ανδρική σεξουαλική κακοποίηση

Η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο πλήττει τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, τόσο γυναίκες όσο και άνδρες. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες θυματολογικές μελέτες με θέμα τις επιδράσεις της τραυματικής εμπειρίας της σεξουαλικής κακοποίησης επικεντρώνονται ως επί το πλείστον στις γυναίκες και παιδιά θύματα.

Τα ευρήματα των ελάχιστων ερευνών που έχουν γίνει στο πλαίσιο μελέτης του ανδρικού βιασμού, δείχνουν πως οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν εντελώς διαφορετική αντίδραση καθώς και αναπτύσσουν διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης του γεγονότος. Η βιβλιογραφία που αφορά στην ανδρική σεξουαλική κακοποίηση έχει ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα, το γεγονός ότι έχει προκύψει συμπεριλαμβάνοντας πολύ ειδικά δείγματα ατόμων. Τέτοια είναι κλινικοί πληθυσμοί ή μεμονωμένα άτομα τα οποία ζήτησαν βοήθεια από υπηρεσίες συμβουλευτικής είτε από τα επείγοντα περιστατικά των γενικών νοσοκομείων. Εξαιτίας της εν λόγο κατάστασης είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια γενικευμένη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει στη περίπτωση του ανδρικού βιασμού.

Έπειτα του βιασμού, τα περισσότερα θύματα έρχονται αντιμέτωπα με μια σειρά από πιθανές συνέπειες οι οποίες διακρίνονται τόσο σε ψυχολογικές όσο και σε συνέπειες στη σωματική τους υγεία.

Ψυχολογικές συνέπειες βιασμού

Όσον αφορά στις ψυχολογικές συνέπειες, ακόμη και αν ο λαός πιστεύει πως οι άνδρες πλήττονται από καθόλου έως λίγο από ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης, σε αντίθεση με τις γυναίκες στις οποίες αναγνωρίζεται η ψυχολογική τους καταρράκωση, έρευνες αποδεικνύουν πως αυτή είναι μια λανθασμένη άποψη. Οι άνδρες υποφέρουν εξίσου με τις γυναίκες και η ψυχολογική τους καταπόνηση και δυσφορία είναι δυνατό να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης βιώνουν μια αυξημένη αίσθηση ευπάθειας ενώ στη πλειοψηφία τους γίνονται ιδιαίτερα προσεχτικοί με θέματα της προσωπικής τους προφύλαξης από οποιοδήποτε περιστατικό πιθανής μελλοντικής επίθεσης. Επιπλέον, συχνό φαινόμενο είναι τα θύματα να αλλάζουν την εικόνα και τις πεποιθήσεις που έχουν για τον εαυτό τους έπειτα από την σεξουαλική κακοποίηση. Είναι πιθανό να νιώθουν ντροπή ή να κατηγορούν τους εαυτούς τους για την προσβολή που δέχτηκαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου τα άτομα να επανακτήσουν την αίσθηση έλεγχου του εαυτού τους αλλά και της πραγματικότητας, δημιουργούν τις λεγόμενες ως ‘διαστρεβλωμένες σκέψεις’, όπως παραδείγματος χάριν να πιστεύουν πως οι δικές τους πράξεις προκάλεσαν και οδήγησαν στη σεξουαλική τους κακοποίηση.

Ακόμη, πολλοί άνδρες που υπέστησαν βιασμό, βιώνουν χρονικά μεγάλες περιόδους κρίσης του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Αυτό το φαινόμενο είναι κυρίως έκδηλο στου ετεροφυλόφιλους άνδρες οι οποίοι έπειτα του βιασμού, τείνουν να χάνουν κομμάτι του ανδρισμού τους και να νιώθουν ‘λιγότερο άνδρες’.

Αυτό το γεγονός σχετίζεται με προβλήματα που αφορούν τη σεξουαλική τους ταυτότητα καθώς και τη σεξουαλική δυσλειτουργία που μπορεί να προκύψει. Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνό φαινόμενο στους άνδρες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και είναι δυνατό να συνεχιστεί ακόμη και αρκετά χρόνια έπειτα του βιασμού προκαλώντας πολλά προβλήματα στις υπάρχουσες σεξουαλικές σχέσεις. Από την άλλη πλευρά, τα ομοφυλόφιλα θύματα δέχονται το βιασμό ως τιμωρία για την σεξουαλικότητα τους.

