Την Τετάρτη στις 14 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:30 μ.μ, προσκαλούμε στο ΔΙΚΕΨΥ (Λεωφ. Ηρακλείου 353, 4ος όροφος, Ν. Ηράκλειο Αττικής) όλους τους γονείς και εκπαιδευτικούς σε μια ανοιχτή ομιλία με θέμα:«Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Αυτό είναι το καλύτερο μας μυστικό». Εισηγείται η Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Κα Πασπάλη Ασπασία, Επιστημονική Διευθύντρια & Υπεύθυνη του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. 

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας, δύο στα δέκα παιδιά αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική βία. Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ανέρχονται στα περίπου 150 εκατ. κορίτσια και 73 εκατ. αγόρια το χρόνο. Αυτοί οι αριθμοί, μολονότι ανησυχητικοί, δεν πρέπει να ακινητοποιούν όσους υπεύθυνα και σταθερά στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά.


Η Ομιλία για την Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και όλους εκείνους που εμπλέκονται συστηματικά με τα παιδιά, με γνώμονα την πεποίθηση οτι η πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση είναι συνώνυμα της επαρκούς γνώσης.

Η τραυματική εμπειρία κακοποίησης απαιτεί έγκαιρη παρέμβαση. Αυτή περιλαμβάνει, πρωτίστως, τη γνώση και ικανότητα ταυτοποίησης όλων εκείνων των στοιχείων που μαρτυρούν οτι ένα παιδί έχει υποστεί σεξουαλική βία. Με στόχο την κατάκτηση της ικανότητας εντοπισμού των στοιχείων-δεικτών σεξουαλικής κακοποίησης, η ομιλία αρχικά θα καλύψει την πλήρη κατανόηση του ορισμού της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τα σημεία που, είτε υποψιάζουν για ενδεχόμενη κακοποίηση, είτε αυξάνουν τις πιθανότητες τέλεσής της. Τα σημεία αυτά διακρίνονται σε συγκεκριμένα προφίλ ανθρώπων-δραστών, συγκεκριμένους τόπους μη ελεγχόμενης δραστηριοποίησης του παιδιού με έμφαση το Διαδίκτυο και, τέλος, σε αναλυτικές περιγραφές συμπτωμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στα παιδιά.

Το τρίτο μέρος της ομιλίας επικεντρώνεται στην παρουσίαση στρατηγικών ενημέρωσης, διαχείρισης και αντιμετώπισης των παιδιών, που γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να εφαρμόσουν, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά απο τη σεξουαλική βία.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν

  • Ορισμός «σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση»
  • Ψυχολογικό Προφίλ δραστών
  • Ψυχολογικό προφίλ παιδιών – θυμάτων
  • Προειδοποιητικές ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών
  • Προστασία στο διαδίκτυο. Τι λέμε στο παιδί.
  • Ο ρόλος των γονέων και εκπαιδευτικών στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης των παιδιών

Ημερ. διεξαγωγής: 14/11, 2018
Ώρα διεξαγωγής: Τετάρτη: 18:30-21:00
Διάρκεια: 2,5 ώρες
Χώρος Διεξαγωγής: Αίθουσα Εκπαιδεύσεων ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Λεωφ. Ηρακλείου 353, 4οςόροφος, Ν. Ηράκλειο Αττικής)

Συμμετοχή: 20 ευρώ
Τηλ. Επικοινωνίας για κρατήσεις έως και 09/11: 210-2830100 & 6945 558644

Πασπάλη Ασπασία, MSc, BSc,
Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος
Επιστημονική Διευθύντρια (ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ)