Στη δύσκολη, αναμφισβήτητα, εποχή που διανύουμε, οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας. Είτε γιατί απολύθηκαν, είτε γιατί φοβούνται για τη βιωσιμότητα του οργανισμού στον οποίο εργάζονται, είτε γιατί δεν είναι ευχαριστημένοι από την τωρινή τους εργασία.

Όπως και να έχει, βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο.

«Να συνεχίσω να αναζητώ μια δουλειά σαν τις προηγούμενες – όσο εύκολο ή δύσκολο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο – ή μήπως είναι η ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι άλλο»;

«Αλλά και ποιο θα ήταν αυτό»;

Οι άνθρωποι βιώνουν τεράστια σύγχυση, καθώς όλα γύρω τους αλλάζουν. Κλάδοι οι οποίοι απασχολούσαν πολλά άτομα μέχρι τώρα, προχωρούν σε μεγάλες περικοπές προσωπικού. Έτσι ο άνθρωπος δυσκολεύεται πολύ να επανενταχθεί στον κλάδο που εργαζόταν μέχρι τώρα. Ο τραπεζικός, ο κατασκευαστικός κι ο βιομηχανικός κλάδος αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα. Για πολλούς ανθρώπους η αλλαγή επαγγέλματος αποτελεί αναπόφευκτη ανάγκη. Αλλά με τι θα ασχοληθούν από εδώ και στο εξής;

Η περίοδος αυτή, όσο δύσκολη και να είναι, αποτελεί ευκαιρία για τα άτομα να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό, το οποίο ενδέχεται να τους προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση, συγκριτικά με την προηγούμενη εργασία τους. Αυτό που χρειάζεται να διερευνηθεί με σοβαρότητα είναι ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα.

Ένα τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορεί να «φωτίσει» ανεξερεύνητες μέχρι τώρα κλίσεις και δεξιότητες. Ενδέχεται το άτομο να ανακαλύψει ότι θα του ταίριαζε να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα, σε ένα αντικείμενο που μέχρι πρότινος δεν είχε σκεφτεί. Ή να ανακαλύψει ότι, με μια μικρή επένδυση στον εαυτό του, μπορεί να ασχοληθεί με κάτι τελείως διαφορετικό. Ή – βάσει των αποτελεσμάτων του τεστ και της βοήθειας ενός έμπειρου συμβούλου – να αξιοποιήσει κάποια σημεία από τη μέχρι τώρα εμπειρία του, αλλά να στραφεί προς άλλες κατευθύνσεις.

Υπήρξαν για παράδειγμα άτομα που διαπίστωσαν ότι έχουν κλίση στις πωλήσεις κι ότι θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό. Σε άλλες περιπτώσεις, αξιοποίησαν την προηγούμενη εμπειρία τους και την εφάρμοσαν στον κλάδο της εκπαίδευσης ή της πληροφορικής.

Όπως και να έχει η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Το άτομο μπορεί να δει καθαρά ποια είναι τα ενδιαφέροντά του, αλλά και οι κλίσεις και οι ικανότητές του.

Μπορεί ακόμη να διαπιστώσει ποιο περιβάλλον είναι κινητοποιητικό για τον ίδιο και ποιο όχι. Άλλοι για παράδειγμα επιθυμούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, για άλλους είναι πολύ σημαντικό να επιβραβεύεται και να αναγνωρίζεται η δουλειά τους, άλλοι θέλουν να δουλεύουν μόνοι τους, ενώ άλλοι δε διανοούνται να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Για κάποιους άλλους η υψηλή οικονομική ανταμοιβή αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο και είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν. Όταν έχουμε επίγνωση αυτών που μας κινητοποιούν, μπορούμε να προσανατολίσουμε το ενδιαφέρον μας και προς τα αντίστοιχα περιβάλλοντα ή επαγγέλματα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να είμαστε πιο ικανοποιημένοι από την εργασία μας, και κατ’ επέκταση, πιο αποτελεσματικοί.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι αυτή η αυτογνωσία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ στις μέρες μας. Η αλλαγή καριέρας είναι θεμιτή, αλλά και πολλές φορές απαραίτητη, προκειμένου το άτομο να παραμείνει ενεργό στην αγορά εργασίας. Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, σε όποια ηλικία κι αν γίνεται, αποτελεί τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί να χαραχτεί μια νέα, πιο επιτυχημένη πορεία.

Συγγραφή Άρθρου

Αρετή Δρακάκη - Ψυχολόγος

Αρετή Δρακάκη: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, MSc - Ψυχοθεραπεύτρια - ειδίκευση στη Συστημική Θεραπεία / Σύμβουλος Καριέρας - Εργασιακή Ψυχολόγος. Ατομική & Ομαδική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία ζευγαριού & οικογένειας, Συμβουλευτική καριέρας & επαγγελματικός προσανατολισμός.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Διαφοροποίηση: το κλειδί για την αυτογνωσία και την ψυχική μας υγεία
Διαφοροποίηση οικογένεια

Η Διαφοροποίηση είναι μια σπουδαία έννοια και, όπως θα περιγράψω παρακάτω, ο διαφοροποιημένος άνθρωπος μοιάζει να είναι ο «τέλειος» άνθρωπος, μολονότι το τέλειο δεν υφίσταται στη ζωή. Για να ακριβολογούμε πρόκειται για έναν αυθεντικό, ισορροπημένο και ψυχικά υγιή άνθρωπο.

Εξάρτηση από το Διαδίκτυο & τα Smartphones

Είναι η εξάρτηση από το internet και τα smartphones η νέα τάση της εποχής; Η απάντηση είναι μάλλον ναι. Άνθρωποι είναι σε ένα μέρος μαζί και ταυτόχρονα χώρια, ο καθένας στην οθόνη του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή του. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό συνέβαινε και παλαιότερα, με τα βιβλία ή τις εφημερίδες; Συνέβαινε.

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων και σύντομος οδηγός επιβίωσης

Οι εορτές των Χριστουγέννων προκαλούν, σε πολλούς, αισθήματα θλίψης. Είναι η περίοδος, κατά την οποία ερχόμαστε περισσότερο αντιμέτωποι με τις ελλείψεις της ζωής μας. Το αίσθημα μοναξιάς, αδιέξοδου ή αποτυχίας, που προσπαθούμε να κρύψουμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο, ξεχύνεται ανεξέλεγκτο τις γιορτές. 

Τι είναι η Συμβουλευτική Καριέρας: βήμα προς βήμα για τον επιθυμητό στόχο

Η Συμβουλευτική Καριέρας - Επαγγελματική Συμβουλευτική περιλαμβάνει την κατανόηση των ικανοτήτων, των δυνατών σημείων, των λιγότερο δυνατών, των ενδιαφερόντων, των εργασιακών κινήτρων και της "επαγγελματικής" προσωπικότητας του ανθρώπου.

Η ψυχολογία και τα στάδια του χωρισμού
διαζύγιο

Ο χωρισμός από τη συντροφική σχέση είναι μία από τις πιο στρεσογόνες αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου. Προκαλεί δηλαδή έντονο άγχος και στρες, ακόμη δε περισσότερο, στην περίπτωση διαζυγίου ή ύπαρξης παιδιών. Όπως κάθε απώλεια, έτσι κι ο χωρισμός από έναν άνθρωπο που ήταν σημαντικός στη ζωή μας, περιλαμβάνει πένθος. Χρειάζεται να πενθήσουμε για την απώλεια του συντρόφου, προκειμένου να προχωρήσουμε.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.