Ακρόαση άρθρου......

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας "Αργώ": Μεταφέρουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους και τους φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τη θεομηνία και την πρόθεση μας να τους υποστηρίξουμε στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Επίσης επικοινωνούμε ήδη με κλιμάκια φορέων από την περιοχή για να μας ενημερώνουν για την κατάσταση και ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ Νίκος Μπαλτάς βρίσκεται στην περιοχή με κλιμάκιο της ΙΑΣΙΣ και κάνει μία πρώτη αναγνωριστική επίσκεψη.

Πρόσκληση εθελοντών - επαγγελματιών ψυχικής υγείας

Παράλληλα, λόγω του μεγέθους των καταστροφών και των επιπτώσεων στον πληθυσμό θέλουμε να ζητήσουμε όσοι και όσες επαγγελματίες ψυχικής υγείας ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε εθελοντικά στα κλιμάκια ψυχοκοινωνικής υποστήριξης της Ομοσπονδίας, που σε συνεργασία με το 10306 θα παρέμβουν όπως και σε κάθε φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή τα τελευταία χρόνια, να δηλώσετε συμμετοχή αποστέλνοντας τα στοιχεια επικοινωνίας σας στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και θα σας ενημερώσουμε άμεσα ατομικά για το πώς θα οργανωθεί η παρέμβασή μας,

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε λόγω των καταστροφικών φυσικών φαινομένων, η ψυχική μας υγεία πλήττεται. Καθώς η ψυχική υγεία σε τέτοιες συνθήκες είναι πολύ σημαντική, το Ανοιχτό Κέντρο Στήριξης των κατοίκων της Β. Εύβοιας διαθέτει τα παρακάτω τηλέφωνα στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να απευθυνθεί και να ζητήσει βοήθεια.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της υπηρεσίας είναι τα παρακάτω:
6948326229
6983485946

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας της υπηρεσίας είναι εκεί για να ακούσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, να προσφέρουν συμβουλές και υποστήριξη, και να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτήν τη δύσκολη συνθήκη.

Παράλληλα, η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 λειτουργεί σε 24ωρη δωρεάν, ανώνυμη βάση. Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι ή αντιμετωπίζετε συναισθηματικές προκλήσεις λόγω των φυσικών καταστροφών, οι επαγγελματίες της γραμμής 10306, μπορούν να είναι κοντά σας.

Τόσο η ψυχική υγεία όσο και οι προφυλάξεις κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά σας και την προστασία της περιουσίας σας.

Συμβουλές προφύλαξης κατά τη διάρκεια πλημμύρας

Παρακάτω υπάρχουν ορισμένες συμβουλές για το πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε κατά τη διάρκεια ενός φυσικού φαινομένου όπως η πλημμύρα:

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

1.Παρακολούθηση και προειδοποιήσεις: Να είστε ενήμεροι για τις καιρικές προβλέψεις και τις προειδοποιήσεις για πλημμύρες. Ακούστε τις τοπικές αρχές και ακολουθήστε τις οδηγίες τους.

2.Εκκένωση: Εάν λαμβάνετε εντολή για εκκένωση, ακολουθήστε την αμέσως. Ετοιμάστε ένα τσεκούρι, φακό, είδη πρώτων βοηθειών και τα απαραίτητα αναγκαία αναψυκτικά.

3.Ψηλά σημεία: Εάν δεν είναι δυνατή η εκκένωση, μεταφερθείτε σε ψηλό σημείο, όπως τον επάνω όροφο ενός σπιτιού ή την οροφή ενός αυτοκινήτου.

4.Μεταφορά: Αν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, μετακινηθείτε μακριά από περιοχές με πλημμύρα. Μην προσπαθήσετε να διασχίσετε ρέματα ή ποτάμια που έχουν υπερχείλιση.

5.Προστασία από το νερό: Φορέστε αδιάβροχα ρούχα, αδιάβροχα μποτάκια και προστατευτικά γυαλιά. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε σωσίβιο.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

6. Αποφύγετε την επαφή με το νερό: Μην προσπαθήσετε να κολυμπήσετε ή να περπατήσετε μέσα στο πλημμυρισμένο νερό, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνο και να περιέχει κρυφές κινδύνους.

7. Επικοινωνία: Διατηρήστε την επικοινωνία με τους αγαπημένους και τις τοπικές αρχές χρησιμοποιώντας το κινητό σας τηλέφωνο ή ραδιοεπικοινωνίες.

8.Στήριξη: Στηρίξτε τους γείτονές σας και άλλα άτομα που ενδέχεται να χρειάζονται βοήθεια, αν είναι ασφαλές να το κάνετε.

9 .Μετά την πλημμύρα: Μετά την πλημμύρα, να είστε προσεκτικοί κατά την επιστροφή στο σπίτι σας. Ελέγξτε την κατάσταση του κτιρίου και των υποδομών και αποφύγετε την επαφή με μολυσματικό νερό.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

gkaltemis alexΤμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.