Σχετικά άρθρα x

 

Η αρχαία φράση «νους υγιής εν σώματι υγιή» σημαίνει ότι ένας υγιής νους κατοικεί μέσα σ' ένα υγιές σώμα. Αυτό υποδεικνύει ότι η πνευματική κατάσταση του ανθρώπου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σωματική του κατάσταση. Έτσι όταν το σώμα νοσεί, τότε με κάποιο τρόπο νοσεί και ο νους.

Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει ότι η αιτία της ασθένειας βρίσκεται στον ίδιο τον άρρωστο. Οφείλεται δηλαδή σε εσωτερικά αίτια που προϋπήρχαν της αρρώστιας. Τα συμπτώματα της ασθένειας (πυρετός, σπυριά, εμετός, διάρροια κ.λ.π), είναι, όπως λέει, μέσα άμυνας του οργανισμού προκειμένου να θεραπευτεί.

Στη σύγχρονη εποχή, οι νευροεπιστήμες αποδεικνύουν ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα προκαλούν ηλεκτροχημικές μεταβολές μέσα στο σώμα.
Η αίσθηση κινδύνου για παράδειγμα, προκαλεί άμεσες αντιδράσεις σε όλο το σώμα, ενεργοποιώντας το συμπαθητικό σύστημα: ταχυκαρδία, επιτάχυνση της αναπνοής, σύσπαση των μυών, έκκριση αδρεναλίνης, αδρανοποίηση του πεπτικού συστήματος.
Η ένταση και η διάρκεια των συναισθημάτων μας, καθορίζει την επίδραση που αυτά θα έχουν στον οργανισμό μας. Και αν τα συναισθήματα, οι ανάγκες, οι επιθυμίες δεν εκφράζονται, όσο περισσότερο καταπιέζονται, τόσο πιο πιθανό είναι να βρουν τελικά διέξοδο και να εκδηλωθούν με τη μορφή σωματικής ή ψυχικής ασθένειας. Οι εσωτερικές συγκρούσεις, οι ανεκπλήρωτες ανάγκες, οι απαγορευμένες επιθυμίες, τα καταπιεσμένα συναισθήματα, λειτουργούν συνδυαστικά με νοσογόνους παράγοντες εξασθενώντας την άμυνα του οργανισμού και έτσι εκδηλώνεται η ασθένεια.

Πολλές φορές η σωματική ασθένεια εκδραματίζει την ανάγκη μας για φροντίδα και αγάπη, η οποία δεν ικανοποιείται όσο είμαστε υγιείς. Είτε επειδή εμείς οι ίδιοι δεν αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας ώστε να τον φροντίζουμε συστηματικά, είτε επειδή δεν λαμβάνουμε από τους γύρω μας την προσοχή, τη φροντίδα, την αγάπη που θέλουμε ίσως χωρίς να το συνειδητοποιούμε, «αρρωσταίνουμε» προκειμένου να πάρουμε την πολυπόθητη φροντίδα.

Πρακτικά, η ασθένεια έχει διάφορα «οφέλη»: όταν είμαστε άρρωστοι αναγκαστικά ξεκουραζόμαστε, απαλλασσόμαστε για λίγο από διάφορες ευθύνες που μας βαραίνουν, αφηνόμαστε στα χέρια των άλλων, αποφεύγουμε άλλες καταστάσεις που μπορεί να μας δυσκολεύουν, φέρνουμε κοντά μας άτομα που μας έχουν λείψει ή «τιμωρούμε» κάποιους που μας «στεναχώρησαν». Ειδικά αυτό το τελευταίο, οι περισσότεροι θα έχουμε διαπιστώσει πόσο αποτελεσματικό μέσο ελέγχου είναι από τον γονιό προς το παιδί.
Η ασθένεια αποκαλύπτει βαθύτερες ψυχικές καταστάσεις που έχουμε απωθήσει και περιέχει ένα κρυφό μήνυμα, αρκεί να ενδιαφερθούμε να το αναγνωρίσουμε. Ας δούμε τους συμβολισμούς που έχουν μερικά συνήθη σωματικά συμπτώματα.
Oι αλλεργίες υποδηλώνουν την αντίδραση του ατόμου σε καταστάσεις που υπομένει χωρίς να του αρέσουν αλλά δεν τις συνειδητοποιεί.
Οι σπασμοί σύμφωνα με τον ομοιοπαθητικό γιατρό Olivier Soulier, μπορεί να δηλώνουν την έλλειψη αγάπης από την οποία πάσχει ένας άνθρωπος αλλά δεν το συνειδητοποιεί.
Στη σκλήρυνση κατά πλάκας σύμφωνα με τον Olivier Soulier, ο ασθενής έχει αρνηθεί ολοκληρωτικά τη δική του οπτική και υιοθέτησε τις αντιλήψεις άλλων, της οικογένειάς τους, των φίλων τους κλπ., με μοναδικό σκοπό να αγαπηθεί από αυτούς.

Συνάχι
Το κλάμα που συγκρατούμε μέσα μας καταπιέζοντας τη λύπη μας, μπορεί αργότερα να ξεσπάσει σε συνάχι όπου τα μάτια δακρύζουν και η μύτη τρέχει, επιτρέποντας έτσι στη λύπη να εκφραστεί με έμμεσο τρόπο.

Κρυολόγημα
Όταν η βαθύτερη ανάγκη μας για ζεστασιά και θαλπωρή δεν καλύπτεται, μπορεί ένα κρυολόγημα να μας παρακινήσει να την ικανοποιήσουμε με υποκατάστατο τρόπο: με ζεστά ρούχα και πυρετό. Επίσης οι εντριβές που μπορεί να μας κάνουν, υποκαθιστούν το χάδι και την επαφή που έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Βήχας
Ο βήχας δίνει διέξοδο να εκφραστούν όσα δεν τολμήσαμε να πούμε με λόγια: αντιρρήσεις, απόψεις, διαμαρτυρίες, βρισιές. Συχνά εμφανίζεται όταν νιώθουμε να πνιγόμαστε απ’ όλα όσα έχουμε «καταπιεί» για καιρό, οπότε δηλώνει την αγανάκτησή μας.

Γόνατα
Οι ενόχληση στα γόνατα μπορεί να εκφράζει την αντίδρασή μας σε ότι μας κάνει να “γονατίζουμε”: πίεση από της συνθήκες της ζωής μας, υποταγή σε ανθρώπους και καταστάσεις, περιορισμός του προσωπικού μας δυναμικού εξαιτίας ενός αυταρχικού και εξουσιαστικού περιβάλλοντος.

Χείλη
Ο επιχείλιος έρπης μπορεί να δηλώνει αποστροφή και αηδία για κάποια πράγματα που στην πραγματικότητα το άτομο βαθιά μέσα του επιθυμεί πολύ αλλά που δεν τολμά να αποδεχτεί και ως εκ τούτου να εκφράσει ανοιχτά. Το μήνυμα της ασθένειας για το άτομο είναι να «κοιτάξει» με ειλικρίνεια την εσωτερική του αλήθεια, να επιτρέψει στον εαυτό του το δικαίωμα να νιώθει όπως νιώθει και να επιθυμεί αυτό που απαρνιέται, δηλαδή να αποδεχτεί την πραγματικότητά του.

Μαλλιά
Σε περιόδους μεγάλου στρες, όπου περνάμε σε άλλη φάση ζωής η οποία μπορεί να είναι μόνιμη και δεσμευτική (π.χ. μονιμοποίηση σχέσης, γάμος, ερχομός παιδιού), η τριχόπτωση μπορεί να εκφράζει την εσωτερική πάλη ανάμεσα στην «ασφαλή» επιλογή που κάνουμε και στην πραγματική μας επιθυμία που «θυσιάζουμε» γιατί φοβόμαστε. Ίσως έτσι εκδηλώνουμε την υποταγή σε μια σύμβαση που νιώθουμε ότι μας περιορίζει, μας στερεί τη δυνατότητα να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, μας εμποδίζει συμβολικά να «πετάξουμε» σε νέους προορισμούς, όπως εμποδίζεται ένα πουλί που χάνει το φτέρωμά του.

Αυτιά
Τα προβλήματα ακοής, το βουητό, ο πόνος, τα βουλωμένα αυτιά, μπορεί να δείχνουν την άρνησή μας να ακούμε πλέον τους άλλους και να κάνουμε αυτά που μας λένε. Ίσως είναι καιρός πια να ακούσουμε τον εαυτό μας, να «ακούσουμε» την εσωτερική μας αλήθεια, την εσωτερική μας ανάγκη, τη δική μας επιθυμία, τη δική μας κρίση, τη δική μας αίσθηση – να εμπιστευτούμε τη δική μας φωνή.

Καρδιά
Η καρδιά συνδέεται σε συμβολικό επίπεδο με τα συναισθήματα. Η βίωση έντονων αρνητικών συναισθημάτων είτε προς τους άλλους είτε προς τον εαυτό (π.χ. απογοήτευση, απόρριψη, μίσος, ενοχές, αποστροφή) δημιουργούν μια αίσθηση αποξένωσης και ένα συμβολικό «κλείσιμο» της καρδιάς που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο καρδιαγγειακό σύστημα. Αντίθετα, όταν η καρδιά είναι ανοιχτή, όταν επιτρέπουμε τη ροή των συναισθημάτων της αγάπης, της συγχώρεσης, της αποδοχής, καταρχήν προς τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση προς τους άλλους, τότε αποτρέπεται σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα η δυσλειτουργία της καρδιάς.

Πόδια
Τα πόδια είναι το μέσο που έχουμε για να μετακινούμαστε, οπότε τα προβλήματα σ’ αυτή την περιοχή (δυσκαμψία, πρήξιμο, βάρος, χτυπήματα, κατάγματα, πόνοι κ.ο.κ.) μπορεί να συμβολίζουν μια αντίδραση του εαυτού μας σε σχέση με την πορεία της ζωής μας ή μια αντίσταση σε σχέση με τους ρυθμούς που ζούμε. Το μήνυμα για μας είναι να επανεξετάσουμε τον δρόμο που έχουμε πάρει, τον τρόπο ζωής μας και τους ρυθμούς της.

Χέρια
Προβλήματα στα χέρια (πόνοι, δυσκαμψία, μούδιασμα, κατάγματα κ.ο.κ.) μπορεί να εκφράζουν τη δυσκολία που έχουμε να διαχειριστούμε σωστά τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Ίσως έχουμε προβλήματα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας, στη διαχείριση των προσωπικών μας πόρων, στη διευθέτηση των ευθυνών μας, στη διαφύλαξη των ορίων μας. Ίσως ακόμα να δυσκολευόμαστε να επεκταθούμε, να αδράξουμε νέες ευκαιρίες, να υποδεχτούμε νέα πράγματα, νέους ανθρώπους, νέες καταστάσεις.

Ώμοι/Αυχένας
Ακούμε συχνά τη φράση «μου ‘κατσε στο σβέρκο» εννοώντας ότι έχουμε υποταχτεί σε κάποιον ή ότι έχουμε αναλάβει την ευθύνη του. Έτσι, οι ενοχλήσεις στον αυχένα και στους ώμους ίσως δείχνουν ότι έχουμε πολλές ευθύνες που δεν τις αντέχουμε ή ότι έχουμε σκύψει το κεφάλι σε καταστάσεις που μας δυσαρεστούν.

Αριστερή πλευρά του σώματος & Επάνω μέρος του σώματος
Συνδέεται με το συναίσθημα, με τη μητέρα μας, με το θηλυκό κομμάτι της ύπαρξής μας. Οπότε τα προβλήματα που εκδηλώνονται στην αριστερή πλευρά μας έχουν κάποιο μήνυμα σε σχέση με το θηλυκό μας κομμάτι.

Δεξιά πλευρά του σώματος & κάτω μέρος του σώματος
Συνδέεται με τη λογική, με τον πατέρα μας, με το αρσενικό κομμάτι της ύπαρξής μας. Έτσι τα προβλήματα που εκδηλώνονται στη δεξιά πλευρά μας έχουν κάποιο μήνυμα σε σχέση με το αρσενικό μας κομμάτι.

Κεφάλι
Ο πονοκέφαλος μπορεί να δείχνει ότι μας απασχολούν πολλά πράγματα και καταναλώνουμε πολλή νοητική ενέργεια για να διαχειριστούμε κάποιο θέμα άμεσα ενώ ο εγκέφαλός μας θέλει το δικό του χρόνο. H πίεση που νιώθουμε είτε από τον εαυτό μας είτε από τους άλλους δεν είναι πια υποφερτή.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Άγχος/Φοβίες
Ψυχοσωματικά Συμπτώματα - Όταν η ψυχή νοσεί, το σώμα πονά
  • Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016
  • Από: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε νιώσει δυσφορία, έντονη ενόχληση ή σωματικό πόνο χωρίς να ξέρουμε πού οφείλεται. Εκφράσεις όπως «έχω έναν κόμπο στο στομάχι» ή «η...

Κατάθλιψη, Πένθος, Διπολική Διαταραχή
Προσαρμογή στην απώλεια
  • Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016
  • Από: Τσιούλου Χριστίνα

«Οι απώλειες είναι η σκιά όλων των υπαρχόντων μας – υλικών και άυλων» - Carlos Sluzki, Οικογενειακός θεραπευτής Πώς ερμηνεύουμε την απώλεια;Στην απώλεια μπορούν να αποδοθούν πολλές διαφορετικές...

Εργασιακή Ψυχολογία
Στρες στον εργασιακό χώρο: Αιτίες, Συνέπειες & Τρόποι αντιμετώπισής του
  • Παρασκευή, 04 Νοέμβριος 2016
  • Από: Ελένη Σιαφλιάκη

Στoυς σύγχρονους καιρούς το στρες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Η αντίδρασή μας στην καθημερινή έκθεση στο στρες, καθορίζει την ποιότητα της ζωής καθώς και την υγεία μας. Ο...


Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις πέρας. Το «ξεχνάει» ή κάνει ένα μικρό μέρος αλλά δεν το ολοκληρώνει. Μερικές φορές κάνει τη δουλειά με έναν τρόπο που δεν είναι όπως εκείνη ήθελε και αυτό την δυσαρεστεί πολύ. Εκείνος αισθάνεται κάπως άβολα γι 'αυτό αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο.

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.