Αφού δε μπορούμε να αγοράσουμε την ευτυχία, μπορούμε οι ίδιοι να μάθουμε πως να είμαστε πιο ευτυχισμένοι;
Οι άνθρωποι όπως και τα ζώα έχουμε μια τάση προς τα αρνητικά παρά τα θετικά ερεθίσματα γύρω μας. Αυτό βοηθά στην επιβίωση μας αφού τείνουμε να αντιδρούμε σε οτιδήποτε θεωρήσουμε επικίνδυνο.

Παρόλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα τα οποία ανέφεραν ότι έχουν βιώσει αρκετά θετικά συναισθήματα έχουν μια τάση προς τα θετικά ερεθίσματα παρά τα αρνητικά (Strauss and Allen, 2006).

Πως μπορούμε οι ίδιοι να ενισχύσουμε την ευτυχία μας;

1. Απολαμβάνοντας μικρά και μεγάλα θετικά γεγονότα της ζωής μας.  Ένα ισχυρό εργαλείο για την αύξηση γενικής ευημερία ενός ατόμου. Μπορούμε να τα βρούμε στην καθημερινή μας ζωή ή να επικεντρωθούμε σκόπιμα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Πως μπορούμε να το επιτύχουμε;

Με το να μοιραζόμαστε τα θετικά γεγονότα της ζωής μας με άλλους και να τους λέμε πόσο εκτιμάμε τη στιγμή. Αυτός είναι πιθανόν ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε την ευχαρίστηση των θετικών γεγονότων στη ζωή μας.

Να φέρνουμε στο μυαλό μας τις θετικές αναμνήσεις. Το να θυμόμαστε τις θετικές στιγμές που βιώσαμε στο παρελθόν ενισχύει τη ψυχική μας ευεξία. Η ανάλυση του παρελθόντος μας βοηθά ελάχιστα στην ενίσχυση της ευτυχίας, ενώ η αναπαραγωγή και αναβίωση των θετικών στιγμών σαν μια επαναφορά σε μια κασέτα, ενισχύει τη χαρά μας (Lyubomirsky, 2008).

Να δίνουμε συγχαρητήρια στον εαυτό μας. Μην φοβάστε την υπερηφάνεια. Πείτε στον εαυτό σας πόσο εντυπωσιασμένοι είναι οι άλλοι και θυμηθείτε πόσο καιρό περιμένατε να συμβεί.

Να αλλάξουμε τις αντιλήψεις μας με το να εστιάσουμε σε ορισμένα στοιχεία της θετικής εμπειρίας μας και να αποκλείσουμε κάποια άλλα.

 Να αφήσουμε τον εαυτό μας να βυθιστεί στη στιγμή και να προσπαθούμε να μην την αναλύσουμε πολύ, απλά να τη νιώσουμε.

Να μη συμμετέχουμε πάντα σε ανοδική κοινωνική σύγκριση. Όταν οι άνθρωποι συγκρίνουν τον εαυτό τους με άτομα τα οποία έχουν επιτύχει πολύ περισσότερα από αυτούς στην προκειμένη στιγμή , αυτό μπορεί να αμβλύνει την απόλαυσή τους.

Να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκφραση θετικών  συναισθημάτων μπορεί να εντείνει τα θετικά συναισθήματα.

Να αναγνωρίσουμε το πόσο γρήγορα περνούν οι στιγμές και να ζήσουμε το τώρα.

Μετρώντας τις ευλογίες στη ζωής μας. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας τα θετικά γεγονότα της ζωής μας και να σκεφτόμαστε πόσο τυχεροί είμαστε που τα έχουμε.

Να θυμόμαστε ότι όταν ανησυχούμε και δεν δίνουμε έμφαση στις θετικές στιγμές δεν μπορούμε να τις απολαύσουμε.

2. Να κάνουμε τυχαίες πράξεις καλοσύνης.  Οι  τυχαίες πράξεις καλοσύνης κάνουν τον παραλήπτη να αισθάνεται καλύτερα αλλά και το δέκτη να νοιώσει πιο ευτυχισμένος, ιδιαίτερα αν διάφορες πράξεις καλοσύνης πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα.

3. Να ανταποκρινόμαστε εποικοδομητικά: αυτό που διακρίνει μια καλή σχέση από μια όχι τόσο καλή δεν είναι το πώς το ένα μέλος αντιδρά σε προβλήματα, αλλά και το πώς καλωσορίζει τα καλά νέα στη ζωή του άλλου (Gable, 2004).
Πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στις καλές ειδήσεις με ενεργό-εποικοδομητικό τρόπο;
Κατ 'αρχάς, πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συνέβη δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πρόσωπο, ακούγοντας, με ερωτήσεις, ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.
Να γιορτάσουμε την επιτυχία.

4. Να σκεφτόμαστε το μελλοντικό επιθυμητό μας εαυτό. Φανταστείτε ότι όλα έχουν πάει με τον τρόπο που ελπίζατε και ότι όλα σας τα όνειρα έχουν υλοποιηθεί. Γράψτε για αυτό και φανταστείτε τον εαυτό σας σε αυτό το μέλλον. Συνεχίστε αυτό τον τρόπο σκέψης για τέσσερις εβδομάδες. Αυτή η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την αισιοδοξία μας. Επίσης βοηθά στην επίτευξη μιας καλύτερης ολοκλήρωσης μεταξύ των προτεραιοτήτων και των στόχων μας.

5. Να γυμναζόμαστε. Η άσκηση μειώνει το άγχος και το στρες, τον κίνδυνο της υπέρτασης,του διαβήτη τύπου 2, της καρδιακής νόσου, την αϋπνία, την παχυσαρκία και την πιθανότητα της άνοιας. Επίσης βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να διπλασιάσει τη μυϊκή δύναμη σε ευπαθείς ενήλικες. Ακόμη, έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για την προαγωγή της ευτυχίας από όλες τις δραστηριότητες (Lyubomirsky, 2008).

6. Να σκεφτόμαστε τρία καλά πράγματα. Κάθε βράδυ για μια εβδομάδα, πριν πάτε για ύπνο  σκεφτείτε τρία πράγματα που πήγαν καλά για σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.Γράψτε τα κάτω και σκεφτείτε ποιος ήταν ο δικός σας ρόλος σχετικά με αυτά.Το να τα γράψουμε είναι σημαντικό δεδομένου ότι μας βοηθά να επικεντρωθούμε στα γεγονότα. Επίσης, η αντανάκλαση στο δικό μας ρόλο δεν είναι λιγότερο σημαντική, καθώς συμβάλλει στην αίσθηση του ελέγχου, η οποία, με τη σειρά της, έχει αντίκτυπο στην ευημερία. Τέλος, ο χρόνος αυτής της άσκησης είναι σημαντικός. Δοκιμάστε την είτε κάθε μέρα για μια εβδομάδα είτε μια φορά την εβδομάδα για έξι εβδομάδες (P, Steen, Park, & Peterson, 2005).


 «Η ευτυχία δεν βρίσκεται εκεί έξω για να τη βρούμε. Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να τη βρούμε εκεί έξω είναι επειδή η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας.»  - Sonja Lyubomirky.

Συγγραφή Άρθρου

Θεογνωσία Μεϊτανή
Ψυχολόγος με Εξειδίκευση στην Συμβουλευτική Ψυχολογία
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τί μας οδηγεί στην αναβλητικότητα και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε;
αναβλητικότητα

Με τον όρο αναβλητικότητα εννοούμε τη διαδικασία κατά την οποία δημιουργούμε λόγους για τους οποίους μπορούμε να αφήσουμε σημαντικά πράγματα για αργότερα και να δώσουμε προτεραιότητα σε άλλα πράγματα, λιγότερο σημαντικά και πιο ευχάριστα για μας. 

Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν θετική ανάγνωση
αρνητικά συναισθήματα

Πολλοί από μας πιστεύουμε ότι το να είμαστε κάποτε λυπημένοι, φοβισμένοι, θυμωμένοι ή απογοητευμένοι μας κάνει αδύναμους και προσπαθούμε να το κρύψουμε από τους άλλους είτε ακόμα και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αποφεύγοντας, όμως, τα αρνητικά μας συναισθήματα είναι σαν να αποφεύγουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, αφού μέρος του είναι και τα αρνητικά, αλλά και τα θετικά συναισθήματα.  

Όταν κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο υποφέρει από κατάθλιψη
κατάθλιψη

Σύμφωνα με έρευνες του Παγκύπριου Οργανισμού Υγείας, ένα στα τέσσερα άτομα θα βιώσει συμπτώματα κατάθλιψης κάποια στιγμή της ζωής του και αν και η κατάθλιψη θεωρείται μια σοβαρή ψυχική διαταραχή, είναι εύκολα θεραπεύσιμη, ειδικότερα εάν υπάρχει υποστήριξη από το περιβάλλον του ατόμου που υποφέρει από αυτήν.

Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης
Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης

Με τον όρο επαγγελματική εξουθένωση εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία αισθανόμαστε εξαντλημένοι συναισθηματικά αλλά και σωματικά όσον αφορά την εργασία μας. Αυτή η εξάντληση αυξάνεται σταδιακά και μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες επιπτώσεις όπως το αίσθημα απελπισίας και ανεπάρκειας σχετικά με τις επιδόσεις στον εργασιακό μας χώρο. Κάποιες φορές οι επιπτώσεις μπορεί να επεκταθούν και σε άλλους τομείς της ζωής μας.

Τι είναι τα προσωπικά όρια και με ποιους τρόπους τα θέτουμε στις σχέσεις μας
προσωπικά όρια

Τι είναι τα προσωπικά όρια;  Τα προσωπικά μας όρια είναι εκείνα που καθορίζουν τον προσωπικό μας χώρο και κρατούν τους άλλους μακριά από αυτό. Μας διαχωρίζουν από τους άλλους και προστατεύουν την ακεραιότητα μας βοηθώντας μας να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας και προστατεύοντάς μας από την παραβίαση και την εκμετάλλευση των άλλων.

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).