Σχετικά άρθρα x

 

Περίπου 1,1-4,2% των γυναικών παρουσιάζουν νευρική βουλιμία κατά την διάρκεια της ζωής τους. Καταναλώνουν ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες τροφής (βουλιμικά επεισόδια) και έπειτα απαλλάσσουν το σώμα τους από τις επιπλέον θερμίδες με εμετό, καθαρτικά, διουρητικά, φρενήρη σωματική άσκηση κ.ά.

Τα χαρακτηριστικά αυτά πρέπει να εμφανίζονται δύο φορές τουλάχιστον την εβδομάδα για μια περίοδο τριών μηνών. Οι πάσχοντες από βουλιμία φοβούνται την αύξηση του βάρους τους και αρκετοί κρύβουν επιμελώς το πρόβλημά τους για χρόνια.

Η ανάγκη για διατροφικές κατευθύνσεις
Λίγα έχουν γραφτεί για την διατροφική διαχείριση της νευρικής ανορεξίας και της νευρογενούς βουλιμίας. Αυτό εκπλήσσει, διότι και οι δύο καταστάσεις αποτελούν διαστρέβλωση της διατροφικής συμπεριφοράς και γιατί ο υποσιτισμός που προκύπτει, οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές, γεγονός που διαφοροποιεί αυτές τις ασθένειες από άλλες διαταραχές. Το κατάλληλο άτομο για να κατευθύνει την διατροφική αποκατάσταση είναι ένας διαιτολόγος και πρέπει να αποτελεί ζωτικό μέλος μιας θεραπευτικής ομάδας.

Οι στόχοι της θεραπείας είναι:
• Να επιτευχθούν και να διατηρηθούν φυσιολογικά προγράμματα διατροφής
• Να εγκατασταθεί μια φυσιολογική διατροφική συμπεριφορά
• Να προαχθούν φυσιολογικές απαντήσεις όσον αφορά πληροφορίες που αφορούν την πείνα και τον κορεσμό.

Αρχικά ο διαιτολόγος λαμβάνει το διαιτολογικό ιστορικό του ασθενούς. Αυτό το ιστορικό περιλαμβάνει μια λεπτομερή ανάλυση του διατροφικού μοντέλου του ατόμου και των διακυμάνσεων του βάρους του από την παιδική ηλικία ως το παρόν, τις μεθόδους ελέγχου του βάρους του, τα τρόφιμα που αποφεύγει (τα οποία συνήθως είναι το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά), τους λόγους για τους οποίους τα κάνει αυτά και τα περιστατικά χρήσης καθαρτικών, καθώς και της υπερφαγίας. Αυτές οι λεπτομέρειες θα βοηθήσουν στις μελλοντικές συμβουλευτικές συνεδριάσεις. Τα πιστεύω των ασθενών για την θρέψη και οι συμπεριφορές απέναντι στην διατροφή πρέπει επίσης να διερευνηθούν, καθώς επίσης και τα πιστεύω και οι διατροφικές συμπεριφορές άλλων μελών της οικογένειας.

Οι διατροφικές συνεδρίες θα πρέπει να επιχειρηθούν νωρίς στην περίοδο της θεραπείας της νευρικής βουλιμίας. Το χαοτικό διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζει την νευρική βουλιμία μπορεί να είναι τόσο ενοχλητικό ώστε οι ασθενείς πρέπει να επανακτήσουν τον έλεγχο πάνω σε αυτό πριν εμπλακούν στην ουσιαστική ψυχοθεραπεία. Αυτοί οι ασθενείς έχουν πολλούς φόβους και λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το φαγητό και τον έλεγχο του βάρους οι οποίες θα πρέπει να εντοπιστούν και να διορθωθούν. Πρέπει να ξαναμάθουν τις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα όπως: «Τι είναι πείνα;», «πότε θα έπρεπε να τρώω;», «πόσο φαγητό είναι αρκετό;» και «τι είναι φυσιολογική διατροφή;»

Ανάμεσα στα επεισόδια υπερφαγίας, οι βουλιμικοί ασθενείς, όχι μόνο περικόπτουν τα απόλυτα ποσά φαγητού που καταναλώνουν, αλλά επίσης περιορίζουν τις επιλογές φαγητών, αποφεύγοντας αυτά που θεωρούν ότι είναι ανθυγιεινά ή υψηλής θερμιδικής περιεκτικότητας. Ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα που πρέπει να διαβιβαστεί είναι η καλή υγεία επιτυγχάνεται προσθέτοντας μια δίαιτα με υγιεινά, «θρεπτικά» φαγητά επιλέγοντας μερικά υψηλής ενέργειας, λιγότερο «θρεπτικά» τρόφιμα. Αν λοιπόν οι ασθενείς πεισθούν να λαμβάνουν μικρές ποσότητες υψηλής ενέργειας τροφίμων κάθε τόσο, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν υπερφαγία.

Έτσι σχεδιάζουμε ένα πρότυπο γευμάτων και ο ασθενής πείθεται να αφοσιωθεί σε αυτό και να μην προσπαθεί να ισοφαρίσει τα επεισόδια υπερφαγίας με περαιτέρω περιορισμό ή χρήση καθαρτικών. Ο χρόνος τίθεται κατά μέρος για τις κανονικές εκπαιδευτικές συνόδους, κατά την διάρκεια των οποίων δίνονται στον ασθενή ακριβείς πληροφορίες σχετικά με διατροφικά θέματα. Όταν είναι απαραίτητο, υπεύθυνα μέλη της οικογένειας συμμετέχουν σε αυτές τις συναντήσεις.

