Η ομάδα του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου ψυχολογίας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μη Βίας προτείνει και παρουσιάζει βιβλία για την εξάλειψη της βίας σε κάθε της μορφή. Κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου στην ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι (1869) γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας με σκοπό το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όποιες μορφές κι αν αυτή εκδηλώνεται να ηχεί παντού και να κατανοήσουμε την έννοια της μη βίας πέρα από την απλή αποφυγή της σωματικής επίθεσης.

Ο Μαχάτμα Γκάντι υπήρξε πνευματικός ηγέτης και θεωρείται πατέρας του Ινδικού εθνικισμού και κήρυκας της μη βίας. Με τη στάση του πυροδότησε την επανάσταση κατά της αποικιοκρατίας, των φυλετικών διακρίσεων και της βίας.

Οι πέντε αρχές της μη βίας του Μαχάτμα Γκάντι είναι:

  • Σεβασμός
  • Κατανόηση
  • Αποδοχή
  • Εκτίμηση
  • Συμπόνοια

Μαχάτμα Γκάντι, Το δώρο του θυμού

Ανακαλύψτε έντεκα από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής ενός από τους πιο σπουδαίους ηγέτες και φιλοσόφους του εικοστού αιώνα -του Μαχάτμα Γκάντι- σε αυτή την έντονη και επίκαιρη εξερεύνηση του δρόμου της αλήθειας, όπως τη διηγείται ο εγγονός του Αρούν Γκάντι.

Στο ταραχώδες κλίμα που επικρατεί σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, αυτά τα μαθήματα είναι πιο πολύτιμα από ποτέ. Ο αγώνας για την ελευθερία, την ισότητα και την ειρήνη μπορεί να είναι μακρύς και κουραστικός. Ωστόσο, η στάση ζωής του Γκάντι δείχνει πόσο άξιζε αυτός ο αγώνας του και ότι εξίσου θα αξίζει και ο δικός μας. Η φιλοσοφία της μη βίας απαιτεί χρόνο και υπομονή.

Τα μαθήματα αυτά εναρμονίζονται με μια οικουμενική αντίληψη για το γνώθι σαυτόν, τη διαχείριση του θυμού, την κατάθλιψη, τη μοναξιά, τη φιλία και την οικογένεια, και είναι ιδανικά για όσους αναζητούν έναν τρόπο να φέρουν μια θετική αλλαγή στον εαυτό τους και στον εύθραυστο κόσμο μας.

Ο Μαχάτμα Γκάντι έλεγε «Ο θυμός είναι για τους ανθρώπους ό,τι είναι τα καύσιμα για τα αυτοκίνητα - σε βοηθάει να προχωράς μπροστά και να ανακαλύπτεις νέα πράγματα για τον κόσμο. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για τον θυμό. Είναι ένα πολύ καλό και ισχυρό συναίσθημα που μας δίνει κίνητρο. Αυτό για το οποίο θα πρέπει  να ντρεπόμαστε είναι ο λάθος τρόπος έκφρασής του.»

Αποκτήστε το βιβλίο Μαχάτμα Γκάντι, Το δώρο του θυμού, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Μαχάτμα Γκάντι, Περί ζωής

«Παρόλο που ο δρόμος της αλήθειας είναι ευθύς και στενός και κοφτερός σαν λάμα ξυραφιού, για μένα ήταν ο πιο εύκολος και γρήγορος.» Μαχάτμα Γκάντι

Μετά «Το δώρο του θυμού», ο Αρούν Γκάντι μας χαρίζει πολύτιμα μαθήματα ζωής για την αγάπη, την ειρήνη, την ευτυχία και όλα όσα απασχόλησαν το αεικίνητο πνεύμα του παππού του Μαχάτμα Γκάντι.

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά τον θάνατό του, τα λόγια του εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και να αποτελούν πολύτιμο οδηγό ζωής, θυμίζοντάς μας ότι η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο...

Αποκτήστε το βιβλίο Μαχάτμα Γκάντι, περί ζωής, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Η τέχνη της ηρεμίας

«Το μεγαλύτερο όπλο κατά του στρες είναι η ικανότητά μας να επιλέγουμε μια σκέψη αντί μιας άλλης.»

Γιατί άραγε ένας άνθρωπος σαν τον Πίκο Άγιερ, που ταξιδεύει μια ζωή και έχει πάει από τα Νησιά του Πάσχα και την Αιθιοπία έως την Κούβα και το Κατμαντού, θεωρεί ότι λίγες μόνο στιγμές ηρεμίας σε ένα δωμάτιο μπορεί να αποτελούν την απόλυτη περιπέτεια; Ίσως γιατί ο τρελός ρυθμός του σύγχρονου κόσμου γέννησε την ανάγκη να κατεβάσουμε ταχύτητα, να αποσυνδεθούμε και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βιώσει την ηρεμία.

Στην «Τέχνη της ηρεμίας» ο Άγιερ ερευνά τη ζωή ανθρώπων που αναζήτησαν την ηρεμία μέσω της ακινησίας. Οι απρόσμενες συναντήσεις του με τον Λέοναρντ Κοέν, τα χρόνια που ο τραγουδοποιός ακολούθησε τον δρόμο του Ζεν μοναχού, του αποκάλυψαν πως η ηρεμία μπορεί να διεγείρει τη δημιουργικότητα.

Ο Άγιερ εξηγεί πως πολλοί -όπως ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Μαρσέλ Προυστ και η Έμιλι Ντίκινσον- βρήκαν στην ακινησία μια αίσθηση πληρότητας. Και τελικά, μας δείχνει έναν τρόπο για να ανακαλύψουμε ξανά τη σοφία μίας παλαιότερης εποχής.

Αποκτήστε το βιβλίο Η τέχνη της ηρεμίας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας. 

Για το καλό σου

«Για το καλό σου!» Ποιο παιδί δεν το 'χει ακούσει, ποιος γονιός δεν το 'χει πει. Πόσο αθώα, όμως, είναι τούτη η φράση;

Γιατί είναι λογικό να περιμένουμε από ένα παιδί να δέχεται αδιαμαρτύρητα και να εκλαμβάνει μάλιστα ως ευεργεσία τη σωματική ή ψυχική βία που υφίσταται από τους γονείς του, τη στιγμή που από έναν ενήλικα ουδέποτε θα απαιτούσαμε κάτι τόσο παράλογο;

Και τι συμβαίνει αργότερα, όταν εκείνο το «καλό παιδί» που καταπίεζε για χρόνια εντός του τα «απαγορευμένα συναισθήματά» του (θυμό, μίσος, οργή) γίνεται ενήλικας;

Στο βιβλίο αυτό, η Alice Miller εκθέτει τις παιδαγωγικές μεθόδους των τελευταίων αιώνων και, εν συνεχεία, καταπιάνεται με την παιδική ηλικία της τοξικομανούς Κριστιάνε Φ., του δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ, του δολοφόνου παιδιών Γιούργκεν Μπαρτς αλλά και ορισμένων καλλιτεχνών (Σύλβια Πλαθ, Πάουλ Κλέε, Πέτερ Χάντκε, Φρήντριχ Ντύρρενματτ κ.ά.), φανερώνοντάς μας τι ακριβώς κρύβεται κάτω από τον αγαθό μανδύα του όρου «διαπαιδαγώγηση» και, συγχρόνως, καταδεικνύοντας πως ό,τι ενσταλάζεται στο παιδί κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του έχει αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία.

Απευθυνόμενη όχι μόνο σε γονείς, αλλά, κυρίως, στο παιδί που κάθε ενήλικας κρύβει εντός του, μας δείχνει πως το κλειδί εξόδου από τον φαύλο κύκλο της «διαπαιδαγώγησης» βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση να το πάρουμε στα χέρια μας.

Το «Για το καλό σου» είναι το αποτέλεσμα του εσωτερικού διαλόγου της συγγραφέως με τους αναγνώστες του βιβλίου που την καθιέρωσε παγκοσμίως -«Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας»- και μπορεί να εκληφθεί ως συνέχειά του, δίχως αυτό να αποκλείει την αυτοτελή ανάγνωσή του.

Αποκτήστε το βιβλίο Για το καλό σου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Το ξύπνημα της Εύας

Μετά τη διεθνή επιτυχία του βιβλίου της Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, η Alice Miller προχωρά στη διερεύνηση των αιτιών και των συνεπειών των παιδικών τραυμάτων, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί βία από τους γονείς ή τους δασκάλους τους στη βρεφική ή παιδική τους ηλικία κάποια στιγμή θα στρέψουν τη βία αυτή εναντίον της κοινωνίας.

