Πολλές φορές στη ζωή μας δαπανούμε κόπο, προσπάθεια, χρόνο για να πετύχουμε ένα στόχο αλλά κάπου στην πορεία οι προσπάθειες μας ατονούν. Τα παρατάμε. Γιατί κουραστήκαμε, γιατί δεν πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί μας αποθαρρύνουν οι γύρω μας, γιατί δεν έχουμε την υπομονή να περιμένουμε ή απλώς γιατί άλλα πράγματα μας αποσπούν το ενδιαφέρον.

Η επιτυχία φαίνεται σαν κάτι μακρινό. Σαν άπιαστο όνειρο, που ανήκει σε όσους έχουν τα μέσα και το ταλέντο αρκετές φορές για να την αγγίξουν. Θεωρώ σκόπιμο να δώσω έναν προσωπικό ορισμό της επιτυχία.

Επιτυχία δεν είναι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, ο πλατινένιος δίσκος, το Νόμπελ, το Όσκαρ και η κοινωνική αναγνωρησιμότητα που τα συνοδεύει, ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτά. Επιτυχία είναι να μπορείς να φτάσεις στους δικούς σου προσωπικούς στόχους, αυτούς που νοηματοδοτούν τη ζωή σου και συμβάλλουν στην προσωπική σου ευημερία. Επιτυχία είναι να κατορθώνεις κάτι δύσκολο για σένα. Ακόμα όμως και αν θες να αγγίξεις την κορυφή, θα πρέπει πρωτίστως να βρεις τους κατάλληλους λόγους για να το κάνεις. 

Συναντώ καθημερινά ανθρώπους που δεν προσπαθούν γιατί φοβούνται ότι θα αποτύχουν. Γιατί το βίωμα της αποτυχίας είναι τόσο δυσβάσταχτο που προτιμούν να επαναπαύονται στην ασφάλεια της απραξίας, η οποία εξασφαλίζει την αποφυγή του ψυχικού πόνου ως ένα βαθμό αλλά δεν οδηγεί και στο κάτι παραπάνω. Όταν ακούω τη φράση «δεν θέλω να προσπαθήσω και να αποτύχω, για αυτό και δεν το προσπαθώ «Θέλω να κάνω τη σίγουρη επιλογή», σκέφτομαι «έχεις ήδη αποτύχει με το να μην προσπαθείς».

Η αποτυχία δεν είναι χαρακτηριστικό των αποτυχημένων αλλά ο δρόμος προς την επιτυχία.
Για να πετύχεις πρέπει κάποιες φορές να περάσεις μέσα από αποτυχίες. Μια επιτυχία που έρχεται χωρίς κόπο, αβίαστα, που είναι δεδομένη, συνήθως δεν την αντιλαμβανόμαστε ως επιτυχία. Μπορεί να την αντιλαμβάνονται οι γύρω μας, αλλά όχι εμείς. Το ότι θα αποτύχεις μία, δύο, δέκα φορές, δεν σημαίνει ότι δεν θα φτάσεις στον στόχο σου, ούτε ότι θα σε καθορίσουν οι φορές που απέτυχες.
 
« έχω χάσει πάνω από 9000 βολές στην καριέρα μου. Έχω χάσει σχεδόν 300 παιχνίδια. 26 φορές έχασα το παιχνίδι γιατί είχα την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ότι θα κερδίσω με το τελευταίο σουτ. Έχω αποτύχει ξανά και ξανά στη ζωή μου. Για αυτό το λόγο έγινα πετυχημένος»
Michael Jordan
Ο καλύτερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών
 
Η Επιτυχία είναι επίπονη
Μην αποθαρρύνεσαι από τον κόπο που πρέπει να καταβάλεις. Ακριβώς για αυτό είναι γλυκιά η επιτυχία: γιατί είναι το επιστέγασμα των κόπων σου, η δικαίωση των προσπαθειών σου. Ο κόπος είναι προσωρινός, ο πόνος είναι προσωρινός. Πρέπει να μπορείς να βλέπει πέρα από το τώρα, να εστιάζεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα για να έχουν νόημα οι προσπάθειες σου.

«Ο πόνος είναι προσωρινός. Μπορεί να διαρκέσει ένα λεπτό, μια ώρα, μια μέρα ή ένα χρόνο. Αλλά στο τέλος θα υποχωρήσει και κάτι άλλο θα πάρει τη θέση του. Αν τα παρατήσω ωστόσο, θα διαρκέσει για πάντα»
Lance Armstrong
Κέρδισε 7 συνεχόμενες φορές τον πιο σημαντικό αγώνα ποδηλασίας, Το γύρο της Γαλλίας, αφού ανάρρωσε από καρκίνο στους όρχεις στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες

Τόλμησε να πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις
Κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι οι κόποι σου θα ανταμειφθούν. Αυτό είναι αλήθεια. Όταν προσπαθείς για κάτι δύσκολο, παίρνεις ένα ρίσκο: Να αφιερωθείς ψυχή τε και σώματι σε έναν στόχο, μην ξέροντας αν θα τον πετύχεις. Πρέπει όμως να το πιστέψεις. Πρέπει να πιστέψεις ότι μπορεί να το κάνεις, γιατί διαφορετικά οι προσπάθειες σου υποσκάπτονται από τον ίδιο σου τον εαυτό. Αν το πιστέψεις αληθινά, μόνο τότε οι ενέργειες σου θα συντονίζονται 100% με το στόχο σου, γιατί θα σκέφτεσαι και θα ενεργείς σαν να είναι ήδη πραγματικότητα. Δεν έχει σημασία αν δεν έχεις καταφέρει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Η πίστη αυτή μπορεί μερικές φορές να είναι και λίγο τρελή… 

