Η κλεπτομανία αποτελεί μια σημαντική ψυχική διαταραχή με ιδιαίτερες επιπτώσεις στη ζωή του ίδιου του πάσχοντα αλλά και της οικογένειάς του. Κατά το Διαγνωστικό Εγχειρίδιο Ψυχιατρικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, η κλεπτομανία εντάσσεται στην ευρύτερη διαγνωστική ομάδα των Διαταραχών Ελέγχου της Παρόρμησης, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων αποτελεί η απώλεια ελέγχου μιας συγκεκριμένης παρόρμησης.

Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται διαταραχές όπως η Πυρομανία, ο Παθολογικός τζόγος, η Τριχοτιλλομανία (ξερίζωμα μαλλιών) και τα Επεισόδια ανεξέλεγκτης επιθετικότητας.

Το άτομο που πάσχει από κλεπτομανία βιώνει μια ακατανίκητη παρόρμηση να κλέψει αντικείμενα, ενδύματα κλπ. τα οποία όμως δεν χρειάζεται για προσωπική χρήση ή άλλη οικονομική απολαβή. Για παράδειγμα, ένας πενηντάχρονος κύριος έκλεβε συστηματικά κονσέρβες ψάρι, ένα είδος τροφής το οποίο ο ίδιος ή η οικογένειά του δεν κατανάλωναν ποτέ! Μια κυρία επίσης αποσπούσε κουδουνάκια από ένα κατάστημα τα οποία μάλιστα έκαναν έναν ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ήχο κατά την έξοδό της από αυτό!

Πράγματι, η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση στην περίπτωση της κλεπτομανίας προέρχονται κυρίως από τη συγκεκριμένη πράξη που διαπράττεται και όχι από τα αντικείμενα που αποκομίζονται. Παράλληλα, ο ίδιος ο πάσχων διαθέτει χρήματα για να αγοράσει αυτό που επιθυμεί. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όταν εντοπίζεται, προθυμοποιείται άμεσα να πληρώσει προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω νομική δίωξη και κυρώσεις.

Οι κλοπές που διαπράττονται από το άτομο που πάσχει από κλεπτομανία δεν επιτελούνται ποτέ όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος εντοπισμού και σύλληψης (στην άμεση θέα ενός αστυνομικού), παρόλα αυτά ο ίδιος ο κλεπτομανής δεν έχει πλήρη επίγνωση των πιθανοτήτων να εντοπισθεί, οι κλοπές που διαπράττει δεν είναι προσχεδιασμένες, δεν αποσκοπούν σε έναν συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο στόχο και δεν επιτελούνται σε συνεργασία με άλλους.

Ο ίδιος γνωρίζει ότι αυτό που διαπράττει δεν είναι ηθικά ή νομικά επιτρεπτό. Η παρόρμηση όμως που τον καταβάλλει εκείνη τη στιγμή είναι έντονη και συνειδητή! Δεν θέλει να κλέψει αλλά δεν μπορεί να αντισταθεί. Γι' αυτό και το επόμενο στάδιο που βιώνει είναι οι ενοχές! Μια 45άχρονη κυρία έκανε δωρεές των αντικειμένων, ενδυμάτων κλπ. που αποκόμιζε από κλοπές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, στο στρατό κ.α.

Η συμπεριφορά της κλεπτομανίας αποδίδεται κυρίως στην ύπαρξη βαθύτερης ενδοψυχικής σύγκρουσης που απασχολεί τον πάσχοντα. Ο ίδιος δεν συνειδητοποιεί την εν λόγω ψυχική διαδικασία, δηλαδή τη βαθύτερη αιτία του προβλήματός του, βιώνει όμως την αιφνίδια και «ανεξήγητη» παρόρμηση που τον καταβάλλει να κλέψει χωρίς να μπορεί να εξηγήσει τους λόγους που του συμβαίνει αυτό. Σημαντική είναι και η επίδραση της επιβράβευσης, η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση που βιώνονται κατά την επιτέλεση της κλοπής οι οποίες δρουν ενισχυτικά προς επανάληψή της.

Η συχνότητα εκδήλωσης των συμπτωμάτων ποικίλλει, μπορεί να σημειώνεται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και να διακόπτεται για ένα χρονικό διάστημα ή να εμφανίζει μια σταθερή συχνότητα περιστατικών κλοπών (1-2 φορές την εβδομάδα). Η εκδήλωση της διαταραχής τείνει να είναι χρόνια και εμφανίζεται σε υψηλότερο ποσοστό στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (2:1).

