Ακρόαση άρθρου......

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας δημιουργείται πολύ νωρίς, στην παιδική ηλικία. Σε ατή τη περίοδο βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια των «σημαντικών», δικών μας ανθρώπων όπως οι γονείς μας αλλά και πρόσωπα του περιβάλλοντος μας όπως ο παππούς και η γιαγιά μας. Αν μεγαλώσαμε σε ένα αδιάφορο και απαξιωτικό περιβάλλον και ακούγαμε συνεχώς αρνητικά σχόλια για τον εαυτό μας πολύ πιθανό να έχουμε συναισθήματα κατωτερότητας.

Ακόμη, το αίσθημα κατωτερότητας προκύπτει από τα πρότυπα που επικρατούν στην οικογένεια. Μπορεί για παράδειγμα η μητέρα να ήταν εξαιρετική στο χορό και η αδελφή να κληρονόμησε από αυτήν το ταλέντο και να έγινε μπαλαρίνα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου άχρηστο επειδή δε χορεύεις. Ο κάθε άνθρωπος είναι ιδιαίτερος, σημαντικός, με διαφορετικές κλίσεις και ενδιαφέροντα.

Για να θεραπεύσουμε το αίσθημα κατωτερότητας πρέπει να έρθουμε στην αποδοχή ότι από τη φύση δεν είναι δυνατό ο άνθρωπος να είναι τέλειος. Δηλαδή ο άνθρωπος μπορεί να είναι ικανός σε κάποιες δραστηριότητες αλλά να μην είναι και τόσο ικανός σε άλλες.

Επίσης, δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγείς από αισθήματα κατωτερότητας, εάν πιο μπροστά δεν τα αναγνωρίσεις.

Εφόσον αναγνωρίσουμε σε τι πιστεύουμε ότι υστερούμε πρέπει να τολμάμε να κάνουμε πράγματα που φοβόμαστε και να εκτεθούμε. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά με τον καιρό και την προσπάθεια θα συνηθίσουμε και τελικά θα πιστέψουμε ότι μπορούμε.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αγγελίδου Ασημίνα - Ψυχολόγος

Αγγελίδου Ασημίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας - Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία, μεταπτυχιακά στη Ψυχολογία Υγείας και Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων.