Εδώ και χιλιετίες οι άνθρωποι αναρωτιούνται συνεχώς "Γιατί είμαστε εδώ;", "Τι θέλουμε;", "Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε;" κλπ. Έχοντας καταφέρει να εξουσιάσουμε τον πλανήτη και να έχουμε λύσει ως επί το πλείστον τα προβλήματα επιβίωσης, έχουμε περισσότερο χρόνο για προσωπική ανάπτυξη και επιθυμία μας είναι να ανεβαίνουμε πιο ψηλά στην πυραμίδα ιεράρχησης αναγκών του Μάσλοου. Θέλουμε ολοένα και πιο πολύ να ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις επιθυμίες μας.

Το Life Coaching είναι μία από τις πρόσφατες ανακαλύψεις, που μας βοηθά στην προσωπική μας ανάπτυξη. Μέσα από τη διαδικασία του Coaching οι πελάτες βαθαίνουν τις γνώσεις τους, βελτιώνουν τις επιδόσεις τους και το επίπεδο της ζωής τους.
 
Λέγεται ότι το coaching μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε θέμα και αυτό είναι βασικά σωστό, με κάποιες εξαιρέσεις που χρήζουν παραπομπής, όπως χρήση ουσιών, σοβαρή ψυχική διαταραχή κ.ά.
 
Κατηγορία του Coaching είναι το Corporate ή Business Coaching, που αφορά στην επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου, της επιχείρισης ή του οργανισμού στον οποίο δουλεύει. Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες προσλαμβάνουν coaches για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στη δουλειά τους. Οι σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων, αλλά και μεταξύ των υπαλλήλων και των διοικητικών υπαλλήλων, η αποδοτικότητα, αλλά και ο τρόπος ανάπτυξης και λειτουργίας της επιχείρισης μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο του coaching.

Άλλος τομέας του Coaching είναι το Personal ή Life Coaching, το οποίο καλύπτει ό,τι δεν καλύπτεται από το corporate coaching, δηλαδή σχεδόν όλους τους τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης. Μέσω της διαδικασίας coaching ο πελάτης, με τη βοήθεια του coach, συνειδητοποιεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, συνειδητοποιεί τι επιθυμεί ο ίδιος για τον εαυτό και ποιοι είναι οι στόχοι του σε κάθε τομέα της ζωής του και διαμορφώνει το πλάνο, βάσει τους οποίου θα τους επιτύχει. 
Το Coaching είναι χρήσιμο εάν ο πελάτης θέλει να αλλάξει καριέρα, να υιοθετήσει πιο υγιή τρόπο ζωής, να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις, να εκπληρώσει κάποια όνειρά του και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς, καθώς το φάσμα εφαρμογής του είναι πολύ ευρύ.

Η προσωπική ανάπτυξη είναι επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς εφαρμογής του coaching. Ο πελάτης μπορεί να θέλει να γίνει πιο ανεκτικός, να διαχειρίζεται το θυμό του καλύτερα, να προσαρμόζεται πιο εύκολα σε καταστάσεις, να ελέγξει το στρες του ή  να ξεκινήσει ένα δημιορυγικό χόμπι. Επίσης, μπορεί να θέλει να βελτιωθεί σε πιο πρακτικό επίπεδο, όπως να είναι πιο τακτικός στο σπίτι τους, να έχει καλύτερη οικονομική διαχείριση, να μπορέσει να πάρει ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή να μετακομίσει σε ένα νέο σπίτι.

Εσείς έχετε σκεφτεί ποτέ να ξεκινήσετε Coaching για να επιτύχετε κάποιο όνειρό σας;

Συγγραφή Άρθρου

Βίκυ Κάουλα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Βίκυ Κάουλα: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Βίκυ Κάουλα έχει λάβει εκπαίδευση στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Eίναι επίσης απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής...

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πώς μπορούμε να μεταβάλουμε τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις μας;
Περιοριστικές Πεποιθήσεις

Κατά τη διαδικασία της συμβουλευτικής συμβαίνει πολύ συχνά να συναντάμε εμπόδια και αντιστάσεις από τη μεριά του θεραπευόμενου, που ως βάση έχουν κάποιες πεποιθήσεις, βαθιά ριζωμένες μέσα τους, οι οποίες τους εμποδίζουν να προχωρήσουν και να κάνουν βήματα στη θεραπεία τους. Ο θεραπευόμενος έχει τις δικές του φανταστικές φυλακές και είναι δουλειά του Συμβούλου να του δώσει την ελευθερία του.

Ποιες είναι οι δεξιότητες των Συμβούλων-Θεραπευτών;
ψυχοθεραπεία

Ο θεραπευτής ως άτομο είναι όργανο με πρωτογενή επίδραση στο θεραπευτικό εγχείρημα. Οι ακαδημαϊκές ικανότητες των συμβούλων, όπως είχαν αξιολογηθεί όταν σπούδαζαν και η επιτυχία τους ως θεραπευτές δεν έχουν ανάλογη σχέση. Όλοι εφόσον αποφοίτησαν έχουν αποκτήσει τις βασικές πνευματικές ικανότητες για να είναι σύμβουλοι.

Σωστή Διαχείριση Χρόνου

Η ικανότητα καλής διαχείρισης του χρόνου είναι ένα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων. Πρόκειται πρακτικά για τεχνικές που βοηθούν σε όλους τους τομείς της ζωής, στο επαγγελματικό, κοινωνικό, προσωπικό κομμάτι.  Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πού εστιάζουμε.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Όλοι έχουμε τρωτά σημεία και κάποιες φορές γινόμαστε ευάλωτοι. Η διαφορά έγκειται στο πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις αδυναμίες μας. Τις αποδεχόμαστε και νιώθουμε άνετα να είναι εμφανείς ή νιώθουμε άβολα που υπάρχουν και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τις κρύψουμε, οπότε κατ’ επέκταση βρισκόμαστε σε διαρκή πίεση και άγχος, προσέχοντας την κάθε μας κίνηση στη λεπτομέρειά της;

Πεποιθήσεις και πώς μας επηρεάζουν

Είναι αναμφίβολο ότι το πώς είμαστε σαν άνθρωποι σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις πεποιθήσεις μας. Οι πεποιθήσεις αρχίζουν να δημιουργούνται από τη στιγμή της γέννησης. Από όταν άνθρωποι μας χαμογελούσαν ή μας φώναζαν όταν ήμασταν νεογέννητα.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.