Είναι εύκολο να λες «ναι» σε καθετί που διεκδικεί ένα μέρος του χρόνου σου, όταν οι προτεραιότητές σου στη ζωή δεν είναι ξεκάθαρες. Αν οι μέρες σου δεν καθοδηγούνται και δεν εμπνέονται από ένα ανώτερο όραμα για το μέλλον, μια ξεκάθαρη εικόνα για ένα τελικό αποτέλεσμα που θα σε βοηθά να ενεργείς πιο συνειδητά, είναι εύκολο οι πράξεις σου να καθορίζονται από τις επιθυμίες και τους σκοπούς των ανθρώπων που σε περιβάλλουν.

 Να είσαι η προτεραιότητά σου

Όπως έγραψα κάποτε, «αν το πρόγραμμά σου δεν καθορίζεται από τις δικές σου προτεραιότητες, τότε θα καθορίζεται από τις προτεραιότητες των άλλων». Η λύση είναι να είσαι ξεκάθαρος σχετικά με τους ανώτερους στόχους της ζωής σου κι έπειτα να μάθεις να λες «όχι» ευγενικά.

Ο Κινέζος σοφός Τσουάνγκ Τσου αφηγήθηκε κάποτε την ιστορία ενός άντρα που σφυρηλατούσε ξίφη για ένα μαχαραγιά. Ακόμη και όταν είχε φτάσει στην ηλικία των ενενήντα ετών, η δουλειά του διακρινόταν από εξαιρετική ακρίβεια και δεξιοτεχνία. Όσο και αν τον πίεζε ο χρόνος, δεν του ξέφευγε ποτέ το παραμικρό λάθος.

Μια μέρα, ο μαχαραγιάς ρώτησε το γέροντα τεχνίτη: «Έχεις έμφυτο ταλέντο ή κατέχεις κάποια ιδιαίτερη τεχνική που σου επιτρέπει να πετυχαίνεις Franklin;»

Τα μαθήματα ζωής που περιέχονται στα έργα Ουόλντεν ή Η Ζωή στο Δάσος, του Χένρι Ντέιβιντ Θορό, με βοηθούν να επικεντρώνομαι σε ό,τι έχει πραγματικά σημασία και να ξεκινώ σωστά τη μέρα μου.

Τα σοφά λόγια που διαβάζω στη διάρκεια αυτού του τόσο πολύτιμου πρωινού χρονικού διαστήματος εμποτίζουν και φωτίζουν το κάθε λεπτό της μέρας μου.

Επομένως, ξεκίνα καλά τη μέρα σου. Δεν θα είσαι ποτέ πια ο ίδιος άνθρωπος.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις του Robin Sharma που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ο Robin Sharma μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι σκοπός της ζωής είναι μία ζωή με σκοπό.

Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις

Η ζωή περνά πολύ γρήγορα. Και τίποτα δεν είναι πιο οδυνηρό από τη συνειδητοποίηση ότι έφτασες στο τέλος της χωρίς να αντιληφθείς τι ήταν πραγματικά σημαντικό –επειδή ήσουν υπερβολικά απασχολημένος με όσα δεν είχαν αληθινή σημασία.

Το βιβλίο Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις; έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να εστιάσουν σε ό,τι έχει πραγματική αξία και να απλουστεύσουν την καθημερινότητά τους, ώστε να ζήσουν μια πιο χαρούμενη, έντονη και ουσιαστική ζωή. Είναι βασισμένο στη φιλοσοφία και στα εμψυχωτικά μηνύματα του Μοναχού που Πούλησε τη Ferrari του, του βιβλίου που μεταμόρφωσε τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων.

Πρόκειται για ένα απλό και κατανοητό εγχειρίδιο ζωής, μέσα από το οποίο ο συγγραφέας μοιράζεται 101 σοφές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε την αληθινή επιτυχία και να ανακαλύψετε τι έχει πραγματική σημασία στη ζωή.

Ποιος είναι ο Robin Sharma

Ο Robin Sharma είναι ένας από τους παγκοσμίως κορυφαίους συμβούλους σχετικά με θέματα προσωπικής επιτυχίας και καλλιέργειας των ηγετικών ικανοτήτων. Έχει συγγράψει οκτώ παγκόσμια best sellers, μεταξύ των οποίων το βιβλίο Ο Μοναχός που Πούλησε τη Ferrari του (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα), που έχει μεταφραστεί σε εβδομήντα γλώσσες. Είναι διευθύνων σύμβουλος της Sharma Leadership International Inc., μιας εταιρείας συμβούλων που έχει μια απλή αποστολή: να βοηθήσει ανθρώπους και οργανισμούς να φτάσουν στην κορυφή της παγκόσμιας κλίμακας. Ανάμεσα στους πελάτες του περιλαμβάνονται η Microsoft, η Nike, η General Electric, η FedEx, η NASA και η BP.

Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία: Τα μυστικά του μοναχού που πούλησε τη Ferrari του, Ηγέτης δίχως τίτλο, Ποιος θα κλάψει όταν πεθάνεις, Η σοφία του γονέα, Η σοφία του Ηγέτη, Ανακάλυψε το πεπρωμένο σου, Για μια καλύτερη ζωή (μέρος 1ο και 2ο), Το κλαμπ των 5 π.μ. και μπορείτε να προμηθευτείτε όλα τα βιβλία από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.