Το εξειδικεμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας του Psychology.gr ξεχώρισε και σας προτείνει 5 βιβλία για την Ψυχολογία της υγείας για ειδικούς ψυχικής υγείας, γιατρούς και φοιτητές.

Ιατρική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία

Το πρώτο μέρος του βιβλίου, η Ιατρική Ψυχολογία, εστιάζεται στη φαινομενολογία της ψυχολογίας της υγείας, σωματικής και ψυχικής. Η μελέτη κάθε ψυχικής λειτουργίας περιλαμβάνει γενικές περιγραφικές έννοιες, την ανάπτυξη και τις εκδηλώσεις της κατά την πορεία της ζωής. Ένας αριθμός κεφαλαίων πραγματεύεται τους βιολογικούς παράγοντες που επιδρούν στην ψυχική υγεία, ενώ άλλα εξετάζουν τους κοινωνικούς παράγοντες που επιδρούν στην ψυχική υγεία.

Το δεύτερο μέρος αφορά στην Ψυχοσωματική Ιατρική. Τα θέματα που αναπτύσσονται αναφέρονται στις σχέσεις σωματικών και ψυχολογικών παραγόντων στο πλαίσιο της σωματικής νόσου. Ψυχοσωματικές ασθένειες, Ψυχιατρικοί παράγοντες στην ποιότητα ζωής πασχόντων από σωματικές νόσους, Θάνατος και Ευθανασία, η Ιατρική και ο Ιατρός, Σχέση ιατρού και ασθενούς, Σχέση ιατρού με οικείους του ασθενούς, Ανακοίνωση της αλήθειας, Ιατρογενείς νόσοι, τα Δικαιώματα των ασθενών, Σχέσεις μεταξύ των ιατρών, Νοσηρότητα των ιατρών, Παραδοσιακές και Εναλλακτικές Ιατρικές είναι θέματα που αναπτύσσονται σε αυτό το μέρος του βιβλίου.

Στον τομέα της Ψυχοπαθολογίας, η προσοχή εστιάζεται στην περιγραφή και κατάταξη ψυχιατρικών συμπτωμάτων, σημείων, συνδρόμων και νόσων και γίνεται προσπάθεια επισήμανσης των πιθανών σχέσεων και αλληλοκαλύψεων που υπάρχουν μεταξύ τους.

Το περιεχόμενο είναι καθαρά περιγραφικό. Δεν ακολουθείται καμία θεωρητική κατεύθυνση ούτε στο πεδίο της περιγραφής ούτε, πολύ περισσότερο, στο πεδίο της ερμηνείας. Είναι αναπόφευκτο να παρατίθενται ερμηνευτικές προτάσεις αντλημένες από το ευρύ φάσμα θεωρητικών σχολών, αλλά το βιβλίο κρατά σαφείς αποστάσεις από αυτές στο σύνολό τους. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο μεγάλο φάσμα των θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους ψυχιάτρους, τους ειδικευόμενους στην Ψυχιατρική, αλλά και στους ιατρούς εκείνους που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις ψυχικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις του ανθρώπου κατά την υγεία και, κυρίως, κατά τη νόσο.

Αποκτήστε το βιβλίο Ιατρική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr

Ιατρική ψυχολογία

Η έρευνα και η κλινική εμπειρία έχουν συμβάλει στην απόκτηση σημαντικών γνώσεων ψυχολογίας, πράγμα που υποστηρίζει και καθοδηγεί την καλύτερη αντιμετώπιση θεμάτων σχετικών με την υγεία και την ασθένεια. Ο Peter Salmon προσφέρει ένα ισχυρό εννοιολογικό πλαίσιο, το οποίο ενοποιεί αυτήν την γνώση μέσα στα κλινικά πλαίσια και προβλήματα.

Το κείμενο βασίζεται στα ειδικά ενδιαφέροντα του συγγραφέα για τις οξείες ασθένειες και την χειρουργική. Μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι πεποιθήσεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά των ατόμων (μη ειδικών και επαγγελματιών υγείας) μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την κατανόηση, την επικοινωνία και την αντιμετώπιση κατά τη διάρκεια της διάγνωσης και θεραπείας.

