Ακρόαση άρθρου......

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου (χθες), ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων προχώρησε σε δημοσίευση δελτίου τύπου, σχετικά με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ,  του νέου κώδικα δεοντολογίας ψυχολόγων.

Θέμα: «Δημοσίευση Κώδικα Δεοντολογίας Ψυχολόγων ερήμην του επισήμου Συλλόγου των Ψυχολόγων – ΣΕΨ».

Η απερχόμενη κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά, εν αγνοία μας, να ρυθμίζει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση να ορίζει τα καθήκοντα και τις σχέσεις των ψυχολόγων στον κοινωνικό και τον εργασιακό χώρο.

Με ιδιαίτερη απαξία στον επιστημονικό μας κλάδο, ρυθμίζει τις επαγγελματικές μας σχέσεις και μάλιστα κρυφά και εκτάκτως λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές.

Την Τρίτη 18-6-2019 δημοσιογράφοι ενημέρωσαν τον Σύλλογο ότι δημοσιεύτηκε «Κώδικας Δεοντολογίας Ψυχολόγων» με Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Π. Πολάκη αρ.Γ5β/Γ.Π.οικ.42984 στο ΦΕΚ αρ. Φύλλου2344 και ενώ η νομοθέτηση ενός Κώδικα θα μπορούσε να αποτελέσει θετική προσφορά στον κλάδο, ο συγκεκριμένος Κώδικας είναι προϊόν προχειρότητας, κυοφορήθηκε εν κρυπτώ και συνετάχθη χωρίς καμία διαβούλευση με το νόμιμο Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων, μέλος της EFPA. Εξάλλου περί αυτού του θέματος δεν έγινε καμία ενημέρωση στη συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΨ με τον Γενικό Γραμματέα κ. Γ. Γιαννόπουλο την Τρίτη 11-6-2019.

Ο «Κώδικας» με τη μορφή Υπουργικής Απόφασης, ενώ άλλων επαγγελμάτων έχουν μορφή Νόμου ή Προεδρικού Διατάγματος, αποτελεί συνονθύλευμα αντιφατικών και ανεπαρκών εδαφίων από κώδικες άλλων επαγγελμάτων, περιλαμβάνοντας και στοιχεία από τον Κώδικα του ΣΕΨ.


Από την αρχή της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, ο ΣΕΨ τόνισε την ανάγκη συμπλήρωσης του νομικού πλαισίου που διέπει το επάγγελμα του ψυχολόγου, όπως:

  • καθορισμός και περιγραφή πράξεων ψυχολόγων στους διάφορους τομείς,
  • εξίσωση των αμοιβών των ψυχολογικών πράξεων στην Ειδική Αγωγή,
  • αρμοδιότητες και οργάνωση ψυχολόγων στο σύστημα Υγείας κ.ά. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες επικλήσεις του ΣΕΨ για διάλογο, τελικά η ηγεσία του Υπουργείου αγνόησε πλήρως τον Σύλλογο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προβαίνει διαρκώς εν κρυπτώ σε μονομερείς και πραξικοπηματικές ενέργειες, υιοθετώντας απόψεις εξωθεσμικών εισηγητών και μάλιστα όταν η χώρα βρίσκεται σε πλήρη προεκλογική περίοδο. Αποκλείει συστηματικά τον Σύλλογό μας αρνούμενη να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες επικλήσεις -προτάσεις του ΣΕΨ για το μέλλον του επαγγέλματος.

Με κάθε νόμιμο μέσο και με προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια θα προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε την Υπουργική Απόφαση διότι αντιστρατεύεται τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Επίσης, μέσα από διάλογο με την πολιτική ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές, θα αγωνισθούμε για ένα σύγχρονο νομοθέτημα που θα ορίζει με επάρκεια και σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τις επαγγελματικές μας σχέσεις.

Διαβάστε ακόμα στη Πύλη Ψυχολογίας το σχετικό θέμα επικαιρότητας, που αφορά την προηγούμενη ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων Αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του επαγγέλματος του ψυχολόγου λίγο πριν τις εκλογές.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr