Υπάρχουν διάφοροι πρακτικοί τρόποι μέσα από τους οποίους μπορούμε να φέρουμε τα θετικά συναισθήματα στη ζωή μας:
Δραστηριότητες που μας προκαλούν ευχαρίστηση. 
Η ευχαρίστηση αντιστρέφει τα αρνητικά συναισθήματα και κάνει το άτομο ανθεκτικό απέναντι σε αυτά.

Δραστηριότητες που ηρεμούν και γαληνεύουν τη ψυχή είναι οι περίπατοι στη φύση, τo να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, ν’ ακούσεις μουσική, να χαλαρώσεις στον ήλιο (το ηλιακό φως παράγει τη βιταμίνη D που φαίνεται να σχετίζεται με την εποχιακή κατάθλιψη), να φας ένα όμορφο γεύμα, να βρεθείς με φίλους. Επίσης ο διαλογισμός, η γιόγκα, η προσευχή.

Ευχαρίστηση επίσης μπορούμε να νιώσουμε μέσα από δραστηριότητες που αποτελούν και πρόκληση για μας. Τέτοιες επιλογές είναι ο αθλητισμός, η μουσική, η τέχνη, ο χορός, ο εθελοντισμός.

• Nα επικεντρωνόμαστε στις θετικές εμπειρίες μας, στο παρόν, στα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μας, στα καλά στοιχεία της ζωής μας, σ’ αυτά που ήδη έχουμε, σε όσα πετυχαίνουμε με την προσπάθειά μας και στο πόσο καλά αισθανόμαστε με τον εαυτό μας.
Όσο περισσότερο νιώθουμε ότι ο ρόλος μας στον κόσμο είναι σημαντικός, τόσο περισσότερο βρίσκουμε νόημα ύπαρξης στη ζωή.

• Να επιτρέπουμε στον εαυτό μας την ευτυχία, απολαμβάνοντας τις θετικές εμπειρίες χωρίς ενοχές.
Να απολαμβάνουμε ένα καλό γεύμα χωρίς να υπολογίζουμε τις θερμίδες ή τα έξτρα λιπαρά. Αύριο μπορούμε να μπούμε και πάλι σε πρόγραμμα.
Να απολαύσουμε μια εκδρομή στην εξοχή χωρίς να σκεφτόμαστε τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε αύριο.
Να παίξουμε με το παιδί μας και να λερωθούμε χωρίς να σκεφτόμαστε πώς θα βγει ο λεκές.
Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να απολαύσει το τοπίο, ακόμη κι αν λοξοδρομήσει από την πορεία του.

• Να χαμογελάμε όσο περισσότερο μπορούμε.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν ξεχωρίζει τη διαφορά μεταξύ ενός αληθινού και ενός ψεύτικου χαμόγελου. Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος χαμογελά προσποιητά, ο εγκέφαλός του ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο που θα ανταποκρινόταν αν χαμογελούσε αληθινά, απελευθερώνοντας «θετικές χημικές ουσίες».

• Να εξερευνούμε τη δημιουργικότητά μας και να την βάζουμε σε δράση. Η δημιουργικότητα επιφέρει μεγάλη ικανοποίηση και ψυχική ανάταση.
Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε τα δημιουργικά μας όνειρα και να τα ακολουθήσουμε. Να αναζητήσουμε τους πρακτικούς τρόπους μέσα από τους οποίους θα ζήσουμε το όνειρό μας μαζί μ’ αυτούς που αγαπάμε και να τους βάλουμε σε εφαρμογή.
Δημιουργικός μπορεί να είναι κάποιος κάνοντας μια ζωγραφιά που τον εκφράζει, μαγειρεύοντας ένα όμορφο δείπνο, φυτεύοντας λουλούδια, διαμορφώνοντας το χώρο του έτσι ώστε να τον ανανεώνει, κ.ο.κ. Προϋπόθεση είναι βέβαια να απολαμβάνουμε ότι κάνουμε.

• Να επιδιώκουμε να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους χαρούμενους και με θετική σκέψη και να αποφεύγουμε όλους εκείνους που μας δημιουργούν κακή αίσθηση. Η καλώς εννοούμενη κοινωνικότητα και το ευρύ δίκτυο φίλων αυξάνουν τα επίπεδα ικανοποίησης στη ζωή μας.

• Να συμμετέχουμε σε ομάδες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με μας.
Όταν νιώθουμε ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου μεγαλύτερου από τον εαυτό μας, δηλαδή ότι ανήκουμε κάπου, έχουμε μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, μοιράσματος και νοήματος στη ζωή.

• Να επιδιώκουμε να ασκούμε το επάγγελμα που πραγματικά μας εκφράζει και το αγαπάμε. Αυτό θα μας εξασφαλίσει μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση, αλλά και γενικότερη ικανοποίηση στη ζωή μας.

• Να φροντίζουμε τη φυσική μας κατάσταση.
Η καλή και υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την ήπια άσκηση, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, ενισχύει την ζωτικότητα, βελτιώνει την αίσθηση που έχουμε για το σώμα μας και κατά προέκταση μας κάνει πιο ευτυχείς.
Οι υγιείς άνθρωποι αγαπούν τον εαυτό τους αρκετά, ώστε να ακολουθούν έναν υγιή τρόπο ζωής

• Να αναζητούμε θετικό νόημα – θετικά στοιχεία σε όσα συμβαίνουν. Να δίνουμε θετική αξία στα καθημερινά γεγονότα.

