Ακρόαση άρθρου......

Η ποικιλία θεμάτων που ασχολείται η ψυχολογία, περιέχει θέματα όπως αυτή της ψυχολογίας της άθλησης. Η αντίδραση των ανθρώπων κατά την άσκηση, καθώς και οι παρατηρήσεις που έχουν σημειωθεί με βάση το υλικό ερευνών, έχουν αποτελέσει τα στοιχεία που υποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ασχολούνται ή όχι με την άσκηση.

Ο σκοπός είναι οι άνθρωποι να γίνουν πιο ενεργοί ώστε να αυξηθούν τα θετικά συναισθήματα και ταυτόχρονα να είναι πιο υγιείς.

Πώς μπορεί η άσκηση να συνδράμει στη σωματική και ψυχική υγεία;

Βελτιώνει τη μυϊκή ικανότητα, βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, βελτιώνει την οστική υγεία, μειώνει τα επίπεδα κινδύνου υπέρτασης, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον διαβήτη, την στεφανιαία νόσο, αποτρέπει μια ποικιλία τύπων καρκίνου και βοηθά στην αποφυγή της κατάθλιψης.

Πώς επωφελούμαι από την σωματική άσκηση;

Η σωματική άσκηση, προσφέρει τόσο μεγαλύτερα ποσοστά ευεξίας στο άτομο, όσο και αυτό-αποτελεσματικότητας. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά αυτά είναι αυξανόμενα όταν η σωματική άσκηση είναι συνεχής. Η κοινωνική υποστήριξη φαίνεται επίσης να έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων και ευεξίας. Συμπληρωματικά, η άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση αρνητικών σκέψεων, όπως η μοναξιά, ενισχύει την ευεξία και αποδυναμώνει την ισχύ των καταθλιπτικών επεισοδίων.   

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την σωματική άσκηση;

Ναι μπορούν, κατά πολύ. Ο εγκέφαλος και οι γνωστικές λειτουργίες του (π.χ λόγος, μνήμη, αντίληψη κ.α) μπορούν να βελτιωθούν με την εκγύμναση, καθώς ταυτόχρονα συμμετέχουν εν μέρη στην διαδικασία. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση της σωματικής άσκησης με την καλυτέρευση ή μεγαλύτερη σταθερότητα στην νόσο του  Alzheimer, κατά την οποία οι γνωστικές ικανότητες φθίνουν.

Μια ακόμη πιο επιτυχημένη αντιμετώπιση συμβαίνει, όταν συνδυάζεται το κοινωνικό πλαίσιο με την άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή ενός μέρους του κοινωνικού περίγυρου σε ασκήσεις εκγύμνασης μπορεί να αποδώσει μεγαλύτερα ποσοστά αποτελεσμάτων.   

Ευεξία και αυτοαποτελεσματικότητα

Συνοπτικά, οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες. Το να εκγυμνάζεσαι, βοηθά σε μια μεγάλη ποικιλία από ψυχοσωματικά συμπτώματα και λειτουργεί ως αρωγός στην ανάπτυξη αισθημάτων ευεξίας και αυτό-αποτελεσματικότητας. Για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να αποτελέσει το στήριγμα για την σταθερότητα των γνωστικών λειτουργιών και -ανά περιπτώσεις- να τις αναπτύξει. Η κοινωνική υποστήριξη έχει μεγάλη σημασία για όλες τις ηλικίες αποδίδοντας μεγαλύτερα ποσοστά ευεξίας, λειτουργικότητας και αυτό-αποτελεσματικότητας.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρυσανθακοπουλου Μαρία

xrysanthakopoulou mariaΕφαρμοσμένη Ψυχολογία, Bsc (hons) Applied Psychology.
Ειδίκευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική ενηλίκων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.