Ακρόαση άρθρου......

Επικοινωνήσαμε με τη νέα συνεργάτιδα του E-Psychology, την Ψυχολόγο, Μαρία Πλεύρη και μιλήσαμε μαζί της για την διαδρομή της στη Νευροψυχολογία και την Ψυχοθεραπεία, για την ατμόσφαιρα των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών και την ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφάσισα να γίνω ψυχολόγος στην ηλικία των 24 όταν κατάλαβα ότι με εξέφραζε απόλυτα. Έκτοτε, επιδιώκω συνεχώς να εξελίσσομαι και να επιμορφώνομαι στο επάγγελμα μου, με γνώμονα το τι είναι επιστημονικό, μετρήσιμο, δεοντολογικό, τι ουσιαστικά δουλεύει. Επέλεξα λοιπόν, για μεταπτυχιακές σπουδές την Κλινική Νευροψυχολογία η οποία μελετά τη συμπεριφορά του ατόμου σε επίπεδο εγκεφαλικής λειτουργίας και τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία η οποία αποτελεί θεραπεία εκλογής για αρκετές διαταραχές.

Για ποιό λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στον τομέα της ψυχολογίας;

Πάντα με συνέπαιρνε η πολυπλοκότητα του ανθρώπου. Η ανάγκη μου να κατανοήσω τον εαυτό μου, τις δυσκολίες μου αλλά και την συμπεριφορά των άλλων. Αν προσθέσουμε τη φιλοπεριέργεια, την αγάπη για τη γνώση και τις επιστήμες, δεν θα μπορούσα να είχα καταλήξει κάπου αλλού.

Τί ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ακολουθείτε στη δουλειά σας;

Όπως προανέφερα τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΘ) ή ως πιο ευρέως γνωστή Cognitive Behavioral Therapy (CBT).

Μιλήστε μας γι' αυτή. Για ποιό λόγο την επιλέξατε; Ποιά είναι τα σημαντικά σημεία της;

Καταρχάς, η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μια από τις πολλές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουμε στο χώρο της ψυχολογίας. Η διαφορά τις από πολλές, όχι όλες, έγκειται αφενός στην ύπαρξη πρωτοκόλλων, που υποδεικνύουν στον θεραπευτή τι πρέπει να κάνει στο εκάστοτε πρόβλημα (δεν κάνει του κεφαλιού του) και αφετέρου τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποδειχθεί ότι δουλεύουν. Τα αποτελέσματα της είναι μετρήσιμα, αξιόπιστα και επαναλαμβανόμενα. Αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που την επέλεξα, «δουλεύει». Φυσικά διαφοροποιείται και σε επιμέρους σημεία:

  • α) βραχύχρονη
  • β) συνεργατική
  • γ) στοχευόμενη στην παρούσα δυσκολία
  • δ) έχει εργασίες
  • ε) παρέχει τη δυνατότητα στο θεραπευόμενο να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του
  • στ) έχει δομή και σαφέστατα ο θεραπευτής ΔΕΝ είναι αυθεντία.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Τα σημεία υπεροχής της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι πολλά και ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αρχίζει να εδραιώνεται και στην Ελλάδα.

Ποια είναι η κατάσταση της ψυχοθεραπείας σήμερα στην Ελλάδα; Υπάρχει ακόμα το "στίγμα" ή οι άνθρωποι απευθύνονται άφοβα ακόμα στους ειδικούς;

Εκτάκτου ανάγκης, όπως και σε όλες τις εκφάνσεις αυτής της χώρα. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι ασκούν το επάγγελμα, χωρίς να διαθέτουν κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση ζημιώνοντας όσους τους εμπιστεύονται. Το πτυχίο του ψυχολόγου είναι απλά ένα πτυχίο. Το τι εκπαιδεύσεις ακολουθούν μετά από αυτό, διαφοροποιεί τους επαγγελματίες από τους μη. Πραγματικά, θα εμπιστευόσασταν ένα γιατρό που έχει μόνο θεωρητική κατάρτιση; Ειλικρινά δεν το πιστεύω. Το παράδοξο είναι ότι συμβαίνει στο κομμάτι της ψυχικής υγείας. Όσο αφορά το στίγμα, όχι, νομίζω ότι ο κόσμος πλέον μπορεί και θέλει να ζητήσει βοήθεια.

Τί θα λέγατε σε κάποιον που διστάζει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία;

Τίποτα, ο δισταγμός έχει λόγο ύπαρξης. Το σημαντικότερο, κατ' εμέ, είναι να επιλέξει κανείς την προσέγγιση που του ταιριάζει, που του κάνει νόημα και φυσικά πιστοποιημένο θεραπευτή. Το πότε θα ξεκινήσει θα έρθει στην ώρα του.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας με νέους ασθενείς/ πελάτες.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Στην πρώτη συνεδρία προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι το αίτημα του εκάστοτε ατόμου και αν μπορώ να το βοηθήσω. Υπάρχουν για παράδειγμα περιπτώσεις που προϋποθέτουν την ψυχιατρική παρακολούθηση ή την πραγματοποίηση εξετάσεων για τον αποκλεισμό σωματικών ασθενειών. Είναι σημαντικό να κατανοήσω τι επιθυμεί ο πελάτης από εμένα, τι συνέπειες έχει η δυσκολία στη ζωή του, ποια είναι η δική του ερμηνεία για τη δυσκολία του, πώς το περιβάλλον αντιδρά. Στην πορεία της συνεδρίας ενημερώνω για το πώς λειτουργεί η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία δίνοντας ένα πλάνο με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί για το τι ακολουθεί, χορηγούνται ψυχομετρικά εργαλεία και απαντάω σε πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να γεννηθούν στο άτομο. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι έχουν άγχος, απόλυτα κατανοητό αν σκεφτεί κανείς ότι μοιράζονται ευαίσθητες, προσωπικές πληροφορίες. Το άγχος, όμως, αντικαθίσταται πολύ γρήγορα από την ανακούφιση και τη χαρά της φροντίδας του εαυτού.

Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο πολύ ιδιαίτερο ή παράξενο περιστατικό που συνέβη στη δουλειά σας;

Την πρώτη θέση των παράξενων και παράδοξων περιστατικών νομίζω την κατέκτησε επάξια μια μητέρα η οποία συνόδευσε τον 45χρονο γιο της στο γραφείο μου και μετά με «μάλωσε»! Γιατί με μάλωσε; Δεν έπρεπε να του μιλήσω περί κατάθλιψης και των επιλογών που μπορούσε να ακολουθήσει, αλλά να περιμένω 4-5 συνεδρίες. Το θλιβερό στην όλη ιστορία, είχε ήδη χάσει ένα παιδί.

Τί ακριβώς κάνει ένας Κλινικός Νευροψυχολόγος;

Αναμενόμενη ερώτηση δεδομένου ότι η επιστήμη της Κλινικής Νευροψυχολογίας είναι ένας τομέας που πρόσφατα έγινε ευρέως γνωστός στην Ελλάδα. Ο κλινικός Νευροψυχολόγος ουσιαστικά αξιολογεί την ανθρώπινη συμπεριφορά την οποία αντιστοιχεί σε επίπεδο εγκεφαλικής λειτουργίας. Σε περιπτώσεις νευροεκφυλιστικών νοσημάτων (αλτσχάιμερ, πάρκινσον κτλ), κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, αναπτυξιακών διαταραχών, εγκεφαλικών, η συμβολή του κρίνεται απαραίτητη. Μέσα από τυποποιημένες νευροψυχολογικές δοκιμασίες και την κλινική συνέντευξη συγκρίνει την επίδοση του ατόμου με τις επιδόσεις υγειών ατόμων και καταγράφει τα ευρήματα του στη λεγόμενη νευροψυχολογική έκθεση. Η νευροψυχολογική έκθεση δίδεται στο γιατρό και σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις και μαγνητική απεικόνιση δίδεται η διάγνωση και πιθανόν φαρμακευτική αγωγή. Σε κάθε περίπτωση, η νευροψυχολογική αξιολόγηση αξιοποιείται για τη διαφοροδιάγνωση (τι συμβαίνει), την αποκατάσταση (τι πρέπει να γίνει), την παρακολούθηση και εξέλιξη του προβλήματος (ταχύτητα εξέλιξης) αλλά και την προετοιμασία του ασθενούς και της οικογένειας. 

Επιγραμματικά, τί θα προτείνατε σε κάποιον που βιώνει πολύ άγχος στην καθημερινότητα του;

Όλοι βιώνουμε πολύ άγχος στην καθημερινότητα μας και αυτό είναι εξαιρετικά καλό. Το άγχος αποτελεί μηχανισμό προετοιμασίας, μας προστατεύει από απειλητικές καταστάσεις, μας βοηθάει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Σαφέστατα, όταν τα σωματικά συμπτώματα του άγχους προκαλούν δυσλειτουργία στην καθημερινότητα μας, καλό θα ήταν να επισκεφτούμε ειδικό.