Ακρόαση άρθρου......

Γιατί οι άνθρωποι εργάζονται; Τι κερδίζει κάποιος από την εργασία; Θα είχε ενδιαφέρον να σκεφτούμε και να βγάλουμε συμπεράσματα από τις απαντήσεις ανθρώπων που έχουν ερωτηθεί. Είναι σίγουρο ότι το σημαντικότερο κίνητρο που ωθεί έναν άνθρωπο στην εργασία είναι το χρήμα και η αναγκαιότητα κάλυψης των βασικών του αναγκών.

Όμως, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η εργασία πέρα από τα χρήματα προσφέρει στον άνθρωπο την ευχαρίστηση μέσα από την επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλα άτομα, απόρροια της έμφυτης κοινωνικής του φύσης. Η εργασία συμβάλλει στην ανάπτυξη και καλλιέργεια της δημιουργικότητας του ατόμου, προσφέροντας ευχαρίστηση από την επαφή με τους ανθρώπους που έρχεται σε επαφή στον εργασιακό του χώρο. 

Ένα ακόμα όμως σπουδαίο ευεργέτημα της εργασίας στον άνθρωπο, είναι η καλλιέργεια της αίσθησης πως είναι ένα χρήσιμο μέλος στην κοινωνία, πως μπορεί να προσφέρει και είναι σημαντικός. Για αυτό βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι παρά τη μεγάλη τους ηλικία, δε σταματούν να εργάζονται, διότι αυτό τους δημιουργεί την πίστη ότι η ηλικία δεν μπορεί να αποτρέψει ποτέ έναν άνθρωπο από το να παραμείνει χρήσιμος, δραστήριος και δημιουργικός. 

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε από τα παραπάνω, πόσο χρήσιμη είναι η εργασία για τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Αυτό γίνεται ακόμα περισσότερο εμφανές στην εποχή μας που μαστίζεται από την ανεργία, η έλλειψη εργασίας δημιουργεί στον άνθρωπο ψυχικές παθήσεις, αγωνία και αισθήματα ανεπάρκειας και αναξιότητας. Η ανεργία αποτελεί ένα ακανθώδες κοινωνικό πρόβλημα το οποίο υποχρεώνει την κοινωνία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμησή του. Ο άνεργος άνθρωπος βιώνει έναν κυκεώνα αρνητικών αισθημάτων και σκέψεων, για αυτό η ψυχολογική υποστήριξη του ίδιου θεωρείται απαραίτητη. Είναι σημαντικό επίσης οι άνθρωποι του περιβάλλοντος να τον περιβάλλουν με αγάπη και κατανόηση, γνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει.

Πολλοί παράγοντες, τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί, επηρεάζουν την επιλογή της εργασίας από έναν άνθρωπο. Η πίεση των γονιών στο να ακολουθήσουν τα παιδιά ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, η οικονομική απολαβή, οι κοινωνικές αντιλήψεις επηρεάζουν αρκετούς ανθρώπους για το ποιο θα είναι το επάγγελμα με το οποίο θα καταπιαστούν. 

Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί πως παρά τις επαγγελματικές δυσκολίες, ένας άνθρωπος θα είναι πραγματικά ευτυχισμένος όταν ασχοληθεί με εκείνο που αγαπάει πραγματικά, γνωρίζοντας πως ο χρόνος και η ζωή μας δε θα επιστραφούν ποτέ ενώ τα χρήματα μπορεί αργά ή γρήγορα να αποκτηθούν.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως πολλοί εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε σημείο να δέχονται την οποιαδήποτε ηθική και προσωπική μείωση από φόβο να μη χάσουν την εργασία τους. Αυτό είναι μία αρνητική αντίδραση, διότι έτσι ο άνθρωπος χάνει σταδιακά την αξιοπρέπειά του. Είναι απαραίτητο ο άνθρωπος που εργάζεται να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του αλλά και να γνωρίζει τα δικαιώματα που έχει, ώστε να μην επιτρέπει την καταπάτησή τους και να μπορεί να τα υπερασπιστεί. 

Είναι σύνηθες το φαινόμενο της εξάρτησης από την εργασία (γνωστής με τη λέξη workaholic).Σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Αμερική, είναι μία εξάρτηση που συναντάται σε υψηλό βαθμό και η εξουθένωση που προσφέρει είναι τόσο μεγάλη, ώστε να έχει οδηγήσει ανθρώπους ακόμα και στην αυτοκτονία. Είναι ένας εθισμός ο οποίος σταδιακά οδηγεί το άτομο στην εξουθένωση και όπως τον είχε περιγράψει ο Έριχ Φρομ, μία προσπάθεια του ανθρώπου να κατακτήσει την ευτυχία (η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, κατακτάται μόνο μέσω της Αγάπης).

Η εργασία αποτελεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα που εξυψώνει ψυχικά και κοινωνικά τον άνθρωπο και συμβάλλει στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας του.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.