Το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 12:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR, διοργανώνουν ομιλία - συζήτηση με θέμα το αναπόφευκτο τέλος των έρωτών μας και την ενίοτε επίμονη άρνηση της αποδοχής του.

petros theodorouΟ ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου αναπτύσσει την ομιλία διαδραστικά με το κοινό, σύμφωνα με το μοντέλο βιωματικών παρουσιάσεων που ο ίδιος δημιούργησε και ονομάζει «Share*Dots project».

Η ομιλία διατηρεί την αυτονομία της, ενώ ταυτόχρονα είναι η 4η ενός κύκλου 5 συνολικά ομιλιών, με τον γενικό τίτλο «Για τους αιρετικούς της αγάπης».

Το ευρύτερο θέμα του κύκλου είναι διάφορες «αθέατες» όψεις των σχέσεων έρωτα, αγάπης και σεξουαλικού πόθου.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στον Παιδικό ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Παλαμά 3.

Λίγα λόγια για την ομιλία

Κάποιες φορές έρχεται αναπότρεπτα το τέλος μιας κατάστασης, μιας περιόδου ή η απώλεια ενός πραγματικά ή φαντασιωτικά αγαπημένου προσώπου. Συχνά, μαζί έρχεται και η αδυναμία αποδοχής του γεγονότος του τέλους, αφήνοντας μόνο δρόμο την άρνηση.

Τότε, παράγεται μια τεράστια γκρίζα ζώνη μέσα μας, χωρίς ζωή και κίνηση, ένας τεράστιος λεκές που απλώνει και μας τυλίγει σε μια διαρκή ανακύκλωση οδυνηρού χρόνου, στη μεγαλειώδη ματαιότητα μιας στεγνής προσομοίωσης ζωής.

Σ’ αυτήν την ευρηματική ομιλία, τα γεγονότα της ταινίας του Andrei Tarkovsky «Solaris», χωρίς να αναλύεται η ταινία, γίνονται ένας καμβάς επάνω στον οποίον αντιστοιχούνται διάφορες φάσεις της ανατολής και της δύσης των συναντήσεών μας.