Σχετικά άρθρα x

 

Ως στάση, εννοούμε ένα μέρος του νου που αποφασίζει αν θα δει οποιαδήποτε κατάσταση ή αντικείμενο ως θετική ή αρνητική ή ουδέτερη εμπειρία. Έχουμε την ελευθερία βούλησης να επιλέξουμε ποια στάση υιοθετούμε σε κάθε κατάσταση, σε κάθε στιγμή και σε κάθε άτομο.

Μόλις κατανοήσουμε αυτή τη βασική αλήθεια, μπορούμε να αρχίσουμε να σπάμε τον συνήθη άκαμπτο τρόπο σκέψης που έχουν τόσο πολλοί άνθρωποι. Ένα άκαμπτο μυαλό είναι ένα μυαλό που υποφέρει γιατί έχει την τάση να συντάσσεται με κανόνες, «πρέπει», «δεν πρέπει», τα οποία γίνονται ένας εσωτερικός κριτής ή φωνή μέσα στο μυαλό μας που μοιάζει να μας κάνει κήρυγμα συνεχώς με τρόπους που είναι ουσιαστικά αρνητικοί.

Πολλοί άνθρωποι που είναι αρνητικοί και επικριτικοί, οδηγούνται από τον εσωτερικό τους κριτή και αυτούς τους κανόνες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από την ελεύθερη βούληση της σκέψης και της επιλογής και δεν βλέπουν πώς με συνειδητή εξάσκηση μπορούν να αντιταχθούν στους παλιούς συνήθεις κανόνες που τους οδηγούν με αυτόν τον τρόπο και να καλλιεργήσουν ένα ουδέτερο ή θετικό τρόπο σκέψης προς όποια κατάσταση ήταν κάποτε αρνητική.

Είναι σκόπιμο να σκεφτόμαστε σε οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση ότι αν αυτή η στιγμή της αρνητικότητας είναι πραγματική, τότε κάθε άτομο πρέπει επίσης να έχει αυτή την εμπειρία. Όπως παρατηρούμε, τα πράγματα δεν είναι συνήθως έτσι αλλά αντίθετα, είμαστε εμείς μόνο στο ιδιωτικό αρνητικό μας σύμπαν, που έχουμε αυτή την απομονωμένη και ασυνήθιστη πραγματικότητα.

Βέβαια μπορεί συχνά να βρούμε κάποιον άλλο με τον οποίο να συνεργήσουμε με αρνητικό τρόπο και έτσι να ενισχύσουμε την ήδη αρνητική κατάσταση της ζωής μας.

Μία από τις μεγαλύτερες επιρροές στο μυαλό μας είναι ο συνεχής βομβαρδισμός των μέσων ενημέρωσης που κυρίως προωθούν αρνητικές ειδήσεις και ελάχιστα ευχάριστα ή θετικά θέματα.

Η συνεχής μετάδοση αρνητικών ειδήσεων επιβαρύνει πολύ το μέσο άτομο που συντονίζεται σε τέτοια ερεθίσματα.

Οι νευροεπιστήμες μας πληροφορούν ότι ο νους επεξεργάζεται αυτή τη ροή αρνητικών ειδήσεων και δέχεται την επίδρασή της τάσης ή της διάθεσής τους, χωρίς να έχουμε επίγνωση ότι συμβαίνει αυτό. Είμαστε κυριολεκτικά αυτό στο οποίο εμείς οι ίδιοι εκτιθέμεθα και η φύση των μέσων πληροφόρησης είναι πλέον αναμφισβήτητα αρνητική, κινδυνολογική, σεξιστική και σεξουαλικοποιημένη. Όλα αυτά υποσυνείδητα επηρεάζουν τη στάση και τις πεποιθήσεις μας προς μια αρνητική ή διαστρεβλωμένη κατεύθυνση.

Δεν είναι περίεργο ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο στρεσαρισμένοι, πιο αρνητικοί, πιο απαισιόδοξοι στην κοινωνία μας τώρα από ό,τι στο παρελθόν, καθώς ρυθμιζόμαστε με μια πλύση εγκεφάλου προς μια τέτοια αρνητική κατάσταση. Είναι απαραίτητο για όλους μας να βλέπουμε λιγότερη τηλεόραση και να καλλιεργούμε θετικά ερεθίσματα και εισροές στο μυαλό μας, ώστε να εξελιχθούμε με μια θετική κατεύθυνση.

Υπάρχουν μερικά βασικά βήματα για τη δημιουργία μιας θετικής στάσης, που με εξάσκηση, μπορούν να διατηρηθούν μόνιμα και σταθερά. Αν εξασκείσαι σταθερά, καθώς παραμένεις παρών με επίγνωση στο δικό σου ειρμό σκέψεων και συναισθημάτων, αρχίζεις να γίνεσαι πιο ήρεμος, χαρούμενος και θετικός, το οποίο είναι μια ευλογία για όποιον έχει ζήσει με την κατάρα ενός αρνητικού μυαλού.

Ένα πολύ ουσιαστικό βήμα για την απόκτηση θετικής στάσης είναι η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης (διαβάστε το σχετικό άρθρο: Η δύναμη της Ευγνωμοσύνης για μια ευτυχή προσωπική ζωή).

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Δικαστική Ψυχολογία
Η διαδικασία της Δικαστικής Συμπαράστασης
  • Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2016
  • Από: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΕΣΣΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Η διαδικασία της Δικαστικής Συμπαράστασης ορίζει την διενέργεια Ψυχιατρικής Πραγματογνωμοσύνης για την διαπίστωση της κατάστασης του υποβαλλόμενου προσώπου. Μία πραγματογνωμοσύνη μπορεί να διαταχθεί είτε μέσω Τεχνικού Συμβούλου,...

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Γιατί αντιστεκόμαστε στην αλλαγή και στη θεραπεία;
  • Πέμπτη, 18 Αύγουστος 2016
  • Από: Παναγιώτα Κυπραίου

Όλοι έχουμε εικόνες για τον κόσμο μέσα από τις οποίες φιλτράρουμε και αναδιαμορφώνουμε αυτό που συμβαίνει έξω (εξωτερική πραγματικότητα) στη δική μας προσωπική εκδοχή της...

Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Ποιες τροφές επιλέγουν οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι
  • Κυριακή, 03 Ιούλιος 2016
  • Από: Ελίνα Τσιούλη

Σε «δύσκολες» περιόδους κατά τις οποίες το άτομο δέχεται την παρατεταμένη επίδραση στρεσογόνων παραγόντων, παρατηρείται διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού στην προσπάθειά του να...


Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Δεν φταίω εγώ... Εσύ φταις!
καυγάς ζευγάρι

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτά τα λόγια, «Δεν είναι δικό μου λάθος, δεν φταίω εγώ. Μην κατηγορείς εμένα»; Όταν έχουμε δυσκολία στις σχέσεις μας, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε αθώοι και ρίχνουμε το φταίξιμο στο σύντροφό μας.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.