Ακρόαση άρθρου......

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας και των ατελείωτων υποχρεώσεων, ένα σημαντικό ερώτημα προκύπτει σχετικά με το νόημα των ανθρώπινων σχέσεων: τι αξία έχουν όταν δεν είμαστε πραγματικά παρόντες σε αυτές;

Η τεχνολογία μας επιτρέπει να διατηρούμε επαφή με άτομα από απόσταση, αλλά αυτή η επαφή συχνά λειτουργεί επιφανειακά, αφήνοντας την ποιότητα της ανθρώπινης σύνδεσης σε δεύτερη μοίρα.

Πολλές φορές, ακόμη και όταν βρισκόμαστε σωματικά δίπλα στον άλλον, η προσοχή μας είναι διάσπαρτη, παγιδευμένη στις σκέψεις μας ή σε μία ψηφιακή οθόνη.  Αυτή η απουσία επικοινωνίας και πραγματικής παρουσίας μπορεί να οδηγήσει σε μια σχέση που αισθάνεται άδεια και ανεπαρκής. Η αξία της παρουσίας σε μια σχέση δεν περιορίζεται στη σωματική παρουσία, αλλά επεκτείνεται στην ενεργητική συμμετοχή, την αφοσίωση της προσοχής, των αισθήσεων και της καρδιάς.

Η συνειδητή προσπάθεια να είμαστε παρόντες σε μια σχέση εμβαθύνει τη σύνδεση και ενισχύει τον δεσμό μεταξύ των ανθρώπων. Αυτή η πραγματική παρουσία, περισσότερο από την απλή σωματική εγγύτητα, απαιτεί την πλήρη συμμετοχή στην εκάστοτε στιγμή. 

Η ανταλλαγή βλεμμάτων, οι αγκαλιές, οι στιγμές αμοιβαίας χαράς ή λύπης, και ακόμη η σιωπή που μοιράζεται μεταξύ δυο ανθρώπων, αποτελούν απτές εκφράσεις της παρουσίας που προσθέτουν βάθος και νόημα στις σχέσεις. Είναι αυτές οι στιγμές που μας διδάσκουν πώς η ποιότητα της παρουσίας υπερτερεί της ποσότητας του χρόνου που περνάμε μαζί.

Η έλλειψη πραγματικής παρουσίας μπορεί να εγείρει παρεξηγήσεις, να αυξήσει την αποξένωση και να εξασθενίσει τη σύνδεση που οικοδομούμε με τους ανθρώπους γύρω μας.

Σε μια εποχή όπου η επικοινωνία φαίνεται πιο εύκολη από ποτέ, η σημασία του να είμαστε πραγματικά παρόντες για κάποιον έχει αναδειχθεί περισσότερο.

Για να βελτιώσουμε την παρουσία μας στις σχέσεις, πρέπει να εφαρμόσουμε την ενεργητική ακρόαση, να δείξουμε ευαισθησία και ενσυναίσθηση , και να είμαστε εκεί όχι μόνο με το σώμα μας αλλά και με το μυαλό και την καρδιά μας.

Η προσοχή μας πρέπει να είναι αφιερωμένη στη στιγμή, δίνοντας στον άλλον τον χώρο να εκφραστεί ελεύθερα και να αισθανθεί εντελώς ότι ακούγεται και γίνεται  κατανοητός

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Πέρα από την ανάγκη για φυσική παρουσία, η συναισθηματική και πνευματική παρουσία είναι εξίσου σημαντικές.

Να είσαι παρών σημαίνει να μοιράζεσαι τις ελπίδες, τα όνειρα, τις ανησυχίες και τους φόβους σου με κάποιον άλλον. Σημαίνει να είσαι ανοιχτός και ειλικρινής, διατηρώντας μια γέφυρα επικοινωνίας που ποτέ δεν κλείνει, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.

Η ικανότητα να παραμένουμε παρόντες με αυτόν τον τρόπο απαιτεί επίσης την προθυμία να είμαστε ευάλωτοι, να ανοίγουμε την καρδιά μας και να εμπιστευόμαστε τον άλλον.

Η πανδημία COVID-19 έφερε στην επιφάνεια την ανυπολόγιστη αξία της παρουσίας. Η απομόνωση και η έλλειψη φυσικής επαφής ανέδειξαν πόσο πολύτιμες είναι οι στιγμές που μπορούμε να είμαστε πραγματικά μαζί.

Αυτή η περίοδος μας δίδαξε να εκτιμούμε περισσότερο τις συναντήσεις μας, να αναζητούμε πιο βαθιές συνδέσεις και να ενδυναμώνουμε την προσοχή μας προς τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία και η απόσταση δεν μειώνουν πλέον την ανάγκη για ποιοτική παρουσία, η επιλογή να είμαστε πλήρως παρόντες στις σχέσεις μας είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η ενεργητική παρουσία δεν είναι απλώς μια προσφορά στον άλλον αλλά και μια επένδυση στην ποιότητα της ζωής μας. Η δέσμευση να είμαστε παρόντες, συναισθηματικά, πνευματικά και φυσικά, αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία ισχυρών, υγιών και εμπλουτισμένων σχέσεων.

Συνοψίζοντας, η ουσία κάθε σχέσης εντοπίζεται στην ποιότητα της παρουσίας μας. Να είμαστε παρόντες, όχι μόνο σωματικά, αλλά και συναισθηματικά, πνευματικά και με όλη μας την προσοχή, δημιουργεί τις βάσεις για ισχυρές, υγιείς, και εμπλουτισμένες σχέσεις.

Αυτή η πλήρης εμπλοκή μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε την αξία του άλλου ανθρώπου, να καλλιεργήσουμε βαθύτερη κατανόηση και να ενισχύσουμε την αμοιβαία στήριξη.

Η πραγματική παρουσία στις σχέσεις δεν είναι πάντα εύκολη. Απαιτεί προσπάθεια, αφοσίωση και ενίοτε την υπέρβαση του εγωισμού μας για να δώσουμε προτεραιότητα στις ανάγκες του άλλου.

Όμως, τα οφέλη υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος, φέρνοντας μια αίσθηση ευτυχίας, εκπλήρωσης και γνήσιας σύνδεσης που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτα άλλο.

Μέσα από τη συνειδητή προσπάθεια να είμαστε παρόντες, μαθαίνουμε περισσότερα όχι μόνο για τους ανθρώπους στη ζωή μας αλλά και για τον εαυτό μας.

Ανακαλύπτουμε τι σημαίνει να αγαπάμε, να στηρίζουμε και να αποδεχόμαστε, καθώς και την αξία του να μοιραζόμαστε τη ζωή μας με άλλους. Η παρουσία μας γίνεται ένα δώρο που προσφέρουμε ανιδιοτελώς, ενισχύοντας τις σχέσεις μας και κάνοντας τη ζωή πιο πλούσια και ενδιαφέρουσα.

Κλείνοντας, η ποιότητα της παρουσίας μας στις ανθρώπινες σχέσεις αποτελεί τον κορμό γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται η ευτυχία και η εκπλήρωση στη ζωή μας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του να είμαστε πλήρως παρόντες, ξεπερνάμε τα εμπόδια που η σύγχρονη ζωή επιβάλλει στην αληθινή επικοινωνία και σύνδεση.

Με κάθε στιγμή που επιλέγουμε να είμαστε πραγματικά παρόντες, ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας, χτίζοντας ένα δίκτυο αγάπης, κατανόησης και αλληλεγγύης. 

Η αποτελεσματική επικοινωνία, η βαθιά κατανόηση και η αμοιβαία στήριξη που προκύπτουν από αυτήν την παρουσία, δίνουν νέο νόημα στην καθημερινότητά μας, καθιστώντας κάθε στιγμή μοναδική και πολύτιμη.

Έτσι, η συνειδητή επιλογή να είμαστε παρόντες σε κάθε σχέση και κατάσταση, μετατρέπει την εμπειρία της ζωής σε ένα έργο τέχνης πλούσιο σε χρώματα, συναισθήματα και βαθιές συνδέσεις.

Ας δώσουμε λοιπόν τη δέουσα προσοχή στο να είμαστε παρόντες, ώστε να καλλιεργήσουμε σχέσεις που εμπνέουν, υποστηρίζουν και εμπλουτίζουν την ύπαρξή μας, δημιουργώντας μια ζωή γεμάτη νόημα και αληθινή ευτυχία.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Πάνος Σπανός

spanos panosΣυμβουλευτική Ψυχικής Υγείας - ΚΕ. ΨΥ. ΣΥ | BA Psychology - Università eCAMPUS
Θετικη Ψυχολογία - Πάντειο Πανεπιστήμιο
Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση και Ψυχολογία της Νεανικής Σχέσης - Πάντειο Πανεπιστήμιο