Αν θέλεις να ξεπεράσεις το θυμό, χρειάζεται να κατανοήσεις τι τον πυροδοτεί. Αν κατακλύζεσαι από θυμό και χάνεις τον έλεγχο, θα πρέπει να διαχειριστείς το θυμό πριν σε κυριεύσει. Όταν επίκειται θυμός, μπορείς να αντιληφθείς τις αλλαγές στο σώμα σου: η αδρεναλίνη ξεχύνεται, οι παλάμες ιδρώνουν και η καρδιά χτυπάει γρήγορα.

Αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτό που βιώνεις όταν φοβάσαι κι αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί ο θυμός πηγάζει από ένα φόβο ότι δεν έχεις τον έλεγχο, ότι σε αγνοούν, ότι δεν σε αγαπούν και ότι δεν είσαι ασφαλής. Το να αναγνωρίσεις τη ρίζα του θυμού, θα βοηθήσει πάρα πολύ την κατάσταση.

Αρκετοί άνθρωποι είναι θυμωμένοι με τον εαυτό τους. Βασανίζονται από αρνητικές σκέψεις: νομίζουν ότι είναι κακοί, ανάξιοι, ανίκανοι κοκ. Αν σου συμβαίνει αυτό, τότε την επόμενη φορά που θα βασανίζεσαι από μια αρνητική σκέψη, χρειάζεται να βρεις κάποια ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να την στηρίξεις. Αν δεν βρεις τίποτα, αμφισβήτησε σοβαρά τη σκέψη αυτή και προχώρησε σε άλλη κατεύθυνση άμεσα. Η ζωή είναι πολύ μικρή, γι? αυτό μη χάνεις χρόνο σε ασήμαντες σκέψεις.
Κάποιες φορές νομίζουμε ότι η ζωή είναι άδικη και ότι όλος ο κόσμος συνωμοτεί εναντίον μας.

Έτσι έχουμε την παρόρμηση να πολεμήσουμε οτιδήποτε στέκεται στο δρόμο μας. Το να ξεθυμαίνουμε στους άλλους ανθρώπους και στον κόσμο μπορεί να φαίνεται σαν μια γλυκιά εκδίκηση, αλλά δεν κερδίζουμε τίποτα όταν τους πληγώνουμε συναισθηματικά και σωματικά. Η ζήλεια, η κλοπή και ο χειρισμός των ανθρώπων με συναισθηματικό εκβιασμό, είναι ενδεχόμενα της ζωής. Αν συμβεί κάτι απ? αυτά σε σένα, μπορεί να μην είναι εύκολο να συγχωρήσεις τους ανθρώπους γιατί κουβαλάς συνεχώς τη μνησικακία που σου θυμίζει τα λάθη τους.

Από την  άλλη μεριά, με το να καταπνίγεις υπερβολικά το θυμό σου, πληγώνεις τον εαυτό σου και συχνά οι άλλοι δεν έχουν ιδέα ότι οι πράξεις τους σε θύμωσαν. Έτσι μπορεί να συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια πράγματα και να παραμένουν ανυποψίαστοι για τα συναισθήματά σου. Η καλύτερη τακτική είναι να εκφράζεις το θυμό σου με υγιή τρόπο: να λες αυτό που σε ενοχλεί και να ζητάς αυτό που θέλεις από τους άλλους. Έτσι δίνεις την ευκαιρία στον εαυτό σου να είσαι αληθινός και ευχαριστημένος και στις σχέσεις σου να γίνουν ουσιαστικές.

Ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να ξεσπάει όταν πιείς πολύ αλκοόλ, οπότε για να ελέγξεις τα συναισθήματά σου θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσεις το θέμα του ποτού.

Τι μπορείς να κάνεις όταν ανεβαίνει η αδρεναλίνη και νιώθεις έντονο θυμό;
Χρειάζεται να βρεις μια υγιή διέξοδο ώστε να απελευθερωθεί ο θυμός. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα έντονα σπορ βοηθούν στην απελευθέρωση της πλεονάζουσας ενέργειας του θυμού, π.χ. κολύμπι, ρακέτες, μπάσκετ, ή τρέξιμο στο διάδρομο σε γρηγορότερο ρυθμό.
Αυτοί που είναι ανταγωνιστικοί και νιώθουν υπερβολικό θυμό, είναι καλό να επιδίδονται σε κάποιο ατομικό σπορ για να αποφύγουν αψιμαχίες που θα αύξαναν περισσότερο το θυμό. Τέτοια ατομικά σπορ είναι να χτυπάς μπάλες, να παίζεις μόνος σου ρακέτα, τένις, να ρίχνεις βολές στο μπάσκετ.

Επίσης χρειάζεται να βρεις χαλαρωτικές και ηρεμιστικές φυσικές δραστηριότητες. Αντί να βρίσεις τους άλλους όταν θυμώσεις, μπορείς να γράψεις τις βρισιές σε ένα χαρτί και μετά να το σκίσεις.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Υποτίμηση, συγκρούσεις, σύγχυση ορίων, εξάρτηση: Πως εξηγούνται αυτά τα χαρακτηριστικά στις ερωτικές σχέσεις
  • Πέμπτη, 09 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Μαρία Λαΐου

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει ακροατές διαφόρων ερωτικών ιστοριών που κατέληξαν άδοξα. Οι πρωταγωνιστές συνήθως, υποτιμούν τον πρώην σύντροφο τους, παραπονιούνται οτι...

Αυτοβοήθεια
Αϋπνία και τρόποι αντιμετώπισης
  • Πέμπτη, 09 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Επταήμερος Μιχάλης

Όλοι οι άνθρωποι έχουν περάσει διαστήματα όπου είχαν δυσκολία να κοιμηθούν, ξυπνούσαν κατά την διάρκεια της νύχτας ή δεν μπορούσαν να κοιμηθούν καθόλου. Συμβαίνει σε όλους κατά...

Άγχος/Φοβίες
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή. O ρόλος της ανησυχίας
  • Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Αριστέα Λιάκου

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) έχει περιγραφεί ως η βασική ή «πυρηνική» αγχώδης διαταραχή. Η έναρξη της ΓΑΔ είναι σταδιακή σε σύγκριση με διαταραχές όπως αυτή του πανικού και μεγάλο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;
ζευγάρια τσακωμός

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για αυτό που νομίζουν, δηλαδή για τα χρήματα, το σεξ, την ανατροφή των παιδιών, τα πεθερικά ή τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Αναλύοντας το μοτίβο της αναβλητικότητας
αναβλητικότητα

Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.

Γνωριμίες μέσω διαδικτύου & μέτρα προστασίας
Γνωριμίες μέσω διαδικτύου

Αν είστε μόνοι και αναζητάτε κάποια γνωριμία μέσω διαδικτύου, δίνουμε κάποιες προτάσεις που μπορεί να χρησιμεύσουν ως μέτρα προστασίας για τη συναισθηματική σας ακεραιότητα.

 

Το δώρο μας στον κόσμο: αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μας
νόημα ζωής

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σας; Πέρα από τη φυσική επιδίωξη για ασφάλεια, ευχαρίστηση, αγάπη και αναγνώριση, τι είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σας;
Τις στιγμές που πέφτουν οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, για παράδειγμα, καθώς ξεκουράζεστε στη βεράντα του σπιτιού σας ή περπατάτε στη φύση, εκείνες τις ώρες όπου σκέφτεστε βαθύτερα ερωτήματα, τι είναι αυτό που σας συγκινεί;

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις πέρας. Το «ξεχνάει» ή κάνει ένα μικρό μέρος αλλά δεν το ολοκληρώνει. Μερικές φορές κάνει τη δουλειά με έναν τρόπο που δεν είναι όπως εκείνη ήθελε και αυτό την δυσαρεστεί πολύ. Εκείνος αισθάνεται κάπως άβολα γι 'αυτό αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.