αρκετών best sellers στη λίστα των New York Times, προτείνει μια πρωτοποριακή προσέγγιση για να ενεργοποιήσετε το υποσυνείδητό σας, ώστε να καταφέρετε να απελευθερωθείτε από το παρελθόν σας και να πλάσετε ένα υπέροχο μέλλον.

Το ηχητικό υλικό θα σας επιστρέψει να βιώσετε την εμπειρία με όλο σας το είναι. 

Προσοχή: Οι ηχογραφήσεις αφορούν διαλογισμό/ασκήσεις οραματισμού και αυτό τις καθιστά ακατάλληλες για χρήση κατά τη διάρκεια της οδήγησης ή του χειρισμού βαρέων μηχανημάτων.

Απόκτησε το Υποσυνείδητο μπορεί να αλλάξει την ζωή σου στο βιβλιοπωλείο μας!

9. Τα 5 μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις 

Ποια είναι τα μυστικά της ευτυχίας;
Γιατί κάποιοι άνθρωποι ζουν καλά και πεθαίνουν ευτυχισμένοι;

Ο John Izzo μίλησε με περισσότερα από 200 άτομα μεταξύ 60-106 ετών, τα οποία περιέγραψαν γνωστοί και φίλοι ως "τα μοναδικά άτομα που ήξεραν ότι είχαν βρει την ευτυχία και το νόημα της ζωής". Μαγαζάτορες και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αρχηγοί φυλών και διευθύνοντες σύμβουλοι, αυτοί οι άνθρωποι, αθροιστικά, είχαν πείρα ζωής πάνω από 18.000 χρόνια. Απάντησαν σε ερωτήσεις όπως: Τι σας έδωσε τη μεγαλύτερη χαρά; Τι θα ευχόσαστε να είχατε μάθει νωρίτερα; Τελικά, τι είχε σημασία και τι όχι;

Ο συγγραφέας μοιράζεται τις ιστορίες τους, που είναι αστείες, συγκινητικές και μας βάζουν σε σκέψεις, καθώς και τα πέντε μυστικά που έμαθε σε συνεντεύξεις που τους πήρε, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την πρακτική εφαρμογή τους.

Το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να γελάσετε και να βουρκώσετε και θα σας παροτρύνει να ανακαλύψετε εγκαίρως ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή σας.

Απόκτησε το Τα 5 μυστικά που πρέπει να ανακαλύψεις πριν πεθάνεις στο βιβλιοπωλείο μας!

10. Νίκησε την ζήλια

Η ζήλια είναι ένα πολύ συνηθισμένο συναίσθημα. Όταν όμως φουντώνει, αναστατώνει και μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας. Θυμός, δυσαρέσκεια, υποψίες, κτητικότητα... οι πιο κοινές εκδηλώσεις της ζήλιας που τρώνε τα σωθικά μας και μας εμποδίζουν να δημιουργήσουμε υγιείς σχέσεις, βασισμένες στην εμπιστοσύνη.

Ο Bernard Geberowicz προτείνει μια μέθοδο ακριβώς στα μέτρα μας για να νικήσουμε τη ζήλια. Μας βοηθά να προσδιορίσουμε ποιοι είμαστε έτσι ώστε να καταλάβουμε καλύτερα την ιστορία μας και το είδος της σχέσης που έχουμε με τους άλλους.

  • 21 μέρες για να συνειδητοποιήσετε πόσο ζηλιάρης ή ζηλιάρα είστε, να αλλάξετε και να απελευθερωθείτε.
  • Τεστ για να δείτε σε ποιο σημείο βρίσκεστε και να αποκρυπτογραφήσετε την προσωπική σας ιστορία.
  • Ασκήσεις για να αλλάξετε με την πάροδο του χρόνου.
  • Εβδομαδιαίος απολογισμός για να βλέπετε την πρόοδό σας.

Ένας ιδανικός οδηγός για ισορροπημένες και αρμονικές σχέσεις!

Οι οδηγοί δράσης "Νίκησε..." απευθύνονται σε όλους εσάς που βρίσκεστε αντιμέτωποι με νέα και ασυνήθιστα προβλήματα, χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής μας. Προτείνουν απόλυτα δοκιμασμένες μεθόδους, βασισμένες στο βίωµα, στην πραγµατικότητα και στην αντιµετώπιση της καθηµερινότητας: έχουν τη γεύση, το άρωµα και τη δύναµη της εµπειρίας. Αυτό είναι που τους κάνει πολύτιµους και αναγκαίους όχι µόνο για τον εαυτό µας αλλά και για όλο τον κόσµο.

Απόκτησε το βιβλίο Νίκησε την ζήλια στο βιβλιοπωλείο μας!

Αυτά και πολλά άλλα βιβλία βρέθηκαν στα χέρια σας τον Μάρτιο και ελπίζουμε να σας έμαθαν πολλά, να σας έδωσαν τις εξηγήσεις που ψάχνατε για την παιδική ηλικία, να σας ανέβασαν την αυτοεποίθηση, και να έριξαν τον δείκτη του άγχους ή και της ζήλιας. Ανυπομονούμε να δούμε τι θα χαρακτηρίσει τα αναγνώσματά σας τον Απρίλιο. Μέχρι τότε, ελπίζουμε αυτές οι προτάσεις να σας φανούν ελκυστικές. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χάιντι Μαρτινίδου

martinidou haidiΜέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.