μέση ηλικία

Η μέση ηλικία (τα χρόνια ανάμεσα στα 40 και στα 65) είναι μια περίοδος της ζωής των ανθρώπων η οποία έχει συνδεθεί με μια πληθώρα αρνητικών χαρακτηριστικών και αλλαγών. Παρόλα αυτά, για τους περισσότερους ανθρώπους  η μέση ηλικία είναι η πιο παραγωγική περίοδος της ζωής τους.

Άνδρες & Γυναίκες στα 40

Οι μεν άντρες στην ηλικία των 40 χρόνων βρίσκονται συνήθως στην κορυφή της καριέρας του έχοντας ήδη επιτύχει στον επαγγελματική τους δραστηριότητα και βιώνοντας την κοινωνική αποδοχή, οι δε γυναίκες έχοντας μεγαλώσει τα παιδιά τους και έχοντας συνεπώς λιγότερες υποχρεώσεις στο σπίτι, έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν και αυτές με την καριέρα τους, αλλά και με διάφορες δραστηριότητες που τις ευχαριστούν.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο στάδιο της μέσης ηλικίας νιώθουν ένα έντονο και βαθύ αίσθημα υποχρέωσης απέναντι στα παιδιά τους ως προς πώς θα τα καθοδηγήσουν και ποιες αξίες θα τους μεταβιβάσουν για να ενηλικιωθούν. Η συμβολή των γονιών στην ανάπτυξη των παιδιών και στην μετάβαση τους από εφήβους σε ενηλίκους, καθώς και η αναγνώριση της συνεισφοράς τους από τον κοινωνικό περίγυρο δημιουργούν συναισθήματα ικανοποίησης. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που έθεσαν σε νεαρή ηλικία ή δεν είναι ικανοποιημένοι από την καθημερινότητα τους και τον τρόπο ζωής τους, είναι πολύ πιθανό να νιώσουν συναισθήματα απογοήτευσης.

Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με την κρίση που βιώνει ο άνθρωπος στην ηλικία των 40 χρονών.

Παρόλα αυτά, οι ψυχολόγοι δεν έχουν βρει στοιχεία που υποστηρίζουν και αποδεικνύουν ότι το ψυχολογικό στρες που βιώνεται σε αυτή την ηλικία είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες ηλικιακές περιόδους.

Η πορεία προς τα 50

Στην πορεία προς τα 50, καθώς οι άνθρωποι πλησιάζουν προς τα πενήντα, η άποψή τους και η οπτική τους για την χρονική διάρκεια της ζωής αλλάζει. Αντί να σκέφτονται και να βλέπουν την ζωή σε σχέση με τα χρόνια που πέρασαν, όπως έκαναν σε νεαρότερη ηλικία, την σκέφτονται σε σχέση με τον χρόνο που τους απομένει να ζήσουν. Έχοντας βιώσει τις απώλειες των γονιών τους ή αντιμετωπίσει τις δυσκολίες των γηρατειών, συνειδητοποιούν την προσωρινότητα της ύπαρξης τους και ότι και ο δικός τους θάνατος είναι αναπόφευκτος.

Σ’ αυτό το σημείο, οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως δίνουν στις ζωές τους προτεραιότητες, αποφασίζοντας τι είναι σημαντικό γι αυτούς και πώς θα ήθελαν να ζήσουν την ζωή τους τα υπόλοιπα χρόνια που τους απομένουν κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό ένας άνθρωπος στην μέση ηλικία να πάρει διαζύγιο, να αλλάξει επαγγελματική δραστηριότητα, να μετακομίσει, να επιστρέψει σε κάποια μορφή εκπαίδευσης, να αλλάξει τρόπο ζωής. Η ισορροπία, αλλά και η σωστή αυτοκριτική είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποτραπούν βεβιασμένες κινήσεις και να παρθούν οι σωστές αποφάσεις.

Συνεπώς, η μέση ηλικία  είναι μια περίοδος  που χαρακτηρίζεται από έντονη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα στον χώρο της εργασίας αλλά και στην οικογένεια, δίνει την δυνατότητα στο άτομο να βιώσει αλλαγές και μεταβολές στον τρόπο ζωής του και να πάρει αποφάσεις για το μέλλον. Ας μην αντιμετωπίζουμε την μέση ηλικία σαν μια μικρή περίοδο πριν τα γηρατειά και τον θάνατο, αλλά σαν μια μεγάλη δημιουργική περίοδο στην ζωή μας.

Συγγραφή Άρθρου

Τσιούλου Χριστίνα

tsioulou christinaΨυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.
Ειδίκευση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πώς θα απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις
απαλλαγή, αρνητικές σκέψεις

Γίνεσαι συχνά αποδοκιμαστικός κι επικριτικός με τον εαυτό σου; Νιώθεις φόβο κι ανησυχία για την ζωή σου και πώς αυτή εξελίσσεται; Γυρίζουν στο μυαλό σου σκέψεις που αφορούν προβλήματα, αποτυχίες, εμπόδια ή αρρώστιες; Νιώθεις απογοητευμένος, αναστατωμένος; Τότε σίγουρα έχεις επιτρέψει στις αρνητικές σκέψεις να εισβάλλουν στο μυαλό σου και να καθορίζουν την ζωή σου και τις κινήσεις σου. Ας δούμε πώς αυτές μας επηρεάζουν.

Η διαδρομή προς την απώλεια μιας σχέσης
διαδρομή, απώλεια σχέσης

Η απώλεια των ερωτικών σχέσεων στην ενήλικη ζωή,αν και είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο, μπορεί να πυροδοτήσει έναν κύκλο αντιδράσεων παρόμοιο με αυτόν που συναντάμε και σε άλλες μορφές απώλειας και αποχωρισμού. Για παράδειγμα, η απώλεια ενός γάμου μετά από διαζύγιο, μπορεί να μας οδηγήσει σε αντιδράσεις όπως το σοκ, το θυμό, την αποδιοργάνωση και στην συνέχεια την σταδιακή αναδιοργάνωση και τον επαναπροσδιορισμό μας.

Γιατί αναβάλλουμε την ώρα του ύπνου μας;
ύπνος

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται πολλοί από εμάς, παρά την σημαντική συμβολή του ύπνου στην σωματική και ψυχική μας υγεία, έχουμε την τάση να αναβάλλουμε την διαδικασία του.
Ενώ το σώμα μας διαμαρτύρεται, το πνεύμα μας αρνείται πεισματικά να υπακούσει στις επιταγές του.

Πότε να αναζητήσουμε την βοήθεια ενός ψυχολόγου;
βοήθεια ψυχολόγου

Όλοι μας βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις και υπάρχουν στιγμές στην ζωή μας που νιώθουμε άσχημα ψυχολογικά. Πώς ξέρουμε όμως πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επισκεφτεί ο καθένας μας έναν ειδικό ψυχικής υγείας; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να δοθεί, καθώς είναι κάτι αρκετά πολύπλοκο που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Διαπροσωπικές δυσκολίες και κατάθλιψη

Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη τείνουν να έχουν περιορισμένα κοινωνικά δίκτυα και να έχουν την πεποίθηση ότι τα άτομα του κοινωνικού τους δικτύου δεν τους παρέχουν επαρκή υποστήριξη. Η χαμηλή κοινωνική υποστήριξη μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής του και τον κάνει πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη.

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).