Σχετικά άρθρα x

 

Οι περισσότερες σωματικές ενοχλήσεις που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων αποδεικνύεται ότι είναι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις αφού δεν ανευρίσκεται παθολογικό αίτιο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ψυχή εκδραματίζει τη δυσφορία της πάνω στο σώμα και έτσι ο ψυχικός πόνος μετατρέπεται σε σωματικό.

Όταν για παράδειγμα ένα άνθρωπος νιώθει πολύ πιεσμένος από διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όταν νιώθει απογοήτευση, στεναχώρια, ματαιότητα, αδιέξοδο, όλη αυτή η πίεση χρειάζεται κάπου να διοχετευτεί κι ένας εύκολος τρόπος να γίνει αυτό είναι να εκφραστεί σωματικά με κάποιο σύμπτωμα ή ασθένεια. 

Οι νευροεπιστήμες έχουν πλέον αποδείξει ότι η ποιότητα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας επιδρούν άμεσα στην υγεία μας. Ο εγκέφαλός – που είναι η έδρα της ψυχής – και το σώμα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο νευρικών ινών, ορμονών και διάφορων άλλων ουσιών, μεταφέροντας πληροφορίες από και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί ότι ο εγκέφαλος αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω χημικών ουσιών που λειτουργούν ως μηνύματα. Αυτή η επικοινωνία επιδρά στη συμπεριφορά και στην ψυχική μας διάθεση και το αντίστροφο: η ψυχική μας διάθεση επηρεάζεται από το διάλογο μεταξύ εγκεφάλου και ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, το άγχος και οι στενοχώριες μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε μολυσματικές ασθένειες, αφού επιδρούν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενώντας την αντίδρασή του στους ιούς και τα βακτηρίδια. Αντίθετα, η βίωση θετικών συναισθημάτων όπως είναι η χαρά, η αγάπη, η υποστήριξη, η κατανόηση, η αποδοχή, η ηρεμία, η ασφάλεια, η γαλήνη, η πίστη, η απόλαυση, προκαλεί την παραγωγή χημικών ουσιών όπως είναι οι ενδορφίνες, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε καλά (ψυχικά και σωματικά) και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας.

Μελέτες που έχουν γίνει για τη σχέση του ψυχισμού με την κατάσταση της υγείας, έδειξαν ότι οι καρδιοπαθείς είναι συχνά προσκολλημένοι στο παρελθόν, δυσκολεύονται να συγχωρήσουν και να ξεχάσουν πράγματα που συνέβησαν πολλά χρόνια πριν. Η πικρία, ο κρυφός πόνος και τα παράπονα με τον καιρό σωματοποιήθηκαν. Αλλά όταν πάρουν υποστήριξη για να ξεπεράσουν τη τις τραυματικές εμπειρίες και τις ματαιώσεις του παρελθόντος, τότε η κατάσταση της υγείας τους βελτιώνεται θεαματικά.
Ο γιατρός Ryke Geerd Hamer, συγγραφέας του βιβλίου «Καρκίνος, ασθένεια της ψυχής» (1981) βάσει της πολύχρονης εμπειρίας του με καρκινοπαθείς υποστηρίζει ότι "Όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται και ενεργοποιούνται από έντονες και βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις που τις βιώνουμε χωρίς να τις εκφράζουμε. Η φύση της εσωτερικής σύγκρουσης καθορίζει την περιοχή του εγκεφάλου που θα πληγεί και το όργανο στο οποίο θα εντοπισθεί η ασθένεια."

Και ο γέροντας Πορφύριος έχοντας και ίδιος προσβληθεί από καρκίνο, λέει για τους καρκινοπαθείς: «Έχω κάνει κι εγώ έρευνα για τον καρκίνο και έχω βρει αρκετά στοιχεία. Ο καρκίνος κυρίως βγαίνει σε μπερδεμένες ψυχές, σε αγχώδεις ανθρώπους, σε βασανισμένους από διάφορα γεγονότα, σε καταπιεσμένους».

Πως μπορούμε να βρούμε το μήνυμα που περιέχει η ασθένεια;
Οι ολιστικοί θεραπευτές υποστηρίζουν ότι αν κατανοήσουμε το μήνυμα της ασθένειας που εκδηλώνουμε και ανταποκριθούμε ανάλογα, τότε τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν ή θα εξαφανιστούν τελείως.
Για να βρούμε το μήνυμα αυτό μπορούμε να αναρωτηθούμε τι συνέβη στη ζωή μας την εποχή που εκδηλώσαμε την ασθένεια.

