Tο 4ετές πρόγραμμα «Αλυπίας Τέχνη – Εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία» (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψυχολογία» (Τμήμα Ψυχολογίας - Πάντειο Πανεπιστήμιο) και το «Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές» συνδιοργανώνουν Ημερίδα το Σάββατο 27 Απριλίου 2024.

Αόρατες Φωνές, ένας κόσμος δύο όψεις

Στην περσινή ημερίδα του «Δικτύου Ακούγοντας Φωνές», λέγαμε πως «Το μεγάλωμα μοιάζει να περνάει μέσα από μια συλλογική αναζήτηση μιας άλλης αντίληψης και γνώσης, όπου νέα νοήματα αναδύονται από́ τη μεταξύ́ μας αλληλεπίδραση». Φέτος, συνεχίζουμε και αναζητούμε το μεγάλωμά μας, κάνοντας ορατές φωνές που δεν ακούγονται.

Μέσα από́ μια, καλώς εννοούμενη, ταπεινότητα επιθυμούμε να αλληλεπιδράσουμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες για την ανάπτυξη μιας κριτικής συνειδητοποίησης, έτσι ώστε ο ψυχικός μας πόνος και η δυσφορία μας να γίνονται αντιληπτές και κατανοητές μέσα από́ μια πληθώρα φακών και όχι μονοδιάστατα, ως μια «(ψυχ)ιατρική κατάσταση», μια «νόσος του εγκέφαλου», μια «διαταραχή́ που οφείλεται σε χημική́ ανισορροπία», μια «προσωπική́ αδυναμία» κ.ο.κ.

Παράλληλα, όμως, δεν μπορούμε παρά να συναντηθούμε, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και με άλλες φωνές, που μένουν κι αυτές αόρατες, να συναντήσουμε την «αόρατη αναπηρία» και την Παρασκευή Σαλαβγιά που παροτρύνει κάθε άνθρωπο να συνεχίζει να ζει, να αγαπά και να μαθαίνει, «κόντρα σε οποιαδήποτε αντιξοότητα».

Χώρος Ημερίδας: Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Λεωφόρος Συγγρού 136, 17671, Αθήνα, Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα Ι (Ισόγειο, Νέο κτίριο)

Η Ημερίδα θα γίνει δια ζώσης και θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και διαδικτυακά.

Πρόγραμμα

09:00-09:20: Προσέλευση

09:20-09:30: Χαιρετισμοί: 

  • Γιώργος Κλεφτάρας: Αλυπίας Τέχνη – Εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία, Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ., Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Λυκούργος Καρατζαφέρης: Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές
  • Σουλτάνα Μαντόγλου: ΠΜΣ – Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

09:30-11:00: Διάλεξη – Συζήτηση, Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές: Αρχές, φιλοσοφία και ομάδες αυτοβοήθειας, Μαρίνα Λυκοβουνιώτη, Ισμήνη Σαββάλα, Κορρέ Γεωργία

11:00-11:30: Διάλειμμα – Καφές

11:30-14:30: Εργαστήριο, Οι τρεις φάσεις των φωνών, Kate Crawford, Peter Bullimore

14:30-15:00: Διάλειμμα – Μικρογεύμα

15:00-15:10: Ομιλία Αόρατοι Κόσμοι, Μαρία Ντοροπούλου

15:10-16:00: Προβολή ντοκιμαντέρ: Αόρατη Αναπηρία, ένας κόσμος δύο όψεις, Παρασκευή Σαλαβγιά (σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Σπανός)

Διοργανωτές

Αλυπίας Τέχνη – Εκπαίδευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας): Πρόκειται για ένα 4ετές πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Συνθετική Ψυχοθεραπεία, με έμφαση α) πρωτίστως στη σε βάθος κατανόηση και σύνθεση τριών Ψυχοθεραπευτικών Προσεγγίσεων:

Συστημική, Υπαρξιακή και Πολιτισμική-Πολυπολιτισμική, και β) δευτερευόντως στις Ψυχοδυναμικές και
Γνωστικο-συμπεριφορικές προσεγγίσεις. Τα μαθήματα γίνονται δια ζώσης στην Αθήνα (Μουσείο Ιστορίας ΕΚΠΑ, Θόλου 5, Πλάκα).
Περισσότερες πληροφορίες: Τηλ.: 6945330772, E-mail: alypias-tehni @uth.gr, alypias.tehni @gmail.com,

Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές (Hearing Voices Network):
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κίνημα, που δημιουργήθηκε από και για ανθρώπους που ακούνε φωνές ή έχουν παρόμοιες ασυνήθιστες εμπειρίες, καθώς και φίλους, συγγενείς και εργαζόμενους, που θέλουν να εκφράζουν έμπρακτα τις έντονες ενστάσεις τους για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ψυχικής υγείας. Το Hearing Voices Network αντιτίθεται σε μοντέλα χειραγώγησης και προσπαθεί να προσφέρει επιλογές χειραφέτησης, που επικεντρώνουν στην αυτοβοήθεια και αξιοποιούν την πολύτιμη γνώση των ανθρώπων που έχουν γίνει ειδικοί βάσει των εμπειριών τους και θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους με άλλους.

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψυχολογία» (Τμήμα Ψυχολογίας - Πάντειο Πανεπιστήμιο):
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψυχολογία» ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ανάγκη στελέχωσης ερευνητικών, εκπαιδευτικών, υποστηρικτικών, θεραπευτικών, επαγγελματικών και κοινοτικών δομών κάθε μορφής, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες και εφαρμογές, τεκμηρίωσης, ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, συνηγορίας, υποστήριξης, υποβοήθησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων καθώς και ψυχοεκπαίδευσης στην κοινότητα. Απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών στην Ψυχολογία σε τρεις Ειδικεύσεις: α) «Εφαρμοσμένη Γνωστική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία», β) «Ταυτότητες και Διαπροσωπικές Σχέσεις», γ) «Θετική Ψυχολογία».