«Μισούσα κάθε στιγμή της προπόνησης, αλλά έλεγα: Μην τα παρατάς, Υπέφερε τώρα και ζήσε την υπόλοιπη ζωή σου σας πρωταθλητής»
Muhammad Ali
3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών
Ολυμπιονίκης 1960


Καταπολέμησε την αναβλητικότητα σου
Ένα λάθος που κάνουμε συχνά είναι να περιμένουμε να ευνοήσουν οι συνθήκες για να πράξουμε. Μπορεί να περιμένουμε αιώνια όμως γιατί οι συνθήκες ποτέ δεν θα είναι αρκετά ευνοϊκές για τα δικά μας δεδομένα. Αυτό λειτουργεί ως μια επίφαση της αναβλητικότητας μας. Δημιούργησε τις συνθήκες, συνέβαλε στο να δημιουργηθούν ή αν δεν είναι εφικτό προσπάθησε για τα όνειρα σου ούτως ή άλλως. Και σε αντίξοες συνθήκες. Μην χρησιμοποιείς τους άλλους και το εξωτερικό περιβάλλον ως δικαιολογία. Δικαιολογίες θα υπάρχουν πάντα. Εσύ αποφασίζεις όμως αν θα τις υιοθετείς ή αν θα τις αγνοείς.

«Μπορεί να γίνει αλλά πρέπει εσύ να το κάνεις πραγματικότητα»
Chris Gardner
Από άστεγος έγινε Επιχειρηματίας – Χρηματιστής 


Είσαι τόσο κοντά…
Σκέψου πως έχεις διανύσει ήδη ένα μαραθώνιο και μένουν λίγα μέτρα πριν το τέλος. Θα τα παρατούσες; Πολλές φορές, παρορμητικά σκεφτόμενοι, παρατάμε τις προσπάθειες μας λίγο πριν το τέλος. Γιατί δεν αντέχουμε την πίεση, γιατί κουραστήκαμε, γιατί αποθαρρυνόμαστε από πλήθος παραγόντων. Ίσως ο δρόμος που μας μένει να φαντάζει πιο δύσκολος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Χρειάζεται να ανασυνταχθούμε, να πάρουμε μια γερή ανάσα πριν την τελική προσπάθεια, να γεμίσουμε μπαταρίες, να θυμηθούμε τις προσπάθειες που καταβάλαμε για να φτάσουμε ως εδώ. Χρειάζεται στην τελική, να το πιστεύουμε αρκετά…

«Πολλοί από τους αποτυχημένους είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά ήταν στην επιτυχία, λίγο προτού τα παρατήσουν»
Τόμας Έντισον
Αμερικανός Εφευρέτης

Συγγραφή Άρθρου

Βάλια Παυλίδου
Ψυχολόγος, Msc Κοινωνική Κλινικής Ψυχολογίας Α.Π.Θ
Γνωστική Συμπεριφορική Ειδίκευση

Τηλ.: 6934.439522  | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Καταστροφολογία στη σκέψη: Πως μας αποδιοργανώνει τη ζωή
man-anxiety

Είναι γνωστό πως ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε, ερμηνεύουμε και αναλύουμε τις καταστάσεις γύρω μας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων αλλά και της ζωής μας γενικότερα. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε την καταστροφολογία ως μοτίβο σκέψης.

Βάζω τα όρια μου: Μαθαίνω να λέω όχι

Η επιβολή και τήρηση των προσωπικών μας ορίων δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Είναι όμως μια αναγκαία διαδικασία προκειμένου να διατηρήσουμε ή και να αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση μας αλλά και να κατορθώσουμε να ξεφύγουμε από το ρόλο του θύματος που υιοθετούμε σε κάποιες διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Βάζω τα όρια μου: από την παθητικότητα στην διεκδικητικότητα

Παθητικότητα, επιθετικότητα ή διεκδικητικότητα; Η διεκδικητικότητα είναι μια απαραίτητη δεξιότητα που διατηρεί τις ισορροπίες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την διεκδικητικότητα με την επιθετικότητα, την δυναμικότητα, την απαιτητικότητα.

Αποδεσμεύομαι από κακές συνήθειες, αλλάζω ζωή

Τι είναι η συνήθεια; 
Η λέξη συνήθεια χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συμπεριφορά η οποία επαναλαμβάνεται μέσα στο χρόνο σε συστηματική βάση και όχι συνειδητά.
Αυτό σημαίνει πως το άτομο δεν επιλέγει συνειδητά να συμπεριφερθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο, πολλές φορές αισθάνεται αδύναμο να διακόψει την συγκεκριμένη συμπεριφορά ή την αντιλαμβάνεται αφού την εκδηλώσει.

Οι 5 πιο κοινές αιτίες άγχους

1. Υπερβολικές προσδοκίες από τον εαυτό μας
Το άγχος μας συχνά πηγάζει από τις απαιτήσεις που εμείς οι ίδιοι έχουμε από τον εαυτό μας.
Οι απαιτήσεις αυτές δεν είναι πάντα ρητά διατυπωμένες και συνειδητά αποδεκτές αλλά τις θεωρούμε ως δεδομένο κομμάτι της καθημερινότητα μας αλλά και των ρόλων στους οποίους καλούμαστε να ανταποκριθούμε.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.