Κατά καιρούς, αναγνώστες των κειμένων μου τείνουν, με αφορμή τα γραφόμενά μου, στο fb και αλλού, άλλοτε να με εξιδανικεύουν, απευθύνοντας μου σχόλια υπερβάλλουσας επιδοκιμασίας, κι άλλοτε να με μέμφονται, να με στηλιτεύουν, ή να μου αποδίδουν υποτιμητικούς κι επικριτικούς χαρακτηρισμούς, επιχειρώντας να απαξιώσουν εμένα προσωπικά, ή τα γραφόμενά μου.

Με αφορμή κάποιες παρατηρήσεις μου, θα ήθελα να σας πω δυο πράγματα, που αν θέλει κάποιος να βοηθηθεί, μπορεί να βοηθηθεί. Και στις δυο λοιπόν παραπάνω περιπτώσεις, των «funs» και των επικριτών, είναι σημαντικό για τους ίδιους να γνωρίζουν πως με τα σχόλια τους δεν απευθύνονται σε μένα προσωπικά.

Περισσότερο θα έλεγα πως, με αφορμή την αντίδρασή τους, θετική ή αρνητική, σε ένα κείμενό μου, θέλουν να «ανοίξουν» διάλογο με ένα ή περισσότερα κομμάτια του εαυτού τους που τα έχουν σε εμπάργκο… 

Οι μεν πρώτοι (funs-ζηλωτές), εξιδανικεύοντας –κατ’ ουσίαν- ένα άγνωστο για τους ίδιους άνθρωπο –αφού δεν τον γνωρίζουν στο πλαίσιο μιας σε βάθος χρόνου προσωπικής σχέσης- τον «φορτώνουν» με «προσόντα» και ιδιότητες που α) πιθανόν να μην του ανήκουν, και β) ακόμα κι αν όντως ο ίδιος είναι φορέας τους, το σημαντικό είναι πως συνήθως ανεπίγνωστα τους και οι ίδιοι κατέχουν αυτές τις ιδιότητες, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Προβάλλοντας λοιπόν οι μεν πρώτοι πάνω μου ελκυστικά τους προσωπεία, που προς το παρόν αρνούνται οι ίδιοι να οικειοποιηθούν, αποποιούνται και την «δύναμη» του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, αφού το αποδίδουν σε μένα.

Οι μεν δεύτεροι (θυμώδεις επικριτές) αποδίδοντας σε μένα τον θυμό τους, την συγκεκαλυμμένη αυτοαπαξίωσή τους, την ανάγκη τους για υπερέλεγχο, χαρακτηρίζοντάς με επίθετα, όπως: αλαζόνα, αφοριστικό, απόλυτο, ιεροκήρυκα, φασίστα, αντιεπιστημονικό, ρατσιστή, κ.α., σε ένα συμβολικό –και πολύ πραγματικό επίπεδο- «ξεφορτώνονται» ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε δυναμικό κομμάτι της ατομικής ή οικογενειακής τους σκιάς, αφήνοντάς το όμως έτσι αναξιοποίητο…

Βέβαια, το ίδιο συμβαίνει συχνά και στους διαλόγους μου με τους θεραπευόμενούς μου στην αίθουσα του γραφείου μου. Είναι πιθανόν να δημιουργηθεί «θετική» ή «αρνητική» ένταση με αφορμή τις προβολές των θεραπευομένων μου πάνω μου. 

Μόνο που εκείνο, το θεραπευτικό πλαίσιο και περιβάλλον είναι «αρμόδιο» και ικανό να αξιοποιεί τις όποιες συγκρούσεις δημιουργούνται προς όφελος των εμπλεκομένων, κάνοντάς τες αφορμές εύγλωττων καθρεφτισμάτων κι αυτογνωσίας…

Στο Fb, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει το ίδιο…

Διαπίστωση και συμβουλή μου: Όταν βλέπεις πως ενεργοποιούνται μέσα σου πολύ έντονες, «θετικές» ή «αρνητικές» σκέψεις & συναισθήματα καθώς διαβάζεις όσα γράφω, μην βιαστείς να τα πιστώσεις στο πρόσωπό μου!

Εφόσον δεν με γνωρίζεις προσωπικά και σε βάθος χρόνου, κι εφόσον δεν έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου ψυχοθεραπευτικά και σε βάθος ψυχής και χρόνου, να ξέρεις πως κάθε συναισθηματική σου ένταση, με αφορμή το διάβασμα ενός κειμένου, ενός βιβλίου, δεν αφορά ΠΟΤΕ τον παραλήπτη της έντασής σου.

Ακόμα όμως κι αν τον αφορά σε κάποιο βαθμό, αυτό έχει πολύ μικρή σημασία για σένα.

Οι συναισθηματικές σου αντιδράσεις έχουν συνήθως να κάνουν με ό,τι δικό σου (προσωπεία, ιδιότητες, ρόλους, συγκρούσεις) που ενώ απ’ τη μια, έχεις την ανάγκη να το εντοπίσεις και να το επεξεργαστείς ψυχικά, απ’ την άλλη, ασυνείδητα επιδιώκεις να το αποφύγεις, πιέζοντάς το να πάει πιο κάτω στο «υπόγειο της σκιάς».

