Ακρόαση άρθρου......

Πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι δεν ορίζουμε τη ζωή μας. Μοιάζει σαν να θεωρούμε ότι είμαστε έρμαια των καταστάσεων εξαρτώντας τη από δυνάμεις της τύχης. Έτσι περιμένουμε να αλλάξουν οι καταστάσεις για να αλλάξει και η ζωή μας. Ποιος λοιπόν ορίζει την τύχη μας, τη ζωή μας?

 

 

Εμείς ορίζουμε ως ένα μεγάλο βαθμό την τύχη μας-τη ζωή μας, καθώς επιλέγουμε εκείνα τα μονοπάτια που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη ή μη των στόχων μας.

Κάθε άνθρωπος επιλέγει να διαβεί τη ζωή του αξιοποιώντας το ανάλογο δυναμικό του. Και πώς γίνεται αυτό?

Ανά δευτερόλεπτο περνούν διάφορες σκέψεις από το μυαλό μας όπου κάποιες τις κρατούμε και άλλες τις διαγράφουμε.

Βάσει εκείνων που θα κρατήσουμε θα ενεργήσουμε προς την υλοποίησή τους όπου το συναίσθημα που θα προκληθεί από τη αυτή τη διαδικασία μπορεί να είναι είτε θετικό π.χ. Χαρά, ενθουσιασμός, είτε αρνητικό π.χ. Απογοήτευση, στεναχώρια.

Θετικά και αρνητικά συναισθήματα

Τα θετικά συναισθήματα είναι πάντα καλοδεχούμενα. Τί συμβαίνει όμως με τα αρνητικά συναισθήματα, πώς τα διαχειριζόμαστε? Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τη βαρύνουσα σημασία των σκέψεων μας, δηλαδή πόσο σημαντική ήταν για εμάς η υλοποίησή τους (τί επιπτώσεις είχε στην εικόνα του εαυτού μας), τί προσδοκίες είχαμε (πώς πιστεύαμε ότι θα εξελισσόντουσαν τα πράγματα).

Έτσι λοιπόν το κίνητρο που έχουμε παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς θα ερμηνεύσουμε πιθανή αρνητική έκβαση των πραγμάτων. Για αυτό το λόγο χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι στο να αντιμετωπίσουμε και την πιθανή αποτυχία.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Πώς όμως γίνεται αυτό? 

Η αντιμετώπιση βασίζεται στην αξιολόγηση των ενεργειών μας ώστε να κατανοήσουμε πιθανές ελλείψεις μας. Πιο συγκεκριμένα να δούμε ποια βήματα θα έπρεπε να είχαν γίνει διαφορετικά ώστε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, ποιες ήταν οι συνέπειες του κάθε βήματος που ακολουθήσαμε (πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα) και ποιες θα είναι οι συνέπειες επιλογής διαφορετικών βημάτων (πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα) ώστε να αποφασίσουμε τί θα ήταν πιο ωφέλιμο για εμάς στην παρούσα φάση αλλά και σε μελλοντικές καταστάσεις.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να λαμβάνουμε αποφάσεις καταγράφοντας τη διαθεσιμότητα των δυνάμεων μας, την αποτελεσματικότητα των επιλογών μας αλλά και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας.

Οι εμπειρίες που αποκομίζουμε από την παραπάνω διαδικασία μας βοηθούν στη βελτίωση μας, καθώς μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας. Και όπως είναι κοινά αποδεκτό ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς. Χρειάζεται πάντα να θυμόμαστε ότι ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του ένα ανεξάντλητο πλούτο ψυχικών δυνάμεων, οι οποίες αναδύονται σε κρίσιμες στιγμές στη ζωή μας εκπλήσσοντας μας ευχάριστα. Έτσι αποδεικνύεται ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε σε κάθε περίσταση αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας, στις δυνατότητές μας και στην ευθύνη της ζωής μας.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αμανατίδου Φωστηρία

amanatidou fostiriaΨυχολόγος -  Α.Μ: CBT13-050
Ειδικός στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων.


Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.