Το ζήτημα του εσωτερικού παιδιού είναι από τα πιο καθοριστικά για να βιώσουμε την αποδοχή και αγάπη για όλα όσα είμαστε. Το μικρό πλάσμα που ήμασταν πολύ συχνά μπορεί να χρειαζόταν έναν γονιό που δεν είχε ή δεν ήταν συναισθηματικά διαθέσιμος.

Μεγαλώνοντας οι συνθήκες και τα μοτίβα επαναλαμβάνονται στη ζωή του και στις σχέσεις του, γιατί ο ψυχισμός ζητά την επίλυσή τους.

Όμως, το μικρό πλάσμα στέκεται κάπου μέσα μας ζητώντας τη δική μας αγάπη, τη δική μας συμπόνοια και υποστήριξη, τη δική μας κατανόηση και αποδοχή.

Μήπως ο ενήλικας που τα ψάχνει και τα ζητά απεγνωσμένα από άλλους έξω από αυτόν, έχει ανάγκη όσο τίποτα άλλο να τα προσφέρει αυτός στον εαυτό του; Υπάρχει περίπτωση να επιλέξει να είναι παρών κι όχι απών (όπως του έμαθαν) για το μικρό παιδί; Υπάρχει περίπτωση να επιλέξει συνειδητά να γίνει ο γονιός του και να απελευθερωθεί;

Δείτε όλες τις προτάσεις μας σχετικά με το θέμα του εσωτερικού παιδιού και αποκτήστε τα βιβλία που επιθυμείτε από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Οι πεποιθήσεις μας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα.

Αρκεί μία μόνο στιγμή για να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και αρνητικές πεποιθήσεις και αυτό επηρεάζει δραστικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του.

Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να «δουλέψουμε» με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Οι ασκήσεις του βιβλίου θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα, που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι.

Αποκτήστε το βιβλίο Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας ή Το δράμα του προικισμένου παιδιού

Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν την "αγάπη" τους.

Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα.

Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα σναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου.

Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτή την κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά. Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο.

Αποκτήστε το βιβλίο Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Το ξύπνημα της Εύας

Μετά τη διεθνή επιτυχία του βιβλίου της Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, η Alice Miller προχωρά στη διερεύνηση των αιτιών και των συνεπειών των παιδικών τραυμάτων, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί βία από τους γονείς ή τους δασκάλους τους στη βρεφική ή παιδική τους ηλικία κάποια στιγμή θα στρέψουν τη βία αυτή εναντίον της κοινωνίας.

Οι νέες έρευνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο επιβεβαιώνουν την άποψη της ότι το σώμα μας έχει αποθηκεύσει όλες τις μνήμες των πρώιμων εμπειριών μας, εκείνες που το συνειδητό μας αναγκάστηκε να απωθήσει πολύ νωρίς ώστε να κατορθώσει να επιβιώσει σε συνθήκες κακομεταχείρισης. Ωστόσο, αν οι μνήμες αυτές δε βρουν διέξοδο με ανάλογες συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά μας ή την κοινωνία, τότε κάποια στιγμή θα κάνουν την εμφάνιση τους, συχνά με τη μορφή συμπτωμάτων ασθένειας.

Στο «Ξύπνημα της Εύας», η Alice Miller, μέσα από αποκαλυπτικά παραδείγματα και την εύστοχη ανάλυση τους, μας παροτρύνει να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε το τραυματικό μας παρελθόν -να γευτούμε όπως η Εύα τον καρπό από το δέντρο της γνώσης-, ώστε να αποδεσμεύσουμε «το παιδί μέσα μας» στο οποίο ποτέ δεν επέτρεψαν να είναι ο εαυτός του, για να μπορέσει τώρα απελευθερωμένο και υγιές να ζήσει συμφιλιωμένο με τα αυθεντικά του συναισθήματα και τις πραγματικές του ανάγκες.

Αποκτήστε το βιβλίο Το ξύπνημα της Εύας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Δρόμοι της ζωής

Μέσα από έξι ιστορίες με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας, η Alice Miller δίνει μια αισιόδοξη προοπτική για την προσωπική εξέλιξη του καθενός μας, αλλά και το μέλλον της κοινωνίας.

Εάν υπάρξει μια γνήσια και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων κι εφόσον διαδοθεί η αλήθεια σχετικά με ορισμένα θέματα-ταμπού, λέει η συγγραφέας, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, τόσο για το άτομο όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Οι ήρωες αυτού του βιβλίου αφηγούνται ο ένας στον άλλο τη ζωή τους, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους, αλλά και το πώς κατάφεραν να αποδεσμευτούν από τα "σκοτεινά" σημεία της παιδικής τους ηλικίας και τα κληροδοτημένα από το πατρικό τους μοντέλα συμπεριφοράς.

Επιχειρώντας να καταδείξει τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που έχουν όσα πρότυπα ανατροφής βασίζονται στην καταπίεση, την αυστηρή πειθαρχία και τις σωματικές τιμωρίες, η Miller αφιερώνει ένα κεφάλαιο στη γένεση του μίσους, όπου διερευνά τα βαθύτερα αίτια των πιο μελανών σελίδων της Ιστορίας της ανθρωπότητας και εξετάζει τις προσωπικές ιστορίες των γκουρού και των ηγετών, που κατά καιρούς έχουν βρει χιλιάδες τυφλούς οπαδούς.

Αποκτήστε το βιβλίο Δρόμοι της ζωής, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Για το καλό σου

«Για το καλό σου!» Ποιο παιδί δεν το 'χει ακούσει, ποιος γονιός δεν το 'χει πει. Πόσο αθώα, όμως, είναι τούτη η φράση; Γιατί είναι λογικό να περιμένουμε από ένα παιδί να δέχεται αδιαμαρτύρητα και να εκλαμβάνει μάλιστα ως ευεργεσία τη σωματική ή ψυχική βία που υφίσταται από τους γονείς του, τη στιγμή που από έναν ενήλικα ουδέποτε θα απαιτούσαμε κάτι τόσο παράλογο; Και τι συμβαίνει αργότερα, όταν εκείνο το «καλό παιδί» που καταπίεζε για χρόνια εντός του τα απαγορευμένα συναισθήματά του (θυμό, μίσος, οργή) γίνεται ενήλικας;

Στο βιβλίο αυτό, η Alice Miller εκθέτει τις παιδαγωγικές μεθόδους των τελευταίων αιώνων και, εν συνεχεία, καταπιάνεται με την παιδική ηλικία της τοξικομανούς Κριστιάνε Φ., του δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ, του δολοφόνου παιδιών Γιούργκεν Μπαρτς αλλά και ορισμένων καλλιτεχνών (Σύλβια Πλαθ, Πάουλ Κλέε, Πέτερ Χάντκε, Φρήντριχ Ντύρρενματτ κ.ά.), φανερώνοντάς μας τι ακριβώς κρύβεται κάτω από τον αγαθό μανδύα του όρου «διαπαιδαγώγηση» και, συγχρόνως, καταδεικνύοντας πως ό,τι ενσταλάζεται στο παιδί κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του έχει αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία.

Απευθυνόμενη όχι μόνο σε γονείς, αλλά, κυρίως, στο παιδί που κάθε ενήλικας κρύβει εντός του, μας δείχνει πως το κλειδί εξόδου από τον φαύλο κύκλο της «διαπαιδαγώγησης» βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση να το πάρουμε στα χέρια μας.

Το «Για το καλό σου» είναι το αποτέλεσμα του εσωτερικού διαλόγου της συγγραφέως με τους αναγνώστες του βιβλίου που την καθιέρωσε παγκοσμίως -"Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας"- και μπορεί να εκληφθεί ως συνέχειά του, δίχως αυτό να αποκλείει την αυτοτελή ανάγνωσή του.

Αποκτήστε το βιβλίο Για το καλό σου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Θεραπεύοντας το εσωτερικό μας παιδί

Αξίζουμε και μπορούμε να έχουμε όλα όσα καθοδηγούμαστε από μέσα μας να έχουμε και να εκδηλώνουμε. Ο,τιδήποτε είναι απαραίτητο για την ευτυχία μας και το σκοπό της ζωής μας διατίθεται σε μας για να μάθουμε να το δημιουργούμε. Ζούμε σ' ένα σύμπαν απεριόριστης αγάπης και αφθονίας. Γεννηθήκαμε για να δημιουργήσουμε υγεία, ευτυχία, αφθονία και ό,τι χρειαζόμαστε για να εκπληρώσουμε το σκοπό της ζωής μας.

Δεν υπάρχει λόγος ο ανώτερος εαυτός μας, το Θείο ή το σύμπαν να μας αρνηθεί κάτι που είναι σημαντικό για την ευτυχία ή το σκοπό της ζωής μας. Αν δεν το έλκουμε, η μόνη αιτία μπορεί να βρίσκεται στις δικές μας περιοριστικές πεποιθήσεις ή και στις επιλογές μας σαν ψυχή πριν καν γεννηθούμε.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι περιοριστικές πεποιθήσεις και επιλογές της ψυχής είναι κρυμμένες στο υποσυνείδητο και εντελώς άγνωστες στο συνειδητό νου μας και, επομένως, είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξουν με την παραδοσιακή ανάλυση ή τις θετικές επιβεβαιώσεις που προτείνονται στα σχετικά βιβλία ή ακόμη και με τις μεθόδους που υποδεικνύονται στην ταινία και το βιβλίο το μυστικό.

Αυτό που λείπει από αυτά τα συστήματα θετικής σκέψης είναι η απλή αλήθεια ότι το υποσυνείδητο είναι ένα εκατομμύριο φορές ισχυρότερο από το συνειδητό νου και αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί σε οποιεσδήποτε αποφάσεις για αλλαγή.

Αποκτήστε το βιβλίο Θεραπεύοντας το εσωτερικό μας παιδί, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Γίνε ο γονιός του εαυτού σου

Μήπως δεν πήρατε την αγάπη που θέλατε από τους γονείς σας; Μήπως εξακολουθείτε να επιθυμείτε την επιδοκιμασία τους; Από πολύ μικρή ηλικία, προσπαθούμε να εντυπωσιάζουμε τους γονείς μας και να τους κάνουμε ευτυχισμένους. Είμαστε καλά παιδιά και δεν μπλέκουμε σε φασαρίες. Διαβάζουμε τα μαθήματά μας και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τους κάνουμε υπερήφανους. Όμως τίποτα δεν είναι αρκετό.

Εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο. Για ποιο λόγο είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε τους γονείς μας να μας αγαπήσουν;Τα παιδιά επιζητούν την αγάπη των γονιών τους. Όμως... έχουμε πλέον ενηλικιωθεί. Δεν είμαστε πια παιδιά. Για ποιο λόγο, λοιπόν, εξακολουθούμε να επιζητούμε την επιδοκιμασία των γονιών μας;

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, κάθε φορά που είστε με τους γονείς σας, ξαναγίνεστε αυτόματα παιδί. Η σχέση με τους γονείς σας παραμένει πολύ συχνά η ίδια.

Καθώς δεν μπορείτε να αλλάξετε τους γονείς σας, ο μοναδικός τρόπος για να βελτιώσετε τη σχέση μαζί τους είναι να αλλάξετε εσείς και να γίνετε ο γονιός του εαυτού σας.

Αποκτήστε το βιβλίο Γίνε ο γονιός του εαυτού σου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Γονείς και παιδιά

«Ο πατέρας μου μ' έμαθε να παίζω σκάκι όταν ήμουν έξι χρόνων. Έβγαλα το δημοτικό θεωρώντας τον έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του σκακιού, και μου άρεσε πολύ να παίζω μαζί του. Καμιά φορά μ' άφηνε να τον κερδίζω, κι εγώ το ήξερα πως μ' άφηνε να τον κερδίζω. Πενήντα χρόνια αργότερα, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, προτείναμε να παίξουμε μια παρτίδα σκάκι και το ευχαριστιόμασταν πολύ... Καμιά φορά τον άφηνα να με κερδίζει, κι εκείνος το ήξερε πως τον άφηνα να με κερδίζει.»

Ο Χόρχε και ο Ντεμιάν Μπουκάι συζητούν για την πρώτη, την κρισιμότερη και πιο καθοριστική σχέση της ανθρώπινης ύπαρξης: αυτήν που συνδέει τους γονείς με τα παιδιά τους.

Προσπαθώντας να εκφράσουν τη δική τους άποψη στα αιώνια ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο από τη γέννηση μέχρι το θάνατο, δε διστάζουν να διαφωνήσουν και δεν προσπαθούν να καλύψουν τις διαφορετικές τους απόψεις. Τι σημαίνει να είσαι γονέας; Ποιος ο λόγος να γίνεις; Τι είναι αυτό που καθιστά κάποιον «περισσότερο γονέα» από κάποιον άλλο; Τι σημαίνει «είμαι πατέρας» και τι «είμαι μητέρα»;

Με αφετηρία την επαγγελματική τους εμπειρία ως ψυχίατροι και ψυχοθεραπευτές, προσεγγίζουν το θέμα της πατρότητας και συμφωνούν ότι από τη στιγμή που αποκτάς ένα παιδί, πέρα και έξω από τη βιολογική σχέση που σε συνδέει μαζί του, καλείσαι να εκπληρώσεις μια λειτουργία που προϋποθέτει πως αισθάνεσαι, σκέφτεσαι και ενεργείς ως γονέας.

Ο αναγνώστης θα βρει μία κατηγοριοποίηση των διαφόρων «τύπων γονέων» που συνήθως εντοπίζουμε στη σύγχρονη κοινωνία (αμελείς, αυταρχικοί, πολιτικά ορθοί κ.λπ...) καθώς και μερικές απόψεις για το πώς μπορούμε να χτίσουμε με τα παιδιά μας τον τύπο σχέσης που επιθυμούμε.

Ο Χόρχε Μπουκάι σχολιάζει το «Γονείς και παιδιά» ως εξής: «Αυτή η "εργαλειοθήκη για τη συντήρηση μιας δύσκολης σχέσης" νομίζω ότι είναι το καλύτερό μου βιβλίο (και ίσως και το χρησιμότερο) ακριβώς γιατί λειτουργεί όπως τα εργαλεία. Θα μου άρεσε να μάθω ότι χρησίμευσε σε ανθρώπους που σκέφτονται να γίνουν γονείς, και ότι βοήθησε με κάποιον τρόπο στην απόφασή τους να το τολμήσουν».

Αποκτήστε το βιβλίο Γονείς και παιδιά, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.