Είναι αναμφίβολο ότι το πώς είμαστε σαν άνθρωποι σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις πεποιθήσεις μας. Οι πεποιθήσεις αρχίζουν να δημιουργούνται από τη στιγμή της γέννησης. Από όταν άνθρωποι μας χαμογελούσαν ή μας φώναζαν όταν ήμασταν νεογέννητα.

Αυτές οι πρώτες αλληλοεπιδράσεις και όλες όσες ακολούθησαν με άλλα ανθρώπινα πλάσματα διαμόρφωσαν τον άνθρωπο που είμαστε σήμερα. Έτσι, λοιπόν, έχουμε διαμορφώσει μία εικόνα για τον εαυτό μας που βασίζεται στις συμπεριφορές άλλων ανθρώπων προς εμάς. Είναι μια εικόνα που έχουμε υιοθετήσει και η οποία είτε μας βοηθά είτε μας εμποδίζει στην πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας και ποτέ δεν μένει στατική, αλλά αλλάζει με κάθε νέα περίσταση ή συνθήκη που διαμορφώνεται. 

Από τη γέννησή μας ακόμα, «ειδικοί» παρακολουθούσαν, σχημάτιζαν γνώμες και αξιολογούσαν όλα όσα κάναμε. Αυτοί οι επονομαζόμενοι «ειδικοί» ήταν οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι συγγενείς, οι μεγαλύτεροι. Καθώς μεγαλώναμε δεχτήκαμε και μετρήσαμε τις γνώμες τους ως την απόλυτη αλήθεια. Τώρα, στην ενήλικη ζωή μας μπορούμε να αξιολογήσουμε κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι ήταν ειδικοί σχετικά με τις ικανότητές μας. Με διαφορετικό τρόπο ο καθένας μπορεί να πρόσθεσε ή να περιόρισε την εξέλιξή μας.

Η εικόνα που έχει κάθε άτομο για τον εαυτό του είναι μια γενική αποτίμηση κάθε συμπεριφοράς και γνώμης που τους έχει ειπωθεί για τον εαυτό τους από τη γέννησή τους και σε μερικές περιπτώσεις πριν ακόμη από αυτήν. Eίναι τόσο βαθιά ριζωμένο, από τις συνεχείς ισχυρές επαναλήψεις που σταδιακά γίνεται η υποσυνείδητη εικόνα της ιδέας που έχει για τον εαυτό του.

Ένας ενήλικας λειτουργεί μέσα στα όρια της εικόνας που έχει για τον εαυτό του και σταδιακά αυτή η δοσμένη εικόνα γίνεται ο πραγματικός άνθρωπος σε αντίθεση με την εικόνα. Σταδιακά γίνεται η «νόρμα» και η «ζώνη ασφαλείας» μας, όπου αισθανόμαστε ασφαλείς, σίγουροι και προστατευμένοι. Αυτό παρόλο που ακούγεται θετικό, μπορεί να γίνει αρνητικό, αφού μπορεί να καταντήσει περιοριστική φυλακή.

Είναι η αντίληψη του τι πιστεύουμε εμείς ότι είμαστε, τι νομίζουμε ότι είμαστε, που πρακτικά ορίζει πώς αντιδρούμε στη ζωή και κατά συνέπεια τι πιστεύουμε ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε. Η ζώνη ασφαλείας, στην οποία κινούμαστε είναι η ζωή, που νιώθουμε ασφαλείς να ζούμε. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι μια ζωή μέσα στη μιζέρια, τη φτώχεια, τον πόνο, τη βαρεμάρα, το φόβο και τη θλίψη.

Οι άνθρωποι συχνά μένουν κλειδωμένοι σε τέτοιες καταστάσεις επειδή η εικόνα για τον εαυτό τους και οι πεποιθήσεις τους τους στηρίζει σ’ αυτές. Πραγματικά πιστεύουν ότι αυτός είναι ο τρόπος που τους αξίζει, αυτό που δικαιούνται και ασφαλείς με αυτή την πεποίθηση παραμένουν άπραγοι μέσα στη ζώνη ασφαλείας τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν μέσα σε μία κλειστή επαναληπτική διαδικασία. Η εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους δημιουργείται από τις πεποιθήσεις τους (ό,τι πιστεύει ένα άτομο ότι είναι αλήθεια για εκείνο και τον κόσμο). Το άτομο χτίζει και ταϊζει αυτές τις πεποιθήσεις και αληθινά νιώθει άνετα με αυτές.

Μόλις ένα άτομο πάρει την απόφαση να αλλάξει ξαφνικά έχει την ουσιαστική ελευθερία να διαλέξει και κατά συνέπεια να απολαύσει πεποιθήσεις και συμπεριφορές που τον ενδυναμώνουν. Η διαδικασία είναι η ίδια για όλα τα άτομα. Ο καθένας μας έχει τις δικές του φανταστικές φυλακές και είναι δική μας απόφαση να ανακτήσουμε ή όχι την ελευθερία μας.

