Ως στάση, εννοούμε ένα μέρος του νου που αποφασίζει αν θα δει οποιαδήποτε κατάσταση ή αντικείμενο ως θετική ή αρνητική ή ουδέτερη εμπειρία. Έχουμε την ελευθερία βούλησης να επιλέξουμε ποια στάση υιοθετούμε σε κάθε κατάσταση, σε κάθε στιγμή και σε κάθε άτομο.

Μόλις κατανοήσουμε αυτή τη βασική αλήθεια, μπορούμε να αρχίσουμε να σπάμε τον συνήθη άκαμπτο τρόπο σκέψης που έχουν τόσο πολλοί άνθρωποι. Ένα άκαμπτο μυαλό είναι ένα μυαλό που υποφέρει γιατί έχει την τάση να συντάσσεται με κανόνες, «πρέπει», «δεν πρέπει», τα οποία γίνονται ένας εσωτερικός κριτής ή φωνή μέσα στο μυαλό μας που μοιάζει να μας κάνει κήρυγμα συνεχώς με τρόπους που είναι ουσιαστικά αρνητικοί.

Πολλοί άνθρωποι που είναι αρνητικοί και επικριτικοί, οδηγούνται από τον εσωτερικό τους κριτή και αυτούς τους κανόνες. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν παραιτηθεί από την ελεύθερη βούληση της σκέψης και της επιλογής και δεν βλέπουν πώς με συνειδητή εξάσκηση μπορούν να αντιταχθούν στους παλιούς συνήθεις κανόνες που τους οδηγούν με αυτόν τον τρόπο και να καλλιεργήσουν ένα ουδέτερο ή θετικό τρόπο σκέψης προς όποια κατάσταση ήταν κάποτε αρνητική.

Είναι σκόπιμο να σκεφτόμαστε σε οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση ότι αν αυτή η στιγμή της αρνητικότητας είναι πραγματική, τότε κάθε άτομο πρέπει επίσης να έχει αυτή την εμπειρία. Όπως παρατηρούμε, τα πράγματα δεν είναι συνήθως έτσι αλλά αντίθετα, είμαστε εμείς μόνο στο ιδιωτικό αρνητικό μας σύμπαν, που έχουμε αυτή την απομονωμένη και ασυνήθιστη πραγματικότητα.

Βέβαια μπορεί συχνά να βρούμε κάποιον άλλο με τον οποίο να συνεργήσουμε με αρνητικό τρόπο και έτσι να ενισχύσουμε την ήδη αρνητική κατάσταση της ζωής μας.

Μία από τις μεγαλύτερες επιρροές στο μυαλό μας είναι ο συνεχής βομβαρδισμός των μέσων ενημέρωσης που κυρίως προωθούν αρνητικές ειδήσεις και ελάχιστα ευχάριστα ή θετικά θέματα.

Η συνεχής μετάδοση αρνητικών ειδήσεων επιβαρύνει πολύ το μέσο άτομο που συντονίζεται σε τέτοια ερεθίσματα.

Οι νευροεπιστήμες μας πληροφορούν ότι ο νους επεξεργάζεται αυτή τη ροή αρνητικών ειδήσεων και δέχεται την επίδρασή της τάσης ή της διάθεσής τους, χωρίς να έχουμε επίγνωση ότι συμβαίνει αυτό. Είμαστε κυριολεκτικά αυτό στο οποίο εμείς οι ίδιοι εκτιθέμεθα και η φύση των μέσων πληροφόρησης είναι πλέον αναμφισβήτητα αρνητική, κινδυνολογική, σεξιστική και σεξουαλικοποιημένη. Όλα αυτά υποσυνείδητα επηρεάζουν τη στάση και τις πεποιθήσεις μας προς μια αρνητική ή διαστρεβλωμένη κατεύθυνση.

Δεν είναι περίεργο ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο στρεσαρισμένοι, πιο αρνητικοί, πιο απαισιόδοξοι στην κοινωνία μας τώρα από ό,τι στο παρελθόν, καθώς ρυθμιζόμαστε με μια πλύση εγκεφάλου προς μια τέτοια αρνητική κατάσταση. Είναι απαραίτητο για όλους μας να βλέπουμε λιγότερη τηλεόραση και να καλλιεργούμε θετικά ερεθίσματα και εισροές στο μυαλό μας, ώστε να εξελιχθούμε με μια θετική κατεύθυνση.

Υπάρχουν μερικά βασικά βήματα για τη δημιουργία μιας θετικής στάσης, που με εξάσκηση, μπορούν να διατηρηθούν μόνιμα και σταθερά. Αν εξασκείσαι σταθερά, καθώς παραμένεις παρών με επίγνωση στο δικό σου ειρμό σκέψεων και συναισθημάτων, αρχίζεις να γίνεσαι πιο ήρεμος, χαρούμενος και θετικός, το οποίο είναι μια ευλογία για όποιον έχει ζήσει με την κατάρα ενός αρνητικού μυαλού.

Ένα πολύ ουσιαστικό βήμα για την απόκτηση θετικής στάσης είναι η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης (διαβάστε το σχετικό άρθρο: Η δύναμη της Ευγνωμοσύνης για μια ευτυχή προσωπική ζωή).

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Κατάθλιψη, Πένθος, Διπολική Διαταραχή
7 πρακτικές για την αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων της κατάθλιψης
  • Πέμπτη, 02 Μάρτιος 2017
  • Από: Μαρτίνα Αθανασίου

Πληθώρα άρθρων ξεχύνεται τον τελευταίο καιρό με θέμα την κατάθλιψη. Με αφετηρία ίσως τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, τα ποσοστά επιρροής αυτής της...

Αυτοβοήθεια
Η θετικότητα κατευθύνει τους επιγενετικούς μας μηχανισμούς προς την υγεία
  • Παρασκευή, 17 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Παναγιώτα Κυπραίου

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και έτσι χρησιμοποιούν αυτό σαν δικαιολογία για να μην κοιτάξουν πέρα από τις τρέχουσες συνθήκες και την...

Αυτοβοήθεια
Ευγνωμοσύνη
  • Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2016
  • Από: Μαρία Σμυρνάκη

Άλλη μια χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Τι να πρωτοθυμηθείς; Τι να ξεχάσεις; Στα αλήθεια, είναι τόσα πολλά αυτά που έχουν συμβεί σε εσένα, στους γύρω σου. Στους πιο κοντινούς,...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πως μπορούμε να τιθασεύσουμε τον εσωτερικό κριτή;
εσωτερικός κριτής

Όλοι γνωρίζουμε τη γκρινιάρικη φωνή μέσα μας που λέει ότι είμαστε ανεπαρκείς και μας θυμίζει τις αποτυχίες μας. Μερικές φορές ακούμε μια φωνή που μας προειδοποιεί να μην κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, να μη στοχεύουμε πολύ ψηλά ή να μην είμαστε τόσο σίγουροι για τον εαυτό μας.

Η θετικότητα κατευθύνει τους επιγενετικούς μας μηχανισμούς προς την υγεία
θετικότητα και επιγενετική

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και έτσι χρησιμοποιούν αυτό σαν δικαιολογία για να μην κοιτάξουν πέρα από τις τρέχουσες συνθήκες και την κατάσταση της ζωής τους. Όμως τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε είτε συνειδητοί ή μη συνειδητοί συμμέτοχοι και δημιουργοί στη δική μας εξέλιξη μέσω των διαδικασιών της Επιγενετικής που συνδέονται με τη σωματονοητική μας κατάσταση.

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την τελειομανία;
τελειομανία

Α. Αλλαγή του τελειομανούς τρόπου σκέψης
1.Εξασκήσου στο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Επειδή οι τελειομανείς είναι συχνά πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις την τελειομανία είναι να αντικαταστήσεις τις αυτοκριτικές ή τελειομανείς σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και βοηθητικές δηλώσεις.

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;
ζευγάρια τσακωμός

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για αυτό που νομίζουν, δηλαδή για τα χρήματα, το σεξ, την ανατροφή των παιδιών, τα πεθερικά ή τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Αναλύοντας το μοτίβο της αναβλητικότητας
αναβλητικότητα

Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.