Μήπως υπήρξε κάποια σημαντική αλλαγή, μια απώλεια, κάποια έντονη πίεση από τις εξωτερικές συνθήκες; Μήπως χρειαζόμασταν ένα διάλλειμα, λίγη ξεκούραση που δεν επέτρεπα στον εαυτό μου να έχει; Μήπως θέλαμε να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι που μας δυσκόλευε; Μήπως είχαμε θυμώσει και αυτό ξέσπασε σωματικά ή μήπως είχαμε ανάγκη για φροντίδα και επαφή την οποία διστάζουμε να εκφράσουμε ανοιχτά; Όταν αρρωσταίνουμε ποιος έρχεται κοντά μας και ποιος φεύγει; Μήπως έμμεσα αυτό θέλουμε να πετύχουμε; Ή μήπως θέλουμε κάποιον να τιμωρήσουμε με την ασθένειά μας; Μήπως είναι αυτοτιμωρία; Αν η ασθένεια είχε φωνή τι θα μας έλεγε; Γιατί ήρθε τώρα; Τι θέλει να μας πει;

Για παράδειγμα, αν μας ταλαιπωρεί καιρό ένας βήχας, μπορούμε να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που νιώθουμε να μας πνίγει στη ζωή μας, ή ποια λόγια δεν τολμήσαμε να πούμε και τα πνίξαμε. Αν έχουμε έντονο συνάχι μπορούμε να αναρωτηθούμε μήπως είναι το κλάμα που δεν επιτρέψαμε να κάνουμε φανερά ή που πνίξαμε;

Πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις ψυχοσωματικές ασθένειες;
Προστατεύοντας την ψυχή μας, προστατεύουμε και το σώμα μας. Αυτό επιτυγχάνεται όταν:
• Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας, τις εκφράζουμε και φροντίζουμε για την εκπλήρωσή τους.
• Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και τα εκφράζουμε με κατάλληλο τρόπο..
Τα συναισθήματα δηλώνουν την ικανοποίηση ή τη ματαίωση των αναγκών μας. Όταν ικανοποιούνται οι ανάγκες μας τότε νιώθουμε ευχάριστα συναισθήματα (χαρά, ικανοποίηση κ.λπ.) ενώ όταν ματαιώνονται οι ανάγκες μας έχουμε δυσάρεστα συναισθήματα (θλίψη, θυμό κ.λπ.). Έτσι τα συναισθήματα μας ειδοποιούν για το τι είναι καλό για μας και τι όχι. Όταν δεν τα λαμβάνουμε υπόψη, τότε η ψυχική δυσφορία (που δηλώνει την ματαίωση μιας ανάγκης μας) σωματοποιείται. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τα συναισθήματά μας και να τα εκφράζουμε με κατάλληλο τρόπο, με ψυχραιμία, με σύνεση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ότι νιώθουμε.


• Διεκδικούμε αυτό που χρειαζόμαστε, διεκδικούμε την ικανοποίηση και τη χαρά.
• Βάζουμε όρια στους άλλους.
• Τολμάμε την αντιπαράθεση με δημιουργικό τρόπο. Λέμε αυτό που μας ενοχλεί με ειλικρίνεια, με τρόπο ήρεμο, σταθερό, με σεβασμό στον εαυτό μας και στον άλλο. Με αυτό τον τρόπο δυναμώνουμε και τη σχέση.
• Βλέπουμε την πραγματικότητα όπως είναι και προσαρμόζουμε τις πράξεις μας σύμφωνα μ’ αυτήν.
• Προσπαθούμε να αλλάξουμε όσα μπορούν να αλλάξουν.
• Αποδεχόμαστε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων
Τάσου Ισαάκ 1Α, Μαρούσι
Τηλ:  6974795527
Website:   www.psychotherapeia.net.gr 

 

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Ψύχωση
Σύνδρομα παραληρητικής παραγνώρισης και εγκληματική συμπεριφορά
  • Τρίτη, 15 Νοέμβριος 2016
  • Από: Ευάγγελος Δρίβας

σύνδρομα παραληρητικής παραγνώρισης αφορούν σημεία και συμπτώματα ασθενών, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τη μη αναγνώριση οικείων προσώπων του περιβάλλοντος τους, αλλά και του εαυτού τους,...

Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Τροφή και Σώμα
  • Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2016
  • Από: Ειρήνη Ρόκα

Θεωρείται αξίωμα ότι το σώμα μας είναι το αποτύπωμα της ψυχής μας και εκφράζει τη σχέση που έχουμε πρωτίστως με τον Εαυτό μας, την αξία που του δίνουμε, πόσο σεβόμαστε τις ανάγκες του...


Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Δεν φταίω εγώ... Εσύ φταις!
καυγάς ζευγάρι

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτά τα λόγια, «Δεν είναι δικό μου λάθος, δεν φταίω εγώ. Μην κατηγορείς εμένα»; Όταν έχουμε δυσκολία στις σχέσεις μας, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε αθώοι και ρίχνουμε το φταίξιμο στο σύντροφό μας.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.