Προτείνουμε στους ασθενείς στρατηγικές που τους βοηθούν να ρυθμίσουν τη διατροφή τους, όπως να αποφεύγουν να παραλείπουν γεύματα ή ενδιάμεσα χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία. Τους ενθαρρύνουμε να εισάγουν τρόφιμα που φοβούνται για υπερφαγία στην δίαιτα τους και να μην αισθάνονται ένοχοι σχετικά με τις περιστασιακές σχεδιασμένες εκπληρώσεις επιθυμιών. Τους δίνουμε κατευθύνσεις για το πώς θα σχεδιάσουν τα γευματά τους και για την διατροφή σε ποικίλες καταστάσεις, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να προσαρμοστούν στις κοινωνικές προσδοκίες. Η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών όπως μαριχουάνα είναι αποθαρρυντική, επειδή αυτές οι συνθήκες είναι πιθανό να προκαλέσουν επανάληψη της διαταραγμένης διατροφής.

Όταν η θεραπεία τελειώνει, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν και την πιθανότητα υποτροπής. Αυτή μπορεί να συμβεί σε καιρούς άγχους ή αν ο ασθενής ξεκινάει πάλι να ασχολείται με την εικόνα του λεπτού σώματος. Αν και εφόσον συμβεί υποτροπή, ο ασθενής θα πρέπει να επιστρέψει στο δομημένο σχέδιο γευμάτων. Η εύκολη πρόσβαση στο διαιτολόγο θα πρέπει να είναι διαβεβαιωμένη.

 

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Κόμπου
Διαιτολόγος-διατροφολόγος, ειδική σε διατροφικές διαταραχές,
επιστημονική συνεργάτης της κλινικής Cosmetic Derma Medicine.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Νευρική Ορθορεξία, Μια αθώα διατροφική συνήθεια ή μια νέα ψυχική διαταραχή
  • Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2016
  • Από: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Υγιεινή διατροφή. Την ακούμε και τη διαβάζουμε συνεχώς, ενίοτε προσπαθούμε να την ακολουθήσουμε για να αποκτήσουμε ένα καλίγραμμο σώμα και να βελτιώσουμε την διάθεση ή την...

Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Σώμα: Ατομική υπόθεση ή μάλλον κοινωνικό μέσο επιβολής;
  • Πέμπτη, 06 Οκτώβριος 2016
  • Από: Γεωργία Μπερτσιά

Σώμα, κορμί, βάρος, καλούπι · παχύσαρκος, χοντρός, αδύνατος, κοκαλιάρης. Τόσες λέξεις περιγράφουν και προσπαθούν να κατηγοριοποιήσουν τον τύπο του σώματος προσθέτοντας «ετικέτες» σα να πρόκειται για...

Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
  • Σάββατο, 17 Σεπτέμβριος 2016
  • Από: Παναγιώτα Κυπραίου

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε...


Βρείτε ειδικό για Διαταραχές Διατροφής

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Νυχτερινή υπερφαγία-Η προσέγγιση του διατροφολόγου

Όταν ο Αμερικανός ψυχίατρος Άλμπερτ Στάνκαντ (AlbertStankand) περιέγραφε ήδη από το 1955 το σύνδρομο της νυχτερινής διατροφής (NightEatingSyndrome) μιλούσε για την μεγάλη ανάγκη μερικών ανθρώπων για φαγητό κατά την διάρκεια της νύχτας. Μια λαχτάρα που κάνει το άτομο να ξυπνά και να μη μπορεί να κοιμηθεί πάλι παρά μόνο εφόσον καταναλώσει ένα γεύμα, το οποίο κατά προτίμηση είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Διατροφή κατά της κατάθλιψης

Οι υδατάνθρακες
Σύμφωνα με την πιο σημαντική, ίσως, θεωρία που έχει αναπτυχθεί για την επίδραση των τροφών στη διάθεση, η λήψη υδατανθράκων συνδέεται με τη διάθεση και τη συμπεριφορά.
Με ποιο τρόπο; Η σεροτονίνη είναι μια βασική χημική ουσία του νευρικού συστήματος  που καθορίζει βασικές λειτουργίες του, όπως η συναισθηματική μας κατάσταση, η διάθεση και ο ύπνος. Βασική ουσία της σεροτονίνης είναι το αμινοξύ τρυπτοφάνη.

Ο ρόλος του διατροφολόγου στην ψυχογενή ανορεξία

Η ψυχογενής ή νευρογενής ανορεξία είναι ένα σύνδρομο στο οποίο το άτομο με τη θέλησή του περιορίζει την πρόσληψη τροφής καθώς φοβάται έντονα μήπως γίνει παχύσαρκο. Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η άρνησή του να διατηρήσει ένα ελάχιστο φυσιολογικό βάρος, ο έντονος φόβος του μήπως παχύνει, η σημαντική απώλεια βάρους και η αμηνόρροια στις γυναίκες.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.