Θεωρείται πως καθώς ένας άνθρωπος ωριμάζει και προοδεύει στη ζωή του έχει "μάθει" να διαχειρίζεται εφηβικά θέματα και αποφεύγει παιδικές συμπεριφορές. Όμως, στην πραγματικότητα, δε συμβαίνει πάντοτε αυτό. Οι γνωστοί "Θύτες" μεγαλώνουν και γίνονται ενήλικες όπως και τα "Θύματα".

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενήλικοι χρησιμοποιούν "Λεκτικό Εκφοβισμό", σε αντίθεση με τις μικρότερες ηλικίες, οι οποίες καταφεύγουν σε "Σωματικό Εκφοβισμό". Ο στόχος ενός ενήλικα θύτη είναι να υπερισχύσει σ' έναν άλλον ενήλικα και να τον κυριαρχήσει, να ταπεινώσει τα ενήλικα θύματά του και να τους "δείξει" ποιος κάνει κουμάντο.

Οι κατηγορίες του ενήλικα θύτη είναι οι εξής:

1. Νάρκισσος Ενήλικας Θύτης: Η συγκεκριμένη κατηγορία ενήλικου θύτη είναι εγωκεντρικός και η ενσυναίσθηση του είναι αρκετά χαμηλή, έως ανύπαρκτη. Επιπλέον, εκδηλώνει λίγη ανησυχία και μειωμένο ενδιαφέρον για τις συνέπειες των συμπεριφορών του. Σε γενικές γραμμές, νιώθει καλά με τον εαυτό του και ο γνήσιος νάρκισσος απολαμβάνει να μειώνει τους άλλους ανθρώπους σπάνια νιώθοντας μεταμέλεια ή ενοχή.

2. Αυθόρμητος Ενήλικας Θύτης: Οι ενήλικοι θύτες στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι παρορμητικοί και δε σχεδιάζουν από πριν τον εκφοβισμό που θα ασκήσουν. Παρ 'όλο που θα υπάρξουν συνέπειες, ο συγκεκριμένος ενήλικας θύτης δυσκολεύεται να συγκρατήσει τον εαυτό του από το να συμπεριφερθεί με εκφοβισμό. Σε μερικές περιπτώσεις, ο εκφοβισμός είναι ακούσιος, καθώς ο θύτης μπορεί να βιώνει μία αγχώδη περίοδο, να είναι ανάστατος ή ανήσυχος για κάποιο λόγο ανεξάρτητα από το θύμα του και το θύμα να είναι η αφορμή για να ξεσπάσει ο θύτης.

3. Σωματικός Θύτης: Παρ 'όλο που ο ενήλικος εκφοβισμός σπάνια εκδηλώνεται με τη σωματική μορφή, υπάρχουν περιπτώσεις που συμβαίνει. Ίσως, ο ενήλικας θύτης να μην προκαλέσει σωματική βλάβη στο θύμα, όμως, μπορεί να χρησιμοποιήσει την απειλή της βλάβης ή την σωματική κυριαρχία μέσω απειλής. Επιπλέον, ο σωματικός θύτης μπορεί να καταστρέψει ή να και να κλέψει την περιουσία ή αντικείμενα στην κατοχή του θύματος, παρά να τον βλάψει σωματικά.

4. Λεκτικός Ενήλικας Θύτης: Οι λέξεις προκαλούν πόνο. Οι λεκτικοί ενήλικοι θύτες συνήθως διαδίδουν φήμες για το θύμα ή μιλούν σαρκαστικά προς και για το θύμα ώστε να κυριαρχήσουν και να τον/την μειώσουν. Ένα μεγάλο θέμα με τον λεκτικό εκφοβισμό είναι πως δύσκολα μπορεί να καταγραφεί ή να αποδειχθεί πως συμβαίνει, επομένως δύσκολα θα ενεργήσει κάποιος να τον αποτρέψει. Επίσης, οι συναισθηματικές και οι ψυχολογικές επιπτώσεις του λεκτικού εκφοβισμού είναι τόσο σημαντικές που μπορούν να επιφέρουν μειωμένη εργασιακή απόδοση ή και κατάθλιψη.

5. Παρατηρητής Ενήλικας Θύτης: Ο παρατηρητής ενήλικας θύτης δεν είναι εκείνος που ξεκινάει τον εκφοβισμό όμως δεν κάνει και κάτι για να τον αποτρέψει ή να τον σταματήσει. Σε πολλές περιπτώσεις συμμετέχει στον εκφοβισμό αλλά μόνο εάν κάποιος άλλος έχει κάνει την αρχή. Η στάση των παρατηρητών θυτών είναι να προστατέψουν τον εαυτό τους, επομένως, αντί να βρεθούν αργότερα στη θέση του θύματος, "συνεργάζονται" με τον θύτη κι ας νιώθουν άσχημα για αυτό που κάνουν.

Ο εκφοβισμός μπορεί να παρουσιαστεί και στο εργασιακό περιβάλλον. Ο "Εργασιακός Εκφοβισμός" συμβαίνει πιο συχνά απ 'ότι νομίζουν οι περισσότεροι και με δυσκολία αντιμετωπίζεται. Όταν συμβαίνει, παρεμποδίζει την παραγωγικότητα του εργαζόμενου-θύμα, δημιουργεί ένα μη φιλικό εργασιακό περιβάλλον και μειώνει το ηθικό του εργαζόμενου-θύμα. Επομένως, καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι να παρατηρούν για τυχόν επεισόδια εργασιακού εκφοβισμού ώστε να ληφθούν κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης. Επιπλέον, καλό θα ήταν οι εργαζόμενοι-θύματα να αναζητήσουν υποστήριξη και συμβουλευτική για το ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των ενήλικων θυτών και να ενημερώνουν τους προϊσταμένους ή κοντινούς τους ανθρώπους όταν βρίσκονται σε αυτή τη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης ενός ενήλικα θύτη, παρά η αδιαφορία και η αποφυγή. Συνήθως οι θύτες δεν ενδιαφέρονται να λύσουν διαπροσωπικά θέματα και προβλήματα με άλλους, ούτε τους νοιάζει να συμβιβαστούν, παρά μόνο να κυριαρχήσουν και να αποκτήσουν δύναμη. Θέλουν να νιώθουν πως είναι σημαντικοί και πως είναι συμπαθής και έτσι θεωρούν πως για να το πετύχουν ο κατάλληλος τρόπος είναι να μειώσουν τους άλλους.

Οι ενήλικοι θύτες μάλλον ήταν οι ίδιοι θύματα ως παιδί ή ήταν και τότε θύτες. Η κατανόηση πως ο ενήλικας θύτης και ως παιδί είχε σχέση με τον εκφοβισμό, είτε ως θύτης είτε ως θύμα, βοηθάει στην αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς.

Στην περίπτωση που είστε ενήλικας θύμα και η κατάσταση που βιώνετε μειώνει την ποιότητα της ζωής σας, παρ' όλες τις προσπάθειες σας αντιμετώπισης της, απευθυνθείτε σε επαγγελματία ψυχικής υγείας ή στις αστυνομικές αρχές.

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσάννα Μαστοράκη - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Χρυσάννα Μαστοράκη: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

MSc. Κλινική Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεύτρια, Σπουδάστρια PhD Ψυχολογίας. Εκπαιδευμένη και Ειδικευμένη στην Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση της Λογικοθυμικής & Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Σύνδρομο mobbing

Aν και ο εκφοβισμός είναι ευρύτερα γνωστός στο σχολικό...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εφηβική Κατάθλιψη
Εφηβική Κατάθλιψη

Είναι συνηθισμένο μερικές φορές οι έφηβοι να νιώθουν "λίγο χάλια", πεσμένα, ή να μην έχουν όρεξη. Η εφηβεία είναι μία περίοδος ανησυχίας με αρκετές σωματικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές, και κοινωνικές αλλαγές. Παρ' όλα αυτά, μη ρεαλιστικές ακαδημαϊκές, κοινωνικές, ή οικογενειακές προσδοκίες δημιουργούν έντονη αίσθηση απόρριψης και καταλήγουν σε βαθιά απογοήτευση.

Επιλέγω τα συναισθήματα μου;
συναισθήματα

Συχνά υποθέτουμε πως οι συναισθηματικές μας αντιδράσεις καθορίζονται από την κατάσταση, το γεγονός, το συμβάν. Όταν βιώνουμε ένα δυσάρεστο γεγονός, πιστεύουμε πως δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιδράσουμε σε αυτό, οποιαδήποτε άλλη αντίδραση μας φαίνεται αφύσικη, ή έστω απίθανη. Είναι όμως;

Πώς να είναι ασφαλή τα παιδιά σας σερφάροντας στο διαδίκτυο;
ασφαλές διαδίκτυο παιδιά

Ασφαλές "Σερφάρισμα" στο Διαδίκτυο: Για Γονείς!

Όταν ήταν μικρό το παιδί σας, του μάθατε πως χρειάζεται να κοιτάξει δεξιά και αριστερά πριν διασχίσει το δρόμο, να μη μιλάει σε αγνώστους, να μην ακουμπήσει το καυτό μάτι στον φούρνο.

Πώς κινητοποιούνται οι έφηβοι;
έφηβοι

Λίγοι είναι ουσιαστικά οι έφηβοι που δεν έχουν καθόλου κίνητρο. Η έλλειψη κινητοποίησης στους εφήβους εκδηλώνεται μέσω πραγμάτων που δεν τους νοιάζουν, δεν τα βρίσκουν σημαντικά ή δε λαμβάνουν άμεση ικανοποίηση από αυτά.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία;
αϋπνία

Ξαπλώνετε για ύπνο, η ώρα 12 τα μεσάνυχτα, θέλετε τόσο πολύ να αποκοιμηθείτε, και οι σκέψεις τρέχουν μαραθώνιο... Οι σκέψεις ίσως αφορούν τι χρειάζεται να κάνετε αύριο ή τι δεν πήγε καλά σήμερα, μεταξύ άλλων. Τα μάτια κλειστά, το μυαλό σε πλήρη αφύπνιση, το σώμα σαν πυροτέχνημα - έτοιμο να εκτοξευθεί με ενέργεια και νευρικότητα.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.