Η παχυσαρκία θεωρείται μία νόσος η οποία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις τη σημερινή εποχή. Τα αίτια, ωστόσο, τα οποία την προκαλούν, μοιάζουν μάλλον ασαφή και αλληλοεμπλεκόμενα. Παρόλο που έχει εμφανή σωματικά συμπτώματα παρατηρείται ότι συχνά συνυπάρχει με έντονα δυσφορικά συναισθήματα.

Έτσι, το έντονο στρες, το άγχος, η θλίψη, η ανασφάλεια, η ανηδονία, παρουσιάζονται συνοδά συμπτώματα αυτής της νόσου.  Είναι όμως η νόσος που δημιουργεί αυτά τα συμπτώματα ή τα συμπτώματα ως άλλες ασθένειες, συντελούν στην εμφάνιση της;

Η απάντηση σ΄ αυτή την ερώτηση είναι μάλλον διττή. 
Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος ο οποίος δημιουργείται κατά την εξέλιξη της παχυσαρκίας. 

Είναι το περίφημο τρίγωνο των τριών Σ.
Σκέψη    |    Συνάισθημα    |     Συμπεριφορά
Σχήμα 1.1


Το τρίγωνο των 3 Σ (δες σχ. 1.1) είναι τα 3 βασικά πεδία στα οποία κινείται χαρακτηρολογικά ένας άνθρωπος. Δηλαδή:

Αν υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος έχει μία συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως:
ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ

Αυτό του δημιουργεί δύσκολα συναισθήματα, όπως:
ΘΛΙΨΗ ή ΘΥΜΟ με τον εαυτό του

Καθώς και συγκεκριμένες σκέψεις:
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ. ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΠΟΤΕ. ΕΙΜΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟΣ

Αυτές οι σκέψεις με τη σειρά τους δημιουργούν νέα δυσφορικά συναισθήματα, όπως:
ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ή ΑΠΟΓΝΩΣΗ

Τα νέα αυτά συναισθήματα όμως τον ωθούν πάλι να καταφύγει στο φαγητό ως μέσο χαλάρωσης.

Το παραπάνω είναι ένα απλό παράδειγμα για το πως, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η διατροφική συμπεριφορά,  σχετίζονται μεταξύ τους.

Είναι έτσι αντιληπτό ότι όταν ένας άνθρωπος είναι υπό καθεστώς άγχους, πίεσης, θλίψης ή εν γένει κάποιας συναισθηματικής έντασης επηρεάζεται η σχέση του με το φαγητό. Άρα, αν η παχυσαρκία θεωρηθεί ασθένεια, μια και εξ ορισμού έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας, παράλληλα θα πρέπει να ειδωθεί και ως σύμπτωμα άλλων ασθενειών οι οποίες σχετίζονται με ψυχισμό μας.
Μπορεί όμως ένας άνθρωπος να απεγκλωβιστεί από το φαύλο κύκλο της παχυσαρκίας; (δες σχ. 1.1)
Ναι, μπορεί.

Η παχυσαρκία είναι θεραπεύσιμη, αλλά με μία βασική προυπόθεση. Να την αντιμετωπίσει ως ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό, το οποίο χρειάζεται αλλαγή σε επίπεδο συμπεριφοράς, αλλά και σε επίπεδο συναισθημάτων και σκέψης.

Συγγραφή άρθρου:

Κατερίνα Χριστογιαννοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

Συγγραφή Άρθρου

Χριστογιαννοπούλου Κατερίνα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Επικοινωνία: 697.7017824
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Alzheimer νόσος

Η άνοια αποτελεί μια πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία καθώς ο...

Βρείτε ειδικό για Διαταραχές Διατροφής

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο μηχανισμός της Εξάρτησης
Εξάρτηση

Η τάση να προσκοληθούμε σε αντικείμενα, πρόσωπα ή καταστάσεις προκειμένου να αντλήσουμε την απαραίτητη ηδονή η οποία θα συντελέσει στο να βιώσουμε την καθημερινότητά μας λιγότερο επώδυνα και περισσότερο ευχάριστα.

Απώλεια

Απώλεια είναι το χάσιμο, η έλλειψη ενός προσώπου, ενός συναισθήματος, ενός οράματος. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη απώλειας που ωστόσο κάθε ένα από αυτά αν διερευνηθούν θα διαπιστωθεί το πόσο πολυεπίπεδα και αλληλοεμπλεκόμενα είναι.

Θεραπευτής : Αυτός ο άγνωστος
Θεραπευτής

Ποιος είναι τελικά ο θεραπευτής? Ο παντογνώστης σωτήρας, ο έμπειρος συνεργάτης, ο εξομολογητής, ή απλά ο λευκός πίνακας πάνω στον οποίο ο θεραπευόμενος θα αποτυπώσει τα σχήματα των ψυχικών του διεργασιών? Είναι η αυθεντία ή ο συνοδοιπόρος, ο μέντορας ή ο συμπάσχων?

Η Ψυχαναλυτική Θεώρηση της Υστερικής Προσωπικότητας

Μια προσωπικότητα που αποτέλεσε το έναυσμα για το ξεκίνημα της Ψυχαναλυτικής Θεωρίας του Sigmund Freud. Επιληπτικές κρίσεις, τύφλωση, παράλυση, αμνησία, κρίσεις άγχους, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως υστερικά συμπτώματα, όταν δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια.

Μαζοχιστική Διαταραχή της προσωπικότητας

Η μαζοχιστική διαταραχή της προσωπικότητας δεν πρέπει να συγχέεται με την γνωστή μαζοχιστική σεξουαλική συμπεριφορά που συχνά υιοθετείται, η οποία όμως δεν παρατηρείται στους υπόλοιπους τομείς της ζωής ενός ατόμου. 

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.