Στο άκουσμα της λέξης καθημερινότητα οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μια περίεργη δυσφορία. Σα να τους κόβεται αυτομάτως η ανάσα, χωρίς να ξέρουν το λόγο. Τη μισούν θανάσιμα και θέλουν να τη διώξουν από κοντά τους. Επιζητούν την ανατροπή και δεν εφησυχάζουν με τίποτα. Ενώ μια άλλη κατηγορία ανθρώπων θεωρεί την καθημερινότητα ιερή, επειδή κατά τη γνώμη τους  έχει μια προκαθορισμένη δομή, που απαγορεύεται να αλλάζει.

Είναι ανεπίτρεπτο για αυτούς, ότι κάποιος μπορεί να ανατρέψει όλο αυτό το μοτίβο. Ποια όμως από αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων έχει δίκιο και μπορεί να απαντήσει πληρέστερα στο ερώτημα περί ουσιαστικής καθημερινότητας.

Τι είναι η καθημερινότητα; 

Θα προσπαθήσουμε αρχικά να ορίσουμε τι είναι η καθημερινότητα. Είναι η κάθε η μέρα της ζωής μας. Με λίγα λόγια δηλαδή το εδώ και το τώρα, που συμβαίνει μέσα μας και αλληλεπιδρά κατ' επέκταση και με άλλους ανθρώπους.

Αυτό που λοιπόν συμβαίνει δεν γίνεται ποτέ να είναι το ίδιο. Δε γίνεται να βρέχει κάθε μέρα που πηγαίνουμε στη δουλειά μας. Δε γίνεται επίσης όμως να αλλάζουμε κάθε μέρα δρομολόγιο προς τη δουλειά μας. Δηλαδή η καθημερινότητα περιέχει και ένα μεγάλο κομμάτι συνήθειας που δε μπορούμε χωρίς αυτό. Άρα θεωρώ εσφαλμένο να χωριστούμε σε στρατόπεδα και να είμαστε θιασώτες της μιας ή της άλλης άποψης. Εξάλλου το ασυνήθιστο και το συνηθισμένο, συγκροτούν το πυρήνα της κάθε στιγμής και ολόκληρης της ζωής μας.

Άρα λοιπόν το θέμα είναι πως μπορούμε δημιουργήσουμε μια ισορροπία μέσα σε αυτό το δίπολο. Να ευχαριστιόμαστε αυτό που συμβαίνει, είτε μιλάμε για μέγιστη ρουτίνα ή ανατροπή. Ένας τρόπος υπάρχει για να συντελεστεί αυτός ο στόχος. Να επαναφέρουμε την ποίηση στις ζωές μας ως μια στάση ζωής και να προσπαθούμε κάθε μέρα να γράφουμε ένα ποίημα, χωρίς να μας ενδιαφέρει τόσο το αποτέλεσμα, αλλά τα υλικά που χρησιμοποιούμε και οι προθέσεις μας.

Κάθε φορά που προσπαθούμε να  διεκπεραιώσουμε έναν επαγγελματικό στόχο, ή αγγιζόμαστε με τον ερωτικό σύντροφο μας, να μη το βιώνουμε ως ένα απλό στιγμιότυπο που θα περάσει ούτως ή άλλως, αλλά ως μια υπέρτατη  στιγμή που μπορεί να μας συντροφεύει εσαεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ζωής.

Αυτό που συμβαίνει κάθε φορά είναι μαγικό, όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος, αλλά το πώς εισχωρούμε βαθιά μέσα σε αυτό αντλώντας  ζωτικότητα και ομορφιά.

Όταν παραδείγματος χάρη υπάρχει διακοπή ρεύματος, όλοι αναστατωνόμαστε και θυμώνουμε. Αντί για αυτό θα μπορούσαμε να κάτσουμε οκλαδόν στο καναπέ με ένα αναμμένο κερί και να αφουγκραστούμε τη σιωπή. Ακόμα θα μπορούσαμε  να γελάσουμε με την περίεργη κατάσταση μας, που ματαίωσε όλα τα σχέδια μας.

Η ποίηση είναι πανταχού παρούσα στη ζωή, θέλοντας να μας υπενθυμίζει συνεχώς πως το  βλέμμα και η αίσθηση δημιουργούν  την ομορφιά και όχι το αντίθετο.

Ας τη δημιουργήσουμε λοιπόν!

Συγγραφή Άρθρου

Γιάννης Αγγελής
Απόφοιτος τμήματος κοινωνικής εργασίας.
Εκπαιδευόμενος στη Σωματική Ψυχοθεραπεία
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Κατάθλιψη

Το καταθλιπτικό άτομο αισθάνεται ένα εσωτερικό κενό, υπαρξιακή...

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το πέταγμα
Το πέταγμα

-''Φοβάμαι Γέροντα'' -'' Τι φοβάσαι;'' -'' Φοβάμαι τα πάντα.'' -''Δηλαδή;'' -''Φοβάμαι τις φωνές. Φοβάμαι τις γρήγορες ομιλίες. Φοβάμαι τους ανθρώπους που χαμογελούν ψεύτικα.'' -''Τι σκέφτεσαι να κάνεις;'' -''Σκέφτομαι να τινάξω τα μυαλά μου στον αέρα.'' -'' Μα η ζωή είναι δώρο που σου δίνεται μια φορά.'' -''Το ξέρω αλλά φοβάμαι.''  

Η επανάσταση των αισθήσεων

Όλοι σε διάφορες φάσεις της ζωής μας έχουμε ευχηθεί να αναστηθούμε από το γολγοθά μας ζώντας ένα μεγάλο έρωτα. Φανταζόμαστε ότι θα έρθει από μια επουράνια δύναμη και θα μας σώσει από το βούρκο που ήμαστε φυλακισμένοι. Για αυτό λοιπόν ελπίζουμε και ονειρευόμαστε χωρίς σταματημό.

Η μάσκα που κρύβεις
μάσκα

Ζούμε σε μια εποχή και σε μια χώρα, όπου το παράλογο επικρατεί και διευρύνεται, δίχως αντίπαλο. Μέχρι στιγμής ήξερα ότι υπήρχαν οι δογματικοί άνθρωποι που πιστεύουν τη τάδε ή δείνα θεωρία, χωρίς να θέλουν αντίλογο. Όσο περνάει ο καιρός ανακαλύπτω ότι υπάρχουν άνθρωποι - επαγγέλματα που έχουν περάσει στη σφαίρα του ιερού, που οποιαδήποτε αναφορά σε αυτούς, πρέπει να συνοδεύεται με  θαυμασμό και έπαινο.

Προβολή - Μηχανισμοί άμυνας του Εγώ
Μηχανισμοί άμυνας Εγώ

Ένας από τις πιο σημαντικούς μηχανισμούς άμυνας κατά το Φρόυντ είναι η προβολή.
Τι είναι όμως η προβολή;
Θεωρώ σε αυτό το σημείο σκόπιμο να δώσουμε έναν ορισμό, ώστε να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή από κάθε αναγνώστη.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.