Ο Peter Salmon, μία από τις παλαιότερες προσωπικότητες στον χώρο της κλινικής ψυχολογίας της υγείας, διαθέτει πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση γιατρών και υγιειονομικού προσωπικού, όπως επίσης και στην αντιμετώπιση ασθενών και των οικογενειών τους. Αυτό το βιβλίο προσφέρει
Έμφαση στις οξείες ασθένειες και τις επεμβάσεις, σε αντίθεση με πολλά άλλα βιβλία που ασχολούνται με τις χρόνιες ασθένειες και την προαγωγή της υγείας.

Μια εισαγωγή σε ψυχολογικές έννοιες και μοντέλα, μέσα από την κλινική πραγματικότητα της παρουσίασης, διάγνωσης, επικοινωνίας, θεραπείας και της σχέσης ασθενούς-ειδικού. Καθοδήγηση στην αξιολόγηση της έρευνας και την κλινική πρακτική, η οποία θα βοηθήσει στην κατανόηση συμπεριφορών και σχέσεων στις οξείες ασθένειες, τις επεμβάσεις και τα ευρύτερα ιατρικά πλαίσια.

Οι μαθητές, οι επαγγελματίες κλινικής ψυχολογίας της υγείας και υγιειονομικής περίθαλψης, και οι γιατροί θα πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο και να βρουν μια προσβάσιμη και έγκυρη περιγραφή σχετικά με το πώς οι ψυχολογικές γνώσεις μπορούν να τους βοηθήσουν, γιατί οι άνθρωποι νιώθουν και συμπεριφέρονται με συγκεκριμένους τρόπους, και ποιες ιατρικές καταστάσεις μπορούν να βελτιωθούν και να διευκολυνθούν, εάν ενσωματώσουν ψυχολογικές αρχές στην θεραπευτική πράξη.

Αποκτήστε το βιβλίο Ιατρική Ψυχολογία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr

Εισαγωγή στην ψυχολογία της υγείας

Η "Εισαγωγή στην ψυχολογία της υγείας" εξετάζει τους τρόπους απόκτησης και διατήρησης της καλής υγείας, την εµπειρία της ασθένειας και τις προσπάθειες των ανθρώπων να αντιµετωπίσουν επιτυχώς τις δοκιµασίες στις οποίες υποβάλλονται λόγω της νόσου και της αναζήτησης ιατρικής φροντίδας.

Το βιβλίο είναι διαρθρωµένο σε τέσσερις βασικές ενότητες που εξετάζουν:

  1. τους επαγγελµατίες υγείας και την επικοινωνία γιατρού-ασθενή
  2. τις συµπεριφορές που προάγουν την υγεία και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν
  3. την εµπειρία της ασθένειας και το βίωµα του οξέος ή χρόνιου πόνου και
  4. την ψυχολογία του αρρώστου που πάσχει από χρόνια νόσο και αντιµετωπίζει το ενδεχόµενο του θανάτου.

Εκτός από την ολοκληρωµένη ανάπτυξη των θεωριών και των επιµέρους ζητηµάτων, οι κλινικές περιπτώσεις ασθενών συνδέουν τη θεωρία µε την πράξη, οι περιλήψεις συνοψίζουν τα σηµαντικότερα σηµεία της παρουσίασης, οι ερωτήσεις κρίσεως θέτουν προς συζήτηση και προβληµατισµό επιστηµονικά και ηθικά διλήµµατα, και το λεξιλόγιο όρων επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της επιστηµονικής ορολογίας.

Όλα αυτά καθιστούν τον τόµο ένα σηµαντικό εγχειρίδιο βασικής γνώσης, απαραίτητο σε όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα στέρεο επιστηµονικό υπόβαθρο στην ψυχολογία της υγείας: τους επαγγελµατίες υγείας, αλλά και τους φοιτητές ψυχολογίας, ιατρικής, νοσηλευτικής, κοινωνικής εργασίας κ.λπ. Ωστόσο, η προσέγγιση και το ύφος γραφής του είναι τέτοια που επιτρέπουν τη µελέτη του και από τους µη ειδικούς: τους υγιείς που θέλουν να διατηρήσουν την ψυχοσωµατική τους ευεξία, αλλά και τους ασθενείς που προσπαθούν να προσαρµοστούν στις συνθήκες της πάθησής τους.

Αποκτήστε το βιβλίο Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Υγείας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr

Ψυχολογία και κοινωνιολογία εφαρμοσμένη στην ιατρική

Το παρόν βιβλίο αποτελεί την 3η έκδοση μιας δημοφιλούς εισαγωγής στην ανθρώπινη συμπεριφορά στα πλαίσια της υγείας και της ασθένειας. Οι βασικότερες έννοιες της ψυχολογίας και κοινωνιολογίας καλύπτονται σε εννέα κεφάλαια

  • Ο κύκλος της ζωής
  • Ανάπτυξη του ατόμου
  • Κοινωνία και υγεία
  • Προλαμβάνοντας την ασθένεια και προάγωντας την υγεία
  • Η συμπεριφορά της ασθένειας και η σχέση ιατρού-ασθενούς
  • Ασθένεια και αναπηρία
  • Αντιμετωπίζοντας την ασθένεια και την αναπηρία
  • Πώς δουλεύουν οι υπηρεσίες υγείας
  • Εσύ πως ταιριάζεις με όλα αυτά;

Τα θέματα παρουσιάζονται σε ανεξάρτητα δισέλιδα και η κατανόηση των σημαντικών εννοιών ενισχύεται μέσα από μελέτες περιστατικών, σημεία για συζήτηση και περιληπτικά πλαίσια. Η τρίτη έκδοση περιλαμβάνει μια νέα εισαγωγή στις σημαντικές έννοιες του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου και επιπρόσθετα αυτοτελή δισέλιδα αναφορικά με τη Διεθνή Υγεία και την Αγροτική Υγεία.

Η "Ψυχολογία και κοινωνιολογία - εφαρμοσμένη στην ιατρική" αποτελεί ιδανικό εγχειρίδιο για τους φοιτητές Ιατρικής, καθώς και για φοιτητές και σπουδαστές άλλων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την Ιατρική.

Αποκτήστε το βιβλίο Ψυχολογία και κοινωνιολογία εφαρμοσμένη στην Ιατρική, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας

Υγεία και ασθένεια

Το βιβλίο "Υγεία και ασθένεια" παρουσιάζει θέματα που σχετίζονται με τους ψυχολογικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη σωματική μας υγεία. Η έκδοση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του κλάδου κλινικής ψυχολογίας και ψυχολογίας της υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ). Τα 27 κεφάλαια που περιλαμβάνει έχουν χωριστεί σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη ενότητα περιέχει κεφάλαια που αφορούν την πρόληψη των ασθενειών και τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας, μέσα από τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, την ενημέρωση στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την πρόληψη του AIDS.

Στη δεύτερη ενότητα εντάσσονται κεφάλαια με θέμα τις ψυχολογικές διαστάσεις των ασθενειών -για παράδειγμα, σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα, νεφρωσικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα-, τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία, τις νέες μεθόδους αναπαραγωγής -όπως εξωσωματική γονιμοποίηση, δωρεά σπέρματος ή ωοθυλακίων- στην περίπτωση προβλημάτων υπογονιμότητας, τη δωρεά ιστών ή οργάνων σώματος, αλλά και την ποιότητα ζωής σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στις ψυχολογικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην υποστήριξη των ασθενών, στη βελτίωση της προσαρμογής τους και στη μείωση του εργασιακού στρες στους επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Οι οικογενειακές, συστημικές, γνωσιακές-συμπεριφοριστικές, ψυχοδυναμικές και ομαδικές προσεγγίσεις περιγράφονται και εμπλουτίζονται με κλινικές περιπτώσεις.

Στόχος του βιβλίου είναι η ανάδειξη της συμβολής της ψυχολογίας της υγείας σε θέματα υγείας και ασθένειας και η βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία μας.

Αποκτήστε το βιβλίο Υγεία και ασθένεια από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.