μέση ηλικία

Η μέση ηλικία (τα χρόνια ανάμεσα στα 40 και στα 65) είναι μια περίοδος της ζωής των ανθρώπων η οποία έχει συνδεθεί με μια πληθώρα αρνητικών χαρακτηριστικών και αλλαγών. Παρόλα αυτά, για τους περισσότερους ανθρώπους  η μέση ηλικία είναι η πιο παραγωγική περίοδος της ζωής τους.

Άνδρες & Γυναίκες στα 40

Οι μεν άντρες στην ηλικία των 40 χρόνων βρίσκονται συνήθως στην κορυφή της καριέρας του έχοντας ήδη επιτύχει στον επαγγελματική τους δραστηριότητα και βιώνοντας την κοινωνική αποδοχή, οι δε γυναίκες έχοντας μεγαλώσει τα παιδιά τους και έχοντας συνεπώς λιγότερες υποχρεώσεις στο σπίτι, έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν και αυτές με την καριέρα τους, αλλά και με διάφορες δραστηριότητες που τις ευχαριστούν.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο στάδιο της μέσης ηλικίας νιώθουν ένα έντονο και βαθύ αίσθημα υποχρέωσης απέναντι στα παιδιά τους ως προς πώς θα τα καθοδηγήσουν και ποιες αξίες θα τους μεταβιβάσουν για να ενηλικιωθούν. Η συμβολή των γονιών στην ανάπτυξη των παιδιών και στην μετάβαση τους από εφήβους σε ενηλίκους, καθώς και η αναγνώριση της συνεισφοράς τους από τον κοινωνικό περίγυρο δημιουργούν συναισθήματα ικανοποίησης. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που έθεσαν σε νεαρή ηλικία ή δεν είναι ικανοποιημένοι από την καθημερινότητα τους και τον τρόπο ζωής τους, είναι πολύ πιθανό να νιώσουν συναισθήματα απογοήτευσης.

Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με την κρίση που βιώνει ο άνθρωπος στην ηλικία των 40 χρονών.

Παρόλα αυτά, οι ψυχολόγοι δεν έχουν βρει στοιχεία που υποστηρίζουν και αποδεικνύουν ότι το ψυχολογικό στρες που βιώνεται σε αυτή την ηλικία είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες ηλικιακές περιόδους.

Η πορεία προς τα 50

Στην πορεία προς τα 50, καθώς οι άνθρωποι πλησιάζουν προς τα πενήντα, η άποψή τους και η οπτική τους για την χρονική διάρκεια της ζωής αλλάζει. Αντί να σκέφτονται και να βλέπουν την ζωή σε σχέση με τα χρόνια που πέρασαν, όπως έκαναν σε νεαρότερη ηλικία, την σκέφτονται σε σχέση με τον χρόνο που τους απομένει να ζήσουν. Έχοντας βιώσει τις απώλειες των γονιών τους ή αντιμετωπίσει τις δυσκολίες των γηρατειών, συνειδητοποιούν την προσωρινότητα της ύπαρξης τους και ότι και ο δικός τους θάνατος είναι αναπόφευκτος.

Σ’ αυτό το σημείο, οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως δίνουν στις ζωές τους προτεραιότητες, αποφασίζοντας τι είναι σημαντικό γι αυτούς και πώς θα ήθελαν να ζήσουν την ζωή τους τα υπόλοιπα χρόνια που τους απομένουν κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό ένας άνθρωπος στην μέση ηλικία να πάρει διαζύγιο, να αλλάξει επαγγελματική δραστηριότητα, να μετακομίσει, να επιστρέψει σε κάποια μορφή εκπαίδευσης, να αλλάξει τρόπο ζωής. Η ισορροπία, αλλά και η σωστή αυτοκριτική είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποτραπούν βεβιασμένες κινήσεις και να παρθούν οι σωστές αποφάσεις.

Συνεπώς, η μέση ηλικία  είναι μια περίοδος  που χαρακτηρίζεται από έντονη παραγωγικότητα και δημιουργικότητα στον χώρο της εργασίας αλλά και στην οικογένεια, δίνει την δυνατότητα στο άτομο να βιώσει αλλαγές και μεταβολές στον τρόπο ζωής του και να πάρει αποφάσεις για το μέλλον. Ας μην αντιμετωπίζουμε την μέση ηλικία σαν μια μικρή περίοδο πριν τα γηρατειά και τον θάνατο, αλλά σαν μια μεγάλη δημιουργική περίοδο στην ζωή μας.

Συγγραφή Άρθρου

Τσιούλου Χριστίνα

tsioulou christinaΨυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.
Ειδίκευση στην Κλινική Ψυχοπαθολογία.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Διαπροσωπικές δυσκολίες και κατάθλιψη

Τα άτομα που έχουν κατάθλιψη τείνουν να έχουν περιορισμένα κοινωνικά δίκτυα και να έχουν την πεποίθηση ότι τα άτομα του κοινωνικού τους δικτύου δεν τους παρέχουν επαρκή υποστήριξη. Η χαμηλή κοινωνική υποστήριξη μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής του και τον κάνει πιο ευάλωτο στην κατάθλιψη.

Πώς θα ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία
ψυχική υγεία

"Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης", Χόρχε Μπουκάι ''Ο Δρόμος της ευτυχίας''.

Τι εννοούμε λέγοντας ψυχική υγεία; Από τι καθορίζεται η ψυχική υγεία;

Ο ρόλος της εργασίας στην ζωή
εργασία ζωή

Όταν κάποτε είχε ζητηθεί από τον Σ. Φρόυντ να ορίσει τους στόχους μιας υγιούς ψυχικής ζωής, η απάντηση του ήταν η εξής: «Να αγαπάς και να εργάζεσαι». Η σημασία που δίνουμε στις σχέσεις μας και στην πιθανή απώλειά τους είναι συχνά προφανής, ενώ η σημασία που έχει η εργασία μας στην ζωή μας συχνά μας διαφεύγει.

Ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή
Ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή

Η ψυχαναγκαστική- καταναγκαστική διαταραχή χαρακτηρίζεται από επίμονες και ανεξέλεγκτες σκέψεις ή παρορμήσεις (ψυχαναγκασμοί) και από την ανάγκη επανάληψης συγκεκριμένων πράξεων (καταναγκασμοί). Φυσικά, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανεπιθύμητες σκέψεις μερικές φορές, όπως κάποιο τραγούδι ή κάποια μελωδία που «κολλάει» στο μυαλό μας, ή την παρόρμηση να κάνουμε κάτι επικίνδυνο.

Πώς συνδέεται ο αρνητικός τρόπος σκέψης με την κατάθλιψη
κατάθλιψη

Τα ψυχολογικά προβλήματα δεν είναι απαραίτητα προϊόν μυστηρίων και αδιαπέραστων δυνάμεων, αλλά μπορούν να προκύψουν από απλές διαδικασίες όπως η εσφαλμένη γνώση, η εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων - Aaron Beck.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.