Σε επόμενο άρθρο θα συζητηθούν περαιτέρω συνέπειες το βιασμού στον ανδρικό πληθυσμό.

Διαβάστε ακόμη το 1ο μέρος της ενότητας Η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι γένους θηλυκού 
καθώς και το 2ο μέρος της ενότητας: Η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι γένους θηλυκού - 2ο μέρος 

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

1. Frazier, P. A. (1993). A comparative study of male and female rape victims seen at a hospital-based rape crisis program. Journal of Interpersonal Violence, 8, 64–76.
2. Walker, J., Archer, J., & Davies, M. (2005). Effects of rape on male survivors: A descriptive analysis. Archives of Sexual Behavior, 34, 69−80.
3. Rogers, P. (1998). Call for research into male rape. Mental Health Practice, 1 (34).

Συγγραφή Άρθρου

Λυδία Μυλωνάκη

lydia mylonakiΨυχολόγος - MSc Forensic Mental Health.
Απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επιστημονική Συνεργάτιδα του E-Psychology

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι γένους θηλυκού – Μέρος 4ο
ανδρική σεξουαλική κακοποίηση

Οι άνδρες θύματα έχουν αναφέρει εχθρότητα, αυξημένο το αίσθημα το θυμού, συμπτώματα κατάθλιψης, άγχος και συμπεριφορές πρόκλησης βλάβης στο ίδιο τους τον εαυτό, αίτια της σεξουαλικής κακοποίησης. Οι άνδρες είναι πιθανό να έχουν μια αντίδραση θυμού αμέσως μετά από το περιστατικό, καθώς ο θυμός θεωρείται ο αρσενικός τρόπος αντιμετώπισης του τραύματος.

Η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι γένους θηλυκού – Μέρος 2ο
σεξουαλική κακοποίηση ανδρών

Η θυματοποίηση είναι γενικότερα συνδεδεμένη με τη ρουτίνα αλλά και το lifestyle των θυμάτων, τα οποία είναι σε θέση να επηρεάσουν το μέγεθος της έκθεσης τους σε πιθανούς δράστες. Επιπλέον η θυματοποίηση σχετίζεται με το πόσο ευάλωτο μπορεί να είναι το πιθανό θύμα.

Η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι γένους θηλυκού (Μέρος 1ο)
σεξουαλική κακοποίηση σε άντρες

Ο βιασμός έχει λάβει ιδιαίτερα υψηλή δημοσιότητα ως ένα πρόβλημα γένους θηλυκού. Ο φεμινιστικός χρωματισμός του, δυστυχώς έχει ως συνέπεια να αγνοούνται οι εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης των ανδρών.

Η πρόβλεψη της βίαιης συμπεριφοράς
βίαιη συμπεριφορά

Τόσο η επιστήμη της Ψυχολογίας, όσο και η Ψυχιατρική, διδάσκουν πως η συμπεριφορά είναι το αποτέλεσμα πολύπλοκων περιβαλλοντικών παραγόντων σε συνδυασμό με την αλληλεπίδραση τους με την εκάστοτε χαρακτηριστικά προσωπικότητας και βιολογική κατάσταση του ατόμου την κάθε δεδομένη στιγμή. Όταν η συζήτηση έρχεται στο θέμα της επικινδυνότητας, το ζήτημα εκλαμβάνεται διαφορετικά από τη νομική επιστήμη σε σχέση με τις επιστήμες της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την μνήμη των μαρτύρων και κατ’ επέκταση τη μαρτυρική κατάθεση
μνήμη

Συμφώνα με τη πεπαλαιωμένη άποψη ότι η ανθρώπινη μνήμη λειτουργεί ως εγγραφέας εικόνων, όλοι οι επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με μάρτυρες ποινικών αλλά και αστικών υποθέσεων αναμένουν πως είναι δυνατό τα άτομα αυτά, να ανακαλέσουν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια τα γεγονότα που συνέβησαν καθώς και τη φυσιογνωμία του δράστη.

 

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.