Πρόσκληση συμμετοχής σε έρευνα για τις ξένες γλώσσες και τις εκτελεστικές λειτουργίες, στα πλαίσια διπλωματικής εργασίας δύο φοιτητριών του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για την έρευνα

Ονομάζομαι Μαρία Χαραλάμπους και είμαι τεταρτοετής προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εγώ και η συμφοιτήτριά μου, Μαρία Ζάββα, διεξάγουμε μία έρευνα για την πτυχιακή μας εργασία, η οποία θα αφορά τις ξένες γλώσσες και τις εκτελεστικές λειτουργίες.Την εποπτεία της διπλωματικής μας έρευνας έχει αναλάβει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τομέα "Πειραματικής και γνωστικής ψυχολογίας" κ. Ελβίρα Μασούρα.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα μας θέλει να μελετήσει την επίδραση της διγλωσσίας και της εκμάθησης των ξένων γλωσσών στη βελτίωση των εκτελεστικών λειτουργιών, οι οποίες αποτελούν μία ομάδα ανώτερων γνωστικών λειτουργιών. Μερικά παραδείγματα εκτελεστικών λειτουργιών αποτελούν:

  • η λήψη αποφάσεων
  • η επίλυση προβλημάτων
  • η προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα
  • η αναστολή ακατάλληλων συμπεριφορών
  • η αυτορρύθμιση κτλ.

Σε πρώτη φάση, χρειαζόμαστε άτομα, τα οποία είναι δίγλωσσα (δηλ. έχουν δύο ή και περισσότερες μητρικές γλώσσες από μικρή ηλικία) και τα οποία βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο στην εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας (κατά προτίμηση και εκτός από τα αγγλικά). Επίσης θα ήταν προτιμότερο, οι συμμετέχοντες να είναι κάτω από 50 ετών.

Σε αυτά τα άτομα θα χορηγηθούν ψυχολογικές δοκιμασίες, οι οποίες θα μετράνε το επίπεδο των εκτελεστικών τους λειτουργιών. Οι δοκιμασίες αυτές θα χορηγηθούν σε λίγες εβδομάδες.

Τα άτομα, τα οποία μπορούν και θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να επικοινωνήσουν στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

 

Σημείωση: Η Πύλη Ψυχολογίας - Psychology.gr έχει ένα σταθερό ενδιαφέρον να υποστηρίζει τις έρευνες φοιτητών ψυχολογίας και ειδικών ψυχικής υγείας. Στείλτε πληροφορίες για την έρευνα που διοργανώνετε, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. προκειμένου να προχωρήσουμε σε δημοσίευση στην Πύλη μας.

Το κείμενο σας πρέπει να είναι σαφές και περιεκτικό, να περιλαμβάνει τουλάχιστον 200 λέξεις και να εξηγεί ποιος διοργανώνει την έρευνα, ποιος είναι ο σκοπός της έρευνας, ποιοι μπορούν να συμμετέχουν.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr