Ακρόαση άρθρου......

Το άγχος και ο θυμός μπορούν να προκαλέσουν συχνά έντονες αρνητικές σκέψεις, μετατρέποντας το σώμα και το μυαλό μας σε μια ωρολογιακή βόμβα. Οι αρνητικές σκέψεις έχουν αποτελέσει πρόβλημα για όλους τους ανθρώπους κάποιες φορές στη διάρκεια της ζωής τους. Όσο εύκολα μπορεί να καταβάλουν έναν άνθρωπο, άλλο τόσο μπορεί ο άνθρωπος να αντιδράσει με αλλόκοτο τρόπο.

Αυτό περιλαμβάνει την αρνητική διάθεση, το ξέσπασμα θυμού, την ευερεθιστότητα ή ακόμη έναν δυνατό πονοκέφαλο. Ο τρόπος που θα βιώσει το άτομο αυτές τις αρνητικές σκέψεις είναι υποκειμενικός, παρόλα αυτά, υπάρχουν αντικειμενικές λύσεις αντιμετώπισης που τίποτα δεν έχει να χάσει κανείς δοκιμάζοντές τις!     

1. Ρίχνοντάς τα στο χαρτί.

Γράφοντας τα πράγματα που σε έχουν ενοχλήσει με την μορφή που προτιμάς εσύ (π.χ ποιήματα, πεζό κείμενο, ημερολόγιο κτλ.) έχει αποδειχθεί να είναι ένας έγκυρος τρόπος αντιμετώπισης. Το μυστικό εδώ είναι να γράψεις όχι μόνο αυτά που σκέφτεσαι αλλά και αυτά που νιώθεις. Ταυτόχρονα, καθώς γράφεις μπορείς να απευθυνθείς στο ίδιο το πρόσωπο που αφορά το συναίσθημά σου. Γράφοντας ένα γράμμα θα κάνει τον εγκέφαλο να ανακουφιστεί προσωρινά από την ένταση του όποιου συναισθήματος και ίσως να βρεις περισσότερες προοπτικές για την επίλυση ή την αντιμετώπιση του συναισθήματος αυτού.

Ακόμη πιο αποτελεσματικά, η αποστολή ενός κειμένου -αφού επέλθεις σε μια πιο ήρεμη κατάσταση- στο άτομο που αφορά το γεγονός μπορεί και να βοηθούσε στην επικοινωνία αυτών των συναισθημάτων. Μπορεί φυσικά να χρειαστεί να γίνουν κάποιες μετατροπές στο αρχικό κείμενο, ώστε να αποφευχθούν οι κατηγορίες ή το υπερβολικό συναίσθημα, έχοντας πάντα υπόψη ότι και οι υπόλοιποι μπορούν να πληγωθούν.

2. Εξέπνευσε το πρόβλημα

Οι αναπνοές είναι η πιο τυπική πρώτη λύση για τα αρνητικά συναισθήματα, δεν είναι τυχαίο εξάλλου που χρησιμοποιούν τις αναπνοές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνεπώς, όταν οι παλμοί ανεβαίνουν λόγω ενός έντονου συναισθήματος, καλό είναι να τους κατεβάσουμε. Όταν είμαστε σε φυσιολογική σωματική κατάσταση είναι πιο εύκολο να δούμε ψύχραιμα τις προοπτικές πάνω σε ένα θέμα. Με την ρυθμισμένη αναπνοή, θα επαναφέρουμε τον οργανισμό στη φυσιολογική λειτουργία, ερχόμενοι έτσι πιο κοντά στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητας τόσο των σκέψεων όσο και των πράξεών μας. 

3. Κούνα το!

Η γυμναστική αν και χρονοβόρα, αποτελεί έναν ακόμη τρόπο αντιμετώπισης. Το ν γυμναζόμαστε μπορεί να ωφελήσει σε πολλούς τομείς. Καταρχάς, στο σώμα, απελευθερώνοντας την ένταση, καθώς λειτουργεί αγχολυτικά. Με τον ίδιο τρόπο, η εκγύμναση βοηθά τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ενδορφίνες που προκαλεί θετικά αποτελέσματα τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο. Καθώς ασχολούμαστε με την γυμναστική, η σκέψη αποσπάται και το πρόβλημα γίνεται λιγότερο ενδιαφέρον ή πιο ‘εύπεπτο’.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Μετά την γυμναστική έχουν αποχωρήσει οι τοξίνες και οι σκέψεις έχουν ‘ξεκλειδώσει’ τα εγκλωβισμένα συναισθήματα. Στην ίδια κλίμακα μπορεί να τοποθετηθεί και ο χορός ή οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση.

Σημείωση: Ασκήσεις που προσφέρει η yoga συνδυάζουν την εκγύμναση με τις αναπνοές και αποδίδει ακόμη και σε μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος.

4.  Ο κύκλος του Gibb και πώς χρησιμοποιείται.

Ο ανακλαστικός κύκλος του Gibb, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυτό-αξιολόγησης με μερικές ερωτήσεις. Σε ευθεία διάταξη θα τοποθετήσουμε τις ερωτήσεις του κύκλου, για πιο εύκολη εφαρμογή.

Τι συνέβη; Τι σκεφτόμουν και τι ένιωθα; Τι ήταν θετικό και τι αρνητικό μέσα σε αυτή την εμπειρία; Τι άλλο μπορώ να αποκομίσω από την εμπειρία αυτή; Τι άλλο θα μπορούσα να είχα κάνει; Τι θα έκανα αν είχε συμβεί τώρα το ίδιο;

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Οι ειλικρινής απαντήσεις, χωρίς να εγγυόνται πλήρες ανοσία στο πρόβλημα, σίγουρα απομυθοποιούν το ακατόρθωτο του προβλήματος μέσα από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Συχνά ο κύκλος μένει ανολοκλήρωτος στην σκέψη μας.

Πώς να χρησιμοποιήσω τον κύκλο πάνω σε ένα αρνητικό συναίσθημα;

Ας υποθέσουμε ότι μια μητέρα φώναξε στο παιδί της και νιώθει άσχημα για αυτό. Χρησιμοποιεί λοιπόν τον κύκλο για επαναξιολόγηση της πράξης της.

Τι συνέβη; Φώναξα στο παιδί μου, αντί να του μιλήσω πιο ήρεμα.

Τι σκεφτόμουν και τι ένιωθα; Ήμουν αναστατωμένη και ήθελα να επικοινωνήσω κάποια συμπεριφορά που δεν ενέκρινα.

Τι ήταν θετικό και τι αρνητικό μέσα σε αυτή την εμπειρία; Το αρνητικό είναι ότι φώναξα στο παιδί, ενώ δεν είχα σκοπό εξαρχής να εξελιχθεί έτσι η συζήτηση. Το θετικό, ότι κατάλαβα έγκυρα το λάθος μου.

Τι άλλο μπορώ να αποκομίσω από την εμπειρία αυτή; Μπορώ να σκεφτώ έναν τρόπο να ελέγχω τον θυμό μου, εφόσον αναγνώρισα ότι υπάρχει.

Τι άλλο θα μπορούσα να είχα κάνει; Να μιλήσω ήρεμα και με συνέπεια, ώσπου να λύσουμε την διαφωνία μας.

Τι θα έκανα αν είχε συμβεί τώρα το ίδιο; Θα μιλούσα με ήρεμο τρόπο και όταν εκνευριζόμουν θα ζητούσα να λήξει προσωρινά η συζήτηση.

Με τον κύκλο αυτό, μπορούμε να δώσουμε μια ανατροφοδότηση στον εαυτό μας και να βελτιώσουμε την συμπεριφορά μας, ένα βήμα τη φορά. Συμπληρώνοντας τις ερωτήσεις του κύκλου κι άλλες φορές μπορούμε να ελέγξουμε και να αξιολογήσουμε την συμπεριφορά που αποκτήσαμε ή αν την τηρήσαμε όπως θα θέλαμε.

5.  Επικοινώνησε το πρόβλημα.

Στις περιπτώσεις που το γεγονός έχει παραλήπτη παραπόνων, καλό είναι να μιλάμε απευθείας με το πρόσωπο που προκαλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έτσι τα συναισθήματα θα είναι πιο άμεσα και η σχέση μεταξύ των ατόμων, αν δεν βελτιωθεί τουλάχιστον θα είναι πιο ξεκάθαρη.

Όμως, στις περιπτώσεις που δεν μπορείς να μιλήσεις με τον άμεσο παραλήπτη; Φίλοι, συγγενείς ή όποιους θεωρούμε έμπιστους είναι η ιδανικότερη λύση. Η πρώτη επαφή του προβλήματος θα σε χαλαρώσει και ίσως από κοινού να βρεθεί μια λύση. Όπου και να απευθυνθείς, θα είναι μια τρίτη άποψη, άρα και ένα πιο αντικειμενικό πρόσωπο που θα σε βοηθήσει να εκλογικεύσεις το πρόβλημά σου.

Ακόμη πιο σίγουρη λύση είναι να μιλήσεις στον θεραπευτή σου, καθώς θα σε βοηθήσει να εκλογικεύσεις το πρόβλημα, να βρεις το λόγο που υποβόσκει των σκέψεών σου και να προσαρμόσεις τις μετέπειτα κινήσεις και συμπεριφορές σου. Η συγκεκριμένη ροή ανάλυσης που προσφέρει ένας ψυχοθεραπευτής, θα σε φέρει πιο κοντά στο να κατανοήσεις την προέλευση του συναισθήματός σου μέσα από ένα ασφαλές πλαίσιο.

Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι σαφώς ενδεικτικοί, καθώς ο καθένας μας έχει άλλο μοτίβο συμπεριφοράς και σκέψης. Εσείς με ποιον τρόπο αντιμετωπίζετε τις αρνητικές σκέψεις;      

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρυσανθακοπουλου Μαρία

xrysanthakopoulou mariaΕφαρμοσμένη Ψυχολογία, Bsc (hons) Applied Psychology.
Ειδίκευση στη Συνθετική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική ενηλίκων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.