ύπνος

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται πολλοί από εμάς, παρά την σημαντική συμβολή του ύπνου στην σωματική και ψυχική μας υγεία, έχουμε την τάση να αναβάλλουμε την διαδικασία του.
Ενώ το σώμα μας διαμαρτύρεται, το πνεύμα μας αρνείται πεισματικά να υπακούσει στις επιταγές του.

Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να καθυστερούμε στο ραντεβού μας με τον ύπνο;

Το γιατί συμβαίνει αυτό μπορεί να έχει πολλές αιτίες και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την φάση ζωής στην οποία βρισκόμαστε. Αν εξαιρέσουμε τις ηλικιακές ομάδες των ατόμων 15-24 ετών που λόγω των βιολογικών τους αντοχών, δεν νιώθουν έντονα την ανάγκη του, η συστηματική αναβολή του ύπνου μπορεί να σχετίζεται άμεσα με τις προτεραιότητες μας. Ο εαυτός μας συχνά βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, αφού προς όφελος της καριέρας μας, της οικογένειάς μας ή της επίτευξης κάποιου άλλου στόχου, παραμερίζουμε τις προσωπικές μας ανάγκες και παραμελούμε κατ’ επέκταση τον ίδιο μας τον εαυτό.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη αιτία η οποία σχετίζεται με τις καταστάσεις που βιώνουμε και την πίεση που ασκεί πάνω μας η καθημερινότητα. Η ανασφάλεια που νιώθουμε σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο και ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας μας δημιουργούν άγχος το οποίο μας καταβάλλει.

Οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα που μας δημιουργούνται μας ωθούν στο να παραμερίζουμε βασικές μας ανάγκες όπως και αυτή του ύπνου.

Το άγχος βέβαια μπορεί να σχετίζεται και με άλλες αιτίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων η καθυστέρηση της ώρας του ύπνου μπορεί να υποδηλώνει φόβο εγκατάλειψης ή ακόμα και φόβου θανάτου. Αναβάλλοντας τον ύπνο, κερδίζουμε περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα μας άτομα ή έχουμε την ψευδαίσθηση πως αναβάλλουμε τον θάνατο. Ένα αυταρχικό οικογενειακό περιβάλλον, έντονα στρεσογόνα γεγονότα στην παιδική αλλά και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή, μια τραυματική εμπειρία κατά την διάρκεια του ύπνου (π.χ. εφιάλτης) είναι πιθανές αιτίες γι’ αυτή την διάσταση του άγχους. 

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της αναβολής του ύπνου

1. Βεβαιωθείτε για την φύση του προβλήματος

Η αναβολή του ύπνου μπορεί πολλές φορές να περάσει από το στάδιο του φυσιολογικού και να εξελιχθεί σε κάποια μορφή διαταραχής. Όταν το άτομο δυσκολεύεται υπερβολικά να τηρήσει ένα ωράριο στον ύπνο με αποτέλεσμα την κακή ποιότητα του ύπνου του ή την αϋπνία, πρέπει αρχικά να συνειδητοποιήσει ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και στην συνέχεια να απευθυνθεί σε έναν ειδικό που θα το βοηθήσει με τις γνώσεις του και τις συμβουλές του.

2. Κάνετε προετοιμασία ύπνου

Το να προσπαθήσετε να κοιμάστε κάθε μέρα την ίδια περίπου ώρα είναι πολύ σημαντικό προκειμένου ο οργανισμός σας να μπει σε ένα πρόγραμμα. Δημιουργήστε κατάλληλες συνθήκες ύπνου. Φροντίστε ο χώρος που κοιμάστε να είναι όμορφος, καθαρός, να επικρατεί ησυχία και να έχει τον κατάλληλο φωτισμό.

3. Μπείτε σε διαδικασία χαλάρωσης

Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο. Ένα ζεστό μπάνιο και ένα ζεστό ρόφημα θα σας χαλαρώσουν και θα προετοιμάσουν τον οργανισμό για την διαδικασία του ύπνου.

Ο ύπνος είναι μία σημαντική φυσιολογική διαδικασία αναζωογόνησης του οργανισμού, που επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα και τη σωματική και διανοητική υγεία του ανθρώπου, ενώ είναι επίσης καίριας σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να δίνουμε την απαραίτητη σημασία στην διαδικασία του ύπνου και στην ποιότητά του.

Συγγραφή Άρθρου

Τσιούλου Χριστίνα

tsioulou christinaΨυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.
Ειδίκευση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πότε να αναζητήσουμε την βοήθεια ενός ψυχολόγου;
βοήθεια ψυχολόγου

Όλοι μας βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις και υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που νιώθουμε άσχημα ψυχολογικά. Πώς ξέρουμε όμως πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτεί ο καθένας μας έναν ειδικό ψυχικής υγείας; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να δοθεί, καθώς είναι κάτι αρκετά πολύπλοκο που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Διαπροσωπικές δυσκολίες και κατάθλιψη

Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη τείνουν να έχουν περιορισμένα κοινωνικά δίκτυα και να έχουν την πεποίθηση ότι τα άτομα του κοινωνικού τους δικτύου δεν τους παρέχουν επαρκή υποστήριξη. Η χαμηλή κοινωνική υποστήριξη μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής του και τον κάνει πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη.

Πώς θα ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία
ψυχική υγεία

"Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης", Χόρχε Μπουκάι ''Ο Δρόμος της ευτυχίας''.

Τι εννοούμε λέγοντας ψυχική υγεία; Από τι καθορίζεται η ψυχική υγεία;

Ο ρόλος της εργασίας στην ζωή
εργασία ζωή

Όταν κάποτε είχε ζητηθεί από τον Σ. Φρόυντ να ορίσει τους στόχους μιας υγιούς ψυχικής ζωής, η απάντηση του ήταν η εξής: «Να αγαπάς και να εργάζεσαι». Η σημασία που δίνουμε στις σχέσεις μας και στην πιθανή απώλειά τους είναι συχνά προφανής, ενώ η σημασία που έχει η εργασία μας στην ζωή μας συχνά μας διαφεύγει.

Ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή
Ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή

Η ψυχαναγκαστική- καταναγκαστική διαταραχή χαρακτηρίζεται από επίμονες και ανεξέλεγκτες σκέψεις ή παρορμήσεις (ψυχαναγκασμοί) και από την ανάγκη επανάληψης συγκεκριμένων πράξεων (καταναγκασμοί). Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανεπιθύμητες σκέψεις μερικές φορές, όπως κάποιο τραγούδι ή κάποια μελωδία που «κολλάει» στο μυαλό μας, ή την παρόρμηση να κάνουμε κάτι επικίνδυνο.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.