Οι πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν. Όλων οι πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν. Αυτό που χρειάζεται είναι να τις εντοπίσουμε, να δούμε πώς μας επηρεάζουν και να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε. Η διαδικασία δεν είναι απλή και εύκολη, αλλά δύσκολη και χρονοβόρα. Εάν σκεφτούμε πόσα χρόνια μας πήρε να εδραιωθεί η πεποίθηση είναι απολύτως κατανοητό ότι η διαδικασία για να την αποτινάξουμε θα πάρει πολύ χρόνο και κόπο.

Όμως, να θυμάστε ότι εσείς επιλέγετε να πιστεύετε τις δικές σας πεποιθήσεις και επομένως εσείς μπορείτε και να τις αλλάξετε.

Συγγραφή Άρθρου

Βίκυ Κάουλα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Βίκυ Κάουλα: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Βίκυ Κάουλα έχει λάβει εκπαίδευση στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Eίναι επίσης απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής...

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Προσωπικότητα
Προσωπικότητα
  • Δευτέρα, 13 Φεβρουάριος 2017
  • Από: ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ

Η προσωπικότητα αναφέρεται στους χαρακτηριστικούς τρόπους που ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται, συμπεριφέρεται.  Η προσωπικότητα είναι ένα σύνολο που έχει συνοχή και είναι σχετικά (όχι...

Άγχος/Φοβίες
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή. O ρόλος της ανησυχίας
  • Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Αριστέα Λιάκου

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) έχει περιγραφεί ως η βασική ή «πυρηνική» αγχώδης διαταραχή. Η έναρξη της ΓΑΔ είναι σταδιακή σε σύγκριση με διαταραχές όπως αυτή του πανικού και μεγάλο...

Αυτοβοήθεια
Η άλλη Κοκκινοσκουφίτσα που 'τανε σωστή μουσίτσα
  • Σάββατο, 07 Ιανουάριος 2017
  • Από: Χατζηστρατή Μάγδα

Η πεποίθηση ότι μόνο η μια πλευρά για ένα ζήτημα είναι πάντα η σωστή αποτελεί τη μήτρα οποιουδήποτε είδους ρατσισμού. Σήμερα άδραξα την ευκαιρία να γράψω και μια ακόμα εκδοχή...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ποιες είναι οι δεξιότητες των Συμβούλων-Θεραπευτών;
ψυχοθεραπεία

Ο θεραπευτής ως άτομο είναι όργανο με πρωτογενή επίδραση στο θεραπευτικό εγχείρημα. Οι ακαδημαϊκές ικανότητες των συμβούλων, όπως είχαν αξιολογηθεί όταν σπούδαζαν και η επιτυχία τους ως θεραπευτές δεν έχουν ανάλογη σχέση. Όλοι εφόσον αποφοίτησαν έχουν αποκτήσει τις βασικές πνευματικές ικανότητες για να είναι σύμβουλοι.

Σωστή Διαχείριση Χρόνου

Η ικανότητα καλής διαχείρισης του χρόνου είναι ένα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων. Πρόκειται πρακτικά για τεχνικές που βοηθούν σε όλους τους τομείς της ζωής, στο επαγγελματικό, κοινωνικό, προσωπικό κομμάτι.  Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πού εστιάζουμε.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Όλοι έχουμε τρωτά σημεία και κάποιες φορές γινόμαστε ευάλωτοι. Η διαφορά έγκειται στο πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις αδυναμίες μας. Τις αποδεχόμαστε και νιώθουμε άνετα να είναι εμφανείς ή νιώθουμε άβολα που υπάρχουν και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τις κρύψουμε, οπότε κατ’ επέκταση βρισκόμαστε σε διαρκή πίεση και άγχος, προσέχοντας την κάθε μας κίνηση στη λεπτομέρειά της;

Πράγματα που κάνουν οι άντρες και εκνευρίζουν τις γυναίκες και πώς μπορούν να τα αντιμετωπίσουν

Όλοι αποδεχόμαστε ότι το να έχουμε καλή και αρμονική σχέση με το σύντροφό μας δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Τουναντίον είναι από τα πιο πολύπλοκα και σύνθετα θέματα, που καλούμαστε να χειριστούμε στη ζωή μας. 
Ας δούμε, λοιπόν, κάποια από τα πράγματα που κάνουν οι άντρες και εκνευρίζουν τις γυναίκες και πώς αυτά μπορούν να εκλείψουν ή έστω να βελτιωθούν.

Τι είναι το Coaching και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Εδώ και χιλιετίες οι άνθρωποι αναρωτιούνται συνεχώς "Γιατί είμαστε εδώ;", "Τι θέλουμε;", "Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε;" κλπ. Έχοντας καταφέρει να εξουσιάσουμε τον πλανήτη και να έχουμε λύσει ως επί το πλείστον τα προβλήματα επιβίωσης, έχουμε περισσότερο χρόνο για προσωπική ανάπτυξη και επιθυμία μας είναι να ανεβαίνουμε πιο ψηλά στην πυραμίδα ιεράρχησης αναγκών του Μάσλοου. Θέλουμε ολοένα και πιο πολύ να ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις επιθυμίες μας.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.