• Να  διαχωρίζουμε τις ανάγκες μας από τα θέλω μας.

• Να λέμε «στοπ» στις αρνητικές σκέψεις
Οι άνθρωποι που δεν εμμένουν σε δυσάρεστες σκέψεις είναι σαφώς ευτυχέστεροι. Αν έχετε την τάση να κολλάτε σε δυσάρεστα πράγματα, χρειάζεται να εξασκηθείτε στο να λέτε «στοπ» στις αρνητικές σκέψεις.

• Να θέτουμε κάθε μέρα μικρούς ρεαλιστικούς στόχους, η επίτευξη των οποίων θα μπορεί να μας προκαλέσει θετικά συναισθήματα.
Καταφέρνοντας να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους στόχους, θα αποκομίζουμε θετικά συναισθήματα αλλά και μια θετική αντίληψη για τον εαυτό μας. 
Μπορούμε επίσης να θέτουμε και κάποιον μεγαλύτερο στόχο, η εκπλήρωση του οποίου θα μας φέρει χαρούμενα συναισθήματα. Η διαδικασία προς την επίτευξή του μπορεί να μας δώσει την αίσθηση τόσο του ότι αξίζουμε οι ίδιοι όσο και ο στόχος που έχουμε θέσει. Ο μεγάλος στόχος μας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την πραγματοποίηση μικρότερων καθημερινών στόχων.

• Να αποδεχτούμε ότι μπορεί να υπάρχει αδικία, που προκύπτει από την διαφορετική οπτική των ανθρώπων για την ζωή.

• Σε αυτή την δύσκολη εποχή όπου οι αξίες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής κλονίζονται και επανεξετάζονται, φαίνεται να είναι επιτακτική ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα της ζωής, να στραφούμε σε προσωπικές πηγές ικανοποίησης και χαράς και να θωρακιστούμε απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες. Να αναπτύξουμε την ικανότητα να αντλούμε από τη ζωή ικανοποίηση, περηφάνια και χαρά.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Αρνητικές σκέψεις...
  • Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Οι αρνητικές σκέψεις στοιχειώνουν, κυριολεκτικά, το μυαλό και τη ζωή των ανθρώπων που επισκέπτονται. Σκέψεις που αφορούν την προσωπική αξία, τις δυσκολίες της κοινωνίας, τη...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Διαζύγιο: ένα δύσκολο στάδιο για την οικογένεια
  • Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017
  • Από: Ηλιάννα Πεσσάρη

Το διαζύγιο είναι ένα πολύ δύσκολο στάδιο για όλη την οικογένεια. Είναι μία μεγάλη αλλαγή η οποία φέρνει μαζί μία σειρά απωλειών και πολλές δυσκολίες ειδικά τον πρώτο καιρό, για όλα τα μέλη....

Αυτοβοήθεια
Αναπολώντας το παρελθόν, ατενίζοντας το μέλλον!
  • Δευτέρα, 23 Ιανουάριος 2017
  • Από: Παναγιώτης Εμμανουηλίδης

Είναι φορές στη ζωή μας που έρχεται ένα γεγονός, ένας άνθρωπος, ένα τραγούδι, μια φωτογραφία ή μία κατάσταση από τα παλιά για να μας ξυπνήσει συναισθήματα, να μας προβληματίσει,...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την τελειομανία;
τελειομανία

Α. Αλλαγή του τελειομανούς τρόπου σκέψης
1.Εξασκήσου στο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Επειδή οι τελειομανείς είναι συχνά πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις την τελειομανία είναι να αντικαταστήσεις τις αυτοκριτικές ή τελειομανείς σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και βοηθητικές δηλώσεις.

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;
ζευγάρια τσακωμός

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για αυτό που νομίζουν, δηλαδή για τα χρήματα, το σεξ, την ανατροφή των παιδιών, τα πεθερικά ή τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Αναλύοντας το μοτίβο της αναβλητικότητας
αναβλητικότητα

Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.

Γνωριμίες μέσω διαδικτύου & μέτρα προστασίας
Γνωριμίες μέσω διαδικτύου

Αν είστε μόνοι και αναζητάτε κάποια γνωριμία μέσω διαδικτύου, δίνουμε κάποιες προτάσεις που μπορεί να χρησιμεύσουν ως μέτρα προστασίας για τη συναισθηματική σας ακεραιότητα.

 

Το δώρο μας στον κόσμο: αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μας
νόημα ζωής

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σας; Πέρα από τη φυσική επιδίωξη για ασφάλεια, ευχαρίστηση, αγάπη και αναγνώριση, τι είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σας;
Τις στιγμές που πέφτουν οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, για παράδειγμα, καθώς ξεκουράζεστε στη βεράντα του σπιτιού σας ή περπατάτε στη φύση, εκείνες τις ώρες όπου σκέφτεστε βαθύτερα ερωτήματα, τι είναι αυτό που σας συγκινεί;

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.