Σχετικά άρθρα x

 

Υπάρχουν διάφοροι πρακτικοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορούμε να φέρουμε τα θετικά συναισθήματα στη ζωή μας:
Δραστηριότητες που μας προκαλούν ευχαρίστηση. 
Η ευχαρίστηση αντιστρέφει τα αρνητικά συναισθήματα και κάνει το άτομο ανθεκτικό απέναντι σε αυτά.

Δραστηριότητες που ηρεμούν και γαληνεύουν τη ψυχή είναι οι περίπατοι στη φύση, τo να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, ν’ ακούσεις μουσική, να χαλαρώσεις στον ήλιο (το ηλιακό φως παράγει τη βιταμίνη D που φαίνεται να σχετίζεται με την εποχιακή κατάθλιψη), να φας ένα όμορφο γεύμα, να βρεθείς με φίλους. Επίσης ο διαλογισμός, η γιόγκα, η προσευχή.

Ευχαρίστηση επίσης μπορούμε να νιώσουμε μέσα από δραστηριότητες που αποτελούν και πρόκληση για μας. Τέτοιες επιλογές είναι ο αθλητισμός, η μουσική, η τέχνη, ο χορός, ο εθελοντισμός.

• Nα επικεντρωνόμαστε στις θετικές εμπειρίες μας, στο παρόν, στα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μας, στα καλά στοιχεία της ζωής μας, σ’ αυτά που ήδη έχουμε, σε όσα πετυχαίνουμε με την προσπάθειά μας και στο πόσο καλά αισθανόμαστε με τον εαυτό μας.
Όσο περισσότερο νιώθουμε ότι ο ρόλος μας στον κόσμο είναι σημαντικός, τόσο περισσότερο βρίσκουμε νόημα ύπαρξης στη ζωή.

• Να επιτρέπουμε στον εαυτό μας την ευτυχία, απολαμβάνοντας τις θετικές εμπειρίες χωρίς ενοχές.
Να απολαμβάνουμε ένα καλό γεύμα χωρίς να υπολογίζουμε τις θερμίδες ή τα έξτρα λιπαρά. Αύριο μπορούμε να μπούμε και πάλι σε πρόγραμμα.
Να απολαύσουμε μια εκδρομή στην εξοχή χωρίς να σκεφτόμαστε τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε αύριο.
Να παίξουμε με το παιδί μας και να λερωθούμε χωρίς να σκεφτόμαστε πώς θα βγει ο λεκές.
Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να απολαύσει το τοπίο, ακόμη κι αν λοξοδρομήσει από την πορεία του.

• Να χαμογελάμε όσο περισσότερο μπορούμε.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν ξεχωρίζει τη διαφορά μεταξύ ενός αληθινού και ενός ψεύτικου χαμόγελου. Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος χαμογελά προσποιητά, ο εγκέφαλός του ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο που θα ανταποκρινόταν αν χαμογελούσε αληθινά, απελευθερώνοντας «θετικές χημικές ουσίες».

• Να εξερευνούμε τη δημιουργικότητά μας και να την βάζουμε σε δράση. Η δημιουργικότητα επιφέρει μεγάλη ικανοποίηση και ψυχική ανάταση.
Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τα δημιουργικά μας όνειρα και να τα ακολουθήσουμε. Να αναζητήσουμε τους πρακτικούς τρόπους μέσα από τους οποίους θα ζήσουμε το όνειρό μας μαζί μ’ αυτούς που αγαπάμε και να τους βάλουμε σε εφαρμογή.
Δημιουργικός μπορεί να είναι κάποιος κάνοντας μια ζωγραφιά που τον εκφράζει, μαγειρεύοντας ένα όμορφο δείπνο, φυτεύοντας λουλούδια, διαμορφώνοντας το χώρο του έτσι ώστε να τον ανανεώνει, κ.ο.κ. Προϋπόθεση είναι βέβαια να απολαμβάνουμε ότι κάνουμε.

• Να επιδιώκουμε να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους χαρούμενους και με θετική σκέψη και να αποφεύγουμε όλους εκείνους που μας δημιουργούν κακή αίσθηση. Η καλώς εννοούμενη κοινωνικότητα και το ευρύ δίκτυο φίλων αυξάνουν τα επίπεδα ικανοποίησης στη ζωή μας.

• Να συμμετέχουμε σε ομάδες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με μας.
Όταν νιώθουμε ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου μεγαλύτερου από τον εαυτό μας, δηλαδή ότι ανήκουμε κάπου, έχουμε μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, μοιράσματος και νοήματος στη ζωή.

• Να επιδιώκουμε να ασκούμε το επάγγελμα που πραγματικά μας εκφράζει και το αγαπάμε. Αυτό θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση, αλλά και γενικότερη ικανοποίηση στη ζωή μας.

• Να φροντίζουμε τη φυσική μας κατάσταση.
Η καλή και υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την ήπια άσκηση, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, ενισχύει την ζωτικότητα, βελτιώνει την αίσθηση που έχουμε για το σώμα μας και κατά προέκταση μας κάνει πιο ευτυχείς.
Οι υγιείς άνθρωποι αγαπούν τον εαυτό τους αρκετά, ώστε να ακολουθούν έναν υγιή τρόπο ζωής

• Να αναζητούμε θετικό νόημα – θετικά στοιχεία σε όσα συμβαίνουν. Να δίνουμε θετική αξία στα καθημερινά γεγονότα.

• Να  διαχωρίζουμε τις ανάγκες μας από τα θέλω μας.

• Να λέμε «στοπ» στις αρνητικές σκέψεις
Οι άνθρωποι που δεν εμμένουν σε δυσάρεστες σκέψεις είναι σαφώς ευτυχέστεροι. Αν έχετε την τάση να κολλάτε σε δυσάρεστα πράγματα, χρειάζεται να εξασκηθείτε στο να λέτε «στοπ» στις αρνητικές σκέψεις.

• Να θέτουμε κάθε μέρα μικρούς ρεαλιστικούς στόχους, η επίτευξη των οποίων θα μπορεί να μας προκαλέσει θετικά συναισθήματα.
Καταφέρνοντας να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους στόχους, θα αποκομίζουμε θετικά συναισθήματα αλλά και μια θετική αντίληψη για τον εαυτό μας. 
Μπορούμε επίσης να θέτουμε και κάποιον μεγαλύτερο στόχο, η εκπλήρωση του οποίου θα μας φέρει χαρούμενα συναισθήματα. Η διαδικασία προς την επίτευξή του μπορεί να μας δώσει την αίσθηση τόσο του ότι αξίζουμε οι ίδιοι όσο και ο στόχος που έχουμε θέσει. Ο μεγάλος στόχος μας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την πραγματοποίηση μικρότερων καθημερινών στόχων.

• Να αποδεχτούμε ότι μπορεί να υπάρχει αδικία, που προκύπτει από την διαφορετική οπτική των ανθρώπων για την ζωή.

• Σε αυτή την δύσκολη εποχή όπου οι αξίες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής κλονίζονται και επανεξετάζονται, φαίνεται να είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα της ζωής, να στραφούμε σε προσωπικές πηγές ικανοποίησης και χαράς και να θωρακιστούμε απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες. Να αναπτύξουμε την ικανότητα να αντλούμε από τη ζωή ικανοποίηση, περηφάνια και χαρά.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Πείτε αυτό που αισθάνεστε
  • Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016
  • Από: Μίνα Μπουλέκου

Η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων στηρίζεται στο πως εκφράζεται ο καθένας μας, μέσα στον χώρο που ζει και  βιώνει την δική του πραγματικότητα και αν εξωτερικεύει με τον καταλληλότερο και...

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Τα λούτρινα αρκουδάκια της ενήλικης ζωής
  • Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2016
  • Από: Αγγελική Κουτελιά

Το τυχερό φουλάρι που θα φορέσουμε στη συνέντευξη για δουλειά. Η φωτογραφία των παιδιών στο πορτοφόλι μας. Το μενταγιόν που δεν αποχωριζόμαστε. Η γαμήλια πρόσκληση στο έπιπλο της...

Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Μερικοί πρακτικοί τρόποι να καταστρέφετε τις σχέσεις σας
  • Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2016
  • Από: Ηλιοπούλου Τέτα

Μιλώντας τη γλώσσα του παραδόξου, παραθέτω μερικούς πρακτικούς τρόπους, για να κατανοηθούν τα λογικά αδιέξοδα, που λίγο ως πολύ, οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουμε, καθώς...


Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Δεν φταίω εγώ... Εσύ φταις!
καυγάς ζευγάρι

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτά τα λόγια, «Δεν είναι δικό μου λάθος, δεν φταίω εγώ. Μην κατηγορείς εμένα»; Όταν έχουμε δυσκολία στις σχέσεις μας, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε αθώοι και ρίχνουμε το φταίξιμο στο σύντροφό μας.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.