Γι’ αυτό συνήθως προβάλεις όλο το παραπάνω δικό σου υλικό στον καμβά της όποιας –έστω και υποτυπώδους- «σχέσης» με τον όποιον άλλον. Το πραγματικό όμως πρόβλημα για σένα είναι πως, προβάλλοντας τις κρυμμένες σου ιδιότητες πάνω σε άλλους, χάνεις –προς το παρόν- την ευκαιρία να καρπωθείς τα ενεργειακά οφέλη της κατοχής τους! 

Όσο δεν το επιτρέπεις στις λανθάνουσες –«θετικές», ή «αρνητικές»- ιδιότητές σου να έρθουν στο φως της επίγνωσης σου, όσο δεν αναλαμβάνεις ουσιαστικά την ευθύνη της διαχείρισης και της κατοχής τους, τόσο περισσότερο αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα σου αδιαχείριστες, ανεξέλεγκτες και σε συγκρουσιακή μορφή. Να «λιμνάζουν» αναλώνοντας την ψυχική σου ενέργεια, η οποία προσπαθεί αδιέξοδα να κατευνάσει σε εσωτερικό επίπεδο την σύγκρουση.

Ο πιο πολύτιμός « θησαυρός» σου εμπεριέχεται σε ό,τι έχεις εκ των προτέρων κι ανεπίγνωστα απαξιώσει μέσα σου ως «αρνητικό» (γι αυτό άλλωστε και το προβάλλεις): την οργή, τον φόβο, την επιθετικότητα, την διάθεση απαξίωσης, την αίσθηση της αδυναμίας σου να ελέγχεις τα πράγματα, ή να υπερισχύεις των άλλων.

Σε συμβουλεύω λοιπόν, αν θες να αξιοποιήσεις το πλούσιο υλικό των συναισθηματικών σου προβολών, να το υποβάλλεις σε ειλικρινή και καθοδηγούμενη διερεύνηση μέσα στο πλαίσιο μιας σταθερής κι έμπιστης θεραπευτικής σχέσης, με όποιον θεραπευτή εσύ διαλέξεις ότι σου ταιριάζει καλύτερα. 

Όχι σε ανώδυνα, ανέξοδα, και αδιέξοδα «σχεσιακά» περιβάλλοντα, όπως αυτό του fb, και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης…

Συγγραφή Άρθρου

Γρηγόρης Βασιλειάδης - Ψυχολόγος

Γρηγόρης Βασιλειάδης: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συστημική και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. O Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης»

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Συμπερίληψη κακότητας και αθωότητας: Ένας άκρως θεραπευτικός υπαρξιακός στόχος
θύμα και θύτης

Όσο ζω, δεν θα ξεχάσω αυτό που συνέβη όταν –σε διαφορετικές χρονικές στιγμές- πήγα να δω στον κινηματογράφο δυο ταινίες, που τότε συζητήθηκαν πολύ:
Η μια ήταν τα πάθη του Χριστού, του Mel Gibson. Η άλλη, το «Irreversible» με την Monica Bellutzi.

Ομοφοβία & Ομοερωτισμός
Ομοφοβία Ομοερωτισμός

Θυμάμαι για κάποια χρόνια συμμετείχα από την θέση του θεραπευόμενου σε μια αυτογνωστική ομάδα στην οποία συμμετείχαν μόνο άνδρες. Η συμμετοχή μου σε κείνη την θεραπευτική ομάδα υπήρξε σταθμός στην διαμόρφωση του ψυχικού μου χάρτη.

Ο Wilson και η προσευχή
προσευχή

Θυμάμαι τον Αμερικάνο ηθοποιό Tom Hanks, όταν στην ταινία: «Ναυαγός» έκλαιγε με απόγνωση γιατί έχανε μπροστά στα μάτια του, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι για να το αποτρέψει, τον μοναδικό του «φίλο», τον Wilson, την στιγμή που ένα κύμα τον απομάκρυνε από την σχεδία του μέσα στην φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Η σιωπή στην ψυχοθεραπεία. Όταν η παρουσία μιλάει
ψυχοθεραπεία

Σήμερα ήταν η δεύτερη του επίσκεψη στο γραφείο μου.
Στην πρώτη είχε έρθει σε απόγνωση. Μου περιέγραψε μια τραυματική και έντονα κακοποιητική σχέση με την πρώην σύζυγο του που και σήμερα τον κάνει να μετράει τις πληγές του. Ήταν πανικόβλητος, φοβισμένος για το μέλλον. Δεν ήξερε πώς να χειριστεί την εσωτερική του ακαταστασία.

Γιατί οι άνδρες δεν προσέρχονται για ψυχοθεραπεία;
άνδρες ψυχοθεραπεία

Αν είναι κάτι που στα σίγουρα διαπίστωσα πως μια ζωή με κυνηγάει είναι ο φόβος μου. Κι εγώ τρέχω συνεχώς να του ξεφύγω. Τον φοβάμαι λες και ξέρω πως μόλις με φτάσει θα με καταβροχθίσει.
Αυτά πίστευα μέχρι που μπήκα ως θεραπευόμενος μέσα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Τότε άρχισα να συνειδητοποιώ πως κάθε, μικρός και μεγάλος μου, φόβος είναι μια ευκαιρία να με γνωρίσω καλύτερα.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.