Ακρόαση άρθρου......

Στο άκουσμα της λέξης καθημερινότητα οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μια περίεργη δυσφορία. Σα να τους κόβεται αυτομάτως η ανάσα, χωρίς να ξέρουν το λόγο. Τη μισούν θανάσιμα και θέλουν να τη διώξουν από κοντά τους. Επιζητούν την ανατροπή και δεν εφησυχάζουν με τίποτα. Ενώ μια άλλη κατηγορία ανθρώπων θεωρεί την καθημερινότητα ιερή, επειδή κατά τη γνώμη τους  έχει μια προκαθορισμένη δομή, που απαγορεύεται να αλλάζει.

Είναι ανεπίτρεπτο για αυτούς, ότι κάποιος μπορεί να ανατρέψει όλο αυτό το μοτίβο. Ποια όμως από αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων έχει δίκιο και μπορεί να απαντήσει πληρέστερα στο ερώτημα περί ουσιαστικής καθημερινότητας.

Τι είναι η καθημερινότητα; 

Θα προσπαθήσουμε αρχικά να ορίσουμε τι είναι η καθημερινότητα. Είναι η κάθε η μέρα της ζωής μας. Με λίγα λόγια δηλαδή το εδώ και το τώρα, που συμβαίνει μέσα μας και αλληλεπιδρά κατ' επέκταση και με άλλους ανθρώπους.

Αυτό που λοιπόν συμβαίνει δεν γίνεται ποτέ να είναι το ίδιο. Δε γίνεται να βρέχει κάθε μέρα που πηγαίνουμε στη δουλειά μας. Δε γίνεται επίσης όμως να αλλάζουμε κάθε μέρα δρομολόγιο προς τη δουλειά μας. Δηλαδή η καθημερινότητα περιέχει και ένα μεγάλο κομμάτι συνήθειας που δε μπορούμε χωρίς αυτό. Άρα θεωρώ εσφαλμένο να χωριστούμε σε στρατόπεδα και να είμαστε θιασώτες της μιας ή της άλλης άποψης. Εξάλλου το ασυνήθιστο και το συνηθισμένο, συγκροτούν το πυρήνα της κάθε στιγμής και ολόκληρης της ζωής μας.

Άρα λοιπόν το θέμα είναι πως μπορούμε δημιουργήσουμε μια ισορροπία μέσα σε αυτό το δίπολο. Να ευχαριστιόμαστε αυτό που συμβαίνει, είτε μιλάμε για μέγιστη ρουτίνα ή ανατροπή. Ένας τρόπος υπάρχει για να συντελεστεί αυτός ο στόχος. Να επαναφέρουμε την ποίηση στις ζωές μας ως μια στάση ζωής και να προσπαθούμε κάθε μέρα να γράφουμε ένα ποίημα, χωρίς να μας ενδιαφέρει τόσο το αποτέλεσμα, αλλά τα υλικά που χρησιμοποιούμε και οι προθέσεις μας.

Κάθε φορά που προσπαθούμε να  διεκπεραιώσουμε έναν επαγγελματικό στόχο, ή αγγιζόμαστε με τον ερωτικό σύντροφο μας, να μη το βιώνουμε ως ένα απλό στιγμιότυπο που θα περάσει ούτως ή άλλως, αλλά ως μια υπέρτατη  στιγμή που μπορεί να μας συντροφεύει εσαεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ζωής.

Αυτό που συμβαίνει κάθε φορά είναι μαγικό, όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος, αλλά το πώς εισχωρούμε βαθιά μέσα σε αυτό αντλώντας  ζωτικότητα και ομορφιά.

Όταν παραδείγματος χάρη υπάρχει διακοπή ρεύματος, όλοι αναστατωνόμαστε και θυμώνουμε. Αντί για αυτό θα μπορούσαμε να κάτσουμε οκλαδόν στο καναπέ με ένα αναμμένο κερί και να αφουγκραστούμε τη σιωπή. Ακόμα θα μπορούσαμε  να γελάσουμε με την περίεργη κατάσταση μας, που ματαίωσε όλα τα σχέδια μας.

Η ποίηση είναι πανταχού παρούσα στη ζωή, θέλοντας να μας υπενθυμίζει συνεχώς πως το  βλέμμα και η αίσθηση δημιουργούν  την ομορφιά και όχι το αντίθετο.

Ας τη δημιουργήσουμε λοιπόν!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γιάννης Αγγελής - Ψυχοθεραπευτής

Γιάννης Αγγελής: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κοινωνικός λειτουργός και σωματικός ψυχοθεραπευτής. Εργάζεται με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ παράλληλα παρέχει ιδιωτικά ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας.