Ακρόαση άρθρου......

Ζώντας σε μία εποχή που οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν ψυχρανθεί, οι περισσότερες πλέον χτίζονται πίσω από μία οθόνη και κυριαρχεί στο μεγαλύτερο βαθμό  η ιδιοτέλεια και ο ατομικισμός, το να βλέπεις ότι υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλη ψυχική ευαισθησία σου προκαλεί εντύπωση.

Ναι, υπάρχουν όντως άνθρωποι που πληγώνονται εύκολα, κλαίνε όταν βλέπουν μία ρομαντική ταινία, παίρνουν βαθιά στην ψυχή τους μία αδικία που τους συνέβη.

Ποιος είναι όμως ο ρόλος της μεγάλης ευαισθησίας στην ψυχή ενός ανθρώπου και πώς πρέπει να μάθει να τη χειρίζεται ώστε να μην πληγώνεται τόσο πολύ;

Οι άνθρωποι μεγάλης ψυχικής ευαισθησίας μεγάλωσαν στο μεγαλύτερο βαθμό σε ένα περιβάλλον στο οποίο αυτή η ευαισθησία υπήρχε ήδη, αλλά μπορεί και να γεννήθηκαν με μία μεγάλη ευαισθησία στα εξωτερικά ερεθίσματα και μηνύματα και κάποιες εμπειρίες να τους ενίσχυσαν την ψυχική τους αυτή ιδιαιτερότητα.

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από μία διάχυτη απαισιοδοξία, διότι θεωρούν τον κόσμο γύρω τους σκληρό και άδικο και αρνούνται να συμβιβαστούν με αυτό. Επίσης μπορούμε να πούμε ότι στο μεγάλο τους βαθμό άνθρωποι με μεγάλη ψυχική ευαισθησία έχουν μία ροπή προς τις τέχνες , όπως τη ζωγραφική, τη γραφή, τη μουσική ( η ιστορία κατά καιρούς έχει δείξει άπειρα τέτοια παραδείγματα).

Συνηθίζουν να έχουν ροπή προς την τέχνη και εσωτερικές ενέργειες και δραστηριότητες με τον εαυτό τους, επειδή πολλές φορές μπορεί να νοιώθουν μόνοι ή ότι και οι άλλοι δεν τους καταλαβαίνουν. Νοιώθουν μέσα τους θυμό για την αδικία που υπάρχει στον κόσμο και ξεσπάνε με τις ενέργειες τους αυτές. Πληγώνονται εύκολα για αυτό και γίνονται περισσότερο αποδέκτες άσχημων συμπεριφορών, επειδή οι άλλοι καταλαβαίνουν ακριβώς αυτή τους την ευαισθησία (αξιοσημείωτο είναι ότι παιδιά που γίνονται αποδέκτες σχολικού εκφοβισμού ως επί το πλείστον είναι άτομα με μεγάλη ψυχική ευαισθησία). Γίνονται πιο εύκολα θύματα συναισθηματικού εκβιασμού και συνήθως υποκύπτουν.

Η ευαισθησία είναι ένα χάρισμα και στις κυνικές και σκληρές εποχές το να βλέπεις ανθρώπους ευαίσθητους που έχουν μέσα τους ψυχικό πλούτο είναι γεγονός ευχάριστο. Όμως οι υπερευαίσθητοι άνθρωποι οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει η ευαισθησία τους αυτή να κυριαρχεί σε κάθε άνθρωπο που γνωρίζουν, διότι τόσο περισσότεροι θα πατάνε επάνω σε αυτό για να ωφεληθούν. Οφείλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, βάζοντας και ένα όριο στην καλοσύνη και θέτοντας προσωπικά όρια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ιδιαίτερα ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν και αυξημένη αντίληψη, μπορούν και αντιλαμβάνονται πράγματα ή γνωρίσματα του χαρακτήρα ενός ανθρώπου που οι άλλοι μπορεί και να αγνοούν. Η αυξημένη τους ευαισθησία είναι ικανή στο να εντοπίζει παρόμοια στοιχεία και σε έναν άλλο άνθρωπο. Όμως οφείλουν να αντιληφθούν ότι επειδή εκείνοι είναι ευαίσθητοι δε θα τους αντιμετωπίζουν και οι άλλοι έτσι, ούτε θα λαμβάνουν πάντα υπόψη τη δική τους ψυχική ευθιξία.

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι, λοιπόν, μπορούν να χαίρονται αυτό το ξεχωριστό γνώρισμα σήμα κατατεθέν ανθρωπιάς και ψυχικού μεγαλείου, όταν δεν ξεπερνάει το μέτρο και οδηγεί στην υποτίμηση και θυματοποίηση. Και, επιτέλους, ας ασχοληθούμε λίγο και με τους σκληρούς και ανάλγητους…

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.