Διάλογος

Πολλές φορές θυμώνω με εμάς τους ανθρώπους. Γιατί προτιμάμε να αφήσουμε τον εγωισμό μας να κυριαρχήσει και να μας φέρει μακριά με δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους. Προτιμάμε να μένουμε μαλωμένοι παρά να αξιοποιήσουμε αυτό το σπουδαίο δώρο που έχουμε, το διάλογο και τη συζήτηση. 

Η αξία του διαλόγου

Ο διάλογος δεν είναι μόνο ένα δημοκρατικό επίτευγμα, αλλά και μία σωτήρια λύση σε πολλές σχέσεις μας που περνάνε κρίση. Με το διάλογο μαθαίνουμε να ερχόμαστε κοντά με τους άλλους ανθρώπους, διδασκόμαστε την υπεράσπιση του εαυτού μας και απελευθερωνόμαστε από διάφορα αρνητικά συναισθήματα. Η συζήτηση και ο διάλογος εξυψώνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και μπορούν να μας διδάξουν ότι ο εγωισμός μας πρέπει να παραμερίζεται όταν θέλουμε να σώσουμε πολλές φορές τις σχέσεις μας.

Είναι πολύ σπουδαίο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να εκφράζουμε τα παράπονά μας και να αγωνιζόμαστε για τις σχέσεις μας πριν αποφασίσουμε να βγάλουμε ανθρώπους από τη ζωή μας.

Διάλογος και παιδιά

Ο διάλογος είναι μία πράξη στην οποία τα παιδιά μπορούν να μυηθούν από μικρή ηλικία. Σίγουρα τα παιδιά δεν μπορεί να αποφασίζουν για τα σημαντικά  και πιο ακανθώδη ζητήματα της οικογένειας, αλλά σίγουρα μπορούν να εκφέρουν γνώμη για πράγματα που αφορούν τα ίδια, πχ, τη δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμεί  το παιδί να διδαχτεί, το κατοικίδιο που θέλει να αποκτήσει ή το άθλημα με το οποίο επιθυμεί να ασχοληθεί. Έτσι και το παιδί θα χτίσει τις βάσεις για την αυτοεκτίμηση όταν δει πως η γνώμη του εκτιμάται  και πως το ίδιο μπορεί να έχει λόγο για τη ζωή του και θα μάθει από μικρό πως ο διάλογος μπορεί να βρει λύσεις σε πολλά επικοινωνιακά προβλήματα. Το παιδί είναι και αυτό ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκινάει να χτίζει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του απόψεις; και αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται.

Όλες μας οι σχέσεις –οικογενειακές, φιλικές, συναισθηματικές, εργασιακές- είναι αναμενόμενο πως κάποια στιγμή θα περάσουν κάποια κρίση. Είναι σημαντικό όταν εμφανιστούν παράπονα, αγωνίες και άλλες πολλές αγωνίες είναι σημαντικό αντί να χαθούμε σε έναν κυκεώνα αρνητικών σκέψεων οι οποίες μπορεί και να παραποιήσουν γεγονότα και καταστάσεις, να μιλήσουμε ανοιχτά με τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας.

Ο διάλογος εξυψώνει τις ανθρώπινες σχέσεις διότι μας μαθαίνει πως οι άνθρωποι όταν εκφραστούν αληθινά και με ειλικρίνεια κερδίζουν περισσότερα από το να οχυρωθούν πίσω από τον εγωισμό τους και να αφήνουν τον άλλο στην άγνοια.

Είναι σύνηθες φαινόμενο ο άλλος άνθρωπος να μη γνωρίζει πως κάτι μας ενοχλεί ή να μην έχει αντιληφθεί ότι κάποια ενέργειά του να μας έχει πληγώσει. 

Η γόνιμη συζήτηση όμως εκτός από την επίλυση διαφορών, ενισχύει την κοινωνικοποίηση του ανθρώπου και του δίνει το έναυσμα να καλλιεργήσει τη γνώμη του για διάφορα ζητήματα μέσα από τη θέαση των άλλων προσφιλών του –και όχι μόνο- ατόμων. Οι διαφορετικές αντιλήψεις, οι πολλές γνώμες και το άκουσμα της πλευράς του άλλου μας βοηθάει να διευρύνουμε την πνευματική μας αντίληψη.

Όταν πιστεύουμε ότι κάποιος μας φέρεται άσχημα και έχει πληγώσει, είναι σημαντικό πριν πάρουμε οποιαδήποτε άλλη απόφαση να ακούσουμε και τη δική του πλευρά. Είναι δικαίωμα να ζητήσουμε εξήγηση και μετά από αυτή να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις για την έκβαση της σχέσης.

Ο διάλογος λύνει πολλά προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις. Ας τον εντάξουμε περισσότερο στη ζωή μας, ο εγωισμός δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο έρωτας στην τρίτη ηλικία και η ώριμη αγάπη

Πάντοτε η επιθυμία ενός ηλικιωμένου ανθρώπου να ερωτευτεί αντιμετωπίζεται αρνητικά από την οικογένεια του ίδιου αλλά και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Είναι γνωστή η κοινωνική κατακραυγή που υφίσταται ο άνθρωπος που ερωτεύεται ή επιθυμεί να βιώσει συντροφική σχέση σε πιο προχωρημένη ηλικία.

Αλκοόλ και υγεία
αλκοολισμός, επιπτώσεις στην υγεία

Ως επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ ορίζουμε την ποσότητα εκείνη που είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία του χρήστη. 

Διαχείριση Απογοήτευσης
διαχείριση απογοήτευσης, τρόποι

Είναι βέβαιο πως στη ζωή αυτή αργά ή γρήγορα θα απογοητευτούμε από ανθρώπους. Ένας φίλος που δε μας στάθηκε σε μία δύσκολη στιγμή, ένας γονιός που δεν ήταν στο πλευρό μας, ένας σύντροφος που μας απάτησε ή μας εγκατέλειψε. Η απογοήτευση είναι αναμφίβολα ένα πολύ αρνητικό, θα έλεγα οδυνηρό συναίσθημα, που εκείνη τη στιγμή που βιώνεται οδηγεί στην αποδόμηση του ανθρώπου επάνω στον οποίο στηριχθήκαμε συναισθηματικά και πιστέψαμε.

Η διαφορετικότητα αφορά τον κάθε άνθρωπο!
διαφορετικότητα

Διαφορετικότητα. Μία λέξη που την ακούμε διαρκώς, μία λέξη που τη χρησιμοποιούμε όλοι συνεχώς. Συνήθως αναφερόμαστε σε αυτή όταν μιλάμε για διάφορες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι διαφοροποιούνται σε ένα βασικό στοιχείο που ίσως να ανήκει στην πλειοψηφία (πχ, σεξουαλικός προσανατολισμός, ύπαρξη κάποιας πάθησης ή αναπηρία).

Ομοφοβία: απάντηση σε γνωστές στερεοτυπικές εκφράσεις
Ομοφοβία

Θεωρώ πως ήρθε η στιγμή να δώσουμε ένα τέλος στην ομοφοβία. Είναι ένα φαινόμενο που κατά τη γνώμη μου προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Με τη λέξη ομοφοβία περιγράφουμε την αρνητική στάση απέναντι στους ομοφυλόφιλους ανθρώπους, η οποία εκδηλώνεται με σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία.

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.