Ακρόαση άρθρου......

Και έρχεται και εκείνη η στιγμή που απευχόμαστε: η στιγμή που μας πληγώνουν, μας απορρίπτουν, μας απογοητεύουν, μας εγκαταλείπουν. Ο πόνος που νοιώθουμε και είναι απόλυτα φυσιολογικός περιλαμβάνει συναισθήματα όπως η ενοχή, η απογοήτευση και αργότερα το αίσθημα της αδικίας που οδηγεί ενίοτε και σε μίσος.

Όταν η Προσωπική αξία δεν αναγνωρίζεται

Η αίσθηση ότι η προσωπική μας αξία δεν έχει αναγνωριστεί και μας έχουν συμπεριφερθεί άσχημα είναι ένα γεγονός που μας καταρρακώνει ψυχολογικά και μπορεί να μας οδηγήσει ακόμα και σε πράξεις εκδίκησης επειδή προσπαθούμε να ξεσπάσουμε την οργή μας και να πονέσουμε εκείνον που μας πόνεσε. Με τον καιρό όμως, διαπιστώνουμε ότι αυτός ο θυμός, ο οποίος ναι μεν είναι δίκαιος, δε μας οδηγεί πουθενά, βαλτώνει και εμάς τους ίδιους και την προσωπική μας εξέλιξη.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι και το μίσος και η εκδίκηση είναι συναισθήματα που καταστρέφουν ψυχικά πρώτα από όλα εμάς. Και έτσι αποφασίζουμε να αποτοξινωθούμε και να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να πάει παρακάτω με το να συγχωρήσουμε εκείνους που μας πλήγωσαν. Η διαδικασία της συγχώρησης είναι μία γενναία, λυτρωτική και συνάμα δύσκολη απόφαση, διότι όχι μόνο δε συνδράμει στο να ξεχάσουμε το κακό που μας έκαναν, αλλά μας οδηγεί στο να το επαναφέρουμε στη μνήμη μας, να θυμηθούμε όλες τις άσχημες στιγμές που ζήσαμε και να επεξεργαστούμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που μας έχουν δημιουργηθεί. Και έτσι καταλήγουμε σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ερώτημα: πώς μπορούμε να συγχωρέσουμε αληθινά κάποιον και να ξεπεράσουμε το κακό που έχουμε υποστεί;

Πως μπορούμε να συγχωρέσουμε κάποιον; 

Ο κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε μία διαδικασία συγχώρεσης, μπορεί να σκεφτεί μέσα του και να επεξεργαστεί τις παρακάτω σκέψεις που έχουν βοηθήσει και εμένα.

Αποδεχτείτε ότι το κακό έγινε και δεν αλλάζει: Όσο μεγάλος και αν είναι ο πόνος , η πικρή αλήθεια είναι ότι το κακό έχει συμβεί και ο χρόνος δεν μπορεί πια να επιστρέψει πίσω και να διορθωθεί τίποτα. Είτε συγχωρήσουμε λοιπόν, είτε όχι, δεν αλλάζει το κακό. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε τη λυτρωτική διαδικασία της συγχώρεσης όχι για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, αλλά για να ατενίσουμε το μέλλον μας με γαλήνη, ηρεμία και χαρά, χωρίς μίσος και πόνο.
Η συγχώρεση είναι για εσάς, όχι για τον άνθρωπο που σας έβλαψε:

Η συγχώρεση είναι μία υπόθεση προσωπική που σας καλεί να σκεφτείτε μέσα σας και να πάρετε μία απόφαση για την ευτυχία σας. Δε συγχωρείτε για κανέναν άλλον, δεν κάνετε χάρη σε κάποιον που δεν αξίζει. Συγχωρείτε για εσάς και για να απαγκιστρωθείτε από το σαράκι του μίσους και του αισθήματος της αδικίας. Κανένας δε σας υποχρεώνει να επαναφέρετε έναν άνθρωπο που σας πληγώνει στη ζωή σας, ούτε και να του γνωστοποιήσετε ότι τον έχετε συγχωρέσει. Δε χρειάζεται στην ουσία να γνωρίζει κανείς μία προσωπική σας απόφαση, αφορά καθαρά εσάς και τη θετική σας εξέλιξη.

Αποδεχτείτε ότι κανείς δεν είναι τέλειος: Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος, όλοι αργά ή γρήγορα κάνουμε λάθη, είτε περισσότερο είτε λιγότερο βαριά. Η ζωή είναι ένας κύκλος στον οποίο και πληγώνουμε και πληγωνόμαστε. Ένας πιο εύκολος τρόπος να συγχωρέσετε είναι να σκεφτείτε ότι και εσείς μπορεί αργότερα να πληγώσετε έναν άνθρωπο και να αποζητάτε και τη δική του συγχώρεση. Αν επιθυμείς να σε συγχωρεί ο άλλος, τότε πρέπει και εσύ ο ίδιος να προσφέρεις συγχώρεση.

Μάθετε καλύτερα τον εαυτό σας: Ένας άνθρωπος που μας πλήγωσε μπορεί εντέλει να μας διδάξει πράγματα για τον εαυτό μας. Είναι ένας τρόπος να αναλογιστούμε τι ανθρώπους θέλουμε να έχουμε δίπλα μας, τι είδους άνθρωποι θα θέλαμε και εμείς να γίνουμε και ποιες είναι και οι δικές μας ευθύνες. Εμπιστευτήκαμε έναν άνθρωπο που δεν άξιζε; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε λοιπόν για να δημιουργούμε στη συνέχεια της ζωής υγιείς σχέσεις και ποια είναι και η δική μας ευθύνη στους ανθρώπους που επιλέγουμε; Κάθε άνθρωπος έρχεται στη ζωή για να μας διδάξει, ακόμα και αν μας πληγώσει πολύ.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Θα αποκτήσετε μεγαλύτερη σοφία: Η συγχώρεση είναι δείγμα ενός ψυχικού μεγαλείου, απόρροια βαθιάς ενδοσκόπησης και υγιούς επικοινωνίας με τον εαυτό και τον ψυχικό μας κόσμο. Ο άνθρωπος που καταφέρνει να ξεπεράσει το θυμοειδές του και να καλλιεργήσει μέσα του την αρετή της κατανόησης , της συγχώρεσης και της ανεξικακίας έχει γίνει σίγουρα πιο σοφός.

Η συγχώρεση προάγει την υγεία: Το μίσος καταστρέφει την ψυχή και το σώμα ενός ανθρώπου, διαταράσσει την ηρεμία και τη γαλήνη του , προκαλώντας ένα σωρό επιπλοκές που καταστρέφουν την υγεία μας. Η συγχώρεση απελευθερώνει, μεταμορφώνει τον άνθρωπο με συνέπεια να έχει μία ψυχή πιο καθαρή και γαλήνια. Και αυτό με τη σειρά του να επιδρά και στο σώμα μας!

Με όλα αυτά λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο ανεκτίμητη είναι η αρετή της συγχώρεσης. Μη διστάζει κανείς να τη βάλει στη ζωή του λοιπόν!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.