Σχετικά άρθρα x
Αυτοβοήθεια
 • 27 Οκτώβριος 2015
 • Από: Χριστίνα Λαγογιάννη
Η λύση της Ζωής

...

 

Αν θέλεις να ξεπεράσεις το θυμό, χρειάζεται να κατανοήσεις τι τον πυροδοτεί. Αν κατακλύζεσαι από θυμό και χάνεις τον έλεγχο, θα πρέπει να διαχειριστείς το θυμό πριν σε κυριεύσει. Όταν επίκειται θυμός, μπορείς να αντιληφθείς τις αλλαγές στο σώμα σου: η αδρεναλίνη ξεχύνεται, οι παλάμες ιδρώνουν και η καρδιά χτυπάει γρήγορα.

Αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτό που βιώνεις όταν φοβάσαι κι αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί ο θυμός πηγάζει από ένα φόβο ότι δεν έχεις τον έλεγχο, ότι σε αγνοούν, ότι δεν σε αγαπούν και ότι δεν είσαι ασφαλής. Το να αναγνωρίσεις τη ρίζα του θυμού, θα βοηθήσει πάρα πολύ την κατάσταση.

Αρκετοί άνθρωποι είναι θυμωμένοι με τον εαυτό τους. Βασανίζονται από αρνητικές σκέψεις: νομίζουν ότι είναι κακοί, ανάξιοι, ανίκανοι κοκ. Αν σου συμβαίνει αυτό, τότε την επόμενη φορά που θα βασανίζεσαι από μια αρνητική σκέψη, χρειάζεται να βρεις κάποια ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να την στηρίξεις. Αν δεν βρεις τίποτα, αμφισβήτησε σοβαρά τη σκέψη αυτή και προχώρησε σε άλλη κατεύθυνση άμεσα. Η ζωή είναι πολύ μικρή, γι? αυτό μη χάνεις χρόνο σε ασήμαντες σκέψεις.
Κάποιες φορές νομίζουμε ότι η ζωή είναι άδικη και ότι όλος ο κόσμος συνωμοτεί εναντίον μας.

Έτσι έχουμε την παρόρμηση να πολεμήσουμε οτιδήποτε στέκεται στο δρόμο μας. Το να ξεθυμαίνουμε στους άλλους ανθρώπους και στον κόσμο μπορεί να φαίνεται σαν μια γλυκιά εκδίκηση, αλλά δεν κερδίζουμε τίποτα όταν τους πληγώνουμε συναισθηματικά και σωματικά. Η ζήλεια, η κλοπή και ο χειρισμός των ανθρώπων με συναισθηματικό εκβιασμό, είναι ενδεχόμενα της ζωής. Αν συμβεί κάτι απ? αυτά σε σένα, μπορεί να μην είναι εύκολο να συγχωρήσεις τους ανθρώπους γιατί κουβαλάς συνεχώς τη μνησικακία που σου θυμίζει τα λάθη τους.

Από την  άλλη μεριά, με το να καταπνίγεις υπερβολικά το θυμό σου, πληγώνεις τον εαυτό σου και συχνά οι άλλοι δεν έχουν ιδέα ότι οι πράξεις τους σε θύμωσαν. Έτσι μπορεί να συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια πράγματα και να παραμένουν ανυποψίαστοι για τα συναισθήματά σου. Η καλύτερη τακτική είναι να εκφράζεις το θυμό σου με υγιή τρόπο: να λες αυτό που σε ενοχλεί και να ζητάς αυτό που θέλεις από τους άλλους. Έτσι δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να είσαι αληθινός και ευχαριστημένος και στις σχέσεις σου να γίνουν ουσιαστικές.

Ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να ξεσπάει όταν πιείς πολύ αλκοόλ, οπότε για να ελέγξεις τα συναισθήματά σου θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσεις το θέμα του ποτού.

Τι μπορείς να κάνεις όταν ανεβαίνει η αδρεναλίνη και νιώθεις έντονο θυμό;
Χρειάζεται να βρεις μια υγιή διέξοδο ώστε να απελευθερωθεί ο θυμός. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα έντονα σπορ βοηθούν στην απελευθέρωση της πλεονάζουσας ενέργειας του θυμού, π.χ. κολύμπι, ρακέτες, μπάσκετ, ή τρέξιμο στο διάδρομο σε γρηγορότερο ρυθμό.
Αυτοί που είναι ανταγωνιστικοί και νιώθουν υπερβολικό θυμό, είναι καλό να επιδίδονται σε κάποιο ατομικό σπορ για να αποφύγουν αψιμαχίες που θα αύξαναν περισσότερο το θυμό. Τέτοια ατομικά σπορ είναι να χτυπάς μπάλες, να παίζεις μόνος σου ρακέτα, τένις, να ρίχνεις βολές στο μπάσκετ.

Επίσης χρειάζεται να βρεις χαλαρωτικές και ηρεμιστικές φυσικές δραστηριότητες. Αντί να βρίσεις τους άλλους όταν θυμώσεις, μπορείς να γράψεις τις βρισιές σε ένα χαρτί και μετά να το σκίσεις.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Ζευγάρι: Αυτή η εύθραυστη σχέση!
 • Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016
 • Από: Αικατερίνη Μούτουπα

Τελικά υπάρχει ο πρίγκιπας με το άλογο που θα σώσει την πριγκίπισσα από τον κακό το δράκο ή την κακιά τη μάγισσα; Ή μήπως όλα αυτά είναι ένα παραμύθι ή μήπως μύθος; Ας τα πάρουμε τα...

Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
 • Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016
 • Από: Παναγιώτα Κυπραίου

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις...

Άγχος/Φοβίες
Ψυχοσωματικά Συμπτώματα - Όταν η ψυχή νοσεί, το σώμα πονά
 • Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016
 • Από: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε νιώσει δυσφορία, έντονη ενόχληση ή σωματικό πόνο χωρίς να ξέρουμε πού οφείλεται. Εκφράσεις όπως «έχω έναν κόμπο στο στομάχι» ή «η...


Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις πέρας. Το «ξεχνάει» ή κάνει ένα μικρό μέρος αλλά δεν το ολοκληρώνει. Μερικές φορές κάνει τη δουλειά με έναν τρόπο που δεν είναι όπως εκείνη ήθελε και αυτό την δυσαρεστεί πολύ. Εκείνος αισθάνεται κάπως άβολα γι 'αυτό αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο.

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.