Η διαφορική διάγνωση στην περίπτωση της κλεπτομανίας είναι απαραίτητη προκειμένου για το διαχωρισμό της από άλλες παραβατικές (μικροκλοπές με άμεσα οικονομικά οφέλη) ή εγκληματικές πράξεις, καθώς και άλλων ψυχιατρικών διαταραχών που υποκινούν παρόμοια συμπτωματολογία χωρίς όμως να αποτελούν την κύρια ψυχική νόσο (αντικοινωνική συμπεριφορά, χρήση ουσιών, περιστατικά άνοιας κλπ.).

Πράγματι, περιστατικά κλοπών σημειώνονται συχνά και στη διαταραχή της κατάθλιψης. Στις περιπτώσεις αυτές ο πάσχων βιώνει μια γενικότερη αίσθηση απώλειας και «κενού» στη ζωή του και «αποσπά» αντικείμενα προκειμένου να νιώσει ευχαρίστηση και ψυχική πληρότητα, «αυτοτιμωρώντας», όμως, στη συνέχεια τον εαυτό του με ενοχές για την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Ο νόμος παρ όλα αυτά δεν αναγνωρίζει καμία διάκριση ή ελαφρυντικό για τις ειδικές περιπτώσεις της κλεπτομανίας. Η ποινή που επισύρεται είναι η ίδια σε περιστατικά κλεπτομανίας, μικροκλοπών ή άλλων σχετικών παραβατικών πράξεων.
Για το λόγο αυτόν ο πάσχων πρέπει να συνειδητοποιήσει έγκαιρα ο ίδιος τις διαστάσεις του προβλήματός του και να αναζητήσει βοήθεια. Οι νομικές κυρώσεις και ο κοινωνικός διασυρμός που επακολουθούν μια επικείμενη σύλληψη δεν αποτελούν το κατάλληλο πλαίσιο, την κατάλληλη χρονική στιγμή για να αναζητήσει μια αποτελεσματική θεραπεία.

Συγγραφή Άρθρου

Ειρήνη Τζελέπη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο,

Ιστοσελίδα: psychologynet.gr

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Κλεπτομανία...

Η κλεπτομανία ορίζεται ως μία συναισθηματική διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων...

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο φόβος για τα αεροπορικά ταξίδια

Σημαντικό ποσοστό ανθρώπων φοβάται τα αεροπορικά ταξίδια, γεγονός που δημιουργεί συχνά εμπόδια στον προγραμματισμό των διακοπών τους αλλά και στη δυνατότητά τους να ταξιδέψουν γενικότερα.
Παράλληλα, για πολλούς εργαζόμενους οι μετακινήσεις και τα ταξίδια αποτελούν μέρος αλλά και απαίτηση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων και έτσι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όταν πρέπει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο και δεν μπορούν να το πραγματοποιήσουν.

Σεξουαλική αποστροφή

Η σεξουαλική αποστροφή αναφέρεται σε μια ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία εκφράζεται, επίμονα και επανειλημμένα, ακραία αποστροφική διάθεση και αποφυγή κάθε, ή σχεδόν κάθε, συμπεριφοράς, διαδικασίας κλπ. που σχετίζεται με τη σεξουαλική συνεύρεση και επαφή. 

Η διάγνωση μιας χρόνιας ασθένειας

Η διάγνωση μιας χρόνιας ασθένειας αποτελεί ένα γεγονός που όλοι οι άνθρωποι φοβούνται και πάντα αγωνιούν κρυφά μήπως προκύψει στη ζωή τους.
Σε κάποιους όμως συμβαίνει στην πραγματικότητα και έτσι εκείνοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα που κλονίζει βασικές άμυνες και συνθήκες ζωής που είχαν τεθεί μέχρι τότε στην καθημερινότητά τους.

Σεξ: ο φόβος της συναισθηματικής εγγύτητας

Για πολλούς ανθρώπους αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό το ζήτημα της ποιότητας της σεξουαλικής τους ζωής… «Γιατί δεν μπορώ να νιώσω ευχαρίστηση;», «Γιατί δεν έχω επιθυμία πιο συχνά;»,
«Γιατί δεν απολαμβάνω τη σεξουαλική πράξη;»,
«Γιατί βαριέμαι εύκολα τον ερωτικό μου σύντροφο;»,
«Γιατί οι άλλοι χαίρονται περισσότερο το σεξ;»…

Ανεσταλμένη Εκσπερμάτιση

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αφορά την επαναλαμβανόμενη δυσκολία ή μη δυνατότητα του άντρα να φτάσει στο στάδιο της εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί ένα στάδιο σεξουαλικής διέγερσης και ερεθισμού που ο ίδιος περιγράφει ως ικανοποιητικό.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.