Το άγχος και ο θυμός μπορούν να προκαλέσουν συχνά έντονες αρνητικές σκέψεις, μετατρέποντας το σώμα και το μυαλό μας σε μια ωρολογιακή βόμβα. Οι αρνητικές σκέψεις έχουν αποτελέσει πρόβλημα για όλους τους ανθρώπους κάποιες φορές στη διάρκεια της ζωής τους. Όσο εύκολα μπορεί να καταβάλουν έναν άνθρωπο, άλλο τόσο μπορεί ο άνθρωπος να αντιδράσει με αλλόκοτο τρόπο.

Αυτό περιλαμβάνει την αρνητική διάθεση, το ξέσπασμα θυμού, την ευερεθιστότητα ή ακόμη έναν δυνατό πονοκέφαλο. Ο τρόπος που θα βιώσει το άτομο αυτές τις αρνητικές σκέψεις είναι υποκειμενικός, παρόλα αυτά, υπάρχουν αντικειμενικές λύσεις αντιμετώπισης που τίποτα δεν έχει να χάσει κανείς δοκιμάζοντές τις!     

1. Ρίχνοντάς τα στο χαρτί.

Γράφοντας τα πράγματα που σε έχουν ενοχλήσει με την μορφή που προτιμάς εσύ (π.χ ποιήματα, πεζό κείμενο, ημερολόγιο κτλ.) έχει αποδειχθεί να είναι ένας έγκυρος τρόπος αντιμετώπισης. Το μυστικό εδώ είναι να γράψεις όχι μόνο αυτά που σκέφτεσαι αλλά και αυτά που νιώθεις. Ταυτόχρονα, καθώς γράφεις μπορείς να απευθυνθείς στο ίδιο το πρόσωπο που αφορά το συναίσθημά σου. Γράφοντας ένα γράμμα θα κάνει τον εγκέφαλο να ανακουφιστεί προσωρινά από την ένταση του όποιου συναισθήματος και ίσως να βρεις περισσότερες προοπτικές για την επίλυση ή την αντιμετώπιση του συναισθήματος αυτού.

Ακόμη πιο αποτελεσματικά, η αποστολή ενός κειμένου -αφού επέλθεις σε μια πιο ήρεμη κατάσταση- στο άτομο που αφορά το γεγονός μπορεί και να βοηθούσε στην επικοινωνία αυτών των συναισθημάτων. Μπορεί φυσικά να χρειαστεί να γίνουν κάποιες μετατροπές στο αρχικό κείμενο, ώστε να αποφευχθούν οι κατηγορίες ή το υπερβολικό συναίσθημα, έχοντας πάντα υπόψη ότι και οι υπόλοιποι μπορούν να πληγωθούν.

2. Εξέπνευσε το πρόβλημα

Οι αναπνοές είναι η πιο τυπική πρώτη λύση για τα αρνητικά συναισθήματα, δεν είναι τυχαίο εξάλλου που χρησιμοποιούν τις αναπνοές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνεπώς, όταν οι παλμοί ανεβαίνουν λόγω ενός έντονου συναισθήματος, καλό είναι να τους κατεβάσουμε. Όταν είμαστε σε φυσιολογική σωματική κατάσταση είναι πιο εύκολο να δούμε ψύχραιμα τις προοπτικές πάνω σε ένα θέμα. Με την ρυθμισμένη αναπνοή, θα επαναφέρουμε τον οργανισμό στη φυσιολογική λειτουργία, ερχόμενοι έτσι πιο κοντά στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητας τόσο των σκέψεων όσο και των πράξεών μας. 

3. Κούνα το!

Η γυμναστική αν και χρονοβόρα, αποτελεί έναν ακόμη τρόπο αντιμετώπισης. Το ν γυμναζόμαστε μπορεί να ωφελήσει σε πολλούς τομείς. Καταρχάς, στο σώμα, απελευθερώνοντας την ένταση, καθώς λειτουργεί αγχολυτικά. Με τον ίδιο τρόπο, η εκγύμναση βοηθά τον εγκέφαλο να απελευθερώσει ενδορφίνες που προκαλεί θετικά αποτελέσματα τόσο στο σώμα όσο και στον εγκέφαλο. Καθώς ασχολούμαστε με την γυμναστική, η σκέψη αποσπάται και το πρόβλημα γίνεται λιγότερο ενδιαφέρον ή πιο ‘εύπεπτο’.

Μετά την γυμναστική έχουν αποχωρήσει οι τοξίνες και οι σκέψεις έχουν ‘ξεκλειδώσει’ τα εγκλωβισμένα συναισθήματα. Στην ίδια κλίμακα μπορεί να τοποθετηθεί και ο χορός ή οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση.

Σημείωση: Ασκήσεις που προσφέρει η yoga συνδυάζουν την εκγύμναση με τις αναπνοές και αποδίδει ακόμη και σε μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος.

4.  Ο κύκλος του Gibb και πώς χρησιμοποιείται.

Ο ανακλαστικός κύκλος του Gibb, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυτό-αξιολόγησης με μερικές ερωτήσεις. Σε ευθεία διάταξη θα τοποθετήσουμε τις ερωτήσεις του κύκλου, για πιο εύκολη εφαρμογή.

Τι συνέβη; Τι σκεφτόμουν και τι ένιωθα; Τι ήταν θετικό και τι αρνητικό μέσα σε αυτή την εμπειρία; Τι άλλο μπορώ να αποκομίσω από την εμπειρία αυτή; Τι άλλο θα μπορούσα να είχα κάνει; Τι θα έκανα αν είχε συμβεί τώρα το ίδιο;

Οι ειλικρινής απαντήσεις, χωρίς να εγγυόνται πλήρες ανοσία στο πρόβλημα, σίγουρα απομυθοποιούν το ακατόρθωτο του προβλήματος μέσα από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Συχνά ο κύκλος μένει ανολοκλήρωτος στην σκέψη μας.

Πώς να χρησιμοποιήσω τον κύκλο πάνω σε ένα αρνητικό συναίσθημα;

Ας υποθέσουμε ότι μια μητέρα φώναξε στο παιδί της και νιώθει άσχημα για αυτό. Χρησιμοποιεί λοιπόν τον κύκλο για επαναξιολόγηση της πράξης της.

Τι συνέβη; Φώναξα στο παιδί μου, αντί να του μιλήσω πιο ήρεμα.

Τι σκεφτόμουν και τι ένιωθα; Ήμουν αναστατωμένη και ήθελα να επικοινωνήσω κάποια συμπεριφορά που δεν ενέκρινα.

Τι ήταν θετικό και τι αρνητικό μέσα σε αυτή την εμπειρία; Το αρνητικό είναι ότι φώναξα στο παιδί, ενώ δεν είχα σκοπό εξαρχής να εξελιχθεί έτσι η συζήτηση. Το θετικό, ότι κατάλαβα έγκυρα το λάθος μου.

Τι άλλο μπορώ να αποκομίσω από την εμπειρία αυτή; Μπορώ να σκεφτώ έναν τρόπο να ελέγχω τον θυμό μου, εφόσον αναγνώρισα ότι υπάρχει.

Τι άλλο θα μπορούσα να είχα κάνει; Να μιλήσω ήρεμα και με συνέπεια, ώσπου να λύσουμε την διαφωνία μας.

Τι θα έκανα αν είχε συμβεί τώρα το ίδιο; Θα μιλούσα με ήρεμο τρόπο και όταν εκνευριζόμουν θα ζητούσα να λήξει προσωρινά η συζήτηση.

Με τον κύκλο αυτό, μπορούμε να δώσουμε μια ανατροφοδότηση στον εαυτό μας και να βελτιώσουμε την συμπεριφορά μας, ένα βήμα τη φορά. Συμπληρώνοντας τις ερωτήσεις του κύκλου κι άλλες φορές μπορούμε να ελέγξουμε και να αξιολογήσουμε την συμπεριφορά που αποκτήσαμε ή αν την τηρήσαμε όπως θα θέλαμε.

5.  Επικοινώνησε το πρόβλημα.

Στις περιπτώσεις που το γεγονός έχει παραλήπτη παραπόνων, καλό είναι να μιλάμε απευθείας με το πρόσωπο που προκαλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έτσι τα συναισθήματα θα είναι πιο άμεσα και η σχέση μεταξύ των ατόμων, αν δεν βελτιωθεί τουλάχιστον θα είναι πιο ξεκάθαρη.

Όμως, στις περιπτώσεις που δεν μπορείς να μιλήσεις με τον άμεσο παραλήπτη; Φίλοι, συγγενείς ή όποιους θεωρούμε έμπιστους είναι η ιδανικότερη λύση. Η πρώτη επαφή του προβλήματος θα σε χαλαρώσει και ίσως από κοινού να βρεθεί μια λύση. Όπου και να απευθυνθείς, θα είναι μια τρίτη άποψη, άρα και ένα πιο αντικειμενικό πρόσωπο που θα σε βοηθήσει να εκλογικεύσεις το πρόβλημά σου.

Ακόμη πιο σίγουρη λύση είναι να μιλήσεις στον θεραπευτή σου, καθώς θα σε βοηθήσει να εκλογικεύσεις το πρόβλημα, να βρεις το λόγο που υποβόσκει των σκέψεών σου και να προσαρμόσεις τις μετέπειτα κινήσεις και συμπεριφορές σου. Η συγκεκριμένη ροή ανάλυσης που προσφέρει ένας ψυχοθεραπευτής, θα σε φέρει πιο κοντά στο να κατανοήσεις την προέλευση του συναισθήματός σου μέσα από ένα ασφαλές πλαίσιο.

Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι σαφώς ενδεικτικοί, καθώς ο καθένας μας έχει άλλο μοτίβο συμπεριφοράς και σκέψης. Εσείς με ποιον τρόπο αντιμετωπίζετε τις αρνητικές σκέψεις;      

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσανθακοπουλου Μαρία
Εφαρμοσμένη Ψυχολογία, Bsc (hons) Applied Psychology.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Η ντροπή

Που είσαι ντροπή?Είμαι μέσα στη σκέψη σου, στο μυαλό σου, σε...

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Διαταραχή Πανικού (Μέρος 2ο)
Διαταραχή Πανικού

Αίτια Διαταραχής Πανικού:
Η διαταραχή πανικού, έχει υψηλά ποσοστά συννοσηρότητας με την κατάθλιψη, που αγγίζουν το 70%. Για την συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια, η συννοσηρότητα που αφορά την κατάθλιψη, φαίνεται να προέρχεται από την κοινή ορμόνη που προκαλεί τις διαταραχές αυτές στον εγκέφαλο, την σεροτονίνη.

Διαταραχή Πανικού (Μέρος 1ο)
Διαταραχή Πανικού

Στην Ελλάδα, η διαταραχή πανικού είναι εμφανής στο 6% του πληθυσμού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αυτό το ποσοστό ανεβαίνει και μετρήσεις υποδεικνύουν ότι 1 στους 73 ανθρώπους πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Το γυναικείο φύλο, συγκρατεί υψηλότερα ποσοστά από ότι το αντρικό. Παρόλα αυτά, οι άνδρες που εμφανίζουν διαταραχή πανικού, αυξάνονται συνεχώς.

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Η Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή εμφανίζεται σε πληθυσμό που αγγίζει τα 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης αγχώδης διαταραχής σημειώνει το γυναικείο φύλο. Ωστόσο, μόνο το 1/3 των ατόμων θα αναγνωρίσουν την διαταραχή και θα αναζητήσουν θεραπεία.

Η πιο σκοτεινή στιγμή της ταινίας: Μπάτμαν Ο σκοτεινός Ιππότης
Μπάτμαν

Έχει συζητηθεί ξανά, στο άρθρο που αφορά το ‘Shutter Island’ και στο σχετικό άρθρο με το ‘Fight Club’ για το πόσο πολύ χρησιμοποιείται η ψυχολογία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και σήμερα, ενσαρκώνοντας συγκεκριμένες θεωρίες και πειράματα της πραγματικότητας στον φανταστικό κόσμο του Μπάτμαν.

Άσκηση και ψυχολογία
Άσκηση και ψυχολογία

Η ποικιλία θεμάτων που ασχολείται η ψυχολογία, περιέχει θέματα όπως αυτή της ψυχολογίας της άθλησης. Η αντίδραση των ανθρώπων κατά την άσκηση, καθώς και οι παρατηρήσεις που έχουν σημειωθεί με βάση το υλικό ερευνών, έχουν αποτελέσει τα στοιχεία που υποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ασχολούνται ή όχι με την άσκηση.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.