Ακρόαση άρθρου......

Ένα ξεκούραστο παιδί είναι πιο ευτυχισμένο και συμπεριφέρεται με σωστό τρόπο τις περισσότερες ώρες της μέρας. Οι έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που  κοιμούνται σε ικανοποιητικό βαθμό, χαμογελούν περισσότερο, διαφωνούν και τσακώνονται λιγότερο, δέχονται τα όρια και τους κανόνες, συγκεντρώνονται καλύτερα στο σχολείο και στις εργασίες τους και διαπληκτίζονται λιγότερο με τα αδέρφια τους.

Πολλοί γονείς όμως πιστεύουν ότι η ώρα του ύπνου κάθε άλλο παρά χαλαρωτική είναι, αφού μετατρέπεται σε αρένα πάλης με κλάματα και παράπονα, με το να σηκώνεται το παιδί συνεχώς από το κρεβάτι του ή να φωνάζει συνεχώς στους γονείς του να πάνε κοντά του. Αυτό είναι εξουθενωτικό και ψυχοφθόρο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Ύπνος και παιδιά: Πρακτικές συμβουλές για γονείς

Εάν βλέπετε τον εαυτό σας στις πιο πάνω συνθήκες τότε οι ακόλουθες στρατηγικές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες και αποδοτικές.

1) Γίνετε ενωμένο μέτωπο με τον σύντροφο σας για τα όρια και τους κανόνες που πρέπει να βάλετε στα παιδιά σας για την ώρα του ύπνου:

  • Καταρχήν ορίστε μαζί με τον σύντροφο σας ποια ώρα είναι η κατάλληλη για το παιδί σας να πάει για ύπνο και τηρείστε το αυστηρά. Θυμηθείτε πως εσείς είστε το άτομο που θα επιβάλλετε τους κανόνες στο παιδί σας και όχι αυτό. Ίσως νιώσετε οι χειρότεροι γονείς του κόσμου ή ίσως σας αποκαλέσει έτσι το παιδί σας, αλλά μην ενδώσετε. Τα δύο συνηθισμένα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτή τη περίπτωση είναι είτε το παιδί να κοιμάται πιο αργά, είτε να ξυπνάει πιο νωρίς. Δείξτε υπομονή μιας και ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποιο χρονικό περιθώριο για να προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη ύπνου.
  • Τα μεγαλύτερα παιδιά επιτρέπεται να διαβάσουν ή να ζωγραφίσουν στο κρεβάτι τους μέχρι να κουραστούν αλλά όταν έρθει η ώρα για να πάνε στο κρεβάτι τους, αυτό τηρείται αναντίρρητα.
  • Τα βράδια που δεν έχει σχολείο την επόμενη ημέρα μπορείτε να είστε πιο ευέλικτοι με επιπρόσθετη μισή ώρα για τα μικρά παιδιά και με μία ώρα περισσότερο για τους έφηβους.
  • Το παιδί πρέπει είναι έτοιμο από πριν για τον ύπνο του και να μην καθυστερεί. Ξεκινήστε πιο νωρίς τη ρουτίνα του μπάνιου, το πλύσιμο των δοντιών, το φόρεμα των πιτζαμών κτλ.
  • Μην επιτρέπετε στο παιδί να φάει κάποιο σνακ ή ακόμη και να πιεί γάλα πριν πάει για ύπνο. Είναι πιο εύκολο να κοιμηθεί και να παραμείνει κοιμισμένο μέχρι το επόμενο πρωί εάν το φαγητό που έφαγε πριν έχει ήδη διασπαστεί.
  • Εάν το παιδί κρατάει ένα αντικείμενο για να κοιμηθεί όπως αρκουδάκι ή κουβερτούλα, βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο αυτό παραμένει στο κρεβάτι και ότι δεν το μεταφέρει κάπου αλλού μέσα στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο το κρεβάτι γίνεται πιο ελκυστικό.

2) Προετοιμάστε το περιβάλλον του παιδιού ώστε να μπορεί να κοιμηθεί πιο εύκολα:

  • Κρατήστε χαμηλά τα φώτα κατά τη διάρκεια της ρουτίνας προετοιμασίας για ύπνο (π.χ. όταν πλένει τα δόντια του και όταν του διαβάζετε μια ιστορία).
  • Κλείστε τον υπολογιστή, τη τηλεόραση και το ραδιόφωνο όταν το παιδί πάει για ύπνο, το βοηθάει να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.

3) Προγραμματίστε τη μέρα σας με ρεαλιστικό τρόπο αφήνοντας αρκετό χρόνο στο να προετοιμαστεί το παιδί για ύπνο χωρίς βιασύνη.

4) Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας κατά τη διάρκεια της μέρας και εξηγείστε του τους νέους κανόνες για την προετοιμασία του ύπνου. Αυτό θα το βοηθήσει να γίνει πιο συνεργάσιμο στην διαδικασία του ύπνου το βράδυ.

5) Επαινέστε το κάθε φορά που συνεργάζεται και πηγαίνει για ύπνο χωρίς προβλήματα και διαμαρτυρίες.

6) Χρησιμοποιείστε τις ανταμοιβές ως ένα μέσο να βοηθήσετε το παιδί σας να συνεργαστεί στη διαδικασία του ύπνου. Φτιάξτε ένα σχεδιάγραμμα με αστεράκια για την συνεργατική διάθεση που επιδεικνύει όταν ετοιμάζεται για ύπνο.

Στρατηγικές για συγκεκριμένα προβλήματα στη ρουτίνα του ύπνου:

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Εάν το παιδί δεν μένει στο κρεβάτι του για να κοιμηθεί μπορείτε να του πείτε ότι θα πρέπει να μείνει στο κρεβάτι του χωρίς να χρειάζεται να κοιμηθεί, αλλά να έχει κλειστά τα μάτια και να σκεφτεί ότι θέλει. Εντούτοις δεν θα πρέπει να καθοδηγήσετε την σκέψη του λέγοντας του το τι να σκεφτεί. Σύντομα θα αποκοιμηθεί χωρίς να το καταλάβει.

Εάν μένετε με το παιδί σας στο δωμάτιο του μέχρι να αποκοιμηθεί, τότε θα γίνει εξαρτημένο από την παρουσία σας. Ξεκινήστε με το να κάθεστε σε μια καρέκλα δίπλα από το κρεβάτι του και όχι πάνω στο κρεβάτι του. Κάθε μέρα μετακινείστε λίγο λίγο τη καρέκλα σας προς τη πόρτα μέχρι να μπορεί να κοιμηθεί χωρίς να σας βλέπει. Επαινέστε το για την προσπάθεια και την πρόοδο του. Αυτό θα του δώσει το έναυσμα να προσπαθήσει περισσότερο.  

Εάν το παιδί σας κλαίει ή σας φωνάζει όταν τα φώτα σβήσουν, κάντε πολλές συζητήσεις  κατά τη διάρκεια της μέρας, ζητώντας του να θυμηθεί ποιοι είναι οι κανόνες και τι πρέπει να κάνει όταν δεν θέλει να κοιμηθεί ( να παραμείνει στο κρεβάτι του με κλειστά τα μάτια και να σκεφτεί οτιδήποτε θέλει). Μπορείτε να βάλετε κανόνα ότι θα το βλέπετε συχνά από τη πόρτα χωρίς να μπαίνετε στο δωμάτιο του. Αφού πείτε καληνύχτα, περιμένετε 5 λεπτά και πηγαίνετέ στην πόρτα να το δείτε για ένα λεπτό και επαινέστε το που παραμένει στο κρεβάτι του χωρίς να κλαίει ή να φωνάζει. Φύγετε από το δωμάτιο, και επιστρέψτε στα 10 λεπτά με τον ίδιο τρόπο. Συνεχίστε μεγαλώνοντας σταδιακά τον χρόνο που πάτε στο δωμάτιο του.

Εάν το παιδί σηκώνεται από το κρεβάτι του όταν τα φώτα σβήσουν, κάντε πάλι εποικοδομητικές συζητήσεις την μέρα για το κανόνα να μένει στο κρεβάτι του και εάν συνεχίσει να σηκώνεται πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τον κανόνα με τον σύντροφο σας: Πάρτε το από το χέρι και πηγαίνετε το πίσω στο κρεβάτι του χωρίς να το δείτε ή να του μιλήσετε. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε πολλές φορές την νύχτα αλλά σε μια με δύο εβδομάδες τα αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν. Ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι να είστε συνεπής και κάθε φορά να το πηγαίνετε πίσω στο κρεβάτι του χωρίς εξαιρέσεις.  

Με τις πιο πάνω στρατηγικές τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας θα απολαμβάνεται τη ρουτίνα του ύπνου. Ένας ήρεμος ύπνος προμηνύει μια ήρεμη και ειρηνική ημέρα.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Επενδύστε χρόνο και συνεργαστείτε με το παιδί σας για την ποιότητα του ύπνου του. Γιατί αυτό θα ανταμείψει τόσο εσάς που θα νιώθετε πιο ξεκούραστοι όσο και το παιδί σας που θα μετατραπεί σε ένα πειθαρχημένο και υγιές παιδί.  

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βαλεντίνα Θεοδώρου - Παιδοψυχολόγος

Βαλεντίνα Θεοδώρου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος (Παιδοψυχολόγος).
Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς.