Η Ψυχανάλυση πάει κινηματογράφο: Ο καλός ποιμήν

Η ψυχανάλυση πάει κινηματογράφο: «Ο καλός ποιμήν» (σκηνοθεσία Robert De Niro)

Σκέψεις επί της παθολογίας του ναρκισσισμού: Ο ναρκισσικός πληθωρισμός και οι συνέπειές του στο άτομο και την κοινωνία.

Με τον Σάββα Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγο-ψυχαναλυτή

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 15:00 έως 23:00
Αθήνα, οδός Ιοφώντος 16, Πλατεία San Diego (πλησίον Caravel), métro Ευαγγελισμός.

Το πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων ΕΠΕΚΕΙΝΑ-Ψυχαναλυτική Πράξη, ανακοινώνει την οργάνωση Βιωματικής/Εκπαιδευτικής Ημερίδας με ταυτόχρονη προβολή της βραβευμένης ταινίας.

Yποστηρίχτηκε (Βenjamin 1983), ότι μια ταινία μετατρέπει τον εξωτερικό κόσμο σε ψυχικούς μηχανισμούς (μνήμη, φαντασία, συγκίνηση), και ότι ο κινηματογράφος πετυχαίνει να μιμηθεί τη λειτουργία του ψυχισμού, καθώς συνιστά ένα είδος ονειροπόλησης στην οποία μπορούν να περιεχθούν και να πάρουν μορφή τα άγχη των μαζών.

Ο ΚΑΛΟΣ ΠΟΙΜΗΝ (Ο ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ). Σενάριο Eric Roth.
Η ταινία σκιαγραφεί επιτυχώς το πορτραίτο ενός άκαμπτου ψυχρού άνθρωπου με προεξαρχόντως σταθερές αρχές και αξίες, αλλά εμφανώς ψυχικά απονεκρωμένου. Όταν ήταν φοιτητής στο Yale στροτολογήθηκε σε μια μυστική αδελφότητα η οποία έθρεψε ηγέτες όλου του κόσμου.

Η εντιμότητά του και η αφοσίωσή του τον έχρισαν ιδανικό υποψήφιο για μία καριέρα στον χώρο της υπηρεσίας πληροφοριών. Δεν διστάζει να βάλει την πατρίδα πάνω απ'όλα, ακόμα και από την προσωπική του ζωή, αλλά δεν εμφορείται από συναισθήματα παρά μόνο από καθήκοντα και μια απέραντη υπεροψία απέναντι στους κοινούς θνητούς.

Στο εξωτερικό επίπεδο όλα λειτουργούν σωστά, στο εσωτερικό όμως όλα είναι διαφορετικά, εντός του φαίνεται να μη διακινούνται αισθήματα: ο ιερός σκοπός είναι υπεράνω της ενορμητικής του ζωής. Μέσα από την εμπειρία με το γιό του φαίνεται πως έρχεται σε επαφή με τις συγκινήσεις προς τον δικό του πατέρα οπότε ανοίγει το γράμμα που κρατούσε 35-40 χρόνια κλειστό.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι, με αφετηρία την ταινία, η εμβάθυνση στις ζοφερές συνέπειες της θυσίας των δυνατοτήτων του εαυτού στο όνομα μιας ιδεολογίας την οποίαν το υποκείμενο υπηρετεί άκριτα και τυφλά, αφοσιώνεται σ' αυτήν και στο όνομα της δύναται να επιτελεί τα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Τα άτομα μιας ομάδας είναι ικανά, εν όψει συγκεκριμένων ιδεωδών ή προκαταλήψων, να οδηγηθούν σε βίαιες ενέργειες (ο σκοπός αγιάζει τα μέσα), εκφορτιστικές από τη μια και τονωτικές της ταυτότητας από την άλλη. Στην περίπτωση αυτήν, σημειώνονται στα μέλη της ανθρώπινης ομάδας φαινόμενα μείωσης των υπερεγωτικών δομών, προς όφελος εξιδανικευτικών αμυντικών στρατηγικών.

Η υπεροχή του Ιδεώδους ως ψυχικού άξονα (ναρκισσιστική προβληματική), έναντι του υπερεγωτικού ο οποίος ρυθμίζει τα όρια και τις απαγορεύσεις, συνδέεται και με την αύξηση κοινωνικών εκτροπών ρατσιστικού και φυλετικού τύπου.

Αυτό παρατηρήθηκε στο Γ'Ράιχ, και σε άλλα αυταρχικά ηγετοκεντρικά καθεστώτα. Σε μια ανάλογη παλινδρόμηση ατόμων και ομάδων, αποδίδεται και η παρατηρούμενη διχοτόμηση και σύγκρουση μεταξύ των πολιτισμών, η οποία σοβεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο εισηγητής κ. Μπακιρτζόγλου Σάββας, απευθύνεται στην ομάδα των συμμετεχόντων και αναζητά τον διάλογο μαζί τους εφ'όλης της ύλης.

Κόστος: 55 ευρώ, για εγγραφές έως την 30η Μαίου 2016. Το κόστος ανέρχεται σε 70 ευρώ για μεθύστερες εγγραφές. Χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής και σημειώσεις.

Σημείωση: Η κατοχύρωση της συμμετοχής γίνεται ταυτόχρονα με την προεξόφληση του κόστους.

Πληροφορίες επικοινωνίας

Σάββας Μπακιρτζόγλου, Τηλ.: 210 8958269 – Fax: 210 8995436 Κιν.: 6977 651489
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. http://www.epekeina.gr

Συνοπτικές Πληροφορίες

Ημ. Έναρξης 03-06-2016 3:00 pm
Ημ. Λήξης 03-06-2016 11:00 pm
Θέσεις Χωρίς περιορισμό
Κόστος Συμμετοχής 55 €
Φορέας ΕΠΕΚΕΙΝΑ

Σεμινάρια Ψυχολογίας

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).