Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τι είναι η αυτοεκτίμηση;
Αυτοεκτίμηση είναι η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας. Όταν το συναίσθημα αυτό είναι υγιές έχουμε μια θετική άποψη για τον εαυτό μας. και για τη ζωή γενικότερα. Νιώθουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία όλες τις προκλήσεις που μας τυχαίνουν.

Τι είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση;

Χαμηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει ότι η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας είναι αρνητική. Για παράδειγμα πιστεύουμε ότι είμαστε « άχρηστοι» ή «ανάξιοι να αγαπηθούμε». Νιώθουμε ότι είμαστε ανεπαρκή και ανίκανα άτομα χωρίς καμιά αξία και συνεπώς δεν δικαιούμαστε να καρπωθούμε τα αγαθά μίας καλής ζωής. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται με πολλές από τις αρνητικές συμπεριφορές των εφήβων, όπως κακή ακαδημαϊκή επίδοση, πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις , ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, παραβατική συμπεριφορά, χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, διατροφικές διαταραχές.

Πολλές φορές η αρνητική άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας είναι κάτι περισσότερο από ένα αρνητικό συναίσθημα.

Μπορεί να κυριαρχήσει στη σκέψη μας και να μας εμποδίσει να αναπτύξουμε τις ικανότητες μας για μια ολοκληρωμένη και υγιή ζωή.

Αίτια χαμηλής αυτοεκτίμησης

1. Επικριτικό οικογενειακό περιβάλλον.  Αν κάποιος μεγαλώνει ακούγοντας ότι δεν είναι αρκετά καλός σε οτιδήποτε και αν προσπαθεί, πως είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε ένα ενήλικα με «θετική» εικόνα του εαυτού του; Αν επικρίνεται συνεχώς, όσες προσπάθειες και αν καταβάλλει δεν θα έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του αλλά θα καλλιεργήσει την οδυνηρή πεποίθηση ότι είναι ένας « αποτυχημένος».

2. Αδιάφοροι ή πολυάσχολοι γονείς.  Είναι δύσκολο να κινητοποιήσεις τον εαυτό σου να αγωνίζεται για κάτι περισσότερο ή να θέλει κάτι περισσότερο ή να φαντάζεται ότι αξίζει όταν οι γονείς σου ή το στενό οικογενειακό σου περιβάλλον δεν αντιλαμβάνονται καμία από τις επιτυχίες σου σαν να ήταν ανάξιες προσοχής. Έτσι νιώθεις παραμελημένος και ασήμαντος και δεν μπορείς να πιστέψεις ότι για κάποιους είσαι σημαντικός εφόσον δεν εισπράττεις το συναίσθημα αυτό από την οικογένεια σου.

3. Συγκρουσιακό οικογενειακό περιβάλλον. Αν οι γονείς μαλώνουν και μειώνουν ο ένας τον άλλον , τα παιδιά αφομοιώνουν όλα τα αρνητικά συναισθήματα. Νιώθουν φόβο και απειλή και πιστεύουν ότι φταίνε τα ίδια για αυτή τη κατάσταση. Είναι δε πιθανό αυτό το αίσθημα της ενοχής να το κουβαλούν και στην ενήλικη ζωή τους.

4. Bulling σε συνδυασμό με μη υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.
Όσα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον όπου νιώθουν ότι οι γονείς νοιάζονται για αυτά και τα στηρίζουν, έχουν πολλές πιθανότητες να ανακτήσουν την αυτοεκτίμηση τους ακόμα και εάν ήταν θύματα bulling. Εάν όμως ένιωθαν ανασφάλεια στο σπίτι και συγχρόνως βίωναν και το μαρτύριο αυτό εκτός σπιτιού, η αίσθηση της εγκατάλειψης, της καταστροφής και της αηδίας απέναντι στον εαυτό τους κυριαρχεί στην καθημερινότητα τους. Πιστεύουν ότι όποιος τους πλησιάζει τους κάνει χάρη γιατί είναι ανάξιοι και δεν έχουν να δώσουν τίποτα καλό.

5. Τραυματικές εμπειρίες.
Η σωματική, σεξουαλική και λεκτική παρενόχληση αποτελούν σημαντικές αιτίες της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όταν κάποιος εξαναγκασθεί σε μία φυσική ή συναισθηματική κατάσταση παρά τη θέληση του, νιώθει ότι είναι ένα «τίποτα» και ότι αυτός ευθύνεται για όλα. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να αγαπήσει τον εαυτό του αλλά και να εμπιστευθεί τους άλλους.

6. Η εικόνα του σώματος.
Αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση ή μη της αυτοεκτίμησης κυρίως στις νεαρές κοπέλες αλλά και στους νέους. Από πολύ μικροί βομβαρδιζόμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με μη ρεαλιστικές εικόνες για τον ιδανικό τύπο σώματος. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας όταν οι αλλαγές του σώματος μας δεν συμβαδίζουν με τις εικόνες που βλέπουμε στα video και στα περιοδικά, αυτόματα μας οδηγούν σε σύγκριση η οποία μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε μη ελκυστικοί ή και ασήμαντοι.

