Οι περισσότερες σωματικές ενοχλήσεις που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων αποδεικνύεται ότι είναι ψυχοσωματικές εκδηλώσεις αφού δεν ανευρίσκεται παθολογικό αίτιο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ψυχή εκδραματίζει τη δυσφορία της πάνω στο σώμα και έτσι ο ψυχικός πόνος μετατρέπεται σε σωματικό.

Όταν για παράδειγμα ένα άνθρωπος νιώθει πολύ πιεσμένος από διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όταν νιώθει απογοήτευση, στεναχώρια, ματαιότητα, αδιέξοδο, όλη αυτή η πίεση χρειάζεται κάπου να διοχετευτεί κι ένας εύκολος τρόπος να γίνει αυτό είναι να εκφραστεί σωματικά με κάποιο σύμπτωμα ή ασθένεια. 

Οι νευροεπιστήμες έχουν πλέον αποδείξει ότι η ποιότητα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας επιδρούν άμεσα στην υγεία μας. Ο εγκέφαλός – που είναι η έδρα της ψυχής – και το σώμα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο νευρικών ινών, ορμονών και διάφορων άλλων ουσιών, μεταφέροντας πληροφορίες από και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχτεί ότι ο εγκέφαλος αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω χημικών ουσιών που λειτουργούν ως μηνύματα. Αυτή η επικοινωνία επιδρά στη συμπεριφορά και στην ψυχική μας διάθεση και το αντίστροφο: η ψυχική μας διάθεση επηρεάζεται από το διάλογο μεταξύ εγκεφάλου και ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι, το άγχος και οι στενοχώριες μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε μολυσματικές ασθένειες, αφού επιδρούν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενώντας την αντίδρασή του στους ιούς και τα βακτηρίδια. Αντίθετα, η βίωση θετικών συναισθημάτων όπως είναι η χαρά, η αγάπη, η υποστήριξη, η κατανόηση, η αποδοχή, η ηρεμία, η ασφάλεια, η γαλήνη, η πίστη, η απόλαυση, προκαλεί την παραγωγή χημικών ουσιών όπως είναι οι ενδορφίνες, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε καλά (ψυχικά και σωματικά) και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας.

Μελέτες που έχουν γίνει για τη σχέση του ψυχισμού με την κατάσταση της υγείας, έδειξαν ότι οι καρδιοπαθείς είναι συχνά προσκολλημένοι στο παρελθόν, δυσκολεύονται να συγχωρήσουν και να ξεχάσουν πράγματα που συνέβησαν πολλά χρόνια πριν. Η πικρία, ο κρυφός πόνος και τα παράπονα με τον καιρό σωματοποιήθηκαν. Αλλά όταν πάρουν υποστήριξη για να ξεπεράσουν τη τις τραυματικές εμπειρίες και τις ματαιώσεις του παρελθόντος, τότε η κατάσταση της υγείας τους βελτιώνεται θεαματικά.
Ο γιατρός Ryke Geerd Hamer, συγγραφέας του βιβλίου «Καρκίνος, ασθένεια της ψυχής» (1981) βάσει της πολύχρονης εμπειρίας του με καρκινοπαθείς υποστηρίζει ότι "Όλοι οι καρκίνοι προκαλούνται και ενεργοποιούνται από έντονες και βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις που τις βιώνουμε χωρίς να τις εκφράζουμε. Η φύση της εσωτερικής σύγκρουσης καθορίζει την περιοχή του εγκεφάλου που θα πληγεί και το όργανο στο οποίο θα εντοπισθεί η ασθένεια."

Και ο γέροντας Πορφύριος έχοντας και ίδιος προσβληθεί από καρκίνο, λέει για τους καρκινοπαθείς: «Έχω κάνει κι εγώ έρευνα για τον καρκίνο και έχω βρει αρκετά στοιχεία. Ο καρκίνος κυρίως βγαίνει σε μπερδεμένες ψυχές, σε αγχώδεις ανθρώπους, σε βασανισμένους από διάφορα γεγονότα, σε καταπιεσμένους».

Πως μπορούμε να βρούμε το μήνυμα που περιέχει η ασθένεια;
Οι ολιστικοί θεραπευτές υποστηρίζουν ότι αν κατανοήσουμε το μήνυμα της ασθένειας που εκδηλώνουμε και ανταποκριθούμε ανάλογα, τότε τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν ή θα εξαφανιστούν τελείως.
Για να βρούμε το μήνυμα αυτό μπορούμε να αναρωτηθούμε τι συνέβη στη ζωή μας την εποχή που εκδηλώσαμε την ασθένεια.

Μήπως υπήρξε κάποια σημαντική αλλαγή, μια απώλεια, κάποια έντονη πίεση από τις εξωτερικές συνθήκες; Μήπως χρειαζόμασταν ένα διάλλειμα, λίγη ξεκούραση που δεν επέτρεπα στον εαυτό μου να έχει; Μήπως θέλαμε να αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι που μας δυσκόλευε; Μήπως είχαμε θυμώσει και αυτό ξέσπασε σωματικά ή μήπως είχαμε ανάγκη για φροντίδα και επαφή την οποία διστάζουμε να εκφράσουμε ανοιχτά; Όταν αρρωσταίνουμε ποιος έρχεται κοντά μας και ποιος φεύγει; Μήπως έμμεσα αυτό θέλουμε να πετύχουμε; Ή μήπως θέλουμε κάποιον να τιμωρήσουμε με την ασθένειά μας; Μήπως είναι αυτοτιμωρία; Αν η ασθένεια είχε φωνή τι θα μας έλεγε; Γιατί ήρθε τώρα; Τι θέλει να μας πει;

Για παράδειγμα, αν μας ταλαιπωρεί καιρό ένας βήχας, μπορούμε να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που νιώθουμε να μας πνίγει στη ζωή μας, ή ποια λόγια δεν τολμήσαμε να πούμε και τα πνίξαμε. Αν έχουμε έντονο συνάχι μπορούμε να αναρωτηθούμε μήπως είναι το κλάμα που δεν επιτρέψαμε να κάνουμε φανερά ή που πνίξαμε;

Πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις ψυχοσωματικές ασθένειες;
Προστατεύοντας την ψυχή μας, προστατεύουμε και το σώμα μας. Αυτό επιτυγχάνεται όταν:
• Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας, τις εκφράζουμε και φροντίζουμε για την εκπλήρωσή τους.
• Αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και τα εκφράζουμε με κατάλληλο τρόπο..
Τα συναισθήματα δηλώνουν την ικανοποίηση ή τη ματαίωση των αναγκών μας. Όταν ικανοποιούνται οι ανάγκες μας τότε νιώθουμε ευχάριστα συναισθήματα (χαρά, ικανοποίηση κ.λπ.) ενώ όταν ματαιώνονται οι ανάγκες μας έχουμε δυσάρεστα συναισθήματα (θλίψη, θυμό κ.λπ.). Έτσι τα συναισθήματα μας ειδοποιούν για το τι είναι καλό για μας και τι όχι. Όταν δεν τα λαμβάνουμε υπόψη, τότε η ψυχική δυσφορία (που δηλώνει την ματαίωση μιας ανάγκης μας) σωματοποιείται. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τα συναισθήματά μας και να τα εκφράζουμε με κατάλληλο τρόπο, με ψυχραιμία, με σύνεση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ότι νιώθουμε.


• Διεκδικούμε αυτό που χρειαζόμαστε, διεκδικούμε την ικανοποίηση και τη χαρά.
• Βάζουμε όρια στους άλλους.
• Τολμάμε την αντιπαράθεση με δημιουργικό τρόπο. Λέμε αυτό που μας ενοχλεί με ειλικρίνεια, με τρόπο ήρεμο, σταθερό, με σεβασμό στον εαυτό μας και στον άλλο. Με αυτό τον τρόπο δυναμώνουμε και τη σχέση.
• Βλέπουμε την πραγματικότητα όπως είναι και προσαρμόζουμε τις πράξεις μας σύμφωνα μ’ αυτήν.
• Προσπαθούμε να αλλάξουμε όσα μπορούν να αλλάξουν.
• Αποδεχόμαστε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Παναγιώτα Κυπραίου
Ψυχοθεραπεύτρια – Συντονίστρια Σχολών Γονέων
Τάσου Ισαάκ 1Α, Μαρούσι
Τηλ:  6974795527
Website:   www.psychotherapeia.net.gr 

 

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Άγχος/Φοβίες
Νοσοφοβία
  • Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Με τη λέξη νοσοφοβία περιγράφεται μία σοβαρή ψυχική διαταραχή στην οποία το άτομο υποφέρει από τον παράλογο φόβο ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια. Ο άνθρωπος που πάσχει από νοσοφοβία διακατέχεται από...

Άγχος/Φοβίες
Αποπροσωποποίηση & Αποπραγματοποίηση
  • Παρασκευή, 27 Ιανουάριος 2017
  • Από: Νίκος Δοϊρανλής

Οι διαταραχές αποπροσωποποίησης και αποπραγματοποίησης ανήκουν σε μια μεγάλη κατηγορία διαταραχών που ονομάζονται Διασχιστικές διαταραχές. Βασικό χαρακτηριστικό των διασχιστικών...

Άγχος/Φοβίες
Όταν φοβόμαστε για την υγεία μας
  • Κυριακή, 22 Ιανουάριος 2017
  • Από: Άννα Αλβανού

Όλοι οι άνθρωποι, είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή μας, να έχουμε νιώσει ανησυχία σχετικά με ένα σωματικό σύμπτωμα που εντοπίσαμε ή σε σχέση με το ενδεχόμενο να νοσήσουμε από...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την τελειομανία;
τελειομανία

Α. Αλλαγή του τελειομανούς τρόπου σκέψης
1.Εξασκήσου στο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Επειδή οι τελειομανείς είναι συχνά πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις την τελειομανία είναι να αντικαταστήσεις τις αυτοκριτικές ή τελειομανείς σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και βοηθητικές δηλώσεις.

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;
ζευγάρια τσακωμός

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για αυτό που νομίζουν, δηλαδή για τα χρήματα, το σεξ, την ανατροφή των παιδιών, τα πεθερικά ή τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Αναλύοντας το μοτίβο της αναβλητικότητας
αναβλητικότητα

Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.

Γνωριμίες μέσω διαδικτύου & μέτρα προστασίας
Γνωριμίες μέσω διαδικτύου

Αν είστε μόνοι και αναζητάτε κάποια γνωριμία μέσω διαδικτύου, δίνουμε κάποιες προτάσεις που μπορεί να χρησιμεύσουν ως μέτρα προστασίας για τη συναισθηματική σας ακεραιότητα.

 

Το δώρο μας στον κόσμο: αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μας
νόημα ζωής

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σας; Πέρα από τη φυσική επιδίωξη για ασφάλεια, ευχαρίστηση, αγάπη και αναγνώριση, τι είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σας;
Τις στιγμές που πέφτουν οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, για παράδειγμα, καθώς ξεκουράζεστε στη βεράντα του σπιτιού σας ή περπατάτε στη φύση, εκείνες τις ώρες όπου σκέφτεστε βαθύτερα ερωτήματα, τι είναι αυτό που σας συγκινεί;

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.