Ακρόαση άρθρου......

Η απόρριψη είναι συναισθηματικά επώδυνη, ακόμα περισσότερο όταν αγαπάμε τον άνθρωπο που μας απορρίπτει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μέσα στη φύση μας η ανάγκη για αποδοχή και η ανάγκη σύναψης σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους.

Έχει διαπιστωθεί ότι όταν υπάρξουμε "θύματα" απόρριψης ενεργοποιείται στον εγκέφαλό μας το τμήμα εκείνο που αφορά και το αίσθημα του σωματικού πόνου. Η απόρριψη πονάει και σωματικά και ψυχικά και μπορεί να πλημμυρίσει τον άνθρωπο από αρνητικά συναισθήματα, όπως αναξιότητα, στεναχώρια, αίσθημα αποτυχίας, ακόμα και την ενοχή, μήπως εμείς κάναμε κάτι και έχουμε ευθύνη για την απόρριψη που δεχθήκαμε.

Πώς μπορεί κάποιος να ξεπεράσει πιο ανώδυνα το συναισθηματικό πόνο που οφείλεται σε μία απόρριψη;

Ας μην παίρνουμε προσωπικά μία απορριπτική στάση: Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μας αγνοεί ή μας απορρίπτει δεν έχει σχέση με εμάς. Μπορεί αυτός να είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται και να έχει αντιμετωπίσει και με τον ίδιο τρόπο και  άλλα άτομα πριν από εσάς. Το κλειδί για να διατηρούμε υγιή τη συναισθηματική μας ισορροπία είναι να μην παίρνουμε τα πάντα προσωπικά. Μπορεί πχ, ένας άνθρωπος να συμπεριφέρεται απότομα και με αγένεια, και αυτό να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει. Το γεγονός ότι κάποιος μας απορρίπτει δεν έχει σχέση με εμάς, την αξία μας, ούτε και υπονοεί πάντα ότι είχαμε και εμείς κάποια ευθύνη.

Μία απόρριψη δεν είναι το τέλος της ζωής: Η απόρριψη πληγώνει όταν νοιώθουμε αγάπη για τον άνθρωπο που μας απορρίπτει. Αν ο άνθρωπος ήταν αδιάφορος για εμάς, δε θα πληγωνόμασταν συναισθηματικά διότι δε θα μας ενδιέφερε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε αλώβητη την αυτοεκτίμησή μας από τη συναισθηματική πληγή και να προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά μας ανθρώπους που μας εκτιμούν , αναγνωρίζουν την αξία μας και ανταποκρίνονται στα αισθήματά μας. Δε γίνεται, δυστυχώς, να είμαστε αρεστοί σε όλους και δεν μπορούν όλοι να δουν και να εκτιμήσουν την αληθινή μας αξία.

Ο άνθρωπος που δε σας έχει εκτιμήσει , έχει χάσει και ο ίδιος: Όταν κάποιος δεν αναγνωρίζει την αγάπη και την προσφορά σας, τότε και ο ίδιος έχει ζημιωθεί. Για ποιο λόγο λοιπόν να επιμένετε συνεχώς στην αποδοχή; Το πιθανότερο είναι η προσφορά σας να εκτιμηθεί αργότερα. Προσπαθήστε να χτίσετε υγιείς σχέσεις με ανθρώπους που σας αγαπούν ή βάλτε στη ζωή σας καινούργιες δραστηριότητες.

Η πραγματική γαλήνη, είχα διαβάσει κάποτε, ξεκινάει όταν δεν αφήνουμε ένα άλλο άτομο ή γεγονός να με επηρεάζει.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.