7. Επίτευξη μη ρεαλιστικών στόχων.
Μερικοί νέοι κυρίως λόγω υπερβολικής πίεσης από τους γονείς έχουν υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους τόσο όσο αφορά τις σχολικές επιδόσεις όσο και τις κοινωνικές τους συναναστροφές. με αποτέλεσμα όταν αποτυγχάνουν σε ένα στόχο να νιώθουν αποτυχημένοι γενικώς. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι δεν μπορούμε να πετυχαίνουμε πάντα αλλά ούτε να ειμαστε αρεστοί σε όλους.

Μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε την χαμηλή αυτοεκτίμηση

1. Μη σκέφτεστε αρνητικά για τον εαυτό σας. Ο τρόπος που αξιολογείτε  τον εαυτό σας έχει μεγάλη επιρροή στην αυτοεκτίμηση σας. Αν συνεχώς επαναλαμβάνετε ότι δεν είστε καλός και ικανός θα συνεχίσετε να το πιστεύετε ακόμα και αν δεν είναι αλήθεια.

2. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Ο καθένας μπορεί να είναι καλύτερος από κάποιον άλλο σε κάποιο τομέα. Αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με τις ικανότητες  και την αξία σας.

3. Μην αναζητείτε την τελειότητα. Είναι σημαντικό να προσπαθείτε να επιτυγχάνετε πράγματα. Όμως πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι η τελειότητα είναι ανέφικτη.

4. Μη μαστιγώνετε τον εαυτό σας για τα λάθη σας. Είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης να κάνουμε λάθη. Γιατί εσείς να είστε διαφορετικός; Μή αγχώνεστε. Απλά μάθετε από τα λάθη σας και συνεχίστε.

5. Ασχοληθείτε με πράγματα που σας ευχαριστούν. Αν βρίσκετε χρόνο για χαλάρωση  και διασκέδαση κατά τη διάρκεια της ημέρας πιθανόν να αρχίσετε να σκέφτεστε θετικά.

6. Να είστε ικανοποιημένοι και με τα μικρά επιτεύγματα. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάποια μικρή πρόοδο διότι οι σημαντικές αλλαγές δεν πραγματοποιούνται αμέσως και  σε μια ημέρα.

7. Να συναναστρέφεστε με υποστηρικτικά άτομα. Μην ασχολείστε με άτομα που σας επικρίνουν και σας απογοητεύουν. Βρείτε ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε καλά και δεν ενισχύουν τις αρνητικές σας σκέψεις.
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όλοι έχουμε τις ικανότητες να κάνουμε πράγματα που θα ωφελήσουν και εμάς τους ίδιους αλλά και τους γύρω μας. Απλά είναι στο δικό σας χέρι και στη δική σας προσπάθεια να τις ανακαλύψετε.

Συγγραφή Άρθρου

Eπιβατιανού Αντιγόνη - Ψυχολόγος

Eπιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία,βουλιμία,υπερφαγικά επεισόδια).

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Απελευθερώνει η δύναμη της συγχώρεσης;
συγχώρεση

Όλοι σας είναι πιθανόν να έχετε πληγωθεί από τις πράξεις ή τα λόγια των κοντινών σας ανθρώπων. Μπορεί οι γονείς σας να ήταν επικριτικοί σε κάθε σας προσπάθεια. Μπορεί ο σύντροφος σας να είχε παράλληλη σχέση, μπορεί ακόμα οι συνάδελφοι σας να προσπάθησαν να σαμποτάρουν την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

Πώς να ελέγξετε το θυμό σας πριν σας κυριεύσει;
έλεγχος θυμού

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μπορεί να εκδηλωθεί σαν αντίδραση απέναντι σε μια απειλή, σε μια αποτυχία ή ματαίωση επαγγελματικών ή προσωπικών στόχων καθώς και σε μια αρνητική κριτική. Ακόμη είναι πιθανόν να υποκρύπτονται κάτω από τις εκδηλώσεις θυμού συναισθήματα μοναξιάς, λύπης ή φόβου. Αυτό είναι μια υγιής αντίδραση.

Σχολική άρνηση. Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται.
Σχολική άρνηση

Η άρνηση ενός παιδιού να παρακολουθήσει τα μαθήματα του σχολείου σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι περιστασιακά είναι μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να διαχειριστούν οι γονείς σε συνεργασία με τους δασκάλους. Παλαιότερα η άρνηση αυτή συνδυάζονταν αποκλειστικά και μόνο με τη φοβία.

Ψυχογενής βουλιμία. Μια επικίνδυνη διατροφική διαταραχή
Ψυχογενής βουλιμία

Τι είναι η βουλιμία;
Η ψυχογενής βουλιμία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης τροφής και συγχρόνως από την προσπάθεια των πασχόντων να διατηρήσουν το βάρος τους καταφεύγοντας σε εμετικά επεισόδια ή σε υπερβολική σωματική άσκηση για κατανάλωση των θερμίδων.

Οδηγεί ο φόβος της μοναξιάς σε ακατάλληλες σχέσεις;
φόβος μοναξιάς

Από πολύ νωρίς γαλουχούμαστε με την πεποίθηση ότι η προσωπική μας αξία είναι στενά συνδεδεμένη με την ικανότητα μας να βρούμε ένα σύντροφο, ότι ο γάμος είναι η πιο σπουδαία σχέση στη ζωή μας και επομένως δεν θα ήμαστε πλήρεις αν δεν βρούμε το άλλο μας μισό.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.