Ακρόαση άρθρου......

Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που ο ΟΗΕ όρισε την 1η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. Το 2020 με αφορμή τον κορωνοϊό και την ευάλωτη, μεταξύ άλλων κοινωνικών ομάδων για τον κορωνοϊό, τρίτη ηλικία είναι αφορμή να αναστοχαστούμε τη σημαντικότητα και δημιουργικότητά της καθώς και με ποιους τρόπους ως πολιτεία μπορούμε να βοηθήσουμε στην καλύτερη ευημερία της.

Οι ηλικιωμένοι προτεραιότητα στις προσπάθειες μας να ξεπεράσουμε τον κορωνοϊό

Τις δυσανάλογες και σοβαρές συνέπειες που έχει η πανδημία Covid-19 στους ηλικιωμένους σε όλο τον κόσμο, τονίζει σε μήνυμά του για τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα Ηλικιωμένων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος τιμά την 30ή επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Ηλικιωμένων καθώς μετράμε τις δυσανάλογες και σοβαρές συνέπειες που έχει η πανδημία στους ηλικιωμένους σε όλα τον κόσμο. Όχι μόνο στην υγεία τους, αλλά και στα δικαιώματά τους και στην ευημερία τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προτάσσει πως οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στις προσπάθειες μας να ξεπεράσουμε την Covid-19. Ειδικότερα, σημειώνει πως πρέπει να εξετάσουμε το πώς η πανδημία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ηλικία και τη γήρανση στις κοινωνίες μας και επισημαίνει ότι η διεύρυνση των ευκαιριών των ηλικιωμένων, η βελτίωση της πρόσβασης σε υγεία, συντάξεις και προστασία θα είναι κρίσιμης σημασίας.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει ότι φέτος είναι το Διεθνές Έτος Νοσοκόμων και Μαιών, το οποίο υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των εργαζομένων στην υγεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αναφέρει και προσθέτει: «Η πλειοψηφία των νοσοκόμων και μαιών είναι γυναίκες συμπεριλαμβανομένων πολλών ηλικιωμένων γυναικών. Είναι οι άνθρωποι που αφιερώνουν τη ζωή τους στην φροντίδα μας και στην φροντίδα των ηλικιωμένων, των μητέρων και των παιδιών και αξίζουν περισσότερη υποστήριξη».

Καταληκτικά στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει την ανάγκη «καθώς επιδιώκουμε να ανακάμψουμε καλύτερα όλοι μαζί», να κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της Δεκαετίας για τη Γήρανση με Υγεία 2020-2030 για να βελτιώσουμε τη ζωή των ηλικιωμένων, των οικογενειών και των κοινωνιών τους.

Υπογραμμίζει περαιτέρω ότι οι δυνατότητες των ηλικιωμένων αποτελούν μία ισχυρή βάση για βιώσιμη ανάπτυξη και πως περισσότερο από πότε πρέπει να ακούσουμε τις φωνές τους, τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους για να οικοδομήσουμε πιο φιλικές προς την ηλικία και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες. 

ΘΕΛΩ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ #TheloPsychikiYgeia, η νέα μεγάλη καμπάνια του Psychology.gr, για την Ψυχική Υγεία. Δηλώστε τη συμμετοχή σας, με βίντεο ή φωτογραφία που θα συνοδεύει το δικό σας ΘΕΛΩ!

Μοναξιά και κοινωνικός αποκλεισμός Τρίτης Ηλικίας

Να προστατεύσουμε και να υποστηρίξουμε συναισθηματικά και ψυχολογικά τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται περισσότερο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, αναφέρει στο μήνυμα του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, το Ινστιτούτο Prolepsis.

Με στόχο να παρέχει υποστήριξη σε άτομα της τρίτης ηλικίας, η ομάδα του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία έχει θέσει σε λειτουργία τη γραμμή φιλίας 210-6101300.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Στην τηλεφωνική γραμμή μπορούν να καλούν άτομα 65 ετών και άνω που αισθάνονται μοναξιά ή/ και είναι κοινωνικά αποκλεισμένα. Η γραμμή φιλίας 210-6101300 λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, 11 πμ

Σε μία περίοδο που τα άτομα τρίτης ηλικίας βιώνουν καθημερινά τον φόβο της έκθεσης στον νέο κορωνοϊό και την ανησυχία για την υγεία των αγαπημένων τους προσώπων, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά επιδεινώνουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Παράλληλα, οι κοινωνικές επαφές και οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Το μέγεθος του προβλήματος είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα, όπου το 24% περίπου των ηλικιωμένων, άτομα) ζουν μόνοι τους, αναφέρει το Ινστιτούτο Prolepsis.

«Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε λόγω του κορωνοϊού, πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η προστασία της υγείας των ηλικιωμένων. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν χιλιάδες ηλικιωμένοι και πολλά αγαπημένα μας πρόσωπα που βιώνουν ακόμα πιο έντονα τη μοναξιά. Ας δείξουμε έμπρακτα και με τον πιο απλό τρόπο ότι δεν είναι μόνοι. Με την τηλεφωνική επικοινωνία ή και με τη χρήση της τεχνολογίας, που μάς δίνει σήμερα πολλές δυνατότητες, μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά. Αρκεί να προσφέρουμε λίγα λεπτά από τον χρόνο μας για να ζεστάνουμε την καρδιά τους», αναφέρει η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Μέριμνα για την προστασία των ηλικιωμένων από τον κορωνοϊό

Στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας οι ηλικιωμένοι περισσότερο από ποτέ χρειάζονται τη δική μας στήριξη, επισημαίνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, τονίζοντας, πως «οφείλουμε να αναπτύξουμε ειδικές πολιτικές με έμφαση στην πρόληψη και στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσής τους, αναγνωρίζοντας τον δημιουργικό ρόλο που έχουν στη σύγχρονη κοινωνία».

Αναφερόμενος στη «στάση» της Περιφέρειας από την έναρξη της πανδημίας, ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι λήφθηκαν έκτακτα μέτρα για την προστασία τους σε Μονάδες Φροντίδας, ενώ αναπτύχθηκε ένα δίκτυο υπηρεσιών από το οποίο ενημερώνονται σωστά και προφυλάσσονται. Παράλληλα αναπτύσσονται δράσεις για την ανάπτυξη μιας ασπίδας προστασίας και ασφάλειας, όπως είναι τα προγράμματα που αφορούν τον προσυμπωματικό έλεγχο.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Κλείνοντας το μήνυμα ο περιφερειάρχης σημειώνει πως έχουμε υποχρέωση να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τα προβλήματα των ανθρώπων τρίτης ηλικίας και να είμαστε δίπλα τους έμπρακτα και ουσιαστικά, αναγνωρίζοντας τα όσα μας προσέφεραν.

Πηγή:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr