Ακρόαση άρθρου......

Οι διακοπές είναι πολύ σημαντικές, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούμε σωματικά και ψυχικά, να απεμπλακούμε από τις καθημερινές στρεσογόνες καταστάσεις, να δυναμώσουμε τις προσωπικές μας σχέσεις.

Για να τις απολαύσουμε περισσότερο, ας προσπαθήσουμε να:

Κάνουμε καλό προγραμματισμό, ιδιαίτερα αν έχουμε οικογένεια. Ο σκοπός των διακοπών δεν είναι να αναστατωνόμαστε ψάχνοντας τα πάντα τελευταία στιγμή, ιδίως αν δεν είμαστε «ξένοιαστος καβαλάρης». Ας είμαστε οργανωμένοι κι ενημερωμένοι για παν ενδεχόμενο (π.χ. πληροφορίες για τον τόπο διαμονής, πρόβλεψη για θέματα οικονομικά/υγείας), κι ας μη χρειαστεί!

Μην νιώθουμε ενοχές επειδή αφήνουμε πίσω μας τις δουλειές, ούτε όμως να νιώθουμε ενοχές, αν θέλουμε πότε-πότε να ρίξουμε μια μάτια στα εργασιακά μας θέματα. Το καλύτερο πάντως είναι να εστιάσουμε στην ξεκούραση και τις δραστηριότητες των διακοπών μας και να έχουμε προετοιμάσει μια απάντηση για όσους τυχόν επικοινωνήσουν μαζί μας για δουλειά.

Κάνουμε και κάτι διαφορετικό από το να είμαστε απλά αραχτοί σε μια ξαπλώστρα. Μπορεί να θέλουμε απλά να κοιμηθούμε και να τεμπελιάσουμε, αλλά τόσο για το νευρικό μας σύστημα, όσο και για τις σχέσεις μας, είναι ωφέλιμο να γίνουμε και λίγο πιο δραστήριοι, ν’ ανακαλύψουμε κάτι νέο, να δημιουργήσουμε αναμνήσεις.

Εξασκηθούμε σε ουσιαστικούς τρόπους χαλάρωσης. Αν είμαστε από τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν, οι διακοπές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ασχοληθούμε με τεχνικές διαλογισμού, αναπνοές, ασχολίες που βοηθούν την αυτοσυγκέντρωση (π.χ. πλέξιμο!), διάβασμα και νοερή απεικόνιση, ή απλά να κοιτάμε τ’ αστέρια!

Μην βγάζουμε φωτογραφίες κάθε λεπτό. Οπωσδήποτε θα βγάλουμε τις ‘αναμνηστικές’ μας φωτογραφίες. Αλλά οι πάρα πολλές φωτογραφίες κάνουν τις γνωστικές μας λειτουργίες ν’ αδρανούν, αφού τα πάντα βρίσκονται αποθηκευμένα σε μια άλλη «μνήμη». Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να εξασκήσουμε και τη δική μας μνήμη!

Βελτιώσουμε την υγεία μας. Με καλύτερο ύπνο, καλύτερη ποιότητα διατροφής, περισσότερη σωματική άσκηση, αποτοξίνωση από κακές συνήθειες. Σίγουρα δεν είναι εποχή για δίαιτα ή για αποχή από οτιδήποτε ευχάριστο, αλλά δεν χρειάζεται ν’ αποκτήσουμε μακροχρόνια προβλήματα μετά από προσωρινές διακοπές.

Αξιολογήσουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Στις νέες σχέσεις οι διακοπές δίνουν μια ευκαιρία για περισσότερο χρόνο μαζί. Στις παλαιότερες μπορούμε ν’ ανανεώσουμε και να δυναμώσουμε τη σχέση. Είναι ακόμα μια καλή περίοδος για να κλείσουμε κάποιους κύκλους και ν’ αποφασίσουμε την περαιτέρω πορεία μας.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024


Καλές διακοπές!!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.