Οι νέες έρευνες στον ανθρώπινο εγκέφαλο επιβεβαιώνουν την άποψη της ότι το σώμα μας έχει αποθηκεύσει όλες τις μνήμες των πρώιμων εμπειριών μας, εκείνες που το συνειδητό μας αναγκάστηκε να απωθήσει πολύ νωρίς ώστε να κατορθώσει να επιβιώσει σε συνθήκες κακομεταχείρισης. Ωστόσο, αν οι μνήμες αυτές δε βρουν διέξοδο με ανάλογες συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά μας ή την κοινωνία, τότε κάποια στιγμή θα κάνουν την εμφάνιση τους, συχνά με τη μορφή συμπτωμάτων ασθένειας.

Στο «Ξύπνημα της Εύας«, η Alice Miller, μέσα από αποκαλυπτικά παραδείγματα και την εύστοχη ανάλυση τους, μας παροτρύνει να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε το τραυματικό μας παρελθόν -να γευτούμε όπως η Εύα τον καρπό από το δέντρο της γνώσης-, ώστε να αποδεσμεύσουμε «το παιδί μέσα μας» στο οποίο ποτέ δεν επέτρεψαν να είναι ο εαυτός του, για να μπορέσει τώρα απελευθερωμένο και υγιές να ζήσει συμφιλιωμένο με τα αυθεντικά του συναισθήματα και τις πραγματικές του ανάγκες.

Αποκτήστε το βιβλίο Το ξύπνημα της Εύας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Αθέατη βία

«Μου λέει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς εμένα. Είναι δυνατόν να με αγαπάει και να μου φέρεται έτσι...;» Η συγγραφέας, δικηγόρος ειδικευθείσα σε θέματα βίας κατά των γυναικών ρίχνει άπλετο φως στα πραγματικά αίτια της κακοποίησης.

Η Αθέατη βία είναι ένας πολύτιμος οδηγός αυτοβοήθειας για κάθε γυναίκα καθώς με απλό και σαφή τρόπο παρουσιάζει:

  • τα πρώτα σημάδια εκδήλωσης της βίας στη συντροφική σχέση·
  • τη γενεσιουργό αιτία της κακοποιητικής συμπεριφοράς·
  • τη δυναμική της βίας στον γονικό ρόλο και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι βίαιοι άνδρες, προκειμένου να επιτύχουν την ανάληψη της επιμέλειας των παιδιών·
  • τις επιπτώσεις της βίας στα παιδιά·
  • το νομικό πλαίσιο και το ρόλο της αστυνομίας, του εισαγγελέα· και των δικαστηρίων στην πάταξη του φαινομένου·
  • το ρόλο της οικογένειας και της κοινωνίας στη διαιώνιση της κακοποιητικής συμπεριφοράς·
  • τεχνικές επιβολής ορίων από την γυναίκα στην αρχή της σχέσης·
  • τρόπους ασφαλούς απομάκρυνσης του βίαιου συντρόφου.

Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο που περιλαμβάνει αληθινές ιστορίες γυναικών με σκοπό να βοηθήσει κάθε γυναίκα να συνειδητοποιήσει ότι δεν ευθύνεται για τη βίαιη συμπεριφορά του συντρόφου της και ότι, πάνω απ' όλα, δεν είναι μόνη.

Αποκτήστε το βιβλίο Αθέατη βία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

ABC για την ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία

To ABC για την Ενδοοικογενειακή και Σεξουαλική Βία είναι ένας πρακτικός οδηγός για όλους τους επαγγελματίες υγείας που περιθάλπουν κακοποιημένα άτομα (είτε συνειδητά είτε όχι), και που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς τους. Χρησιμοποιεί μια θετική και πρακτική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στις απλές δεξιότητες λήψης ιστορικού και στις κλινικές "συμβουλές" και "παγίδες", ώστε να απομυθοποιηθεί αυτό που συχνά θεωρείται ως ευαίσθητο ή δύσκολο θέμα.


Αυτός ο νέος τίτλος της σειράς ABC, καλύπτει το υπόβαθρο και την επιδημιολογία, συμπεριλαμβάνοντας: τις διεθνείς και πολιτιστικές πτυχές, την κοινή εικόνα προσέλευσης, τον τρόπο αναγνώρισης της κακοποίησης, και οδηγίες για τις επακόλουθες άμεσες και μακροπρόθεσμες ιατρικές και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις.

Παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις νομικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής, και πηγές βοήθειας και συμβουλών. Ενώ επικεντρώνεται κυρίως στις γυναίκες, καλύπτει, επίσης, θέματα που αφορούν στα παιδιά και στους άνδρες. Έχουν συμπεριληφθεί μαρτυρίες θυμάτων και περιστατικά σε όλο το βιβλίο.

Με τη συμβολή μιας διεπιστημονικής ομάδας συνεργατών, το ABC για την Ενδοοικογενειακή και Σεξουαλική Βία είναι ιδανικό για όλους τους γενικούς ιατρούς, τους εργαζόμενους σε ατυχήματα και επείγοντα περιστατικά, τους νοσηλευτές, στους επισκέπτες υγείας, τις μαίες, τους κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Αποκτήστε το βιβλίο ABC για την ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;

Δεν χρειάζεται να κακομάθετε ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά. Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Κατανοώντας απόλυτα ότι η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να εστιάσουμε αποκλειστικά στην ανατροφή των παιδιών μας, με αυτό το βιβλίο παρέχει λύσεις σε προβλήματα όπως:

  • Γκρίνια και κλάμα
  • Bίαιη και απρεπή συμπεριφορά
  • Ανυπακοή και άρνηση σε κάθε εντολή
  • Αγένεια
  • Ψέματα
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ένα βιβλίο που καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα του παιδιού από το προνηπιακό στάδιο έως την εφηβεία.

Αποκτήστε το βιβλίο Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Μια νέα γονική εξουσία χωρίς τιμωρίες και ξύλο

Η τιμωρία και η απειλή, πάνω στις οποίες θεμελιωνόταν άλλοτε η γονική εξουσία, αποδοκιμάζονται σήμερα από όλους τους μεγάλους διανοητές της εκπαίδευσης. Άραγε αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσουμε και να παραιτηθούμε από τον γονεϊκό μας ρόλο; Το αντίθετο μάλιστα!

Ας επωφεληθούμε από το θαυμαστό κύμα αγάπης που συνοδεύει τον ερχομό ενός παιδιού για να αναθεωρήσουμε τη θέση μας και τη ρητορική μας. Τα εργαλεία που χρειαζόμαστε είναι όλα διαθέσιμα. Στο χέρι μας είναι να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε!

Το βιβλίο αυτό, καρπός της πείρας μιας ολόκληρης ζωής, σας βοηθάει:

  • να επανακαθορίσετε τα όριά σας,
  • να πετύχετε μια σχέση σεβασμού ανάμεσα σ' εσάς και το παιδί σας,
  • να καθιερώσετε ένα πρακτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση καταστάσεων αντίθεσης.

Αποκτήστε το βιβλίο Μια νέα γονική εξουσία χωρίς τιμωρίες και ξύλο, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Τα μυστικά του ουράνιου τόξου

Ένα πρόγραμμα παρέμβασης για την ενδυνάμωση των μικρών παιδιών απέναντι στη σχολική βία και στον εκφοβισμό.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι αποτέλεσμα διεπιστημονικής προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ στελεχών της εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών για τη διαχείριση συμπεριφορών σχολικής βίας σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προτείνει συγκεκριμένες δραστηριότητες-παρεμβάσεις τις οποίες κάθε εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει στην πράξη με απλά και εύκολα υλικά.

Ο αναγνώστης θα συναντήσει -μεταξύ άλλων- στις σελίδες αυτού του βιβλίου:

- τη φιλοσοφία και το όραμα ενός «σχολείου που προλαμβάνει και δημιουργεί»  ενσωματώνοντας τις αρχές της πρόληψης και της αντιμετώπισης της σχολικής βίας στον στρατηγικό σχεδιασμό του
- μια σαφή περιγραφή των μορφών και των χαρακτηριστικών της ενδοσχολικής βίας
- τη συστημική προσέγγιση του φαινομένου, καθώς αυτό επηρεάζεται από το πολιτισμικό πλαίσιο και τις εκάστοτε κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες
- την αναλυτική περιγραφή του παρεμβατικού προγράμματος και των δεκαέξι παρεμβάσεων με σαφή αναφορά στη στοχοθεσία, στη μεθοδολογία, στα υλικά και στο περιεχόμενο
- τη φόρμα παρατήρησης και καταγραφής του φαινομένου.

Αποκτήστε το βιβλίο Τα μυστικά του ουράνιου τόξου, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Κι όμως δεν είναι πείραγμα...

Ο εκφοβισµός και η σχολική βία είναι ένα σοβαρό και αρκετά συχνό φαινόµενο της σύγχρονης πραγµατικότητας, που επηρεάζει σε µεγάλο βαθµό τη συµπεριφορά, τα συναισθήµατα και τη λειτουργικότητα παιδιών και εφήβων.

Ο εκφοβισµός γεννά φόβο, απογοήτευση, ανασφάλεια, άγχος, ακόµα και εκδικητικότητα. Επιδρά αρνητικά στη σχολική επίδοση και στις σχέσεις µε την οικογένεια, τους φίλους και τον κοινωνικό περίγυρο. Σε πολλές περιπτώσεις µάλιστα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη µετέπειτα ζωή.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τρόποι αντιµετώπισης. Όπως λένε οι ειδικοί, το σηµαντικό είναι να δώσουµε στα παιδιά και τους εφήβους µας όλα εκείνα τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να διαχειρίζονται καλύτερα τέτοιες δυσκολίες, να ξεπερνούν σχετικά ανώδυνα τις αρνητικές τους εµπειρίες και να αντεπεξέρχονται στις µελλοντικές προκλήσεις.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αναλύει µε έγκυρο και κατανοητό τρόπο το φαινόµενο της βίας και του σχολικού εκφοβισµού στο περιβάλλον των νέων ανθρώπων.

Και το πιο σηµαντικό, προτείνει στην οικογένεια, στους εκπαιδευτικούς, στους ειδικούς και στους εφήβους λύσεις και τρόπους για να προλαβαίνουν αλλά και να αντιµετωπίζουν αποτελεσµατικά και µε θάρρος το φαινόµενο του εκφοβισµού, όπου και όποτε συµβαίνει. 

Αποκτήστε το βιβλίο Κι όμως δεν είναι πείραγμα, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Μη βίαιη επικοινωνία

Η «Μη βίαιη επικοινωνία» του Μάρσαλ Ρόζενµπεργκ αποτελεί µια νέα γλώσσα και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που µας βοηθούν να δηµιουργήσουµε αρµονικές σχέσεις και να απελευθερωθούµε συναισθηµατικά.

Με µια απλή, πρακτική και συγκεκριµένη µέθοδο, µας δείχνει πώς να επικοινωνούµε ουσιαστικά µε τους γύρω µας, ενώ παράλληλα µας υποστηρίζει να εµβαθύνουµε στη σχέση µας µε τον εαυτό µας και να αναπτύξουµε το προσωπικό µας δυναµικό.

Μιλώντας τη γλώσσα της Μη Βίαιης Επικοινωνίας:

  • βελτιώνουµε σηµαντικά τις σχέσεις µας µε την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους µας,
  • επιλύουµε τις διαφωνίες µας ευκολότερα,
  • παίρνουµε αυτό που θέλουµε χωρίς να χρειάζεται να το απαιτήσουµε,
  • παραµένουµε ήρεµοι όταν αντιµετωπίζουµε την κριτική ή τον θυµό των άλλων,
  • εκφράζουµε πλήρως και µε δηµιουργικό τρόπο τον θυµό µας,
  • εµπνέουµε συµπόνια και κατανόηση µέσα από τον τρόπο σκέψης, τη γλώσσα και τις πράξεις µας,
  • ξεπερνάµε µοτίβα σκέψης που οδηγούν στο άγχος, στην κατάθλιψη, στην ενοχή και στην ντροπή.

Η «Μη βίαιη επικοινωνία» υιοθετείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες από εκπαιδευτικούς, γονείς, ζευγάρια, επιχειρήσεις, φυλακές, ακτιβιστές και πολλούς άλλους σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσµο.

Το παρόν βιβλίο του Μάρσαλ Ρόζενµπεργκ έχει µεταφραστεί σε πάνω από 30 διαφορετικές γλώσσες.

Αποκτήστε το βιβλίο Μη βίαιη επικοινωνία, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Η τέχνη της ψυχραιμίας

Διαχρονική σοφία σχετικά με τη διαχείριση του θυμού στην προσωπική ζωή και στον πολιτικό βίο από τον Ρωμαίο στωικό φιλόσοφο και πολιτικό άνδρα Σενέκα.

Στην πραγματεία του με τίτλο «Περί Θυμού» (De Ira), ο Ρωμαίος στωικός στοχαστής Σενέκας (περ. 4 π.Χ.-65 μ.Χ.) ισχυρίζεται ότι ο θυμός είναι το πιο ολέθριο πάθος: «Καμία μάστιγα δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα.»

Η έξοχη μετάφραση επιλεγμένων αποσπασμάτων από το έργο «Περί Θυμού» σε συνδυασμό με τη διαφωτιστική εισαγωγή προσφέρουν στον αναγνώστη έναν διαχρονικό οδηγό για την αποφυγή και τη διαχείριση του θυμού. Με γλαφυρό τρόπο περιγράφεται για ποιο λόγο αυτό το συναίσθημα είναι τόσο επικίνδυνο και γιατί ο έλεγχός του θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Με απαράμιλλη ευφράδεια, αντλώντας από το μεγάλο του οπλοστάσιο της ρητορικής, ο Σενέκας δομεί τo «κατηγορώ» του εναντίον του θυμού με κλιμακούμενη ένταση, συμπεριλαμβάνοντας ιστορικά παραδείγματα -ειδικά από τη φριχτή βασιλεία του Καλιγούλα-, ανέκδοτες ιστορίες και χαριτολογήματα.

Σήμερα, που η έλλειψη πολιτισμού στον λόγο επηρεάζει όλο και περισσότερο τον δημόσιο διάλογο, οι σκέψεις του Σενέκα σχετικά με τον θυμό είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ. Είτε αναζητά την προσωπική του ανάπτυξη είτε την πολιτική του αναγέννηση, ο αναγνώστης θα βρει στη σοφία του Σενέκα ένα πολύτιμο αντίδοτο στις παθογένειες μιας οργισμένης εποχής.

Αποκτήστε το βιβλίο Η τέχνη της ψυχραιμίας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας ή Το δράμα του προικισμένου παιδιού

Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, όταν ήταν παιδιά, να μάθουν να κρύβουν πολύ επιδέξια τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των γονέων τους και να κερδίσουν την "αγάπη" τους.

Ως ενήλικες μπορεί να κυνηγούν την επιτυχία, έχουν όμως ταυτόχρονα μια υποβόσκουσα αίσθηση ότι δεν αξίζουν τίποτα.

Χωρίς ποτέ να τους έχει επιτραπεί να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, και έχοντας χάσει την επαφή με τον αληθινό τους εαυτό, εκδραματίζουν τα καταπιεσμένα σναισθήματά τους με επεισόδια κατάθλιψης ή καταναγκαστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και με ιδέες μεγαλείου.

Στη συνέχεια, με τη σειρά τους, μεταφέρουν αυτή την κληρονομιά της καταπίεσης στα δικά τους παιδιά. Αυτό το σπαρακτικό και οξυδερκές βιβλίο είναι ένα πρώτο βήμα για την ανακάλυψη των αναγκών μας και της δικής μας αλήθειας στην προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο.

Αποκτήστε το βιβλίο Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Η βίαιη συμπεριφορά των παιδιών

Αν και έχουν γραφτεί πολλά για την ψυχαναλυτική πλευρά της επιθετικότητας, ελάχιστα είναι τα γραπτά που υπάρχουν για τη βία, και ακόμη λιγότερα για την παιδική βία. Εδώ, γίνεται μια προσπάθεια να αποκατασταθεί αυτή η έλλειψη ισορροπίας.

Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου είναι γραμμένο από ψυχαναλυτή ή ψυχοθεραπευτή που έχει εργαστεί με βίαια παιδιά σε επίπεδο ψυχοθεραπείας. Το έργο των ανθρώπων αυτών έχει ψυχαναλυτικό προσανατολισμό, διατηρεί μια σταθερή τεχνική και αποτελεί πηγή βαθειάς γνώσης.

Για τον αναγνώστη, αυτή η ψυχαναλυτική πλευρά προσφέρει έναν αυθεντικό και ενδελεχή τρόπο σκέψης επάνω στην έρευνα, τις θεωρητικές και τις κλινικές συνεισφορές. Ο αναγνώστης θα μπορέσει να κατανοήσει, τόσο γιατί ορισμένα παιδιά καταφεύγουν στη βία για να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές τους συγκρούσεις και τα αναπτυξιακά τους ελλείμματα, όσο και το πώς πραγματοποιείται η θεραπεία των βίαιων παιδιών.

Αποκτήστε το βιβλίο Η βίαιη συμπεριφορά των παιδιών, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης μας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.